Krönikor

Kontroll med whisky och cigarr!
Krönika: I Fäders spår - för framtids segrar, står det vid målet där i Mora. På söndag är det dags igen för det äldsta och största långloppet i världen. Den här gången lär det bli i slaskiga spår för merparten av åkarna.
Själv har jag aldrig haft nöjet att bryta mållinjen, men har under en rad år varit med min Far, SvD-journalisten och skidåkaren Omar Magnergård, som extra ögon och öron för det oväntade som skulle passa in i hans Vasaloppsreportage. Gick igenom en del klipp och slås av skillnaden mellan då och nu, skriver Roger Magnergård
Jag, ett galet hockeyfan!

Krönika: Våra stjärnor har med rätta hyllats på Idrottsgalan och många av dem som inte prisades på scenen syntes i TV-sändningen. Både härligt och stundtals känslosamt.

Bakom dessa stjärnor finns idealisterna. De som formar unga idrottare till att orka träna mer, bli lite bättre. Idealister som är formella – eller informella – ledare.  Som materialförvaltarna!, skriver Roger Magnegård

Kommunernas kamp om etappmålen

krönika: Vinter och snö, men nu kommer nyheter runt Världens största och mest prestigefyllda cykeltävling, – Tour de France  som – blir helt annorlunda nästa år. På grund av de olympiska spelen som startar en vecka efter målgång i Touren har tävlingen fått en bana med start i Italien och med målgång i Nice. Paris har helt enkelt inte plats för alla cyklisters upploppsstrid på kullerstenarna mot Triumfbågen, skriver Roger Magnergård.

Vi vill inte se en enda rånarluva

Krönika: På söndag tar allsvenskan i fotboll slut med stor final och publikfest mellan Malmö och Elfsborg. Runt om på arenan finns det flesta antalet ordningsvakter hittills, åtminstone sedan 2011, enligt MFF:s säkerhetschef Peter Narbe. Och dessutom en s k  ”bur” runt de drygt 2 000 förväntade guliganerna. 

Det är skamligt att det krävs. Och det betyder att polisen får ännu mera att göra, skriver Roger Magnergård.

Därför ska ryssar utestängas

Krönika: Karl-Erik Nilsson avgår som Riksidrottsförbundets ordförande. Rätt så.

Beskedet betyder att den svenska idrottsrörelsen står upp mot Vladimir Putins försök att trötta ut motståndet mot hans anfallskrig mot Ukraina. Den ryska taktiken har misslyckats.Vilket är bra, skriver Roger Magnergård.

Det finns en rad ryska idrottare som genom åren gjort fantastiska prestationer, som slagit rekord och klarat det andra inte klarat. Som fascinerat, och som dessutom ibland inte ens varit statligt dopade. De är värda all respekt.

 Men så länge anfallskriget pågår, så länge ryska bomber, robotar och drönare riktas mot sjukhus, köpcenter, vanliga hyreshus och torg och där dödar människor, vill jag inte se dessa idrottare på en arena jag riktar min uppmärksamhet mot, skriver Roger Magnegård

Paris-OS mer spektakulärt än allt tidigare

Krönika: Sugen på OS-invigning i Paris nästa sommar? Då är det dags att se över dina konton. De bästa biljetterna kostar 9 700 Euro (drygt 101 000 kronor med dagens kurs).

Kan kanske vara värt det. Allt talar för en svensk idrottsfest nästa sommar om Sarah Sjöström kan konservera eller till och med förbättra formen, om Mondo Duplantis känner sig hemma med de nya stavarna, om Daniel Ståhl får en ny jätteträff i ringen och om fotbollarna rullar svensk väg.  Och mycket mera, skriver Roger Magnergård.

Varför har usla supportrar återkommit?

Krönika: Är svenska supportrar verkligen så usla som det visades på Friends Arena på söndagen. Skandalscener tvingades en stor del av publiken på plats, och framför TV-apparaterna, att bevittna. Många blev säkert skrämda. Andra, likt jag själv, tvivlar på om jag kan ta med mina barnbarn på fotboll, skriver Roger Magnegård.

Hyckleriets medlöpare

Krönika: Hyckleri. Ett annat namn för den kritik som riktas mot den sportwashing som både arabländer och andra mer eller mindre totalitära stater ägnar sig åt.

Den amerikabaserade PGA-touren och den Saudiarabienfinansierade LIV-touren i golf har slagits samman. PGA-tourens kommissionär, amerikanen Jay Monahan, har uppenbarligen gått in i väggen sedan han i en intervju sagt att han skulle förstå om folk kallade honom en hycklare när han offentliggjorde beslutet. Han har klivit åt sidan på obestämd tid för att, som det uttrycks, ”återhämta sig från sjukdomen”, skriver Roger Magnerård, Idrottens Affärers nya krönikör..

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.