Hur ska Sverige hitta tillbaka?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu öppnas Sverige upp, men fortsatt finns många frågor kring hur Sverige ska sätta igång. Svensk idrottsrörelse har drabbats hårt och sargats ordentligt. Regeringen har tillskjutit medel för att barn och ungdomsidrotten ska kunna återhämtas, vilket är en stor utmaning. Men stora grupper glöms bort, vilket riskerar att drabba idrotten och svenskas folkhälsa

Åtskilliga människor vill förbättra sin motion, men det krävs att klubbar hjälper dem på traven.

I diskussionen om återstart glöms yngre vuxna, vuxenidrotten och motionerandet bort, vilket leder till folkhälsosegregation, fattigare idrottsrörelse och sämre förutsättningar för svensk idrott att förverkliga strategi 2025. 

Samtidigt är det intressant att se Folkhälsomyndighetens ointresse för bred folkhälsa i sina beslut kring lättnader, trots att man kommunicerat att motionerande måste öka. Den sjunde juni kommer FHM redogöra för om det finns möjligheter till bättre anpassningar gällande större evenemang.

Om man även vid detta tillfälle fortsätter att tycka att en person per 2100 meter på Vätternrundan är en bra anpassning, så har man kapitulerat för sitt ansvar i folkhälsouppdraget (annat att tala om för människor vad de borde göra).

4 av 10 mår sämre

En nyligen gjord undersökning av Midnattsloppet visar att mer 40 procent av deras tidigare deltagare mår sämre i dag än innan pandemin slog till. Detta hissar tydligt en varningsflagg att om vi bara ser till barn och ungdomars behov för återhämtning, så kommer vi missa en betydande del av de som behöver hjälp med återhämtning.Detta kan inte bara kopplas till minskad träning, vissa grupper tränar faktiskt mer, utan även till betydelsen av målbilder. Normalt sett så ökar träningen under vår och sommar med motionslopp som viktig förebild. 

Det planeras fortsatt för flera lopp såsom exempelvis Göteborgsvarvet, Vätternrundan och Lidingöloppet i september, men samtidigt har andra lätt tillgängliga fysiska lopp såsom Midnattsloppet, Vårruset och flera av Blodomlopp ställts in eller blivit digitala. Lopp som har en viktig funktion som instegslopp för motionärer och tydligt skapar en motivation för att folk ska komma i gång och motionera.

Motionerandet och vuxenträning har inte upphört till följd av pandemin. Många som är vana att röra på sig fortsätter att göra så i nya former. Till exempel har försäljningen hantlar, skivstänger och annan träningsutrustning för att träna i hemmet ökat rejält på bekostnad av gym eller publika lokaler. 

Cyklar och spar 1 miljard

Oviljan att åka kollektivt har också inneburit att cyklandet ökat, liksom cykelförsäljningen. Ur ett folkhälsoperspektiv så har detta sparat betydande medel. I en studie gjord i Göteborg beräknade konsultföretaget Sweco att den ökad cyklingen i Göteborg (+15 procent) bidragit till en samhällsekonomisk vinst på mer än 1 miljard eftersom ökad fysisk aktivitet leder till mer hälsosamt liv och lägre dödstal.

 

Förutsättningarna för att idrotten att ta hand om det intresset som finns är kraftigt begränsat till följd av att den organiserade idrotten särbehandlas negativt av regering och kommuner. Det gäller exempelvis begränsningsförordningen som efter 1 juni tillåter en deltagare var 2100 meter på Vätternrundan, vilket kan jämföras med 1 per 10 kvm i en butik, trots lägre smittrisk.

Motionsloppens problematik kunna anpassas om man ser till att undvika trängsel i start och mål – banan som nu ingår i bedömningen är självreglerande. Men det gäller även vissa kommunala anläggningar som fortsatt inte tillåter yngre vuxna (18-25 år) att träna i organiserad form, vilket konståkningsförbundet påpekade nyligen i ett öppet brev till regeringen.

Idrottens och regeringens tydliga fokus på barn och ungdom är lättare att skapa acceptans och opinion för. Men när vi tänker på återstart så måste såväl RF, specialförbund och politiker tänka helhet. Det är nu i närtid mycket avgörs för att idrotten inte ska tappa förutsättningar för att stimulera till idrott hela livet. 

Krävs ett återstartsarbete 

Vi behöver etablera ett återstartsarbete där vi sätter den organiserade idrottens möjligheter i relation till andra folkhälsoaktörers möjligheter. För att därefter föreslå åtgärder som kan bidra till återstart och utveckling, både för organiserad idrott men även för andra aktörer. 

Organiserad idrott måste förstå vilka strukturer som måste säkras för att främja folkhälsa framöver. Om RF och SF inte ser till helheten kommer organiserad idrott tappa position till andra aktörer som på mer kommersiella grunder driver hälsofrämjande aktiviteter där det är lönsamt. Detta leder till en försvagning av svensk idrott över tid.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.