Låt eldsjälen få sällskap!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Eldsjälarna i all ära, men de får inte utgöra skillnaden. Idrotten ska och får inte bli beroende av enskilda starka krafter, ett lagarbete måste gälla, det bygger bestående framgång.
Hellre fler som delar på bördan än en eldsjäl som får ta hela ansvaret, menar Johan R Norberg. Foto: TT

 

På Almedalsveckan i Visby anordnade Svenska Spel ett seminarium på temat idrott och integration. Bakgrunden var den nuvarande flyktingkrisen och regeringens beslut att satsa 64 miljoner kronor årligen på att stödja idrottsrörelsens arbete med nyanlända och asylsökande. 

Jag deltog både som idrottspolitisk forskare och som projektledare för Sport Open – ett samarbetsprojekt mellan Skåneidrotten och Malmö högskola med syfte att hjälpa idrottsföreningar att utveckla hållbara metoder att möta och aktivera nyanlända. 

Eldsjälarna, ja, men...

En stor del av seminariet kretsade kring fenomenet ”eldsjälar” och erfarenheter från personer vilka lagt ned mycket tid och kraft på att skapa idrottsaktiviteter för nyanlända. Jag lyssnade med stort intresse och imponerades över dessa idrottsledares handlingskraft, envishet och idérikedom. 

Personer som har både drivkraft och offervilja.

De är ovärderliga i föreningssammanhang. Inte förvånande är det även just eldsjälar som tagit initiativ till många av de integrationsprojekt som just nu startas inom idrotten. 

Eldsjälarna är värda all vår uppskattning. Men jag blir samtidigt bekymrad om idrottsrörelsens nuvarande integrationssatsning reproducerar och förstärker ideal om att det krävs en verklig eldsjäls engagemang och drivkraft för att genomföra projekt av detta slag. 

Sårbara projekt

Jag ser framförallt tre problem med ett sådant synsätt. 

För det första är projekt som genomförs av en eller ett fåtal personer alltid sårbara. De står och faller med att just dessa personer har tid, kraft och möjlighet att fortsätta. Och ju mer arbete som fordras för att driva en verksamhet, desto större blir risken att den enskilde idrottsledaren till slut inte mäktar med. Detta är ju en välkänd problematik hos många små klubbar vars hela existens ibland kan bygga på engagemanget och hängivenheten hos en eller ett fåtal ledare. 

För det andra riskerar projekt som drivs av en eller ett fåtal personer att utvecklas till isolerade öar i klubben, det vill säga aktiviteter som genomförs vid sidan av kärnverksamheten och kanske t o m utan förankring hos föreningens ledning.

Inget solonummer

För det tredje riskerar eldsjälsperspektivet att skicka fel signaler till många människor som gärna vill göra något nyttigt i den nuvarande krisen – men som kanske inte har möjlighet att satsa all sin lediga tid. För dessa kan ett tal om eldsjälar låta kravfyllt på ett sätt som snarare hämmar än uppmuntrar till engagemang. 

Jag skulle därför önska att budskapet till landets klubbar istället var det motsatta: att förutsättningarna för långsiktigt hållbara integrationsprojekt ökar om så många som möjligt av medlemmarna engageras i arbetet.

Hellre att många gör något – än att en person måste göra allt själv. 

Fördela på flera människor

I projekt med många deltagare kan arbetet fördelas. Samtidigt kan olika människors erfarenheter och kompetenser tas tillvara. Med många personer insatta i projektet ökar även chanserna att verksamheten kan fortgå även om centrala personer slutar. Därtill förankras verksamheten på ett naturligt sätt i klubben, vilket minskar risken för att projektet får karaktären av en isolerad ö. 

Det kanske viktigast av allt; i satsningar där många av klubbens medlemmar engageras, ökar även känslan av delaktighet och samhörighet. 

På så sätt kan bl a dagens integrationssatsningar bli integrerande i dubbel mening. De kan både introducera idrott och föreningsliv för nyanlända och samtidigt leda till stärkt samhörighet i landets många idrottsföreningar. 

Johan R Norberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.

Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg. 

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.

Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.