Många unga vill bli idrottsledare, men...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Cuper, lopp och sommarskolor är exempel på aktiviteter som många klubbar har och som kan utnyttjas för att öka engagemang och lyfta in nya förmågor i klubbverksamheterna. Men individer som börjar engagerar sig behöver ses och uppmuntras för det som de gör. 

De yngre har idéer, värderingar och enrusiasm.I de flesta klubbar skulle de berika arbetet med framåtandan.

I dessa tider med årsmöten återkommer samma personer från samma grupperingar i valberedningarnas förslag som föregående år. Det är svårt att få nya människor att ställa upp i det ideella föreningsarbetet. Men stämmer det? Eller är detdet vi etablerade inom idrottensom inte öppnar upp och gör idrotten tillgänglig?I

I RF-ordföranden Anna Iwarssonssenaste krönika noterar hon att var femte person i åldern 16-24 skulle kunna tänka sig att bli ledare enligt ungdomsbarometern från 2022.

Ändå finns det i många föreningar en evig klagan på att för få människor vill engagera sig. Det föranleder frågan - hur hjälper vi yngre, liksom även andra underrepresenterade grupper, att bli en del av föreningslivet? 

Årsmötena, som den här delen av året avlöser varandra, innehåller formalia som gör det svårt att yttra sig och känna sig bekväm i såväl terminologi som processer.

Förändra och förnya!

Formalian finns där av en anledning, men den är också en betydande barriär för att inkludera fler. Den demokratiska skolan som idrottsrörelsen kan hindras av traditionella grupperingar  och ett intresse att behålla strukturer för egen igenkänning och gemenskap.

De flesta reflekterar nog inte hur dessa strukturer som skapar en gemenskap även exkluderar och hindrar ökad delaktighet. 

Flera förbund har ungdomskommitteer som lever ett eget liv, utan större inflytande i moderförbundet. Resurser investeras i individer och strukturer, men ändå fångas inte deras insikter bättre upp i förbundens arbete för att exempelvis nå fler eller att driva på hållbarhetsfrågor. Två områden där ungdomar grovt generaliserat har bättre kunskap och passion än den äldre medelålders manliga grupp som jag själv tillhör.

Tillgängligheten för att nya inkluderas sitter inte bara i formella strukturer utan även i hur vi möter andra med nya idéer och från grupperingar som inte är våra egna.

Vad gör vi som enskilda idrottsledare för att välkomna och stödja ökat engagemang?  I min omgivning har jag under åren sett stora skillnader hur nya personer välkomnas och bjuds in. Inte bara i styrelser och kommitteer utan även för att känna sig välkomna i klubbgemenskapen utanför den primära träningsgruppen. 

För ett första engagemang ska bli varaktigt för nya grupper krävs en vilja att arbeta med att göra föreningars organisation tillgängliga för flera. Det är viktigt att utmana sina egna normer och vilja tänka nytt. 

hyllar de trogna, men värvar inte nytt

Vi hyllar ofta ordföranden och styrelsemedlemmar som suttit i tio, femton, tjugo år eller längre. De ses som ryggraden i föreningarna. I många fall är det naturligtvis så, men samtidigt kan det också vara anledningen till att successionen inte lyckas. 

Att lyckas med att öppna idrottens olika forum för fler kräver självrannsakan och diskussion. Hur blandar vi nytt och gammalt? Hur identfierar vi de som vill eller skulle kunna tänka att engagera sig? Vad behöver de för stöd? Vad behöver vi göra annorlunda? Varje klubb och förbund behöver ha dessa frågor högt upp på in agenda för att ta vara på de krafter som finns. För viljan finns om idrotten blir bättre på att öppna upp.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS är  angeläget.Om nu någon tvivlade är det bara att kolla med Sportbladets ledninn.  Där har man tagit beslutet att  att runt 20 personer ska bevaka händelserna i Paris. 16 journalister är på plats och hemmaredaktionen ärb emannad dygnet runt. Inte nog med det. ISportbladet  öppnar dessutom en specialsajt för att ge läsare tittare /lyssnare upplevelser av spelen.  Hur mycket klickandet leder inte det till..?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.