Vågar idrottsledarna tänka nytt?
I en ideell och föreningsdemokratiskt uppbyggd folkrörelse är förbundsstämman det högsta beslutande organet. Det är på stämmorna som de stora frågorna diskuteras och framtida vägval görs. Därtill ska verksamhetsberättelser godkännas och centrala poster tillsättas.
Det låter bra, ska vara bra, men blir det bra?
Helgens RF-stämma i Luleå är en viktig idrottspolitiskt tillställning som kommer att sätta spår i svensk idrott lång tid framöver.
Denna eviga 51-procentsregel...
Av de många frågor som ska diskuteras på stämman, så har den s.k. 51-procentsregeln utvecklats till det stora samtalsämnet.
Detta är kanske inte så konstigt. På en övergripande och ideologisk nivå är det givetvis en viktig principfråga om dagens ideella folkrörelse ska öppna upp för elitidrottsverksamhet i kommersiell regi.
Men bolagiseringsmöjligheterna är endast en angelägenhet för ett fåtal elitklubbar i ett begränsat antal kommersiellt starka idrottsgrenar.
Den frågan berör så många fler
I dagsläget består idrottsrörelsen av cirka 20 000 lokala idrottsföreningar och ett drygt 20-tal (föreningsägda) idrotts-AB. Oavsett hur RF-stämman än beslutar i helgen så tror jag att denna fördelning kommer att bestå under överskådlig tid.
Jag ser således fram emot en spännande debatt i bolagiseringsfrågan. Men jag hoppas samtidigt att denna diskussion inte överskuggar de många andra framtidsfrågor som stämman har att behandla.
Hur ska det exempelvis bli med det lokala aktivitetsstödet?
Ett helt annat system
Medan 51-procentregeln rör ett mycket litet antal elitidrottsklubbar, så kan redan små justeringar i det lokala aktivitetsstödet ge långtgående ekonomiska effekter för en stor mängd barn- och ungdomsföreningar.
Här blir det således spännande att se om stämmans delegater godtar Riksidrottsstyrelsens förslag om höjd bidragsålder och att systemet med s.k. sammankomster ersätts av ett ledarbidrag.
Är förändringarna tillräckliga eller för små? Vilka idrotter vinner och vilka förlorar? Och delar stämman uppfattningen om att ett ledarbidrag kan stärka barnrättsperspektivet inom idrotten?
Spännande rapport
Men mest nyfiken är jag på hur stämman kommer att ta emot slutrapporten från idéprojektet "Framtidens idrottsförening".
Rapporten hittade jag närmast av en slump i den digra skörd av dokument som skickats ut inför stämman.
Innehållet är något så ovanligt och ambitiöst som en rejäl omvärldsanalys av hur aktuella samhällstrender kan påverka villkoren för morgondagens idrottsföreningar.
Kräver engagemang
Ansatsen är bred. Trots ett begränsat omfång på drygt 20-talet sidor behandlas alltifrån demografisk utveckling till kommersialiserings- och individualiseringsprocesser, aktuella ungdomstrender och förändrade villkor för ideellt arbete.
Därtill pekas på en mängd idrottsliga utmaningar på både elit- och breddnivå.
Det handlar om allt från Marknadsdomstolens omdebatterade beslut om att idrottsföreningar i konkurrensrättslig mening är att betrakta som företag när de arrangerar idrottstävlingar till trenden med allt mer kommersiell barn- och ungdomsidrott.
Det är en rapport som kräver starkt engagemang hos idrottens folk - och ett klart ställningstagande.
Våga tänka nytt
Rapporten utmynnar dessutom i ett antal slutsatser och rekommendationer. Budskapet är att våga tänka nytt på alla plan. Som...
att möta den ökade konkurrensen från kommersiella idrottsaktörer genom föreningsmässigt bedriva motionsverksamheter för de äldre och idrottsfritids och idrottsskolor för de yngre.
att stärka ungdomars delaktighet och engagemang.
att vitalisera de interna demokratiska processerna genom IT och ny teknik samt ompröva den traditionella synen på föreningar och medlemskap.
Rapporten ”Framtidens idrottsförening” har inte hittat alla svaren på idrottens många utmaningar. Däremot ställs de rätta frågorna.
Förhoppningsvis får rapporten den uppmärksamhet den förtjänar. Och att stämmans 200 delegater inte nöjer sig med att enbart diskutera 51-procentsregeln.
Mest lästa just nu
Nej, en stockhomare i ledningen för IFK Göteborg, det blev aldrig någon succé- Nu framkommer uppgifter om att Oa Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, tvingas lämna klubben.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Pär Ånell (inte verifierad)
tis, 2013-05-21 14:10
1. Tänka nytt
RF:s strategiska dokument om Framtidens Idrottsförening ska ta sikte mot 2020. Svenska Skolidrottsförbundet jobbar sedan tidigare med en framtida strategi med sikte på 2025. Två av att-satserna ovan (under mellanrubriken Våga tänka nytt) är vi på väg att jobba med eller jobbar redan med. Att stärka ungdomars delaktighet och engagemang har länge varit ett mål för Skolidrottsförbundet. Nu har förbundsstyrelsen en medelålder på drygt 30 år. I våra arbetsgrupper finns många ledamöter mellan 15 och 25 år. De deltar på samma villkor som de något äldre ledamöterna. Till Riksidrottsmötet, inklusive ungdomarnas förträff, ombud och ersättare åker vi med 11 personer. Åtta av dem är födda 1988 eller senare. Att föreningsmässigt bedriva motionsverksamhet för de äldre är ingen huvudsaklig sysselsättning för oss, men verksamhet som idrottsfritids och idrottsskolor tilltalar förbundet. Verksamheter som gärna får vara tävlingsfria. Vi tänker oss att utvidga Skolidrottsförbundets verksamhet från att oftast vara under dagtid till att även finnas på kvällar och helger. Och då vill vi skapa tävlingsfria zoner där vi leker idrott, har roligt tillsammans och stärker kunskaperna i i föreningskunskap och ledarskap. Vill ni läsa mer om förbundets tankar finns ett första utkast till vår Färdplan 2025 här: http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSkolidrottsforbundet/Omforbundet/Poli... Välkommen att läsa och tycka till!Hans Lindahl (inte verifierad)
tis, 2013-05-21 18:57
2. Utvecklingsarbete av föreningar/förbunds sätt att arbeta
Visst måste Idrottsrörelsen tänka nytt om man vill vända den rådande trenden där allt fler ungdomar vänder sig bort från Idrottsrörelsen till förmån för andra alternativ. Vår motion från 2009/11 var ett seriöst försök att uppmärksamma på problematiken men även vara en gonggong för att börja matchen! Analysdelen i "Framtidens idrottsförening" är OK och i linje med det vi upplever på vår klubbnivå. Men, när det gäller den verkställande delen, dvs de "innovativa", konkreta förslagen så lyser dessa med sin frånvaro. Det utvecklingsarbete - vilket skall leda RF till nya framgångar - har inte ens påbörjats utan här verkar man sikta in sig på 2015. Vi har sammanfattat våra synpunkter i följande PM (som bör ses som en remiss till "Framtidens..."): http://www.narva.com/html/PM_remiss.pdf Det bör noteras att någon enkel quick fix naturligtvis inte finns men inte heller alternativet att fortsätta ratta RF:s färd framåt genom att bara titta i backspegeln. De sjunkande medlemssiffrorna indikerar att man nu börjar komma ut i gruskanten... och känslan är att man inte har en aning om varför, man gör ju allt rätt eller??? /Hans Lindahl, ordf Narva BK