Enbart cykel tvingas betala 30 miljoner
Ska idrotten betala för de samhällstjänster som följer med utövandet av idrott? Om svaret är Ja, i vilken utsträckning? Vid årsskiftet blir denna åter aktuell och kritisk, eftersom Trafikverket förändrar sin process och kräver att de som placerar ut trafikmärken på väg ska vara upphandlade av dem och betalas av arrangören. En kostnad som cykelförbundet årligen beräknar till i storleksordningen 20–50 miljoner. En kostnad som drabbar föreningarna.

Att Trafikverket erbjuder en kompensation under första kvartalet på 500 000 kronor är närmast en skymf mot idrotten. Arrangörer har tidigare kunnat anlita egna entreprenörer med vilka de kunnat sluta bra avtal, men nu ska i stället listpriser användas.
Vill ha bättre kontroll
Trafikverket har i sitt arbete som skapat denna situation utgått från hur de får bättre kontroll över förfarandet. Det räcker inte med att ha en process med utbildning och uppföljning av de som utför tjänster. Inte heller kan entreprenörer som har godkännande i en annan region användas eftersom entreprenörers avtal är regionbundet. Arrangörerna är tvungna att använda entreprenörer som i sitt grunderbjudande till Trafikverket inte tydliggjort kostnaden för denna tjänst.
Konsekvensen är att idrotten får betala för det som Trafikverket sparar inom andra områden, eftersom entreprenörers affärsmodeller är att låga avtalspriser kompenseras med bättre marginaler för de tjänster som inte omfattas av grundavtalet.
Om de principer som nu föreslås för tävlingar på väg skulle gälla även inom andra idrotter så skulle detta få liknande förödande konsekvenser. Fotbollen och ishockeyn får betala inte bara för polisära resurser utan även för professionella ordningsvakter de behöver ha inne på arenan, eftersom det skulle krävas upphandlade parter som anses kunna ta det ansvar som krävs för att behålla ordning. Ordningsvakterna eller trivselvärdarna får således inte komma från klubbarna utan måste i stället komma från en väktarfirma eller entreprenör som polisen har handlat upp.
Förstår inte idrottens uppbyggnad
I mars ska Trafikverket redovisa det uppdrag man fick från den förra regeringen avseende översyn av regler och kostnadsfördelning för evenemang på statliga vägar. Men i stället för att invänta denna översyn och möjligheten att reflektera över konsekvenser så väljer nu Trafikverket att gå vidare enligt deras tidigare planer.
Idrotten är inte en kommersiellt självförsörjande verksamhet och kommer så aldrig att bli. Vi drar nytta av offentliga resurser i form bidrag men även i form av bland annat arenor, säkerhetsstöd och möjligheten att ha tillgång till offentliga platser. I gengäld återbetalar vi genom en idrottsrörelse med aktiviteter som möjliggör rörelse, glädje och ett rikare liv.
Att det offentliga Sverige vill se över sina regler och processer samt ta betalt är inget nytt. Men vi som idrottsrörelse måste se till att kostnader och byråkrati inte tar bort kraften och medlen i vår verksamhet. Det är därför bra att RF går i strid om principen och inte låter en mindre ersättning ge accept till ett förfarande som kan lamslå stora delar av svensk idrott.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.