Kvinnorna går före männen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I samband med att Internationella olympiska kommitteér in nya medlemmar kommande vecka i Mumbai, Indien så kommer troligen Petra Sörling in i den exklusiva kretsen på ett förbundsmandat. Hon blir därmed den sjunde nordiska kvinnan i IOK. Nordiskt kvinnligt ledarskap uppskattas internationellt

IOK-presidenten Thomas Bach får troligen sällskap av Petra Sörling i Internationella olympiska kommittén.

 

Det finns en tradition i internationella förbund och IOK av duktiga idrottsledare från Norden, men idrottens representation internationellt har förändrats från att vara i huvudsak manlig till att det nu är de kvinnliga ledarna som tar plats.

Annorlunda i dag

 Ser man till IOK var det nationella nestorer och kungligheter som tog plats i IOK tidigare. Arne Ljungqvist från Sverige, Niels Holst-SØrensen från Danmark, Lillehammers olympiske general Gerhard Heiberg samt Kronprins Frederik av Danmark.

I dag är det annorlunda. Det finns ingen nordisk manlig representation i den Internationella olympiska kommitteen.

Det har varit ett medvetet val av de nordiska idrottsledarna att föra fram kvinnliga efterträdare för att säkerställa nordisk representation. Arne Ljungkvist har tydligt markerat att det är viktigt att satsa på kvinnor i internationella positioner. På samma sätt förde Gerhard Heiberg fram Kristin Kloster som en successionskandidat när han lämnade IOK.  Kristin är i dag tillsammans med Emma Terho (FIN) de två nordbor vi har i IOK exekutiva kommitté.

Även om Petra blir invald med koppling till det internationella bordtennisförbundet, och inte på ett individuellt mandat, så visar den nordiskt medvetna satsningen på kvinnligt idrottsledarskap att detta ger oss förutsättningar till internationellt inflytande.

Så är det internationellt

En satsning som inte bara finns inom den olympiska rörelsen. Ser man till kvinnliga inflytande i internationella förbundsstyrelser är Sverige rankad femma internationellt, enligt The Sports Political Power Index från 2021. Före oss är USA, Storbritannien, Kanada, och Australien. På platsen efter oss kommer Finland.

Det är tydligt inom svensk idrott att det är betydelsefullt att svenskt och nordiskt perspektiv är representerat i internationell idrott.  2015 beslutade RF-stämman om att svensk idrotts internationella arbete ska utgå från vår gemensamma värdegrund, och att arbetet ska verka för att internationella konventioner som mänskliga rättigheter ska följas. En viktig del i detta är naturligtvis även Good governance och ett demokratiskt förhållningssätt, samt RFs etiska kod.

 De nordiska värderingarna är naturligt att våra representanter för fram, även om vi behöver ha förståelse för att vi internationellt ofta är en minoritet och att vi värderingsmässigt ofta står för en mer progressiv syn än styrelsekollegorna i förbunden. Samtidigt är nordiskt ledarskap kraftfullt och den breda erfarenhet som många nordiska ledare har ger kraft i såväl argumentation som handling.

 Att Gunilla Lindberg och Frida Hansdotter (mandat som aktivas representant) nästa vecka troligen får sällskap av i idrottensPetra Sörling  finrum IOK, underlättar att driva de svenska värderingarna och att göra avtryck bland de hundratalet IOK-ledamöterna. Även om det troligen tyvärr inte räcker för hindra krafterna för att IOK tar beslut om att tillåta neutralt deltagande av ryska och belarusiska idrottsmän på OS i Paris nästa år.

 

 

 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.