Enbart cykel tvingas betala 30 miljoner
Ska idrotten betala för de samhällstjänster som följer med utövandet av idrott? Om svaret är Ja, i vilken utsträckning? Vid årsskiftet blir denna åter aktuell och kritisk, eftersom Trafikverket förändrar sin process och kräver att de som placerar ut trafikmärken på väg ska vara upphandlade av dem och betalas av arrangören. En kostnad som cykelförbundet årligen beräknar till i storleksordningen 20–50 miljoner. En kostnad som drabbar föreningarna.
Att Trafikverket erbjuder en kompensation under första kvartalet på 500 000 kronor är närmast en skymf mot idrotten. Arrangörer har tidigare kunnat anlita egna entreprenörer med vilka de kunnat sluta bra avtal, men nu ska i stället listpriser användas.
Vill ha bättre kontroll
Trafikverket har i sitt arbete som skapat denna situation utgått från hur de får bättre kontroll över förfarandet. Det räcker inte med att ha en process med utbildning och uppföljning av de som utför tjänster. Inte heller kan entreprenörer som har godkännande i en annan region användas eftersom entreprenörers avtal är regionbundet. Arrangörerna är tvungna att använda entreprenörer som i sitt grunderbjudande till Trafikverket inte tydliggjort kostnaden för denna tjänst.
Konsekvensen är att idrotten får betala för det som Trafikverket sparar inom andra områden, eftersom entreprenörers affärsmodeller är att låga avtalspriser kompenseras med bättre marginaler för de tjänster som inte omfattas av grundavtalet.
Om de principer som nu föreslås för tävlingar på väg skulle gälla även inom andra idrotter så skulle detta få liknande förödande konsekvenser. Fotbollen och ishockeyn får betala inte bara för polisära resurser utan även för professionella ordningsvakter de behöver ha inne på arenan, eftersom det skulle krävas upphandlade parter som anses kunna ta det ansvar som krävs för att behålla ordning. Ordningsvakterna eller trivselvärdarna får således inte komma från klubbarna utan måste i stället komma från en väktarfirma eller entreprenör som polisen har handlat upp.
Förstår inte idrottens uppbyggnad
I mars ska Trafikverket redovisa det uppdrag man fick från den förra regeringen avseende översyn av regler och kostnadsfördelning för evenemang på statliga vägar. Men i stället för att invänta denna översyn och möjligheten att reflektera över konsekvenser så väljer nu Trafikverket att gå vidare enligt deras tidigare planer.
Idrotten är inte en kommersiellt självförsörjande verksamhet och kommer så aldrig att bli. Vi drar nytta av offentliga resurser i form bidrag men även i form av bland annat arenor, säkerhetsstöd och möjligheten att ha tillgång till offentliga platser. I gengäld återbetalar vi genom en idrottsrörelse med aktiviteter som möjliggör rörelse, glädje och ett rikare liv.
Att det offentliga Sverige vill se över sina regler och processer samt ta betalt är inget nytt. Men vi som idrottsrörelse måste se till att kostnader och byråkrati inte tar bort kraften och medlen i vår verksamhet. Det är därför bra att RF går i strid om principen och inte låter en mindre ersättning ge accept till ett förfarande som kan lamslå stora delar av svensk idrott.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar