Låt eldsjälen få sällskap!

På Almedalsveckan i Visby anordnade Svenska Spel ett seminarium på temat idrott och integration. Bakgrunden var den nuvarande flyktingkrisen och regeringens beslut att satsa 64 miljoner kronor årligen på att stödja idrottsrörelsens arbete med nyanlända och asylsökande.
Jag deltog både som idrottspolitisk forskare och som projektledare för Sport Open – ett samarbetsprojekt mellan Skåneidrotten och Malmö högskola med syfte att hjälpa idrottsföreningar att utveckla hållbara metoder att möta och aktivera nyanlända.
Eldsjälarna, ja, men...
En stor del av seminariet kretsade kring fenomenet ”eldsjälar” och erfarenheter från personer vilka lagt ned mycket tid och kraft på att skapa idrottsaktiviteter för nyanlända. Jag lyssnade med stort intresse och imponerades över dessa idrottsledares handlingskraft, envishet och idérikedom.
Personer som har både drivkraft och offervilja.
De är ovärderliga i föreningssammanhang. Inte förvånande är det även just eldsjälar som tagit initiativ till många av de integrationsprojekt som just nu startas inom idrotten.
Eldsjälarna är värda all vår uppskattning. Men jag blir samtidigt bekymrad om idrottsrörelsens nuvarande integrationssatsning reproducerar och förstärker ideal om att det krävs en verklig eldsjäls engagemang och drivkraft för att genomföra projekt av detta slag.
Sårbara projekt
Jag ser framförallt tre problem med ett sådant synsätt.
För det första är projekt som genomförs av en eller ett fåtal personer alltid sårbara. De står och faller med att just dessa personer har tid, kraft och möjlighet att fortsätta. Och ju mer arbete som fordras för att driva en verksamhet, desto större blir risken att den enskilde idrottsledaren till slut inte mäktar med. Detta är ju en välkänd problematik hos många små klubbar vars hela existens ibland kan bygga på engagemanget och hängivenheten hos en eller ett fåtal ledare.
För det andra riskerar projekt som drivs av en eller ett fåtal personer att utvecklas till isolerade öar i klubben, det vill säga aktiviteter som genomförs vid sidan av kärnverksamheten och kanske t o m utan förankring hos föreningens ledning.
Inget solonummer
För det tredje riskerar eldsjälsperspektivet att skicka fel signaler till många människor som gärna vill göra något nyttigt i den nuvarande krisen – men som kanske inte har möjlighet att satsa all sin lediga tid. För dessa kan ett tal om eldsjälar låta kravfyllt på ett sätt som snarare hämmar än uppmuntrar till engagemang.
Jag skulle därför önska att budskapet till landets klubbar istället var det motsatta: att förutsättningarna för långsiktigt hållbara integrationsprojekt ökar om så många som möjligt av medlemmarna engageras i arbetet.
Hellre att många gör något – än att en person måste göra allt själv.
Fördela på flera människor
I projekt med många deltagare kan arbetet fördelas. Samtidigt kan olika människors erfarenheter och kompetenser tas tillvara. Med många personer insatta i projektet ökar även chanserna att verksamheten kan fortgå även om centrala personer slutar. Därtill förankras verksamheten på ett naturligt sätt i klubben, vilket minskar risken för att projektet får karaktären av en isolerad ö.
Det kanske viktigast av allt; i satsningar där många av klubbens medlemmar engageras, ökar även känslan av delaktighet och samhörighet.
På så sätt kan bl a dagens integrationssatsningar bli integrerande i dubbel mening. De kan både introducera idrott och föreningsliv för nyanlända och samtidigt leda till stärkt samhörighet i landets många idrottsföreningar.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…
Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.