RF-stämmans beslut gäller, men...
Idrottsrörelsen har rätt att fatta egna demokratiska beslut. Det menar den skiljenämnd som tillsattes i samband med fotbollsförbundets överklagande av riksidrottsstämmans beslut om bidragstak. Det var förra våren RF-stämman fattade ett beslut att införa, eller rättare sagt återinföra, ett bidragstak på 10 procent avseende SF-stöd på central nivå. Skiljenämndens beslut är positivt för Riksidrottsförbundet som kan fortsätta att verka och agera som en medlemsbaserad folkrörelse.

Däremot är naturligtvis Svenska fotbollsförbundet missnöjda. Det konstiga tillsättandet av en skiljenämnd innebar inte att SvFF fick gehör för sina krav och nu vill man återigen blåsa liv i argumentationen att man är negativt särbehandlade.
Gamla argument
Fotbollen är Sveriges största idrott, med 3000 medlemsföreningar och runt miljonen aktiva. Ser man på barn och ungdomar är man än mer dominerande än om man ser till idrottsaktiva i alla åldersspann.
Dessutom är man väl spridd över landet och en viktig del i den svenska folksjälen. Därför kan man förstå att det finns en frustration hos fotbollen att man inte får igenom sin vilja.
Så i stället för att fokusera på de akuta utmaningarna som världens idrott står inför så behövde förbundet i och med domen väcka liv i sina tidigare argument.
Går fotbollen miste om 25-30 miljoner?
Direkt efter beslutet fortsatte argumentationen att det handlar om 25-30 miljoner, samtidigt som RF har beräknat summan till 19 miljoner, om 10-procentsspärren använts på 2021 års bidrag.
Värt att notera är att det också är pengar fotbollen aldrig haft, men anser sig rätt att få. De 19 miljonerna skulle föras över från alla andra idrotter till fotbollen. Men återinförandet av 10-procentstaket innebar att detta inte skedde och att SvFF fick ligga kvar på samma nivå som tidigare.
En annan otydlighet är vad stöden innebär. Beslutet på RF stämman rör inte stöd till föreningar utan stöd till central nivå (i form av organisations- och verksamhetsstöd), det vill säga idrottens kanslier.
Flera projekt har enligt uppgift varit planerade för de extra miljonerna som skulle tilldelas SvFF istället för de andra SF-förbunden. De är de planerade projekten för pengarna man tidigare inte haft som man nu vill påvisa drabbar fotbollen.
Ur fotbollens perspektiv så har det varit, och verkar fortsatt vara, viktigt att agera som man blivit av med pengar. Man framhåller att det finns gränser för den solidaritet som man kan ge till andra förbund. Det tidigare taket som återinförts är således inte längre en acceptabel solidarisk handling.
Var tar solidariteten vägen?
Det som fotbollsförbundet inte har redovisat och kommenterat varför solidaritetsviljan är mindre idag än den varit tidigare gentemot andra förbund. Varför är det viktigt att fotbollen i dag får en större del av de statliga medlen än de tidigare haft. Det är klart att alla vill värna sin idrott och att fotbollen ska och bör se till att fotbollsrörelsen utvecklas och förblir stark. Men vad är skillnaden mot tidigare?
Ska SvFF gå ur RF?
En stark fotbollsrörelse är också bra för Sverige och svensk idrott. Fotbollen kan och ska ta en tydlig position i samhället, men frågan är om denna roll kommer vara lika betydelsefull om man inte är med i RF. Det är stor risk att fotbollen kommer bli mer ett särintresse, istället för den mest tongivande inom RF-familjen.
Gräset är troligen inte grönare på andra sidan. Fortsätter SvFF att ha gröna sidan upp i RF familjen så kan man med konstruktiva krafter hjälpa till att utveckla RF, i stället för att se sig själva som en förlorare. En förlorare som troligen får svårare att hävda sig över tid om man splittrar idrottsrörelsen.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.