Hård kritik mot regeringens idrottsstöd
I dag lämnade konstitutionsutskottet sin granskning av regeringens hantering av pandemin. De lämnade kritik på sex huvudpunkter, varav tre punkter har förvärrat effekterna för idrotten, nämligen avsaknad av coronastrategi, sent införande av pandemilagen samt regeringens arbete med deltagargräns för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar,

Konstitutionsutskottet lyfte inte fram idrotten specifik, men kritiken mot regeringen är tydlig och kritiken är i stort överensstämmande med den kritik representanter för olika delar av idrotten uttryckt i olika forum under det senaste året.
Den första kritiken handlade om avsaknaden av en genomarbetad coronastrategi. Även om regeringen har förlitat sig på expertmyndigheten FHM, så har avsaknaden av en genomarbetad strategi inneburit att andra myndigheter och olika departement inte haft något gemensamt att förhålla sig till.
Otydlighet har förvärrat villkoren
För idrotten har avsaknaden av strategin inneburit att aktörer agerat olika. Kommunala anläggningar har stängts och organiserad verksamhet som kan ske säkrare än oorganiserad verksamhet har hindrats. Otydlighet har försvårat framförhållning och planering - för dels matcher, cuper och evenemang, dels förträning och dels idrottande i olika miljöer.
Denna otydlighet och avsaknad av strategi var också tydlig i samband med de parlamentariska frågor som ställts till statsråd om hur pandemins effekter skulle kunna begränsas för exempelvis motionslopp och deras möjlighet återstart.
Både Amanda Lind och Mikael Damberg hänvisade till det epidemiologiska läget och ville inte adressera huvudfrågan som var ställd av andra riksdagsledamöter.
En annan punkt belyste regeringens oförmåga eller kanske snarare senfärdighet att agera. Arbetet med pandemilagen sattes inte i gång förrän efter sommaren, vilket gav lagråd, riksdag och remissinsatser kort tid att tycka till.
Enligt KU hade den svaga beredningen kunnat undvikas om regeringen hade påbörjat arbetet i ett tidigare skede.
Sen start för pandemilag
Redan under våren ansåg regeringen att de tillfälliga delarna i smittskyddslagen var otillräckliga, men något arbete med en pandemilag startade inte förrän efter sommaren. För idrotten som drabbats hårt dröjde det långt in på våren 2021 innan begränsningsförordningar kommit på plats.Den tredje kritikpunkten som har relevans för idrotten är kanske den allvarligaste. Det gäller hur regeringen har arbetat med deltagargräns för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Deltagarbegränsning är beslut som inskränker på människors fri- och rättigheter, men också ger negativa konsekvenser för enskilda, företag och föreningar.
KU slår fast att behovet av att bekämpa smittspridningen av covid-19 måste vägas mot andra värden, och överväganden måste göras kontinuerligt.
Omprövning av begränsningar borde skett oftare och mer genomgående. Dessutom har det inte varit en bred ansats i omprövningen utan snarare ett generellt angreppssätt. Omprövningar kom också i gång försent, något som inte är acceptabelt utifrån att det är inskränkning av våra grundlagsskyddade rättigheter.
Kulturdepartementet har inte fått direkt kritik. I stället är det socialdepartementet som får kritik för att inte justitiedepartementet varit mer involverade i diskussionerna med Folkhälsomyndigheterna.
Skattebetalarna tvingas betala
Det tyder på att det departement som ser till en stor del av de drabbade sektorerna (idrott och kultur) inte varit med i beslutens kärna.
Effekterna på idrotten har regeringen låtit skattebetalarna fått betala, i stället för att anpassa regler så att de är logiska. Nu har idrotten istället blivit negativt särbehandlade.
Det är klart att idrott inte har eller ska ha den högsta prioriteten i en pandemi. Men att inte agera för verksamheter som näringsförbud i över ett år, vilket har drabbat publika idrottsevenemang och motionsloppen tillsammans med många kulturevenemang haft, inte en bra hantering.
Dessutom är hanteringen mycket tveksamt utifrån vår grundlag, vilket konstitutionsutskottet konstaterar.
Mest lästa just nu
Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.
Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.
Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet runt om i världen. Nu ska de också samarbeta världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar