Krönikor

Paris-OS mer spektakulärt än allt tidigare

Krönika: Sugen på OS-invigning i Paris nästa sommar? Då är det dags att se över dina konton. De bästa biljetterna kostar 9 700 Euro (drygt 101 000 kronor med dagens kurs).

Kan kanske vara värt det. Allt talar för en svensk idrottsfest nästa sommar om Sarah Sjöström kan konservera eller till och med förbättra formen, om Mondo Duplantis känner sig hemma med de nya stavarna, om Daniel Ståhl får en ny jätteträff i ringen och om fotbollarna rullar svensk väg.  Och mycket mera, skriver Roger Magnergård.

Varför har usla supportrar återkommit?

Krönika: Är svenska supportrar verkligen så usla som det visades på Friends Arena på söndagen. Skandalscener tvingades en stor del av publiken på plats, och framför TV-apparaterna, att bevittna. Många blev säkert skrämda. Andra, likt jag själv, tvivlar på om jag kan ta med mina barnbarn på fotboll, skriver Roger Magnegård.

Hyckleriets medlöpare

Krönika: Hyckleri. Ett annat namn för den kritik som riktas mot den sportwashing som både arabländer och andra mer eller mindre totalitära stater ägnar sig åt.

Den amerikabaserade PGA-touren och den Saudiarabienfinansierade LIV-touren i golf har slagits samman. PGA-tourens kommissionär, amerikanen Jay Monahan, har uppenbarligen gått in i väggen sedan han i en intervju sagt att han skulle förstå om folk kallade honom en hycklare när han offentliggjorde beslutet. Han har klivit åt sidan på obestämd tid för att, som det uttrycks, ”återhämta sig från sjukdomen”, skriver Roger Magnerård, Idrottens Affärers nya krönikör..

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen