Kvinnorna går före männen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I samband med att Internationella olympiska kommitteér in nya medlemmar kommande vecka i Mumbai, Indien så kommer troligen Petra Sörling in i den exklusiva kretsen på ett förbundsmandat. Hon blir därmed den sjunde nordiska kvinnan i IOK. Nordiskt kvinnligt ledarskap uppskattas internationellt

IOK-presidenten Thomas Bach får troligen sällskap av Petra Sörling i Internationella olympiska kommittén.

 

Det finns en tradition i internationella förbund och IOK av duktiga idrottsledare från Norden, men idrottens representation internationellt har förändrats från att vara i huvudsak manlig till att det nu är de kvinnliga ledarna som tar plats.

Annorlunda i dag

 Ser man till IOK var det nationella nestorer och kungligheter som tog plats i IOK tidigare. Arne Ljungqvist från Sverige, Niels Holst-SØrensen från Danmark, Lillehammers olympiske general Gerhard Heiberg samt Kronprins Frederik av Danmark.

I dag är det annorlunda. Det finns ingen nordisk manlig representation i den Internationella olympiska kommitteen.

Det har varit ett medvetet val av de nordiska idrottsledarna att föra fram kvinnliga efterträdare för att säkerställa nordisk representation. Arne Ljungkvist har tydligt markerat att det är viktigt att satsa på kvinnor i internationella positioner. På samma sätt förde Gerhard Heiberg fram Kristin Kloster som en successionskandidat när han lämnade IOK.  Kristin är i dag tillsammans med Emma Terho (FIN) de två nordbor vi har i IOK exekutiva kommitté.

Även om Petra blir invald med koppling till det internationella bordtennisförbundet, och inte på ett individuellt mandat, så visar den nordiskt medvetna satsningen på kvinnligt idrottsledarskap att detta ger oss förutsättningar till internationellt inflytande.

Så är det internationellt

En satsning som inte bara finns inom den olympiska rörelsen. Ser man till kvinnliga inflytande i internationella förbundsstyrelser är Sverige rankad femma internationellt, enligt The Sports Political Power Index från 2021. Före oss är USA, Storbritannien, Kanada, och Australien. På platsen efter oss kommer Finland.

Det är tydligt inom svensk idrott att det är betydelsefullt att svenskt och nordiskt perspektiv är representerat i internationell idrott.  2015 beslutade RF-stämman om att svensk idrotts internationella arbete ska utgå från vår gemensamma värdegrund, och att arbetet ska verka för att internationella konventioner som mänskliga rättigheter ska följas. En viktig del i detta är naturligtvis även Good governance och ett demokratiskt förhållningssätt, samt RFs etiska kod.

 De nordiska värderingarna är naturligt att våra representanter för fram, även om vi behöver ha förståelse för att vi internationellt ofta är en minoritet och att vi värderingsmässigt ofta står för en mer progressiv syn än styrelsekollegorna i förbunden. Samtidigt är nordiskt ledarskap kraftfullt och den breda erfarenhet som många nordiska ledare har ger kraft i såväl argumentation som handling.

 Att Gunilla Lindberg och Frida Hansdotter (mandat som aktivas representant) nästa vecka troligen får sällskap av i idrottensPetra Sörling  finrum IOK, underlättar att driva de svenska värderingarna och att göra avtryck bland de hundratalet IOK-ledamöterna. Även om det troligen tyvärr inte räcker för hindra krafterna för att IOK tar beslut om att tillåta neutralt deltagande av ryska och belarusiska idrottsmän på OS i Paris nästa år.

 

 

 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.