Kanske inte så tokigt med OS ändå

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Erbjudandet från IOC att ge Sverige möjligheten att se till överförutsättningarna att arrangera OS är en idrottspolitisk möjlighet som inte kommer tillbaka. Frånvaron av andra kandidater ger möjligheten för Sverige att påverka hur OS arrangeras i framtiden och skapar möjligheter att inkludera vår värdegrund i motkraven för att ta på oss ansvaret. Vi behöver därför skapa en diskussion om varför vi vill ha spelen och vad spelen kan innebära. 

Det är lätt att avfärda OS med schablonmässigt resonemang kopplat till tidigare spel i exempelvis Ryssland och Kina samt våra tidigare ansökningar. Det som glöms bort är att IOC står i en ny situation. 

Man har skjutit upp beslutet av värd för OS 2030 ett år för att man inte har någon kandidat. Detta har skapat en förhandlingssituation som Sverige kan och bör utnyttja. 

Även Göran lyhörd

Inför förra ansökan arrangerade IVA ett seminarium om vad OS skulle innebära för Sverige. En av de som deltog var vår förre statsminister Göran Persson. Två saker som han sa har fastnat i mitt minne.  Det första var att Sverigebilden och svenska värderingar kan troligen spridas bättre genom ett OS i Sverige än genom en plats i FNs säkerhetsråd. 

I samband med presskonferensen var det därför glädjande att Björn Eriksson tydligt deklarerade att svenska värderingar kompromissar vi inte med, bland annat med en referens till att nuvarande situation i Ukraina inte skulle möjliggöra för Ryssland och Belarus att delta. 

Detta är även den linje som också kommunicerades ut i veckan av alla Nordiska olympiska kommittéer och idrottsförbund. 

Under den senaste veckan har två av våra idrottsledare stått upp för våra värderingar internationellt, vilket visar att vi vill ta ansvar. 

Otto Drakenberg tog konflikten på fäktförbundets internationella kongress där han tydligt påtalade att jämlikhet och mänskliga rättigheter ska beaktas innan tilldelningen av ett mästerskap. Per-Axel Sjöholm,Boxningens ordförande meddelade i går att Sverige överväger en bojkott av boxnings-VM eftersom VM tillåter ryska eller belarusiska boxare. Sedan tidigare har Svenska Boxningsförbundet meddelat att man vägrar boxas mot ryska eller belarusiska boxare.

Båd verkligen vettiga

Genom att ta ansvar för spelen kan vi förutom skapa bättre spridning och förutsättningar av våra värderingar och se till att möjliggöra för en ny ekonomiska modell som gör det möjligt för ett större spektrum av demokratiska länder att genomföra spelen. Om vi tror på idrottens kraft och förmåga så bör vi ordentligt utvärdera denna möjlighet.

Det andra Göran Persson sa på IVA-seminariet var att den som kommer ta det slutgiltiga beslutet för en svensk ansökan blir statsministern.

För att ge förutsättningar för Ulf Kristersson att fatta beslut om att arrangera OS behöver idrotten visa på trovärdighet att leverera det vi önskar uppnå, vilket bland annat bör vara en ny dimension av hållbarhet som omfattar alla dimensionerna ekologiskt, ekonomiskt och socialt. Värdena ska också vara varaktiga och bygga vidare för framtiden.

Idrottens enorma förmåga

Dessutom behöver politiken såväl som samarbetspartners ha tillit till idrottens förmåga att hantera och leverera stora komplexa projekt inom tids- och budgetramar. 

Det finns mycket potential med ett OS. Vi behöver därför diskutera varför vi vill ha det och hur vi med trovärdighet skulle ta oss an uppgiften utifrån de förutsättningar som finns i dag. Först därefter bör vi ta ställning.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.