Krönikor

Framgångar, men oro för framtiden

Krönika: Centrum för idrottsforskning har på uppdrag av regeringen analyserat den svenska elitidrottens villkor och förutsättningar. Idag presenterar vi resultatet i tre separata rapporter. Både svenska och internationella forskare och experter bidrar med ny kunskap, nya perspektiv samt rekommendationer. Mest kritisk är en rapport från danska Idrættens Analyseinstitut som menar att Sverige bör inrätta en fristående elitidrottsorganisation och prioritera olympiska idrotter i fördelningen av elitstöd, skriver Johan Norberg

Krävs demokratisk styrning

Krönika: Karl-Erik Nilssons avgång har satt ljuset på många idrottspolitiska utmaningar: från den internationella idrottens (alltmer flata) hållning gentemot Ryssland till svårigheten för förtroendevalda att inneha dubbla uppdrag och idrottsledares utsatthet i sociala medier. 

Det är förståeligt att diskussion hittills haft ett starkt fokus på Nilsson själv och hans agerande som vice ordförande i UEFA. Per Palmström har dock i en krönika här på Idrottens affärer pekat på att Nilsson på intet sätt är unik, skriver Johan Norberg

Rapporten avslöjade fakta

Krönika: Det blev viss diskussion i media förra veckan efter att vi på Centrum för idrottsforskning lämnat en rapport till regeringen om det statliga krisstödet till idrottsrörelsen under coronapandemin. Eftersom jag är utredare på Centrum för idrottsforskning och ansvarig för rapporten, vill jag ta detta tillfälle i akt att förtydliga några av våra poänger, skriver  Johan R Norberg.

Ett högt spel med statens pengar

Krönika: För svensk idrottspolitik är Riksidrottsförbundets och SISU:s gemensamma förbundsmöte alltid en viktig händelse. Det är på stämman som idrottsrörelsens medlemsförbund får en chans att träffas, diskutera gemensamma frågor och fatta viktiga beslut om framtiden. Riksidrottsmötet den 28-30 maj är inget undantag. Sällan har så många och intressanta motioner väckts om idrottsrörelsens organisation, dess samhällsroll och om idrottens relation till staten, skriver Johan R Norberg

Barnkonventionen berör idrotten

Krönika: Den 1 januari år 2020 blir FN:s konvention om barnets rättigheter (”barnkonventionen”) lag i Sverige. Detta har väckt många frågor bland landets idrottsföreningar och kommuner. Vad innebär det för idrotten? Hur ska en förening agera för att leva upp till den nya lagstiftningen? Kan föreningar bestraffas?, frågarJohan Norberg

Fair play i styrelserummen

Den stora Play the game-konferensen har precis genomförts i Eindhoven, Holland. Konferensen är en viktig mötesplats för idrottsledare, politiker, jurister, journalister och forskare som verkar för att befria den internationella idrotten från korruption, maktmissbruk och bristande insyn.

Vi kan börja tro på ett nytänk

Krönika: Barn- och ungdomars rättigheter i idrotten diskuteras flitigt. Som slopade serie- och cupspel i fotboll. Men mycket tyder på att den nya modellen blir bra, skriver Johan R Norberg.

Låt integration ingå i vardagen

Krönika: Det ni gör till vardags är gott nog, skriver Johan R Norberg om föreningarnas satsning på idrott för nyanlända. Men ni kan inte lösa alla utmaningar!

Låt eldsjälen få sällskap!

Krönika: Eldsjälarna i all ära, men de får inte utgöra skillnaden. Idrotten får inte bli beroende av enskilda, lagarbete bygger bestående framgång, skriver Johan Norberg. 

Miljarden som inte nådde fram

Krönika: De mest behövande föreningarna fick minst av den socialdemokratiska handslagsmiljarden. En granskning av just Handslaget och Idrottslyftet visar att de största pengarna hamnade hos redan populära idrotter, skriver Johan R Norberg. 

Här är avhopparna bland ungdomarna

Krönika: De tycker visserligen om sin idrott, men de har även andra intressen och önskar därför träna i en lägre omfattning. Här finns de ungdomar som hoppar av idrotten, skriver Johan R Norberg. 

Kravmärk barn- och ungdomsidrott!

Krönika: Det talas om att bidrag ska dras in om klubbar inte sköter sig. Men statens stöd kan användas till att belöna klubbar, skriver Johan R Norberg och föreslår ett idrottsligt KRAV-märke. 

Självklara pengar eller sponsring?

Krönika: Kommersiella intäkter betraktas som en lockande möjlighet medan kommunala och statliga bidrag snarare uppfattas som en rättighet. Här blev det väl ändå lite fel, skriver Johan Norberg.  

Den verkliga bilden av idrotten

Krönika: En majoritet av klubbarna har färre än 200 medlemmar och så många som två tredjedelar har en omsättning som inte når en halv miljon kronor om året. Här är den verkliga bilden av svensk idrott, skriver John R Norberg.

Idrotten borde lära av finkulturen!

Krönika: "Det statliga stödet till Kungliga operan kan utläsas som att högkvalitativ opera och balett utgör viktiga kulturyttringar. Ibland måste det få kosta. Som idrott", skriver Johan R Norberg.

Vågar idrottsledarna tänka nytt?

Krönika: "Förhoppningen är att idrottsledarna vågar tänka nytt och bryta gamla mönster. Det är dags för det. 51-procentregeln, aktivitetsstödet och inte minst hur ser framtidens idrottsförening ut? 200 delegater ska ge svar", skriver Johan R Norberg inför helgens RF-stämma i Luleå.

”Kommunen som avancerade i tabellen”

Krönika: ”Argast var kommunstyrelsens ordförande som läxade upp fritidschefen med ett långt ideologiskt resonemang om att politik ska bygga på värderingar snarare än anläggningskrav," skriver Johan R Norberg apropå kraven om allt bättre arenor.

”Är du lönsam lilla vän?”

Krönika: "Barns idrott tenderar att bli en fråga om hushållens ekonomi. Akademier eller idrottsskolor växer i snabb takt. Vad sägs om tio träningspass för 13 000 kr. Var är vi på väg", frågar sig Johan R Norberg.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.