Hård kritik mot regeringens idrottsstöd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I dag lämnade konstitutionsutskottet sin granskning av regeringens hantering av pandemin. De lämnade kritik på sex huvudpunkter, varav tre punkter har förvärrat effekterna för idrotten, nämligen avsaknad av coronastrategi, sent införande av pandemilagen samt regeringens arbete med deltagargräns för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar,

Lampan släcktes, nån llåste ytterdörren och idrotten tvingades till ofrivilligt uppehåll när restriktionerna slog till.

Konstitutionsutskottet lyfte inte fram idrotten specifik, men kritiken mot regeringen är tydlig och kritiken är i stort överensstämmande med den kritik representanter för olika delar av idrotten uttryckt i olika forum under det senaste året.

Den första kritiken handlade om avsaknaden av en genomarbetad coronastrategi. Även om regeringen har förlitat sig på expertmyndigheten FHM, så har avsaknaden av en genomarbetad strategi inneburit att andra myndigheter och olika departement inte haft något gemensamt att förhålla sig till. 

Otydlighet har förvärrat villkoren

För idrotten har avsaknaden av strategin inneburit att aktörer agerat olika. Kommunala anläggningar har stängts och organiserad verksamhet som kan ske säkrare än oorganiserad verksamhet har hindrats. Otydlighet har försvårat framförhållning och planering - för dels matcher, cuper och evenemang, dels förträning och dels idrottande i olika miljöer.  

Denna otydlighet och avsaknad av strategi var också tydlig i samband med de parlamentariska frågor som ställts till statsråd om hur pandemins effekter skulle kunna begränsas för exempelvis motionslopp och deras möjlighet återstart. 

Både Amanda Lind och Mikael Damberg hänvisade till det epidemiologiska läget och ville inte adressera huvudfrågan som var ställd av andra riksdagsledamöter.

En annan punkt belyste regeringens oförmåga eller kanske snarare senfärdighet att agera. Arbetet med pandemilagen sattes inte i gång förrän efter sommaren, vilket gav lagråd, riksdag och remissinsatser kort tid att tycka till. 

Enligt KU hade den svaga beredningen kunnat undvikas om regeringen hade påbörjat arbetet i ett tidigare skede.

Sen start för pandemilag

Redan under våren ansåg regeringen att de tillfälliga delarna i smittskyddslagen var otillräckliga, men något arbete med en pandemilag startade inte förrän efter sommaren. För idrotten som drabbats hårt dröjde det långt in på våren 2021 innan begränsningsförordningar kommit på plats.Den tredje kritikpunkten som har relevans för idrotten är kanske den allvarligaste. Det gäller hur regeringen har arbetat med deltagargräns för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. 

Deltagarbegränsning är beslut som inskränker på människors fri- och rättigheter, men också ger negativa konsekvenser för enskilda, företag och föreningar. 

KU slår fast att behovet av att bekämpa smittspridningen av covid-19 måste vägas mot andra värden, och överväganden måste göras kontinuerligt.

Omprövning av begränsningar borde skett oftare och mer genomgående.  Dessutom har det inte varit en bred ansats i omprövningen utan snarare ett generellt angreppssätt. Omprövningar kom också i gång försent, något som inte är acceptabelt utifrån att det är inskränkning av våra grundlagsskyddade rättigheter. 

Kulturdepartementet har inte fått direkt kritik. I stället är det socialdepartementet som får kritik för att inte justitiedepartementet varit mer involverade i diskussionerna med Folkhälsomyndigheterna.

Skattebetalarna tvingas betala

 Det tyder på att det departement som ser till en stor del av de drabbade sektorerna (idrott och kultur) inte varit med i beslutens kärna. 

Effekterna på idrotten har regeringen låtit skattebetalarna fått betala, i stället för att anpassa regler så att de är logiska. Nu har idrotten istället blivit negativt särbehandlade.

Det är klart att idrott inte har eller ska ha den högsta prioriteten i en pandemi. Men att inte agera för verksamheter som näringsförbud i över ett år, vilket har drabbat publika idrottsevenemang och motionsloppen tillsammans med många kulturevenemang   haft, inte en bra hantering. 

Dessutom är hanteringen mycket tveksamt utifrån vår grundlag, vilket konstitutionsutskottet konstaterar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.