Hur ska Sverige hitta tillbaka?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu öppnas Sverige upp, men fortsatt finns många frågor kring hur Sverige ska sätta igång. Svensk idrottsrörelse har drabbats hårt och sargats ordentligt. Regeringen har tillskjutit medel för att barn och ungdomsidrotten ska kunna återhämtas, vilket är en stor utmaning. Men stora grupper glöms bort, vilket riskerar att drabba idrotten och svenskas folkhälsa

Åtskilliga människor vill förbättra sin motion, men det krävs att klubbar hjälper dem på traven.

I diskussionen om återstart glöms yngre vuxna, vuxenidrotten och motionerandet bort, vilket leder till folkhälsosegregation, fattigare idrottsrörelse och sämre förutsättningar för svensk idrott att förverkliga strategi 2025. 

Samtidigt är det intressant att se Folkhälsomyndighetens ointresse för bred folkhälsa i sina beslut kring lättnader, trots att man kommunicerat att motionerande måste öka. Den sjunde juni kommer FHM redogöra för om det finns möjligheter till bättre anpassningar gällande större evenemang.

Om man även vid detta tillfälle fortsätter att tycka att en person per 2100 meter på Vätternrundan är en bra anpassning, så har man kapitulerat för sitt ansvar i folkhälsouppdraget (annat att tala om för människor vad de borde göra).

4 av 10 mår sämre

En nyligen gjord undersökning av Midnattsloppet visar att mer 40 procent av deras tidigare deltagare mår sämre i dag än innan pandemin slog till. Detta hissar tydligt en varningsflagg att om vi bara ser till barn och ungdomars behov för återhämtning, så kommer vi missa en betydande del av de som behöver hjälp med återhämtning.Detta kan inte bara kopplas till minskad träning, vissa grupper tränar faktiskt mer, utan även till betydelsen av målbilder. Normalt sett så ökar träningen under vår och sommar med motionslopp som viktig förebild. 

Det planeras fortsatt för flera lopp såsom exempelvis Göteborgsvarvet, Vätternrundan och Lidingöloppet i september, men samtidigt har andra lätt tillgängliga fysiska lopp såsom Midnattsloppet, Vårruset och flera av Blodomlopp ställts in eller blivit digitala. Lopp som har en viktig funktion som instegslopp för motionärer och tydligt skapar en motivation för att folk ska komma i gång och motionera.

Motionerandet och vuxenträning har inte upphört till följd av pandemin. Många som är vana att röra på sig fortsätter att göra så i nya former. Till exempel har försäljningen hantlar, skivstänger och annan träningsutrustning för att träna i hemmet ökat rejält på bekostnad av gym eller publika lokaler. 

Cyklar och spar 1 miljard

Oviljan att åka kollektivt har också inneburit att cyklandet ökat, liksom cykelförsäljningen. Ur ett folkhälsoperspektiv så har detta sparat betydande medel. I en studie gjord i Göteborg beräknade konsultföretaget Sweco att den ökad cyklingen i Göteborg (+15 procent) bidragit till en samhällsekonomisk vinst på mer än 1 miljard eftersom ökad fysisk aktivitet leder till mer hälsosamt liv och lägre dödstal.

 

Förutsättningarna för att idrotten att ta hand om det intresset som finns är kraftigt begränsat till följd av att den organiserade idrotten särbehandlas negativt av regering och kommuner. Det gäller exempelvis begränsningsförordningen som efter 1 juni tillåter en deltagare var 2100 meter på Vätternrundan, vilket kan jämföras med 1 per 10 kvm i en butik, trots lägre smittrisk.

Motionsloppens problematik kunna anpassas om man ser till att undvika trängsel i start och mål – banan som nu ingår i bedömningen är självreglerande. Men det gäller även vissa kommunala anläggningar som fortsatt inte tillåter yngre vuxna (18-25 år) att träna i organiserad form, vilket konståkningsförbundet påpekade nyligen i ett öppet brev till regeringen.

Idrottens och regeringens tydliga fokus på barn och ungdom är lättare att skapa acceptans och opinion för. Men när vi tänker på återstart så måste såväl RF, specialförbund och politiker tänka helhet. Det är nu i närtid mycket avgörs för att idrotten inte ska tappa förutsättningar för att stimulera till idrott hela livet. 

Krävs ett återstartsarbete 

Vi behöver etablera ett återstartsarbete där vi sätter den organiserade idrottens möjligheter i relation till andra folkhälsoaktörers möjligheter. För att därefter föreslå åtgärder som kan bidra till återstart och utveckling, både för organiserad idrott men även för andra aktörer. 

Organiserad idrott måste förstå vilka strukturer som måste säkras för att främja folkhälsa framöver. Om RF och SF inte ser till helheten kommer organiserad idrott tappa position till andra aktörer som på mer kommersiella grunder driver hälsofrämjande aktiviteter där det är lönsamt. Detta leder till en försvagning av svensk idrott över tid.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.