Många reflektioner från Almedalen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Årets Almedalsvecka påminde mycket om tidigare upplagor, även om den drabbades av ett tragiskt mord som lämnar en fadd eftersmak av veckan. Liksom tidigare samlades politiker och företrädare av organisationer för att diskutera frågor som berör samhället ur olika perspektiv. 

Totalt var veckan betydligt mindre än föregående upplaga 2019. Nu var det färre arrangörer och ett mer komprimerat program. Idrottsfrågorna var emellertid väl representerade, även om flera viktiga frågor inte togs upp.

Utropen och pådraget från alla arrangörer av seminarier och möten tystnar i Visby. Nu är Almedalsveckan över.

Ett traditionellt Almedals event är en panel bestående av en initiativtagare som ofta presenterar en studie eller ett perspektiv på en fråga, som sedan en panel av experter och politiker diskuterar. I slutet av respektive eventet så försöker man ge konkreta förslag som politiker eller myndigheter ska ta till sig och förhoppningsvis agera därefter, gärna genom ett indirekt löfte till problemställaren. 

Fångas upp till valet

Att det är ett valår innebär inte att det finns utrymme för partierna att ta till sig utspel för att de ska bli en del i vallöften. Den tiden är redan passé men ett välgrundat arbete kan innebära att en kommande regeringsförklaring kan ta upp viktiga frågor och uppgradera vissa önskemål. 

RF har gjort ett bra förarbete och lyckats få accept för både behovet av anläggningar och insikten om att idrottsanläggningar är eftersatt. Med fakta som visar på att 43 procent av idrottsföreningarna i storstäder eller storstadsnära kommuner har ett stort behov av fler tider och ytor så träffades Björn Eriksson ochAnders Ygeman för ungefär en månad sedan tillsammans med andra intressenter, såsom Sveriges Kommuner och regioner, större kommuner, Allmänna Arvsfonden och Centrum för idrottsforskning, som alla kan som kan vara med och adressera lösningar här. 

Att behovet och RFs kommunikation och valarbete fått fäste kan exemplifieras genom att flera kommersiella aktörer hade seminarier om idrottsanläggningar. De vill visa att de kan medverka och lösa anläggningsbehovet.

Folkhälsan kräver samordning

En annan fråga som det finns kommersiellt intresse kring är att se att bekämpa matchfixning inom idrotten.   Där krävs krafttag från såväl idrott, politik som spelbolag. Förändringar inom polisen gör dessutom att RF tar måste taen mer aktiv roll.  

Idrottens roll i folkhälsan lyftes av såväl GIH, Skandia, Skistar och En Svensk Klassiker. Den senare organisationen diskuterade frågan med bland annat Per Nilsson som är ordförande i en statlig kommitté som har till uppgift att främja fysisk aktivitet. Det var dels en fråga om vem som tar ansvar och vilken roll i skolan och idrottsaktörer kan och bör ta, och dels om Sverige behöver skapa en tydligare normbildning (kommunikation och rekommendationer) kring att motion och rörelse. Det anses viktigt. I dag är det inte  tillräckligt tydligt för hälsa, men det finns inom andra områden, som munhälsa.

Det fanns flera frågor som är betydelsefulla för idrotten och för samhället men som inte diskuterades i Almedalen. Frågor där det saknas en tydlig samordning och intresse som stöds av ekonomiska intressen. Det senare är avgörande för att kunna driva driva frågor i Almedalen, eftersom kostnader för att vara arrangör är påtagliga. 

En fråga jag saknade och som jag tycker borde ha en given plats i Almedalen är hur vi arbetar med inkludering och integration inom idrotten. Dessa frågor borde få plats, men vi saknar strukturer som vill investera här. Detta är beklagligt eftersom idrottens roll är betydelsefull för det samhälle som vi skapar framöver. 

Förbund och aktörer som i dag investerar i integration, såsom exempelvis fotbollsförbundet, basketförbundet, kampsportsförbundet, och handbollsförbundet, men även elitklubbar och arrangörer som exempelvis Lidingöloppet och Göteborgsvarvet behöver samverka och påvisa hur vi tar oss an ett inkluderande samhälle med hjälp av idrotten. 

Om ett år hoppas jag få gå på ett Almedalsseminarium om hur idrotten sluter sig samman för att ta ett tydligt ansvar för integration. Vem plockar upp bollen?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.