RF-stämmans beslut gäller, men...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsrörelsen har rätt att fatta egna demokratiska beslut. Det menar den skiljenämnd som tillsattes i samband med fotbollsförbundets överklagande av riksidrottsstämmans beslut om bidragstak. Det var förra våren RF-stämman fattade ett beslut att införa, eller rättare sagt återinföra, ett bidragstak på 10 procent avseende SF-stöd på central nivå. Skiljenämndens beslut är positivt för Riksidrottsförbundet som kan fortsätta att verka och agera som en medlemsbaserad folkrörelse.

Däremot är naturligtvis Svenska fotbollsförbundet missnöjda. Det konstiga tillsättandet av en skiljenämnd innebar inte att SvFF fick gehör för sina krav och nu vill man återigen blåsa liv i argumentationen att man är negativt särbehandlade. 

Gamla argument

Fotbollen är Sveriges största idrott, med 3000 medlemsföreningar och runt miljonen aktiva. Ser man på barn och ungdomar är man än mer dominerande än om man ser till idrottsaktiva i alla åldersspann.

Dessutom är man väl spridd över landet och en viktig del i den svenska folksjälen. Därför kan man förstå att det finns en frustration hos fotbollen att man inte får igenom sin vilja.

Så i stället för att fokusera på de akuta utmaningarna som världens idrott står inför så behövde förbundet i och med domen väcka liv i sina tidigare argument.

Går fotbollen miste om 25-30 miljoner?

Direkt efter beslutet fortsatte argumentationen att det handlar om 25-30 miljoner, samtidigt som RF har beräknat summan till 19 miljoner, om 10-procentsspärren använts på 2021 års bidrag.

Värt att notera är att det också är pengar fotbollen aldrig haft, men anser sig rätt att få. De 19 miljonerna skulle föras över från alla andra idrotter till fotbollen. Men återinförandet av 10-procentstaket innebar att detta inte skedde och att SvFF fick ligga kvar på samma nivå som tidigare. 

En annan otydlighet är vad stöden innebär. Beslutet på RF stämman rör inte stöd till föreningar utan stöd till central nivå (i form av organisations- och verksamhetsstöd), det vill säga idrottens kanslier.

Flera projekt har enligt uppgift varit planerade för de extra miljonerna som skulle tilldelas SvFF istället för de andra SF-förbunden. De är de planerade projekten för pengarna man tidigare inte haft som man nu vill påvisa drabbar fotbollen.

Ur fotbollens perspektiv så har det varit, och verkar fortsatt vara, viktigt att agera som man blivit av med pengar. Man framhåller att det finns gränser för den solidaritet som man kan ge till andra förbund. Det tidigare taket som återinförts är således inte längre en acceptabel solidarisk handling.

Var tar solidariteten vägen?

Det som fotbollsförbundet inte har redovisat och kommenterat varför solidaritetsviljan är mindre idag än den varit tidigare gentemot andra förbund. Varför är det viktigt att fotbollen i dag får en större del av de statliga medlen än de tidigare haft. Det är klart att alla vill värna sin idrott och att fotbollen ska och bör se till att fotbollsrörelsen utvecklas och förblir stark. Men vad är skillnaden mot tidigare? 

Ska SvFF gå ur RF?

En stark fotbollsrörelse är också bra för Sverige och svensk idrott. Fotbollen kan och ska ta en tydlig position i samhället, men frågan är om denna roll kommer vara lika betydelsefull om man inte är med i RF. Det är stor risk att fotbollen kommer bli mer ett särintresse, istället för den mest tongivande inom RF-familjen. 

Gräset är troligen inte grönare på andra sidan. Fortsätter SvFF att ha gröna sidan upp i RF familjen så kan man med konstruktiva krafter hjälpa till att utveckla RF, i stället för att se sig själva som en förlorare. En förlorare som troligen får svårare att hävda sig över tid om man splittrar idrottsrörelsen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.