Kanske inte så tokigt med OS ändå

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Erbjudandet från IOC att ge Sverige möjligheten att se till överförutsättningarna att arrangera OS är en idrottspolitisk möjlighet som inte kommer tillbaka. Frånvaron av andra kandidater ger möjligheten för Sverige att påverka hur OS arrangeras i framtiden och skapar möjligheter att inkludera vår värdegrund i motkraven för att ta på oss ansvaret. Vi behöver därför skapa en diskussion om varför vi vill ha spelen och vad spelen kan innebära. 

Det är lätt att avfärda OS med schablonmässigt resonemang kopplat till tidigare spel i exempelvis Ryssland och Kina samt våra tidigare ansökningar. Det som glöms bort är att IOC står i en ny situation. 

Man har skjutit upp beslutet av värd för OS 2030 ett år för att man inte har någon kandidat. Detta har skapat en förhandlingssituation som Sverige kan och bör utnyttja. 

Även Göran lyhörd

Inför förra ansökan arrangerade IVA ett seminarium om vad OS skulle innebära för Sverige. En av de som deltog var vår förre statsminister Göran Persson. Två saker som han sa har fastnat i mitt minne.  Det första var att Sverigebilden och svenska värderingar kan troligen spridas bättre genom ett OS i Sverige än genom en plats i FNs säkerhetsråd. 

I samband med presskonferensen var det därför glädjande att Björn Eriksson tydligt deklarerade att svenska värderingar kompromissar vi inte med, bland annat med en referens till att nuvarande situation i Ukraina inte skulle möjliggöra för Ryssland och Belarus att delta. 

Detta är även den linje som också kommunicerades ut i veckan av alla Nordiska olympiska kommittéer och idrottsförbund. 

Under den senaste veckan har två av våra idrottsledare stått upp för våra värderingar internationellt, vilket visar att vi vill ta ansvar. 

Otto Drakenberg tog konflikten på fäktförbundets internationella kongress där han tydligt påtalade att jämlikhet och mänskliga rättigheter ska beaktas innan tilldelningen av ett mästerskap. Per-Axel Sjöholm,Boxningens ordförande meddelade i går att Sverige överväger en bojkott av boxnings-VM eftersom VM tillåter ryska eller belarusiska boxare. Sedan tidigare har Svenska Boxningsförbundet meddelat att man vägrar boxas mot ryska eller belarusiska boxare.

Båd verkligen vettiga

Genom att ta ansvar för spelen kan vi förutom skapa bättre spridning och förutsättningar av våra värderingar och se till att möjliggöra för en ny ekonomiska modell som gör det möjligt för ett större spektrum av demokratiska länder att genomföra spelen. Om vi tror på idrottens kraft och förmåga så bör vi ordentligt utvärdera denna möjlighet.

Det andra Göran Persson sa på IVA-seminariet var att den som kommer ta det slutgiltiga beslutet för en svensk ansökan blir statsministern.

För att ge förutsättningar för Ulf Kristersson att fatta beslut om att arrangera OS behöver idrotten visa på trovärdighet att leverera det vi önskar uppnå, vilket bland annat bör vara en ny dimension av hållbarhet som omfattar alla dimensionerna ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Värdena ska också vara varaktiga och bygga vidare för framtiden.

Idrottens enorma förmåga

Dessutom behöver politiken såväl som samarbetspartners ha tillit till idrottens förmåga att hantera och leverera stora komplexa projekt inom tids- och budgetramar. 

Det finns mycket potential med ett OS. Vi behöver därför diskutera varför vi vill ha det och hur vi med trovärdighet skulle ta oss an uppgiften utifrån de förutsättningar som finns i dag. Först därefter bör vi ta ställning.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.