Rapporten avslöjade fakta
Det blev viss diskussion i media förra veckan efter att vi på Centrum för idrottsforskning lämnat en rapport till regeringen om det statliga krisstödet till idrottsrörelsen under coronapandemin. Eftersom jag är utredare på Centrum för idrottsforskning och ansvarig för rapporten, vill jag ta detta tillfälle i akt att förtydliga några av våra poänger.
Rapporten fyller ett kunskapsbehov.
Låt mig först säga att jag är tacksam över att vi fick detta uppdrag av regeringen. Det behövs forskning och kunskap om coronapandemins effekter på idrottsrörelsen, inklusive analyser av det extra statsstöd på 3,5 miljarder som krisen gav upphov till. I fråga om just krisstödet ger vår rapport dessutom en första samlad redogörelse över hur detta bidrag utformats och fördelats. På så sätt fyller vår rapport ett viktigt kunskapsbehov. Jag vill även tro att den främjar transparens i svensk idrottspolitik.
Ojämlika fördelningen
Debatten förra veckan handlade mest om rättvisfrågor. Var det rätt eller fel att merparten av krisstödet tillföll idrottsverksamheter som vanligtvis har stora marknadsintäkter, inte minst elitklubbar i fotboll och ishockey? Det stämmer visserligen att den kommersiella elitidrotten fick mest, men det är knappast en större nyhet. Vårt resonemang är lite annorlunda.
Det är välkänt att idrottens marknadsintäkter är ojämlikt fördelade: att vissa idrotter har betydligt större kommersiella intäkter än andra, att elitidrotten har större intäkter än barn- och ungdomsidrotten samt att manlig idrott vanligtvis har större kommersiella intäkter än kvinnors. När statliga bidrag skapas för att kompensera idrottsrörelsen för förlorade marknadsintäkter kommer även det statliga stödet att fördelas ojämlikt. Detta är oundvikligt.
Det principiellt märkliga här är inte ojämlikheten i sig, utan att statens stöd till idrotten vanligtvis handlar om att utjämna de ojämlika förutsättningarna inom idrotten. Stödet är skapat för att stödja idrottsrörelsens ideella krafter och samtidigt ge flickor och pojkar, kvinnor och män, möjligheter att föreningsidrotta oavsett ekonomiska eller andra socio-demografiska förutsättningar.
Blev raka motsatsen
Det statliga krisstödet blir därmed närmast att betrakta som det vanliga idrottsstödets raka motsats. Medan det traditionella statliga idrottsstödet avser att balansera eller minska marknadskrafternas inverkan i svensk idrott så skapades krisstödet för att kompensera idrottsrörelsen för förlorade marknadsintäkter.
Att ”störst fick mest” är följaktligen fullt logiskt utifrån ett krisstödsperspektiv, men det är samtidigt idrottspolitisk dynamit. Under coronapandemin blev idrottens kommersiella intäkter ett statligt ansvarsområde. Något sådant har aldrig hänt tidigare – och det förtjänar att påpekas.
Jag vill även lyfta en viktig slutsats som delvis undanskymts i diskussionen om stödets eventuella ojämlikhet. Vår bedömning är att det statliga stödet har varit av betydelse för svensk idrott. Riksidrottsförbundet har i praktiken fått hela det belopp som man ansåg nödvändigt för att idrottsrörelsen skulle klara sig igenom krisen.
Inga specialidrottsförbund eller stora idrottsklubbar har gått i konkurs under krisen. Tvärtom indikerar de få studier som hittills gjorts av både elitklubbars och lokala idrottsföreningars ekonomi under pandemin, att man klarat krisen förhållandevis väl och att statens stöd bidragit till detta.
Bidrog till överlevnad
Som exempel konstaterar de ekonomiska experterna i Sport Business Services att svensk elithockey klarade sig bra ekonomiskt under 2020 och att statens stöd bidrog till detta. För de allsvenska klubbarna blir betyget att man ”tog sig igenom 2020 med bravur” och att tre av fyra klubbar uppvisade ett positivt ekonomiskt resultat.
Enligt min mening är det statliga krisstödet till idrotten – totalt 3,5 miljarder kronor för 2020–2021 utöver det vanliga statsstödet – ett hedrande bevis på idrottsrörelsens starka ställning i det svenska samhället. Men bidragets fördelning speglar också att idrottsrörelsens förbund och föreningar lever under mycket olika ekonomiska villkor.
Det har inte varit enkelt att kartlägga och analysera det statliga krisstödet till idrottsrörelsen. Fördjupade studier kommer att behövas på många områden, och många frågor återstår ännu att besvaras. En bedömning av coronapandemins långsiktiga effekter på svensk idrott kan ännu inte göras.
Återstartstödet förvånar
För egen del undrar jag mest över det så kallade återstartsstödet. Bidraget infördes 2021 för att ”stimulera en uppstart av SF:s verksamhet efter coronapandemins effekter”. Bidraget ska således inte kompensera för förlorade intäkter utan snarare göra så att idrottsrörelsen kan ”stå sig fortsatt stark efter att pandemin släppt sitt tag”.
Bidraget bygger dessutom enligt Riksidrottsförbundet på beräkningar av hur mycket verksamhet (LOK-stöd, utbildning, licenser med mera) som respektive idrott förlorat under pandemin.
Det jag undrar över är själva fördelningen. Av totalt 460 miljoner som utbetalades 2021 fick fotbollen det största bidraget, totalt 43 miljoner kronor. Detta framstår i mina ögon som lite märkligt.
Fotbollen ökade ju mest!
Fotbollen var ju en av de få idrotter som gick mot strömmen och ökade sina aktiviteter under pandeminåret 2020. Ändå ska man ha störst stöd för att återstarta sin verksamhet.
Här tänker jag att en förklaring av för fördelningsprinciperna vore bra. Annars är risken att återstartsstödet förlänger debatten om att ”störst ska ha mest” i svensk idrott.
Mest lästa just nu
Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar