Arrangemangens värde ska bokföras
Under pandemin så har eventaktörer och idrotten haft svårt att tydliggöra sitt värde eftersom det saknas tillförlitlig statistik, vilket nu ska åtgärdas i en ny satsning där idrotten och kulturen samverkar. Att evenemang är viktiga för besöksnäringen är känt, men ett av problemen har varit att det värde som idrottsevenemang skapar kommer andra till del.

Förståelsen av hur event skapar ringar på vattnet för andra är viktigt både på kort sikt för att möjliggöra återhämtning i samhället och på längre sikt för att utveckla det ekonomiska värdet både för idrotten och för samhället.
Den nya satsningen ska utveckla metoder och samla in statistik som kommer att kunna presenteras i början av sommaren 2022. Arbetet finansieras av RF tillsammans med Svensk Scenkonst, Svensk Live och Visita. Dessutom får satsningen stöd av Tillväxtverket som nyligen beslutade att bidra med 1,5 mkr av den totala budgeten på 2,4 mkr.
Redovisa statistiken
Projektet ska drivas av Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF) som projektägare. Statistiken, som kan följas upp årligen, ska redovisa evenemangens ekonomiska bidrag till Sverige inklusive bidraget till besöksnäringen och antalet arbetstillfällen.
Under pandemin så har behovet varit tydligt för fler. I somras släppte Stockholms Handelskammare en rapport om ”Näringen som väcker puls – evenemangsnäringens betydelse för samhällsekonomin, platsen och människors upplevelser”. En rapport som kan ge en föraning om vilken typ av information som kommer från den nya satsningen. I Handelskammarens rapport konstaterades bland att 123.000 arbetar i evenemangsnäringen, ofta är det instegsjobb eller gig-jobb. Detta motsvarar 2,4 procent av det totala antalet sysselsatta i Sverige när det är omräknat till helårsarbeten.
Men även de ekonomiska effekterna är viktiga att kartlägga. I samband med Stockholm marathon 2018 var det turistekonomiska värdet 91 miljoner. Bara en bråkdel av detta kommer eventarrangören tillgodo. I stället gynnas främst restauranger (25 procent), logi/hotell (24 procent) och butiker/shopping (20 procent) av att personer är intresserade av event som exempelvis motionslopp.
Det är således inte idrotten som syns i den traditionella statistiken, vilket innebär att det är inte heller idrottsevenemang som prioriteras i samband med politiska beslut. I stället tas idrotten och evenemang som givna och bortprioriteras.
Omsätter miljarder
Stockholms handelskammares rapport bedömer att evenemangsnäringen tillskott till BNP är 1,7 procent av Sveriges BNP. Stört avseende direkt konsumtion inom eventnäringens omsättning på 17,2 miljarder är stora arenaarrangemang som omsätter 5,4 miljarder, följt av mässor 2,5 miljarder. Störst inom idrotten är idrottsevenemang/motionslopp med 2,1 miljarder följt av Idrott – SHL (seriespel ishockey) med 0,8 miljarder och Idrott – allsvenskan (seriespel fotboll) med 0,6 miljarder.
Genom att nu etablera en mer officiellt och årligt återkommande statistik om evenemangsnäringen så blir det lättare att främja utvecklingen av både kultur- och idrottsevenemang och verka för beslut som ger kraft för idrotten att utvecklas. Detta är viktigt både för återhämtning och för långsiktiga satsningar
Mest lästa just nu
Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.
– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson
Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.
Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.
-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar