Märkligt, evenemang saknas i trategin
I samband med ansökningar att arrangera internationella engagemang har svensk idrott haft behov att få stöd av nationella och lokala politiker. Frånvaron av support och att besked om stöd kommer sent i ansökningsprocessen kritiseras nu av idrotten.
I klartext, det är besynnerligt att idrottsevenemang inte värderas högt. Likaså är det märkligt att det saknas i förslaget till RF:s kommande framtidsdokumet, Svensk Idrott 2035.

Ändå finns ett intresse från regeringspartier att se evenemang som en basnäring och tydliggöra det ekonomiska värdet av nationella och internationella evenemang.
Inom idrottsrörelsen har vissa förbund speciella strategier för internationella evenemang.
Kommuner ligger före
Även om det saknas en nationell evenemangsstrategi, finns det tydliga evenemangstrategier hos många av landets kommuner.
I Stockholm, som nyligen utsågs till årets idrottsevenemangstad, är evenemang ett viktigt verktyg för att attrahera såväl besökare som näringsliv, samt stödja stadens kärnverksamheter.
Stockholms satsning är strategisk och långsiktig med ett strukturerat arbete, vilket idrottsvänner kommer att få glädjas över vid Ishockey-VM i maj. Likaså i höst när Finnkampen firar 100-års-jubileum och om två år med gruppspel i damernas basket-EM.
Men evenemang är inte bara viktigt för att attrahera publik. Evenemang hjälper till att utveckla och säkerställa arenor, samt öka idrottsligt deltagande hos såväl elit som bredd.
Borås, som i år utsågs till årets näst bästa evenemangsstad, har ambitionen att vara värd för evenemang som kombineras med satsningar på såväl spontanidrott, breddidrott som elitidrott. Evenemang ska tjäna som en tydlig katalysator.
Evenemang borde ses som centralt verktyg för att förverkliga flera av de målen i Svensk Idrott 2035.. Men ändå ändå prioriteras det inte i den föreslagna strategin. Frånvaro av evenemangen betydelse i Svensk Idrott 2035 försvårar föridrotten att trovärdigt driva på behovet av en nationell evenemangsstrategi eller nationella investeringar för större internationella mästerskap.
Det är vanligt att stora delar av idrottsrörelsen kritiserar statens och kommuners ovilja att investera i mästerskap eller andra evenemang. Men hur stark och trovärdig är svensk idrotts röst för att få rätt stöd hos myndigheter för exempelvis dam-EM i fotboll 2029, eller ska detta ses som en enskild angelägenhet för Svenska Fotbollsförbundet?
Att driva evenemang kan bidra till ekonomiskt starkare förbund och föreningar, eller utarma de samma till följd av svag evenemangskompetens. Framgångsrika mästerskap i Sverige inom handbollen och längdskidor har stärkt förbundens ekonomi. Motionslopp och Gothia Cup ger årliga mångmiljonintäkter som utvecklar föreningarna.
Förbättrar kompetensen
Idrottsrörelsen måste värna och utveckla arrangemangskompetens. Det krävs att evenemang kan samverka med olika intressenter och hantera ekonomi förutom kritiska evenemangsdelar som säkerhet, hållbarhet, sjukvård och logistik. Här kan idrotter och arrangörer hjälpa varandra och SISU Idrottsutbildarna borde ha en naturlig roll. Men det är inte en del av den framtid som finns beskriven i deras strategi SISU idrottsutbildarna 2035.
Är det inte dags att svensk idrott prioriterar evenemang i kommande strategi för att öka kraften i strategin, samt ser idrotten som en självklar del i den basnäring som regeringspartier nu vill utveckla?
Mest lästa just nu
Brommapojkarna har sålt spelare i rekordomfattning de senaste två åren. Det har varit så lukrativt att styrelsen nu har mod att säga nej till anbud på forwarden Alladoh Det är vad Sportbladet uppger på tisdagseftermiddagen
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
22-27 juli är det damfotboll som gäller mitt i största semesterperioden. EM för damer avgörs i Schweiz. SVT delar mästerskapet med Viaplay och sänder bland annat Sveriges premiär mot Danmark och Sveriges eventuella kvartsfinal.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Svenskarna är vana vid att det finns TV-bilder från allsköns idrott, oavset var och när något utspelas . Nu kommer något alldeles unikt.Streamingtjänsten Pluto TV intyroducerar ett samarbete via All Women’s Sports och Sportkanalen AWSN Network för att dygnet runt kunna sända damsport tillgängligt för svenska TV-tittare – helt gratis dygnet runt. Utbudet ska omfatta över 2 500 timmar direktsänd damsport årligen
En drömaffär. Öster från Växjö fick möjlighet att värva Allsvenska 19-årige Youssoupha Sanyang i fjol. Nu får Växjö-klubben möjlighet att tjäna närmare 40 miljoner när tjeckiska mästarlaget Slavia Prag i en rekordaffär vill köpa den tekniske fotbollsspelaren frpn Gambia.
Han har imponerat stort i inledningen av allsvenskan med sin fart och teknik. På det viset har han blivit uppmärksammad och även blivit en publikfavorit.
Skriv kommentar