Paris-OS mer spektakulärt än allt tidigare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Sugen på OS-invigning i Paris nästa sommar? Då är det dags att se över dina konton. De bästa biljetterna kostar 9 700 Euro (drygt 101 000 kronor med dagens kurs).

Kan kanske vara värt det. Allt talar för en svensk idrottsfest nästa sommar om Sarah Sjöström kan konservera eller till och med förbättra formen, om Mondo Duplantis känner sig hemma med de nya stavarna, om Daniel Ståhl får en ny jätteträff i ringen och om fotbollarna rullar svensk väg.  Och mycket mera.

EN skyskrapa i Paris är smyckad inför spelen nästa sommar. Foto: TT

Det kan bli ett riktigt blågult OS. Den här gången på tider som känns naturliga för de flesta svenskar, förutom de som har surfing – och några andra grenar - som huvudintresse.

Invigningen blir den 26 juli nästa sommar (kolla semesterplaneringen) på floden Seine som rinner igenom den franska huvudstaden. Omkring en halv miljon människor förväntas finnas längs stränderna för att ha möjlighet att se länderna defilera i båtar på vattnet. I bakgrunden kommer naturligtvis många kunna fota Eiffeltornet.

Det sker exakt 100 år efter det att Frankrike senast arrangerade spelen – 1924. Första spelen hölls i landet redan 1900.

400 000 inbjudna

400 000 kommer att vara inbjudna till de mest jämställda tävlingarna hittills. 5 250 kvinnor och exakt lika många män ska göra upp om medaljerna. Alla idrotter utom fyra har lika könsfördelning bland sina tävlanden. Brottning och fotboll har fler män medan gymnastik och simning är fler kvinnor i sina tävlingsgrenar.

I Frankrike har tuppkammen redan börjat växa. För fransmän är tuppen en symbol för fransk idrott, som våra tre kronor. Kostnaderna för att arrangera har stigit med tio procent och landar på drygt 45 miljarder kronor.

Men den franske OS generalen Tony Estanquet, själv trefaldig vinnare i OS-kanot, gör sitt bästa för att få ekonomin att gå ihop. Biljetterna till de olika arrangemangen ska stå för en tredjedel av kostnaderna. Vill du exempelvis ha en något billigare biljett till invigningen kan du husera på en av broarna över Seine för facila 5 000 euro. Redan nu är 60 procent av alla biljetter till samtliga tävlingar sålda. Inte illa med tanke på att det finns tio miljoner biljetter till salu.

Det finns emellertid fler sätt att få in euro för Tony Estanquet. I maj nästa år ska facklan börja cirkulera i Frankrike. Många är de borgmästare som vill sola sig i den olympiska glansen och för det får de betala 180 000 euro per kommun eller region. Elden ska inte bara synas på det franska fastlandet utan ska även bäras med värdighet i Guadeloupe, Martinique, franska Guyana, La Réunion och franska Polynesien.

Franska Polynesien är det samma som Tahiti som också får äran att arrangera en gren – surfingen. De tävlar vid Teahupoo där vågorna normalt är enorma. Men de tävlande kommer inte att delta vid invigningen. Det tar 27 och en halv timme att flyga dit, med en mellanlandning, och avståndet i kilometer är 15 719.

Fler tävlingar flyttas från den franska huvudstaden. Handboll och basket spelas i Lille, seglingen avgörs i Medelhavet i Marseille, gruppspelet i fotboll i sex städer i Frankrike. I Nice spelas sex matcher, bland annat en med de franska tupparna. 

Mycket är färdigbyggt

95 procent av alla arenor står redan färdiga, endast två nya byggs. En för vattensporter, konstsim, simhopp och vattenpolo, och en annan arena för gymnastik och badminton.

Mången åskådare häpnar säkert genom möjligheterna att se de bästa i världen i olika discipliner samtidigt som de kan ta häftiga turistbilder. Vid Eiffeltornet kommer beachvolleyboll att genomföras. Runt Versailles kommer hästsporterna att ske. På Roland Garros kommer tennisen och boxning att genomföras. På Grand Palais är det fäktning. På Esplanade des Invalides sker bågskytte. På La place de la Concorde genomförs skateboard, breakdance och BMX freestyle. På Grand Palais Éphèmère hanteras brottning och judo. Golfen spelas på Golf National som även har haft Ryder Cup för några år sedan. Omgivningarna och bilderna på byggnaderna kommer att slå det mesta.

Med sommarens upplopp i färskt minne och de historier av terrorism som drabbat Frankrike blir säkerheten ett speciellt kapitel. Extra kontroversiellt blir det om det ryska kriget mot Ukraina inte avslutats och idrottare från aggressiva länder i någon form välkomnas. Trots att den officiella maskoten kommer att vara den frygiska röda mössan, som symboliserar frihet med kopplingar till franska revolutionen. Men den bars även tidigare, av romare, som ville visa att de var fria och inte slavar.

Roger Magnergård

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen