Arrangemangens värde ska bokföras
Under pandemin så har eventaktörer och idrotten haft svårt att tydliggöra sitt värde eftersom det saknas tillförlitlig statistik, vilket nu ska åtgärdas i en ny satsning där idrotten och kulturen samverkar. Att evenemang är viktiga för besöksnäringen är känt, men ett av problemen har varit att det värde som idrottsevenemang skapar kommer andra till del.
Förståelsen av hur event skapar ringar på vattnet för andra är viktigt både på kort sikt för att möjliggöra återhämtning i samhället och på längre sikt för att utveckla det ekonomiska värdet både för idrotten och för samhället.
Den nya satsningen ska utveckla metoder och samla in statistik som kommer att kunna presenteras i början av sommaren 2022. Arbetet finansieras av RF tillsammans med Svensk Scenkonst, Svensk Live och Visita. Dessutom får satsningen stöd av Tillväxtverket som nyligen beslutade att bidra med 1,5 mkr av den totala budgeten på 2,4 mkr.
Redovisa statistiken
Projektet ska drivas av Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond (BFUF) som projektägare. Statistiken, som kan följas upp årligen, ska redovisa evenemangens ekonomiska bidrag till Sverige inklusive bidraget till besöksnäringen och antalet arbetstillfällen.
Under pandemin så har behovet varit tydligt för fler. I somras släppte Stockholms Handelskammare en rapport om ”Näringen som väcker puls – evenemangsnäringens betydelse för samhällsekonomin, platsen och människors upplevelser”. En rapport som kan ge en föraning om vilken typ av information som kommer från den nya satsningen. I Handelskammarens rapport konstaterades bland att 123.000 arbetar i evenemangsnäringen, ofta är det instegsjobb eller gig-jobb. Detta motsvarar 2,4 procent av det totala antalet sysselsatta i Sverige när det är omräknat till helårsarbeten.
Men även de ekonomiska effekterna är viktiga att kartlägga. I samband med Stockholm marathon 2018 var det turistekonomiska värdet 91 miljoner. Bara en bråkdel av detta kommer eventarrangören tillgodo. I stället gynnas främst restauranger (25 procent), logi/hotell (24 procent) och butiker/shopping (20 procent) av att personer är intresserade av event som exempelvis motionslopp.
Det är således inte idrotten som syns i den traditionella statistiken, vilket innebär att det är inte heller idrottsevenemang som prioriteras i samband med politiska beslut. I stället tas idrotten och evenemang som givna och bortprioriteras.
Omsätter miljarder
Stockholms handelskammares rapport bedömer att evenemangsnäringen tillskott till BNP är 1,7 procent av Sveriges BNP. Stört avseende direkt konsumtion inom eventnäringens omsättning på 17,2 miljarder är stora arenaarrangemang som omsätter 5,4 miljarder, följt av mässor 2,5 miljarder. Störst inom idrotten är idrottsevenemang/motionslopp med 2,1 miljarder följt av Idrott – SHL (seriespel ishockey) med 0,8 miljarder och Idrott – allsvenskan (seriespel fotboll) med 0,6 miljarder.
Genom att nu etablera en mer officiellt och årligt återkommande statistik om evenemangsnäringen så blir det lättare att främja utvecklingen av både kultur- och idrottsevenemang och verka för beslut som ger kraft för idrotten att utvecklas. Detta är viktigt både för återhämtning och för långsiktiga satsningar
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar