Vi vill inte se en enda rånarluva

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På söndag tar allsvenskan i fotboll slut med stor final och publikfest mellan Malmö och Elfsborg. Runt om på arenan finns det flesta antalet ordningsvakter hittills, åtminstone sedan 2011, enligt MFF:s säkerhetschef Peter Narbe. Och dessutom en s k  ”bur” runt de drygt 2 000 förväntade guliganerna. 

Det är skamligt att det krävs. Och det betyder att polisen fårännu mera att göra.

 

 

Vid ett antal tillfällen den här säsongen har puckade supportrar äntrat planen. För att retas. För att visa mod. För att söka slagsmål. Inte sällan bär de skidåkarmask eller vad som också kallas rånarluva. PÅ söndag vill vi slippa luvorna!

Intresset för svensk fotboll är på frammarsch. Efter 15 spelade omgångar i år hade publiksnittet ökat med över 65 procent jämfört med året innan. Publiksnittet låg på nästan 10 000 åskådare per match.

Så mycket positivt

Jag har sett ett antal matcher på plats. Blivit glad och varm över fantastiska dribblingar, taktiska finesser och snygga mål. Men också rejält skrämd när en brinnande bengal kastades mot den plats där jag just suttit på Tele 2.

Allsvenskan har funnits sedan 1924. 16 klubbar har vunnit guldet, ligan toppas av MFF. Samtidigt har två supportrar dött av våld i samband med matcher – vilket är två för mycket. En aktiv IFK Göteborg-supporter blev nedslagen på Södermalm i Stockholm efter en match mot AIK. Ett antal år senare fick en djurgårdare som åkt till Helsingborg för att se sitt lag spela på Olympia en kastad flaska i huvudet. Han var 43 år gammal och avled av skadorna.

Till det ska läggas alla som har skadats i de – ibland – uppgjorda styrkemätningar (slagsmålen) som förekommer mellan klubbarna. Dessutom ska de läggas till som bara slagits ned för att de bar fel färger på en tröja eller halsduk på fel plats.

- Peka ut dom!

När ska domarna få instruktioner att stoppa matcher om fans i rånarluva eller annan maskering som gör att de inte kan identifieras upptäcks på läktaren? Ett publikhav som kräver att en potentiell bråkmakare ska slita av sig det som garanterar anonymitet är en press som vore nyttig att utsätta dessa fotbollsförstörare för.

Jag älskar de tifos vi fått se på våra arenor i år. Både hyllande och hånande – alla kategorier har varit representerade. Ofta fyndigt. Jag njuter av trycket från Tele 2:s betongväggar när 20 000 supportrar sjunger fram sitt lag.

Men jag blir förbannad när lungorna fylls av rök från onödiga bengaler och fyrverkerier som försenar matchen. Jag köper inte min biljett för att glo på en rökridå i en kvart. 

Trots väskförbud på grund av ökad risk för terror rådde det ingen brist på vare sig fyrverkeripjäser eller bengaler i Göteborg förra helgen. En teori är att de togs in på arenan innan publiken släpptes in. Föga betryggande om det skulle vara förklaringen.

Så vitt jag förstår finns det två grupper av fotbollsförstörare i allsvenskan. Ultrasgrupper och firmor. Ultras är på plats för att heja fram sina hjältar, men tar påfallande ofta hjälp av pyroteknik för att göra just detta.

Vi vill slippa dem!

Firmorna vill också heja fram sitt lag. Men metoden är ofta olika former av våld och slagsmål.

Vill majoriteten av de nya åskådarrekorden på våra arenor slippa dessa båda falanger. Jag är övertygad om att en förkrossande majoritet svarar med ett rungande ja – dock utan att ta bort sångerna, ramsorna och alla härliga tifos.

Huliganismen kommer ju ursprungligen från England och där började myndigheterna arbeta tillsammans mot den på 80- och 90-talet. Att brittiska supportrar i dag har ett betydligt bättre rykte än tidigare är ett tydligt exempel på att de har lyckats. 

Kanske bör vi i Sverige också se till att det enbart finns sittplatser på våra arenor och att det finns publikvärdar/säkerhetsvakter som verkligen ser till att det sitts på dessa stolar under större delen av matcherna. Något som var en dyrköpt läxa för britterna som 1989 drabbades av att 96 Liverpoolfans på Hillsborough omkom i en panikartad situation på just ståplats.

Ge än mer arbete till landets hårt prövade domstolar och bemyndiga dem att förbjuda kända huliganer eller åskådare som maskerar sig att över huvud taget gå på match. I England kan domstolar döma ut tioåriga arenaförbud samt föreläggande om besök på polisstation vid matchdagar vilket också gäller internationella matcher.

Än bättre polisarbete behövs, gärna med infiltratörer, bland gängen. Kamerorna finns där redan och är till god hjälp runt och på arenorna.

Klubbarna försöker redan i dag att ta ett stort ansvar, men det går att göra än mer för att förbättra dialogen med firmor, ultras och vanliga supportrar. Och i takt med att publiken strömmar till och kassorna fylls bör mer spenderas på fler vakter och säkerhetspersonal.

Roger Magnergård

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen