Många unga vill bli idrottsledare, men...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Cuper, lopp och sommarskolor är exempel på aktiviteter som många klubbar har och som kan utnyttjas för att öka engagemang och lyfta in nya förmågor i klubbverksamheterna. Men individer som börjar engagerar sig behöver ses och uppmuntras för det som de gör. 

De yngre har idéer, värderingar och enrusiasm.I de flesta klubbar skulle de berika arbetet med framåtandan.

I dessa tider med årsmöten återkommer samma personer från samma grupperingar i valberedningarnas förslag som föregående år. Det är svårt att få nya människor att ställa upp i det ideella föreningsarbetet. Men stämmer det? Eller är detdet vi etablerade inom idrottensom inte öppnar upp och gör idrotten tillgänglig?I

I RF-ordföranden Anna Iwarssonssenaste krönika noterar hon att var femte person i åldern 16-24 skulle kunna tänka sig att bli ledare enligt ungdomsbarometern från 2022.

Ändå finns det i många föreningar en evig klagan på att för få människor vill engagera sig. Det föranleder frågan - hur hjälper vi yngre, liksom även andra underrepresenterade grupper, att bli en del av föreningslivet? 

Årsmötena, som den här delen av året avlöser varandra, innehåller formalia som gör det svårt att yttra sig och känna sig bekväm i såväl terminologi som processer.

Förändra och förnya!

Formalian finns där av en anledning, men den är också en betydande barriär för att inkludera fler. Den demokratiska skolan som idrottsrörelsen kan hindras av traditionella grupperingar  och ett intresse att behålla strukturer för egen igenkänning och gemenskap.

De flesta reflekterar nog inte hur dessa strukturer som skapar en gemenskap även exkluderar och hindrar ökad delaktighet. 

Flera förbund har ungdomskommitteer som lever ett eget liv, utan större inflytande i moderförbundet. Resurser investeras i individer och strukturer, men ändå fångas inte deras insikter bättre upp i förbundens arbete för att exempelvis nå fler eller att driva på hållbarhetsfrågor. Två områden där ungdomar grovt generaliserat har bättre kunskap och passion än den äldre medelålders manliga grupp som jag själv tillhör.

Tillgängligheten för att nya inkluderas sitter inte bara i formella strukturer utan även i hur vi möter andra med nya idéer och från grupperingar som inte är våra egna.

Vad gör vi som enskilda idrottsledare för att välkomna och stödja ökat engagemang?  I min omgivning har jag under åren sett stora skillnader hur nya personer välkomnas och bjuds in. Inte bara i styrelser och kommitteer utan även för att känna sig välkomna i klubbgemenskapen utanför den primära träningsgruppen. 

För ett första engagemang ska bli varaktigt för nya grupper krävs en vilja att arbeta med att göra föreningars organisation tillgängliga för flera. Det är viktigt att utmana sina egna normer och vilja tänka nytt. 

hyllar de trogna, men värvar inte nytt

Vi hyllar ofta ordföranden och styrelsemedlemmar som suttit i tio, femton, tjugo år eller längre. De ses som ryggraden i föreningarna. I många fall är det naturligtvis så, men samtidigt kan det också vara anledningen till att successionen inte lyckas. 

Att lyckas med att öppna idrottens olika forum för fler kräver självrannsakan och diskussion. Hur blandar vi nytt och gammalt? Hur identfierar vi de som vill eller skulle kunna tänka att engagera sig? Vad behöver de för stöd? Vad behöver vi göra annorlunda? Varje klubb och förbund behöver ha dessa frågor högt upp på in agenda för att ta vara på de krafter som finns. För viljan finns om idrotten blir bättre på att öppna upp.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.