Byråkratin hotar klassisk klubb

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under större delen av hösten har infrastrukturminister Andreas Carlsson och regeringen haft på sig att fatta beslut om hur man ska lösa de ökade kostnaderna för ideella föreningar som arrangerar evenemang på väg. Oförmågan är tydlig. Än i dag finns inget beslut utan i stället har Trafikverket börjat fakturera utan den avgiftsreduktion som ideella föreningar tidigare fått. 

Idrottsklubbarna har i många år klarat att själva ordnat med vägvakter innan trafikverket nu vill byråkratisera hela beteendet och dessutom ta ut en kostnad för pappershanteringen.

 

I början av oktober lämnade Trafikverket över tre förslag till infrastrukturminister Andreas Carlsson om hur man kunde lösa problemet med kostnaderna för vägskyltar för evenemang och motionslopp på statens vägar. Förslag som skulle lindra de regler Trafikverket införde i början av 2023. 

Klarat på egen hand

Innan 2023 har arrangörer själva kunnat skylta om, spärra av och ordna med det praktiska inför sitt arrangemang. Trafikverkets nya regler 2023 innebar att Trafikverkets entreprenörer skulle ta över det arbetet för vägskyltar och att föreningarna skulle stå för kostnaden.
Förslagen som överlämnades till regeringen i oktober skulle lindra effekterna. De var inte speciellt bra för idrotten, men frånvaro av beslut innebär att arrangörerna nu får betala helt orimliga summor igen. Ideella föreningar undantas inte vilket innebär betydande extra kostnader. Nu är risken uppenbar att många mindre motionslopp och evenemang kommer att ställas in under 2024.
En av de som agerat är Vätternrundans vd Oskar Sundblad. I en debattartikel skriver han:
”Månaderna har gått och infrastrukturministern har inte agerat i frågan. Nu måste vi få positiva besked om att ideella föreningar undantas från kraven att stå för kostnaderna. Annars kommer motionsloppen att fortsätta minska i antal. Under 2023 minskade triathlon-evenemang med nästan hälften. Linköpingsklubben Hymers hela existens är hotad.
Sedan 1924 har cykelklubben arrangerat motionslopp och tävlingar, allt från Östgöta Motion och Roxen Runt för vardagsmotionären till årets landsvägs-SM. Nu riskerar årets tävlingar att kosta klubben hundratusentals kronor. För oss är det tydligt att varken Trafikverket eller regering förstår idrottsföreningars förutsättningar och hur ideell verksamhet fungerar.”

Trafikverket förstår inte

Ett grundläggande problem är att Trafikverket ser idrotten som vilken verksamhet som helst. Man glömmer bort att idrotten består av ideella idrottsföreningar som är en del av civilsamhället och inte får generera vinst över tid. Detta borde såväl myndigheter som politiker förstå och värna om.
Trafikverkets förslag fick redan under 2023 både sportsliga och ekonomiska konsekvenser. När idrotter som cykel och triathlon nu skulle kunna dras med det ökade intresset för motionslopp och förbättra sina förutsättningar riskerar man i stället till följd av saktfärdighet att drabbas ytterligare. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.