Enbart cykel tvingas betala 30 miljoner

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ska idrotten betala för de samhällstjänster som följer med utövandet av idrott? Om svaret är Ja, i vilken utsträckning? Vid årsskiftet blir denna åter aktuell och kritisk, eftersom Trafikverket förändrar sin process och kräver att de som placerar ut trafikmärken på väg ska vara upphandlade av dem och betalas av arrangören. En kostnad som cykelförbundet årligen beräknar till i storleksordningen 20–50 miljoner. En kostnad som drabbar föreningarna.

De ideella funktionärerna gör ett stort jobb vis varje idrottsevenemang och deras insatser är ofta avgörande för att det ska< kunna bli ett ett genomförande.

Att Trafikverket erbjuder en kompensation under första kvartalet på 500 000 kronor är närmast en skymf mot idrotten. Arrangörer har tidigare kunnat anlita egna entreprenörer med vilka de kunnat sluta bra avtal, men nu ska i stället listpriser användas. 

Vill ha bättre kontroll

Trafikverket har i sitt arbete som skapat denna situation utgått från hur de får bättre kontroll över förfarandet. Det räcker  inte med att ha en process med utbildning och uppföljning av de som utför tjänster. Inte heller kan entreprenörer som har godkännande i en annan region användas eftersom entreprenörers avtal är regionbundet. Arrangörerna är tvungna att använda entreprenörer som i sitt grunderbjudande till Trafikverket inte tydliggjort kostnaden för denna tjänst.

Konsekvensen är att idrotten får betala för det som Trafikverket sparar inom andra områden, eftersom entreprenörers affärsmodeller är att låga avtalspriser kompenseras med bättre marginaler för de tjänster som inte omfattas av grundavtalet. 

Om de principer som nu föreslås för tävlingar på väg skulle gälla även inom andra idrotter så skulle detta få liknande förödande konsekvenser. Fotbollen och ishockeyn får betala inte bara för polisära resurser utan även för professionella ordningsvakter de behöver ha inne på arenan, eftersom det skulle krävas upphandlade parter som anses kunna ta det ansvar som krävs för att behålla ordning. Ordningsvakterna eller trivselvärdarna får således inte komma från klubbarna utan måste i stället komma från en väktarfirma eller entreprenör som polisen har handlat upp.

Förstår inte idrottens uppbyggnad

I mars ska Trafikverket redovisa det uppdrag man fick från den förra regeringen avseende översyn av regler och kostnadsfördelning för evenemang på statliga vägar. Men i stället för att invänta denna översyn och möjligheten att reflektera över konsekvenser så väljer nu Trafikverket att gå vidare enligt deras tidigare planer.

Idrotten är inte en kommersiellt självförsörjande verksamhet och kommer så aldrig att bli. Vi drar nytta av offentliga resurser i form bidrag men även i form av bland annat arenor, säkerhetsstöd och möjligheten att ha tillgång till offentliga platser. I gengäld återbetalar vi genom en idrottsrörelse med aktiviteter som möjliggör rörelse, glädje och ett rikare liv. 

Att det offentliga Sverige vill se över sina regler och processer samt ta betalt är inget nytt. Men vi som idrottsrörelse måste se till att kostnader och byråkrati inte tar bort kraften och medlen i vår verksamhet. Det är därför bra att RF går i strid om principen och inte låter en mindre ersättning ge accept till ett förfarande som kan lamslå stora delar av svensk idrott. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.