"Vi måste vara mer rädda om vintermiljön"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

De svenska olympiska guldmedaljörerna Sara Hector och Sandra Näslund har tillsammans med bland annat Mikaela Schiffrin, Aleksander Aamodt Kilde , Jessie Diggins och mer än 400 andra aktiva skidåkare skrivit ett öppet brev till FIS (Internationella skidförbundet )om att de inte gör tillräckligt för hållbarhet.  Men FIS håller inte med.

"V imåste vara mer rädda om miljön." Med det budskapet, eller vädjan skriver 400 skiåkare protestbrev till FIS

Den varma vintern i Europa har lyft miljöfrågorna ordentligt i samband med de olika skidmästerskapen. Den vita snön har omgärdats av gröna områden vid sidan av spåren och backarna. Det har skapat oro för skidsporternas framtid bland de aktiva. I ett öppet brev till FIS ordförande Johan Eliasch och FIS styrelse har de aktiva under titeln ”Vår sport är hotad” lyft deras oro. Förutom säsongen blir kortare och att det även blir svårare att producera konstgjord snö, så ser de aktiva en risk med att allmänheten börjar se skidsporter som svår försvarbara. 

Lista med krav

En idrott som är så pass beroende av vintern borde vara ledande i sitt eget klimatarbete, menar de aktiva i det öppna brevet.

De krav som riktas mot de ledande i idrotten är

● FIS-representanter måste åta sig att nå nettonoll för alla FIS-operationer och evenemang senast 2035 eller tidigare.

● FIS måste skapa en hållbarhetsstrategi för hur man kan uppnå en 50%-ig utsläppsminskning till 2030. Baserat på FIS åtagande till FN: ramverket ”Sports for Climate Action”, och presentera den för allmänheten innan säsongen 2024 börjar.

● FIS måste installera en hållbarhetsavdelning som säkerställer att hållbarhet blir en nyckelaspekt i alla styrprocesser och verksamheter, som måste kontrolleras och certifieras av en oberoende organisation.

● Full transparens behövs för att stödja FIS roll som en välbehövlig pionjär inom klimatåtgärder.

Korta säsongerna!

Exempel på åtgärder de aktiva själva föreslår är kortare säsong. Världscuparna ska inte börja innan vintern har börjat göra sig påmind.  Mer geografiskt koncentrerade tävlingar som minskar resandet, framför allt transatlantiskt, öka kraven på nationella förbund t ex var och hur förbunden tränar. Andra exempel är att förbunden bör mäta sina koldioxid-utsläpp, tävlingar borde miljöcertifieras, mer hållbarhetsutbildning. 

Svaret från FIS lyfte framför att det finns ett engagemang inte minst genom FIS ordföranden Johan Eliasch egna mer än 20 åriga agerande i olika miljöinitiativ, samt att organisationen har lovat att halvera direkta och indirekta utsläpp av växthusgaser till 2030 och att man redan är klimatpositiva genom att investera i bevarande av regnskog.

Men hur de arbetar med FIS egna verksamhet och andra initiativ har inte kommunicerats, vilket är krav för de som liksom FIS har anslutit sig till FNs ramverk. Det de aktiva kräver är att skidsporten inte (bara) ska köpa sig fri från sitt ansvar utan i än större utsträckning agera aktivt och vara transparent med det som görs.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.