Idrotten en enorm resurs i nöden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottens entreprenörer har åter visat handlingskraft. Bojkott av elitidrottare var det naturliga första steget. Men behoven av att agera är större än så och den svenska idrottsrörelsens förmåga och vilja att ställa upp och hjälpa är en fantastisk grund för att snabbt mobilisera många människor. Vi såg det i samband med den stora flyktingvågen 2015 och vi ser det igen 2022 för krigets offer i Ukraina.

Tidigt agerade de största aktörerna inom våra stora lagidrotter, som fotbollen, Ishockey, handbollen och basket som den folkrörelse och enande kraft idrotten är i samhället. De har alla tagit ansvar genom att starta insamlingar för krigsoffer i Ukraina. 

Mer lokalt har även till exempel Halmstads Ravens skänkt deras matchöverskott till hjälp för Ukraina. Svenska Basketbollsförbundet genomförde en manifestation för fred i samband med VM-kvalmatchen mot Kroatien. Innebandylaget Vallentuna/IK Frej har tillsammans med sina lagsponsorer valt att skänka pengar.

Krigets fasor har även inneburit att föreningar och individer börjat mobilisera aktiviteter för hjälpinsatser. Ett exempel är Idrottens Affärers krönikör Willy Berggren som startat Run for Ukraine. 

Ett lopp han själv säkerställer genomförandet för i Stockholm den 6 mars och där andra föreningar och krafter hjälper till på andra orter (Malmö och Göteborg) för att ta hand och rikta den vilja svenskar har att agera för folket i Ukraina. Orienteringsklubben OK Orion från Blekinge kommer på samma sätt den 8 mars arrangera ”Spring eller gå för Ukraina.”

Svenska Friidrottsförbundet har etablerat möjligheten att spinga virtuella lopp för Ukraina som kan löpas över hela landet. 

Lokalt tar klubbar också ansvar för sina ukrainska relationer. Inom orienteringen har exempelvis Norrköpings OK Denseln hjälpt den ukrainska orienteraren Yevheniia Veremeienko att komma till Sverige. Där hon kunnat huseras temporärti en klubbstuga.

Att mobilisera och stötta varandra utan att agera själviskt är en av de värden som den ideella idrotten lätt kan stödja. Men vi behöver tyvärr planera för att behoven kommer vara långvariga och att den ekonomiska hjälpviljan brukar vara störst i början av kriser. Det finns därför ett behov att tänka till hur kan vi hjälpa till långsiktigt – lokalt, nationellt och internationellt.

Idrottsrörelsen är i grunden en öppen och välkomnande. Vi tävlar med varandra även om det finns nöd och konflikter. Att bygga engagemang och entreprenörskap kring dessa kvaliteter är viktigt i framtiden. Först för att långsiktigt hjälpa krigets offer. Därefter för att hjälpa till i den försonings- och fredsprocess vi alla hoppas inte dröjer allt för länge. Även om det ser mörkt ut för närvarande. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.