Många reflektioner från Almedalen
Årets Almedalsvecka påminde mycket om tidigare upplagor, även om den drabbades av ett tragiskt mord som lämnar en fadd eftersmak av veckan. Liksom tidigare samlades politiker och företrädare av organisationer för att diskutera frågor som berör samhället ur olika perspektiv.
Totalt var veckan betydligt mindre än föregående upplaga 2019. Nu var det färre arrangörer och ett mer komprimerat program. Idrottsfrågorna var emellertid väl representerade, även om flera viktiga frågor inte togs upp.

Ett traditionellt Almedals event är en panel bestående av en initiativtagare som ofta presenterar en studie eller ett perspektiv på en fråga, som sedan en panel av experter och politiker diskuterar. I slutet av respektive eventet så försöker man ge konkreta förslag som politiker eller myndigheter ska ta till sig och förhoppningsvis agera därefter, gärna genom ett indirekt löfte till problemställaren.
Fångas upp till valet
Att det är ett valår innebär inte att det finns utrymme för partierna att ta till sig utspel för att de ska bli en del i vallöften. Den tiden är redan passé men ett välgrundat arbete kan innebära att en kommande regeringsförklaring kan ta upp viktiga frågor och uppgradera vissa önskemål.
RF har gjort ett bra förarbete och lyckats få accept för både behovet av anläggningar och insikten om att idrottsanläggningar är eftersatt. Med fakta som visar på att 43 procent av idrottsföreningarna i storstäder eller storstadsnära kommuner har ett stort behov av fler tider och ytor så träffades Björn Eriksson ochAnders Ygeman för ungefär en månad sedan tillsammans med andra intressenter, såsom Sveriges Kommuner och regioner, större kommuner, Allmänna Arvsfonden och Centrum för idrottsforskning, som alla kan som kan vara med och adressera lösningar här.
Att behovet och RFs kommunikation och valarbete fått fäste kan exemplifieras genom att flera kommersiella aktörer hade seminarier om idrottsanläggningar. De vill visa att de kan medverka och lösa anläggningsbehovet.
Folkhälsan kräver samordning
En annan fråga som det finns kommersiellt intresse kring är att se att bekämpa matchfixning inom idrotten. Där krävs krafttag från såväl idrott, politik som spelbolag. Förändringar inom polisen gör dessutom att RF tar måste taen mer aktiv roll.
Idrottens roll i folkhälsan lyftes av såväl GIH, Skandia, Skistar och En Svensk Klassiker. Den senare organisationen diskuterade frågan med bland annat Per Nilsson som är ordförande i en statlig kommitté som har till uppgift att främja fysisk aktivitet. Det var dels en fråga om vem som tar ansvar och vilken roll i skolan och idrottsaktörer kan och bör ta, och dels om Sverige behöver skapa en tydligare normbildning (kommunikation och rekommendationer) kring att motion och rörelse. Det anses viktigt. I dag är det inte tillräckligt tydligt för hälsa, men det finns inom andra områden, som munhälsa.
Det fanns flera frågor som är betydelsefulla för idrotten och för samhället men som inte diskuterades i Almedalen. Frågor där det saknas en tydlig samordning och intresse som stöds av ekonomiska intressen. Det senare är avgörande för att kunna driva driva frågor i Almedalen, eftersom kostnader för att vara arrangör är påtagliga.
En fråga jag saknade och som jag tycker borde ha en given plats i Almedalen är hur vi arbetar med inkludering och integration inom idrotten. Dessa frågor borde få plats, men vi saknar strukturer som vill investera här. Detta är beklagligt eftersom idrottens roll är betydelsefull för det samhälle som vi skapar framöver.
Förbund och aktörer som i dag investerar i integration, såsom exempelvis fotbollsförbundet, basketförbundet, kampsportsförbundet, och handbollsförbundet, men även elitklubbar och arrangörer som exempelvis Lidingöloppet och Göteborgsvarvet behöver samverka och påvisa hur vi tar oss an ett inkluderande samhälle med hjälp av idrotten.
Om ett år hoppas jag få gå på ett Almedalsseminarium om hur idrotten sluter sig samman för att ta ett tydligt ansvar för integration. Vem plockar upp bollen?
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.