Coronaeffekt - hälsoklyftorna ökade ännu mera i Sverige
I förra veckan presenterade RF rapporten ”Två år med Corona”, som visade 700 000 färre LOK-stödtillfällen 2021 än 2019. Dilemmat är att RF rapporten bara visar toppen på isberget när det gäller effekterna av Corona, eftersom siffrorna inte är kompletta. De visar bara på en del av svensk idrottsrörelse. För att vi ska få en bättre bild så behöver vi reflektera över det som saknas och vilka strukturer som försvunnit och vilka beteenden som ändrats.
En del som saknas är deltagandet i idrottsaktiviteter som inte har LOK-stöd. Här finns exempelvis alla starter i motionslopp, som i antal är runt en halv miljon deltagare (2021 jämfört med 2019). En annan del är det minskade antalet träningstillfällen på gym, inom RF-familjen är det Friskis och Svettis besökare, men ur ett folkhälsoperspektiv så behöver vi naturligtvis även inkludera de andra träningsaktörerna.
Nu ska alla motiveras
Det finns ingen skillnad hos individers mående och hälsa om man är medlem hos en träningsaktör eller medlem i en förening, men det finns en betydande skillnad hur man mår om man inte är medlem i en förening eller hos en träningsaktör. De som inte är medlemmar mår generellt sämre, vilket visar på träning och motionerandets betydelse.
För att se hur strukturer förändrats så ger Friskis & Svettis-Stockholms undersökning Friskisindex en bra indikation. Enligt rapporten, som släpptes i veckan, så rörde sig hela 36 procent på sig mindre under pandemins sista fas (när studien gjordes) än innan pandemin. Detta tyder på en beteendeförändring som måste mötas med nya strategier för att folkhälsan inte ska drabbas allvarligt. Ett betydande dilemma är att de som rör sig mindre är personer som inte nås via idrottsrörelsen vanliga kanaler.
Vi som är aktiva inom idrottsorganisationer behöver förstå att om vi ska möta behoven, så kan vi inte göra som vi alltid gjort. Vi behöver möta behoven på andra sätt. Ett steg kan vara i form av initiativ och projekt såsom exempelvis handbollens ”Hand the Ball”. De har som främsta fokus att få barn i rörelse. Sekundärt är att de hittar till handbollen. Detta är ett bra exempel på att sätta behoven i fokus och inte den egna idrottens intresse.
Ett annat förändringsbeteende som kan skönjas enligt Friskis&Svettis är att individer går mindre på pass och tränar mer individuellt och/eller med hjälp av digitala stöd. Här utvecklas marknaden snabbt från många olika håll. Både etablerade och nya aktörer försöker möta olika behov på marknaden. För de etablerade aktörerna handlar det mycket om att förändra sina traditionella affärsmodeller.
Högutbildade mår bättre
En annan oroväckande del som Friskisindex visar är att ”Välmåendeklyftan” fortsatt är betydande. Högutbildade mår bättre än lågutbildade. Under den senaste perioden är det främst personer med gymnasieutbildning som mår sämre.
Vi som idrottsledare behöver bli än bättre på att hantera och arbeta bort idrottssegregationen. Om segregationen fortsätter som underminerar det legitimiteten för idrotten som en bred folkrörelse, utan blir mer av ett särintresse.
Många av de kommersiella aktörerna ser till de aktiva och rörelsebenägna segmenten på marknaden. De som även idrottsrörelsen har som primärmålgrupp. Kvar blir de som rör sig för lite och som behöver idrotten och föreningslivet mest, men som lätt glöms bort. Frågan är vad vi vill göra åt detta växande samhällsproblem nu när corona restriktionerna är över.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.
Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.