Kravmärk barn- och ungdomsidrott!

Här är mer mer läsning om idrottens framtid:
Idrottens kollektiva självmord
Idén som entusiasterna älskar
Här är ungdomarna som tröttnar
På ett övergripande plan har det offentliga idrottsstödet två funktioner. Den första och mest självklara funktionen är att hjälpa förbund och föreningar att bedriva en verksamhet som ytterst baseras på oavlönat arbete och frivilligt engagemang.
Om inte förväntningarna infrias...
Den andra funktionen är att styra. Att stat och kommuner stödjer idrottsrörelsen bygger givetvis på att verksamheten på det hela taget uppfattas som positiv och samhällsnyttig.
Men i detta erkännande finns även hotet att stödet kan upphöra om de samhälleliga förväntningarna inte infrias. Det är mot den bakgrunden vi måste förstå de krav på indragna bidrag som följde med Sveriges radios reportage angående elitsatsningar, selektion och utslagning i barn- och ungdomsidrotten.
Det är även denna princip som fick Riksidrottsförbundet att för en tid sedan tillfälligt dra in elitstödet till ett av sina medlemsförbund på grund av missförhållanden i ledarkulturen på landslagsnivå.
I båda fallen handlar det om att (hotet om) minskade eller uteblivna bidrag används som ekonomiskt styrmedel för att åstadkomma en förändring i idrottsverksamheten.
Ett kravmärkt idrottsstöd
Jag tycker givetvis att det är viktigt att idrottsrörelsens förbund och föreningar är medvetna om att statens stöd är villkorat och att bidrag kan dras tillbaka om verksamheten bedöms som skadlig eller orättvis.
Men samtidigt ställer jag mig lite frågande till varför den idrottspolitiska diskussionen så ensidigt handlar om att dra in bidrag när något går fel.
Är det något som inlärningspsykologin lärt oss så är det ju att uppmuntran av bra beteenden är mer effektivt än att bestraffning av dåliga. Överfört till idrottspolitikens område så blir min fråga varför det inte finns ett särskilt bidrag för de klubbar som gör bra saker?
Ett sätt att undvika avarter
Jag tänker mig helt enkelt att det borde finnas en sorts idrottslig motsvarighet till miljömärkena KRAV och Svanen där särskilda medel avsätts till sådana föreningar som kan visa att de aktivt jobbar med idrottens kärnvärden i form av delaktighet, mångfald och att barnets bästa sätts i första rummet (barnrättsperspektiv).
För landets idrottsföreningar skulle ett sådant bidrag skapa ekonomiska incitament till att se över sin verksamhet och undvika avarter i form av toppning och selektion.
Och för potentiella medlemmar skulle bidraget fungera som en kvalitetsstämpel. Jag är själv förälder till två idrottsaktiva söner och funderar ofta över vilka idrottsmiljöer mina barn hamnar i när de prövar olika idrotter. Om valet fanns, så skulle jag självklart föredra ”kravmärkta” idrottsföreningar.
Ett sådant bidrag skulle påminna oss om att det offentliga stödet inte främst handlar om att neka bidrag till föreningar som missköter sig – det handlar ju tvärtom om att uppmuntra en sund och positiv barn- och ungdomsidrott.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
2. Yes Johan, var är belöningen?
Precis som du skriver så måste vi hitta ett sätt att visa uppskattning till de som gör ett utmärkt jobb med våra barn och ungdomar. Det är ledsamt att dag efter dag läsa och höra om hur dåliga vi är. Det måste löna sig att göra rätt! Alla kampanjer och insatser går ut på att rätta till fel. Det är bra, vi måste jobba vidare med detta. Men någonstans måste det finnas respons för de tusentals ungdomsledare som reda gör som de ska varje dag I veckan. Sedan tycker jag att ordet elitsatsningar måste slippa stå för negativa värderingar. Vi tränare som vill göra en elitsatsning är vi onda? Var sak de ungdomar som vill bli elit få plats, ska de tvingas bort till privata lösningar? För mig är elitsatsning att ha välplanerad och högkvalitativ träning där varje individ får chansen att bli så bra hen kan och vill. Oavsett hur bra det blir till slut. Alla ska få chansen om de kommer på träning. Nu förknippas elitsatsning med toppning och utslagning, vilket jag tycker är olyckligt. Med det ordvalet blir det ju vägen om man vill bli elit, något som inte alls är självklart.3. Positiv förstärkning
Håller med Titan, elitsatsning behöver inte förknippas med toppning och utslagning. Ett kriterie i KRAV-märkningen skulle kunna vara att alla ledare (ofta föräldrar inom barn- och ungdomsidrotten) går en utbildning i vad som främjar barns utveckling både mentalt, fysiskt, personligt. Vet att många specialförbund redan har detta t ex fotbollen i sin BAS-utbildning, dock verkar det som att det inte går ned i "rötterna" i många fall. Har själv upplevt detta i en stor handbollsförening där ledarna är glada föräldrar som mycket tidigt inte klarar av att hantera att det är en elitförening de är engagerade i. Tecken på detta är att barnen nu i första tonåren redan har utvecklat ett "vi och dem", där "vi" är ledarnas nyckelspelare (ledarnas ord) och således upplever sig bättre på alla plan än de som inte är "kallade". Atmosfären i laget är att ledarna oftare berömmer och uppmärksammar de som är nyckelspelare samt låter de matcha längre (80 % mer tid) och på samma positioner. Nyckelspelares suckar, miner och negativa kroppsspråk är tydligt då en "okallad" misslyckas. Tyvärr har det varit så sedan 9-10 års ålder och inget har hänt trots fråga om förändring - utifrån allas möjlighet till att utvecklas. Tränar gör de lika mycket. Själv hade jag gladeligen kunnat begära hälften av medlemsavgiften tillbaka under alla dessa år för att markera att det inte går rätt till, men som sagt vad hjälper bestraffning? Förslag således: KRAV på barn-/ungdomsutbildning och att föreningarna genomgående diskuterar idrottens värdegrund varje ny säsong för att ge stöd till oss glada föräldrar/ledare samt någon form av belöningssystem till föreningar som sköter detta. Allt för att bl a främja barnens möjligheter att bygga upp sin självkänsla och sitt självförtroende.Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.
r b (inte verifierad)
fre, 2015-01-23 12:40
1. Bäste Johan R Norberg ! Så
Bäste Johan R Norberg ! Så väl tänkt och skrivet , ja - och det finns ! Genom landstingsprojektet "Ett hopp för hälsan " tog Hälsorådet i Eksjö fram ett koncept där vi skrev avtal med våra föreningar; inga stora pengar; 1 - 10 tusen om året... men utbildning, föreläsningar och debatter ; som en tacksam synergieffekt tillkom uppemot 90-talet nya ledare ... Tyvärr var kommunen inte intresserad att fortsätta när den femåriga projektperioden var över ...