Kvinnorna går före männen
I samband med att Internationella olympiska kommitteér in nya medlemmar kommande vecka i Mumbai, Indien så kommer troligen Petra Sörling in i den exklusiva kretsen på ett förbundsmandat. Hon blir därmed den sjunde nordiska kvinnan i IOK. Nordiskt kvinnligt ledarskap uppskattas internationellt
Det finns en tradition i internationella förbund och IOK av duktiga idrottsledare från Norden, men idrottens representation internationellt har förändrats från att vara i huvudsak manlig till att det nu är de kvinnliga ledarna som tar plats.
Annorlunda i dag
Ser man till IOK var det nationella nestorer och kungligheter som tog plats i IOK tidigare. Arne Ljungqvist från Sverige, Niels Holst-SØrensen från Danmark, Lillehammers olympiske general Gerhard Heiberg samt Kronprins Frederik av Danmark.
I dag är det annorlunda. Det finns ingen nordisk manlig representation i den Internationella olympiska kommitteen.
Det har varit ett medvetet val av de nordiska idrottsledarna att föra fram kvinnliga efterträdare för att säkerställa nordisk representation. Arne Ljungkvist har tydligt markerat att det är viktigt att satsa på kvinnor i internationella positioner. På samma sätt förde Gerhard Heiberg fram Kristin Kloster som en successionskandidat när han lämnade IOK. Kristin är i dag tillsammans med Emma Terho (FIN) de två nordbor vi har i IOK exekutiva kommitté.
Även om Petra blir invald med koppling till det internationella bordtennisförbundet, och inte på ett individuellt mandat, så visar den nordiskt medvetna satsningen på kvinnligt idrottsledarskap att detta ger oss förutsättningar till internationellt inflytande.
Så är det internationellt
En satsning som inte bara finns inom den olympiska rörelsen. Ser man till kvinnliga inflytande i internationella förbundsstyrelser är Sverige rankad femma internationellt, enligt The Sports Political Power Index från 2021. Före oss är USA, Storbritannien, Kanada, och Australien. På platsen efter oss kommer Finland.
Det är tydligt inom svensk idrott att det är betydelsefullt att svenskt och nordiskt perspektiv är representerat i internationell idrott. 2015 beslutade RF-stämman om att svensk idrotts internationella arbete ska utgå från vår gemensamma värdegrund, och att arbetet ska verka för att internationella konventioner som mänskliga rättigheter ska följas. En viktig del i detta är naturligtvis även Good governance och ett demokratiskt förhållningssätt, samt RFs etiska kod.
De nordiska värderingarna är naturligt att våra representanter för fram, även om vi behöver ha förståelse för att vi internationellt ofta är en minoritet och att vi värderingsmässigt ofta står för en mer progressiv syn än styrelsekollegorna i förbunden. Samtidigt är nordiskt ledarskap kraftfullt och den breda erfarenhet som många nordiska ledare har ger kraft i såväl argumentation som handling.
Att Gunilla Lindberg och Frida Hansdotter (mandat som aktivas representant) nästa vecka troligen får sällskap av i idrottensPetra Sörling finrum IOK, underlättar att driva de svenska värderingarna och att göra avtryck bland de hundratalet IOK-ledamöterna. Även om det troligen tyvärr inte räcker för hindra krafterna för att IOK tar beslut om att tillåta neutralt deltagande av ryska och belarusiska idrottsmän på OS i Paris nästa år.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar