"Vi måste vara mer rädda om vintermiljön"
De svenska olympiska guldmedaljörerna Sara Hector och Sandra Näslund har tillsammans med bland annat Mikaela Schiffrin, Aleksander Aamodt Kilde , Jessie Diggins och mer än 400 andra aktiva skidåkare skrivit ett öppet brev till FIS (Internationella skidförbundet )om att de inte gör tillräckligt för hållbarhet. Men FIS håller inte med.

Den varma vintern i Europa har lyft miljöfrågorna ordentligt i samband med de olika skidmästerskapen. Den vita snön har omgärdats av gröna områden vid sidan av spåren och backarna. Det har skapat oro för skidsporternas framtid bland de aktiva. I ett öppet brev till FIS ordförande Johan Eliasch och FIS styrelse har de aktiva under titeln ”Vår sport är hotad” lyft deras oro. Förutom säsongen blir kortare och att det även blir svårare att producera konstgjord snö, så ser de aktiva en risk med att allmänheten börjar se skidsporter som svår försvarbara.
Lista med krav
En idrott som är så pass beroende av vintern borde vara ledande i sitt eget klimatarbete, menar de aktiva i det öppna brevet.
De krav som riktas mot de ledande i idrotten är
● FIS-representanter måste åta sig att nå nettonoll för alla FIS-operationer och evenemang senast 2035 eller tidigare.
● FIS måste skapa en hållbarhetsstrategi för hur man kan uppnå en 50%-ig utsläppsminskning till 2030. Baserat på FIS åtagande till FN: ramverket ”Sports for Climate Action”, och presentera den för allmänheten innan säsongen 2024 börjar.
● FIS måste installera en hållbarhetsavdelning som säkerställer att hållbarhet blir en nyckelaspekt i alla styrprocesser och verksamheter, som måste kontrolleras och certifieras av en oberoende organisation.
● Full transparens behövs för att stödja FIS roll som en välbehövlig pionjär inom klimatåtgärder.
Korta säsongerna!
Exempel på åtgärder de aktiva själva föreslår är kortare säsong. Världscuparna ska inte börja innan vintern har börjat göra sig påmind. Mer geografiskt koncentrerade tävlingar som minskar resandet, framför allt transatlantiskt, öka kraven på nationella förbund t ex var och hur förbunden tränar. Andra exempel är att förbunden bör mäta sina koldioxid-utsläpp, tävlingar borde miljöcertifieras, mer hållbarhetsutbildning.
Svaret från FIS lyfte framför att det finns ett engagemang inte minst genom FIS ordföranden Johan Eliasch egna mer än 20 åriga agerande i olika miljöinitiativ, samt att organisationen har lovat att halvera direkta och indirekta utsläpp av växthusgaser till 2030 och att man redan är klimatpositiva genom att investera i bevarande av regnskog.
Men hur de arbetar med FIS egna verksamhet och andra initiativ har inte kommunicerats, vilket är krav för de som liksom FIS har anslutit sig till FNs ramverk. Det de aktiva kräver är att skidsporten inte (bara) ska köpa sig fri från sitt ansvar utan i än större utsträckning agera aktivt och vara transparent med det som görs.
Mest lästa just nu
Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.
Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.
Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet runt om i världen. Nu ska de också samarbeta världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar