Barnkonventionen berör idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den 1 januari år 2020 blir FN:s konvention om barnets rättigheter (”barnkonventionen”) lag i Sverige. Detta har väckt många frågor bland landets idrottsföreningar och kommuner. Vad innebär det för idrotten? Hur ska en förening agera för att leva upp till den nya lagstiftningen? Kan man bestraffas?

Frågan har dessutom fått ökad aktualitet efter att medierna rapporterat om missförhållanden i svensk konståkning i form av kränkningar, vikthets och osunt träningsklimat.

Ett kritiserat initiativ

I dagarna kunde vi även läsa i Dagens Nyheter om att 

Solna kommun utreder möjligheten att skärpa reglerna för kommunens idrottsföreningar i fråga om anmälningsplikt av kränkningar. Initiativet har kritiserats av Riksidrottsförbundet med argumentet att bestraffningsärenden inom idrotten ska hanteras i enlighet med RF:s stadgar och inte bli föremål för kommunala bestämmelser. 

På Riksidrottsförbundets hemsida finns information om barnkonventionen och länkar till policies och utbildningsmaterial. Det är bra. På den direkta frågan hur idrottsrörelsen påverkas av att barnkonventionen blir lag blir svaret emellertid följande: ”Det korta svaret är att idrottsrörelsen inte omfattas av den nya lagen, då den gäller offentlig verksamhet. En förening kan alltså inte bli dömd för brott med enbart barnkonventionen som grund.” 

Tanken att idrottsrörelsen inte omfattas av den nya lagstiftningen må vara juridiskt korrekt – men den är samtidigt politiskt ohållbar. 

Idrotten omfattas inte – men... 

Ett första och självklart motargument är att idrottsrörelsen – om än indirekt – mycket väl omfattas av den nya lagstiftningen. Efter årsskiftet kommer Sveriges kommuner ha ökade krav på sig att leva upp till barnkonventionen. I detta ingår deras ekonomiska stöd till idrotts- och föreningslivet. 

De föreningar som mot förmodan bryter mot barnkonventionen kommer kanske inte att kunna bli dömda för brott, men de riskerar definitivt att gå miste om offentliga bidrag. I det avseendet så påverkas idrottsrörelsen påtagligt av den nya lagstiftningen. 

Idrottsrörelsens föreningar måste således göras medvetna om konsekvenserna av den nya lagstiftningen. De behöver hjälp och stöd att se över sina barn- och ungdomsaktiviteter, snarare än budskapet att lagstiftningen inte rör dem. 

En orimlig verklighetsbild 

Min andra invändning är att själva synsättet bygger på orimlig verklighetsbild. Inom idrottsrörelsen finns en närmast klassisk tanke om att kunna göra åtskillnad mellan idrottens egna angelägenheter och sådant som rör det omgivande samhället. Det är i sådana sammanhang man hör påståenden som att politiker inte får styra över idrottsrörelsen eller att varje idrottsförbund och förening ytterst är ägare av sin egen verksamhet. 

Det är även från denna utgångspunkt som Riksidrottsförbundet nu hävdar att kommuner inte ska lägga sig i idrottens egna bestraffningssystem. Problemet är bara att denna åtskillnad mellan idrott och samhälle är omöjlig att upprätthålla. Barnkonventionen måste följas. Detta krav gäller redan idag och det kommer att bli än tydligare framöver. 

Ett idrottsförening som vill behålla sina offentliga bidrag kan därmed inte hävda föreningsdemokratiska argument för att för att få sköta sig själv. Konflikten med Solna kommun visar dessutom att politiker är otåliga och fullt beredda att föreslå egna lösningar om idrottsrörelsen inte själv visar handlingskraft. 

Självbestämmandet ska motiveras 

Jag är övertygad om idrottsrörelsen även framöver kommer att vara en stark och självständig kraft i det svenska samhället. Men jag vill varna för synsättet att idrotten har en sorts principiell eller juridisk rätt att få sköta sina angelägenheter själv.

 Idrottens självbestämmande kan inte motiveras med hänvisning till att idrotten står skild från samhället. Självbestämmandet måste istället bygga på att idrottsrörelsen konkret och påtagligt visar att man har de bästa svaren på idrottens många utmaningar – och den bästa förmågan att leda idrotten i en positiv riktning. 

Min förhoppning är därför att Riksidrottsförbundet tar tillfället i akt och utnyttjar barnkonventionens kommande rättsliga status till att utveckla, stödja och kvalitetssäkra barn- och ungdomsidrotten i svensk idrott. Detta skulle säkert mötas med både uppskattning och beröm från föreningarna själva och de många politiker i landets kommuner som har till uppgift att verkställa den nya lagstiftningen. Att hävda att idrottsrörelsen inte omfattas av den nya lagstiftningen riskerar att få rakt motsatt effekt.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.