Krönikor

Framgångar, men oro för framtiden

Krönika: Centrum för idrottsforskning har på uppdrag av regeringen analyserat den svenska elitidrottens villkor och förutsättningar. Idag presenterar vi resultatet i tre separata rapporter. Både svenska och internationella forskare och experter bidrar med ny kunskap, nya perspektiv samt rekommendationer. Mest kritisk är en rapport från danska Idrættens Analyseinstitut som menar att Sverige bör inrätta en fristående elitidrottsorganisation och prioritera olympiska idrotter i fördelningen av elitstöd, skriver Johan Norberg

Krävs demokratisk styrning

Krönika: Karl-Erik Nilssons avgång har satt ljuset på många idrottspolitiska utmaningar: från den internationella idrottens (alltmer flata) hållning gentemot Ryssland till svårigheten för förtroendevalda att inneha dubbla uppdrag och idrottsledares utsatthet i sociala medier. 

Det är förståeligt att diskussion hittills haft ett starkt fokus på Nilsson själv och hans agerande som vice ordförande i UEFA. Per Palmström har dock i en krönika här på Idrottens affärer pekat på att Nilsson på intet sätt är unik, skriver Johan Norberg

Rapporten avslöjade fakta

Krönika: Det blev viss diskussion i media förra veckan efter att vi på Centrum för idrottsforskning lämnat en rapport till regeringen om det statliga krisstödet till idrottsrörelsen under coronapandemin. Eftersom jag är utredare på Centrum för idrottsforskning och ansvarig för rapporten, vill jag ta detta tillfälle i akt att förtydliga några av våra poänger, skriver  Johan R Norberg.

Ett högt spel med statens pengar

Krönika: För svensk idrottspolitik är Riksidrottsförbundets och SISU:s gemensamma förbundsmöte alltid en viktig händelse. Det är på stämman som idrottsrörelsens medlemsförbund får en chans att träffas, diskutera gemensamma frågor och fatta viktiga beslut om framtiden. Riksidrottsmötet den 28-30 maj är inget undantag. Sällan har så många och intressanta motioner väckts om idrottsrörelsens organisation, dess samhällsroll och om idrottens relation till staten, skriver Johan R Norberg

Barnkonventionen berör idrotten

Krönika: Den 1 januari år 2020 blir FN:s konvention om barnets rättigheter (”barnkonventionen”) lag i Sverige. Detta har väckt många frågor bland landets idrottsföreningar och kommuner. Vad innebär det för idrotten? Hur ska en förening agera för att leva upp till den nya lagstiftningen? Kan föreningar bestraffas?, frågarJohan Norberg

Fair play i styrelserummen

Den stora Play the game-konferensen har precis genomförts i Eindhoven, Holland. Konferensen är en viktig mötesplats för idrottsledare, politiker, jurister, journalister och forskare som verkar för att befria den internationella idrotten från korruption, maktmissbruk och bristande insyn.

Vi kan börja tro på ett nytänk

Krönika: Barn- och ungdomars rättigheter i idrotten diskuteras flitigt. Som slopade serie- och cupspel i fotboll. Men mycket tyder på att den nya modellen blir bra, skriver Johan R Norberg.

Låt integration ingå i vardagen

Krönika: Det ni gör till vardags är gott nog, skriver Johan R Norberg om föreningarnas satsning på idrott för nyanlända. Men ni kan inte lösa alla utmaningar!

Låt eldsjälen få sällskap!

Krönika: Eldsjälarna i all ära, men de får inte utgöra skillnaden. Idrotten får inte bli beroende av enskilda, lagarbete bygger bestående framgång, skriver Johan Norberg. 

Miljarden som inte nådde fram

Krönika: De mest behövande föreningarna fick minst av den socialdemokratiska handslagsmiljarden. En granskning av just Handslaget och Idrottslyftet visar att de största pengarna hamnade hos redan populära idrotter, skriver Johan R Norberg. 

Här är avhopparna bland ungdomarna

Krönika: De tycker visserligen om sin idrott, men de har även andra intressen och önskar därför träna i en lägre omfattning. Här finns de ungdomar som hoppar av idrotten, skriver Johan R Norberg. 

Kravmärk barn- och ungdomsidrott!

Krönika: Det talas om att bidrag ska dras in om klubbar inte sköter sig. Men statens stöd kan användas till att belöna klubbar, skriver Johan R Norberg och föreslår ett idrottsligt KRAV-märke. 

Självklara pengar eller sponsring?

Krönika: Kommersiella intäkter betraktas som en lockande möjlighet medan kommunala och statliga bidrag snarare uppfattas som en rättighet. Här blev det väl ändå lite fel, skriver Johan Norberg.  

Den verkliga bilden av idrotten

Krönika: En majoritet av klubbarna har färre än 200 medlemmar och så många som två tredjedelar har en omsättning som inte når en halv miljon kronor om året. Här är den verkliga bilden av svensk idrott, skriver John R Norberg.

Idrotten borde lära av finkulturen!

Krönika: "Det statliga stödet till Kungliga operan kan utläsas som att högkvalitativ opera och balett utgör viktiga kulturyttringar. Ibland måste det få kosta. Som idrott", skriver Johan R Norberg.

Vågar idrottsledarna tänka nytt?

Krönika: "Förhoppningen är att idrottsledarna vågar tänka nytt och bryta gamla mönster. Det är dags för det. 51-procentregeln, aktivitetsstödet och inte minst hur ser framtidens idrottsförening ut? 200 delegater ska ge svar", skriver Johan R Norberg inför helgens RF-stämma i Luleå.

”Kommunen som avancerade i tabellen”

Krönika: ”Argast var kommunstyrelsens ordförande som läxade upp fritidschefen med ett långt ideologiskt resonemang om att politik ska bygga på värderingar snarare än anläggningskrav," skriver Johan R Norberg apropå kraven om allt bättre arenor.

”Är du lönsam lilla vän?”

Krönika: "Barns idrott tenderar att bli en fråga om hushållens ekonomi. Akademier eller idrottsskolor växer i snabb takt. Vad sägs om tio träningspass för 13 000 kr. Var är vi på väg", frågar sig Johan R Norberg.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.