Hur ska Sverige hitta tillbaka?
Nu öppnas Sverige upp, men fortsatt finns många frågor kring hur Sverige ska sätta igång. Svensk idrottsrörelse har drabbats hårt och sargats ordentligt. Regeringen har tillskjutit medel för att barn och ungdomsidrotten ska kunna återhämtas, vilket är en stor utmaning. Men stora grupper glöms bort, vilket riskerar att drabba idrotten och svenskas folkhälsa
I diskussionen om återstart glöms yngre vuxna, vuxenidrotten och motionerandet bort, vilket leder till folkhälsosegregation, fattigare idrottsrörelse och sämre förutsättningar för svensk idrott att förverkliga strategi 2025.
Samtidigt är det intressant att se Folkhälsomyndighetens ointresse för bred folkhälsa i sina beslut kring lättnader, trots att man kommunicerat att motionerande måste öka. Den sjunde juni kommer FHM redogöra för om det finns möjligheter till bättre anpassningar gällande större evenemang.
Om man även vid detta tillfälle fortsätter att tycka att en person per 2100 meter på Vätternrundan är en bra anpassning, så har man kapitulerat för sitt ansvar i folkhälsouppdraget (annat att tala om för människor vad de borde göra).
4 av 10 mår sämre
En nyligen gjord undersökning av Midnattsloppet visar att mer 40 procent av deras tidigare deltagare mår sämre i dag än innan pandemin slog till. Detta hissar tydligt en varningsflagg att om vi bara ser till barn och ungdomars behov för återhämtning, så kommer vi missa en betydande del av de som behöver hjälp med återhämtning.Detta kan inte bara kopplas till minskad träning, vissa grupper tränar faktiskt mer, utan även till betydelsen av målbilder. Normalt sett så ökar träningen under vår och sommar med motionslopp som viktig förebild.
Det planeras fortsatt för flera lopp såsom exempelvis Göteborgsvarvet, Vätternrundan och Lidingöloppet i september, men samtidigt har andra lätt tillgängliga fysiska lopp såsom Midnattsloppet, Vårruset och flera av Blodomlopp ställts in eller blivit digitala. Lopp som har en viktig funktion som instegslopp för motionärer och tydligt skapar en motivation för att folk ska komma i gång och motionera.
Motionerandet och vuxenträning har inte upphört till följd av pandemin. Många som är vana att röra på sig fortsätter att göra så i nya former. Till exempel har försäljningen hantlar, skivstänger och annan träningsutrustning för att träna i hemmet ökat rejält på bekostnad av gym eller publika lokaler.
Cyklar och spar 1 miljard
Oviljan att åka kollektivt har också inneburit att cyklandet ökat, liksom cykelförsäljningen. Ur ett folkhälsoperspektiv så har detta sparat betydande medel. I en studie gjord i Göteborg beräknade konsultföretaget Sweco att den ökad cyklingen i Göteborg (+15 procent) bidragit till en samhällsekonomisk vinst på mer än 1 miljard eftersom ökad fysisk aktivitet leder till mer hälsosamt liv och lägre dödstal.
Förutsättningarna för att idrotten att ta hand om det intresset som finns är kraftigt begränsat till följd av att den organiserade idrotten särbehandlas negativt av regering och kommuner. Det gäller exempelvis begränsningsförordningen som efter 1 juni tillåter en deltagare var 2100 meter på Vätternrundan, vilket kan jämföras med 1 per 10 kvm i en butik, trots lägre smittrisk.
Motionsloppens problematik kunna anpassas om man ser till att undvika trängsel i start och mål – banan som nu ingår i bedömningen är självreglerande. Men det gäller även vissa kommunala anläggningar som fortsatt inte tillåter yngre vuxna (18-25 år) att träna i organiserad form, vilket konståkningsförbundet påpekade nyligen i ett öppet brev till regeringen.
Idrottens och regeringens tydliga fokus på barn och ungdom är lättare att skapa acceptans och opinion för. Men när vi tänker på återstart så måste såväl RF, specialförbund och politiker tänka helhet. Det är nu i närtid mycket avgörs för att idrotten inte ska tappa förutsättningar för att stimulera till idrott hela livet.
Krävs ett återstartsarbete
Vi behöver etablera ett återstartsarbete där vi sätter den organiserade idrottens möjligheter i relation till andra folkhälsoaktörers möjligheter. För att därefter föreslå åtgärder som kan bidra till återstart och utveckling, både för organiserad idrott men även för andra aktörer.
Organiserad idrott måste förstå vilka strukturer som måste säkras för att främja folkhälsa framöver. Om RF och SF inte ser till helheten kommer organiserad idrott tappa position till andra aktörer som på mer kommersiella grunder driver hälsofrämjande aktiviteter där det är lönsamt. Detta leder till en försvagning av svensk idrott över tid.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar