"Vi måste vara mer rädda om vintermiljön"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

De svenska olympiska guldmedaljörerna Sara Hector och Sandra Näslund har tillsammans med bland annat Mikaela Schiffrin, Aleksander Aamodt Kilde , Jessie Diggins och mer än 400 andra aktiva skidåkare skrivit ett öppet brev till FIS (Internationella skidförbundet )om att de inte gör tillräckligt för hållbarhet.  Men FIS håller inte med.

"V imåste vara mer rädda om miljön." Med det budskapet, eller vädjan skriver 400 skiåkare protestbrev till FIS

Den varma vintern i Europa har lyft miljöfrågorna ordentligt i samband med de olika skidmästerskapen. Den vita snön har omgärdats av gröna områden vid sidan av spåren och backarna. Det har skapat oro för skidsporternas framtid bland de aktiva. I ett öppet brev till FIS ordförande Johan Eliasch och FIS styrelse har de aktiva under titeln ”Vår sport är hotad” lyft deras oro. Förutom säsongen blir kortare och att det även blir svårare att producera konstgjord snö, så ser de aktiva en risk med att allmänheten börjar se skidsporter som svår försvarbara. 

Lista med krav

En idrott som är så pass beroende av vintern borde vara ledande i sitt eget klimatarbete, menar de aktiva i det öppna brevet.

De krav som riktas mot de ledande i idrotten är

● FIS-representanter måste åta sig att nå nettonoll för alla FIS-operationer och evenemang senast 2035 eller tidigare.

● FIS måste skapa en hållbarhetsstrategi för hur man kan uppnå en 50%-ig utsläppsminskning till 2030. Baserat på FIS åtagande till FN: ramverket ”Sports for Climate Action”, och presentera den för allmänheten innan säsongen 2024 börjar.

● FIS måste installera en hållbarhetsavdelning som säkerställer att hållbarhet blir en nyckelaspekt i alla styrprocesser och verksamheter, som måste kontrolleras och certifieras av en oberoende organisation.

● Full transparens behövs för att stödja FIS roll som en välbehövlig pionjär inom klimatåtgärder.

Korta säsongerna!

Exempel på åtgärder de aktiva själva föreslår är kortare säsong. Världscuparna ska inte börja innan vintern har börjat göra sig påmind.  Mer geografiskt koncentrerade tävlingar som minskar resandet, framför allt transatlantiskt, öka kraven på nationella förbund t ex var och hur förbunden tränar. Andra exempel är att förbunden bör mäta sina koldioxid-utsläpp, tävlingar borde miljöcertifieras, mer hållbarhetsutbildning. 

Svaret från FIS lyfte framför att det finns ett engagemang inte minst genom FIS ordföranden Johan Eliasch egna mer än 20 åriga agerande i olika miljöinitiativ, samt att organisationen har lovat att halvera direkta och indirekta utsläpp av växthusgaser till 2030 och att man redan är klimatpositiva genom att investera i bevarande av regnskog.

Men hur de arbetar med FIS egna verksamhet och andra initiativ har inte kommunicerats, vilket är krav för de som liksom FIS har anslutit sig till FNs ramverk. Det de aktiva kräver är att skidsporten inte (bara) ska köpa sig fri från sitt ansvar utan i än större utsträckning agera aktivt och vara transparent med det som görs.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.