"Vi måste vara mer rädda om vintermiljön"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

De svenska olympiska guldmedaljörerna Sara Hector och Sandra Näslund har tillsammans med bland annat Mikaela Schiffrin, Aleksander Aamodt Kilde , Jessie Diggins och mer än 400 andra aktiva skidåkare skrivit ett öppet brev till FIS (Internationella skidförbundet )om att de inte gör tillräckligt för hållbarhet.  Men FIS håller inte med.

"V imåste vara mer rädda om miljön." Med det budskapet, eller vädjan skriver 400 skiåkare protestbrev till FIS

Den varma vintern i Europa har lyft miljöfrågorna ordentligt i samband med de olika skidmästerskapen. Den vita snön har omgärdats av gröna områden vid sidan av spåren och backarna. Det har skapat oro för skidsporternas framtid bland de aktiva. I ett öppet brev till FIS ordförande Johan Eliasch och FIS styrelse har de aktiva under titeln ”Vår sport är hotad” lyft deras oro. Förutom säsongen blir kortare och att det även blir svårare att producera konstgjord snö, så ser de aktiva en risk med att allmänheten börjar se skidsporter som svår försvarbara. 

Lista med krav

En idrott som är så pass beroende av vintern borde vara ledande i sitt eget klimatarbete, menar de aktiva i det öppna brevet.

De krav som riktas mot de ledande i idrotten är

● FIS-representanter måste åta sig att nå nettonoll för alla FIS-operationer och evenemang senast 2035 eller tidigare.

● FIS måste skapa en hållbarhetsstrategi för hur man kan uppnå en 50%-ig utsläppsminskning till 2030. Baserat på FIS åtagande till FN: ramverket ”Sports for Climate Action”, och presentera den för allmänheten innan säsongen 2024 börjar.

● FIS måste installera en hållbarhetsavdelning som säkerställer att hållbarhet blir en nyckelaspekt i alla styrprocesser och verksamheter, som måste kontrolleras och certifieras av en oberoende organisation.

● Full transparens behövs för att stödja FIS roll som en välbehövlig pionjär inom klimatåtgärder.

Korta säsongerna!

Exempel på åtgärder de aktiva själva föreslår är kortare säsong. Världscuparna ska inte börja innan vintern har börjat göra sig påmind.  Mer geografiskt koncentrerade tävlingar som minskar resandet, framför allt transatlantiskt, öka kraven på nationella förbund t ex var och hur förbunden tränar. Andra exempel är att förbunden bör mäta sina koldioxid-utsläpp, tävlingar borde miljöcertifieras, mer hållbarhetsutbildning. 

Svaret från FIS lyfte framför att det finns ett engagemang inte minst genom FIS ordföranden Johan Eliasch egna mer än 20 åriga agerande i olika miljöinitiativ, samt att organisationen har lovat att halvera direkta och indirekta utsläpp av växthusgaser till 2030 och att man redan är klimatpositiva genom att investera i bevarande av regnskog.

Men hur de arbetar med FIS egna verksamhet och andra initiativ har inte kommunicerats, vilket är krav för de som liksom FIS har anslutit sig till FNs ramverk. Det de aktiva kräver är att skidsporten inte (bara) ska köpa sig fri från sitt ansvar utan i än större utsträckning agera aktivt och vara transparent med det som görs.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.