Krävs demokratisk styrning
Karl-Erik Nilssons avgång har satt ljuset på många idrottspolitiska utmaningar: från den internationella idrottens (alltmer flata) hållning gentemot Ryssland till svårigheten för förtroendevalda att inneha dubbla uppdrag och idrottsledares utsatthet i sociala medier.
Det är förståeligt att diskussion hittills haft ett starkt fokus på Nilsson själv och hans agerande som vice ordförande i UEFA. Per Palmström har dock i en krönika här på Idrottens affärer pekat på att Nilsson på intet sätt är unik

Det finns många etiska konflikter och dilemman som svenska idrottsledare kan ställas inför när de har uppdrag och förtroendeposter på internationell nivå.
Även jag vill skifta fokus från det enskilda fallet till det mer grundläggande problemet: om svensk idrott vill bevara sin trovärdighet och samhällslegitimitet måste man väsentligt förbättra den egna demokratiska styrningen.
Good governance i kampen mot missförhållanden
Internationellt används begreppet ”good governance” som samlingsbeteckning för insatser i syfte att främja öppna och demokratiska styrningsprocesser inom olika verksamheter och samtidigt motverka korruption, maktmissbruk och kriminalitet. Begreppet omfattar alla former av verksamheter
Men det har blivit allt vanligare i idrottssammanhang i takt med att missförhållanden uppdagats i den internationella idrotten; från vänskapskorruption, maktmissbruk och ekonomisk brottslighet i internationella idrottsorganisationers ledning till huliganism, osunda elitsatsningar samt fusk i form av uppgjorda matcher, dopning och otillåten påverkan.
I svensk idrott var intresset på detta område länge begränsat. Så sent som 2019 skrev Riksidrottsförbundets på sin hemsida att good governance handlade om strategier mot ”korruption och andra så kallade misshälligheter inom internationella förbund”. Idag vet vi bättre.
Även svensk idrott har haft sin beskärda del av utmaningar av osunda idrottsmiljöer, tystnadskulturer och kriminell infiltration. Även svensk idrott måste möta dessa utmaningar med förbättrad styrning och öppenhet.
Att förebygga missbruk
Good governance handlar om inte främst om att skapa rutiner för att hantera saker som gått fel. Inte heller är det ett uttryck för att en verksamhet har problem. Good governance handlar om att förebygga problem och oegentligheter. Det är regler och principer som skapas för att beslutsprocesser inte ska kunna missbrukas.
Det hela är egentligen mycket enkelt. Med tydliga principer om öppenhet i beslutsprocesser minskar risken att styrelser fattar beslut på oklara grunder eller att enskilda ledamöter säger en sak men röstar på ett annat sätt. Finns det tydliga principer om att förtroendevaldas (och högre tjänstemäns) ekonomiska ersättningar ska redovisas offentligt undviks misstankar om orimliga arvoden eller ekonomiska vänskapsband.
Fnns det klara regler för jäv undviks risken att idrottsledare sitter på dubbla stolar samtidigt (eller ”har olika hattar” som vissa föredrar att kalla det). Finns det en färdig ”krisplan” i en organisation blir det tydligt hur man ska agera vid misstankar om övergrepp eller trakasserier.
En strategi – sedan ett ”omtag”
I januari 2021 beslutade Riksidrottsstyrelsen om inrättandet av en etisk kod för demokratisk styrning av idrottsförbund och föreningar. I koden angavs rekommendationer på en mängd områden. Hur ska exempelvis årsmöten arrangeras för att ett förbunds medlemmar ska kunna utöva sina rättigheter på ett aktivt och välinformerat sätt? Hur ska styrelser och valberedningar tillsättas och arbeta?
Även om rekommendationerna var förhållandevis beskedliga – och koden dessutom gav stora möjligheter för förbund och föreningar att utveckla alternativa lösningar ¬– stötte den på patrull på RF-stämman i våras. Det beslutades att ett ”omtag” ska göras och att ett nytt föreslag ska föreläggas Riksidrottsmötet 2025.
För egen del hoppas jag att Riksidrottsförbundet ser det pågående revideringsarbetet som chans att väsentligt höja ambitionsnivåerna på öppenhet och demokratisk styrning i svensk idrottsrörelse.
Jag förstår att vissa rekommendationer kommer att upplevas som jobbiga och att etablerade rutiner och arbetssätt ibland måste överges. Men fördelarna överväger.
Inga dubbla uppdrag
För det första leder etiska principer till att förbund och föreningar får hjälp att hantera sådant som annars kan vara knepigt. Om det exempelvis finns förutbestämda regler om att förtroendevalda inte kan inneha dubbla uppdrag, blir det inte upp till varje ny styrelseledamot att själv fatta beslut. Om viktiga röstningsprocedurer alltid redovisas öppet vet de som röstar att de alltid kan hållas ansvariga.
För det andra leder god styrning och öppenhet till ökad trovärdighet och legitimitet. Alla beslut som fattas bakom stängda dörrar behöver inte vara dåliga. Men finns det stängda dörrar kommer någon förr eller senare att utnyttja detta till sin fördel. Och de som står utanför kommer aldrig att kunna lita på beslut som inte redovisas öppet.
I skuggan av pandemin
Våren 2020 publicerade vi på Centrum för idrottsforskning regeringsrapporten Idrottens riskzoner – om vägar till trygg och trovärdig idrott. Rapporten sammanföll med utbrottet av en global pandemi. Detta bidrog till att rapporten hamnade i skuggan. Detta är synd. I rapporten diskuterar nämligen forskare, experter och idrottsrepresentanter värdet och betydelsen av ökad demokratisk styrning i svensk idrott.
Det övergripande budskapet är dessutom att good governance både är ett stöd och en förutsättning för en självständig idrottsrörelse. Eller, för att citera vår tidigare idrottsminister Amanda Lind vid hennes tal till RF-stämman 2021:
Årets rapport från Centrum för idrottsforskning är viktig, läs den. Det handlar om demokrati, transparens och öppenhet. Om att skapa strukturer och arbetssätt som säkerställer idrottens framtid. Det handlar inte om att belasta idrottsrörelsen. Snarare är en ansvarstagande idrottsrörelse är på lång sikt den enda garanten för en självständig idrottsrörelse.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.