Vi vill inte se en enda rånarluva

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På söndag tar allsvenskan i fotboll slut med stor final och publikfest mellan Malmö och Elfsborg. Runt om på arenan finns det flesta antalet ordningsvakter hittills, åtminstone sedan 2011, enligt MFF:s säkerhetschef Peter Narbe. Och dessutom en s k  ”bur” runt de drygt 2 000 förväntade guliganerna. 

Det är skamligt att det krävs. Och det betyder att polisen fårännu mera att göra.

 

 

Vid ett antal tillfällen den här säsongen har puckade supportrar äntrat planen. För att retas. För att visa mod. För att söka slagsmål. Inte sällan bär de skidåkarmask eller vad som också kallas rånarluva. PÅ söndag vill vi slippa luvorna!

Intresset för svensk fotboll är på frammarsch. Efter 15 spelade omgångar i år hade publiksnittet ökat med över 65 procent jämfört med året innan. Publiksnittet låg på nästan 10 000 åskådare per match.

Så mycket positivt

Jag har sett ett antal matcher på plats. Blivit glad och varm över fantastiska dribblingar, taktiska finesser och snygga mål. Men också rejält skrämd när en brinnande bengal kastades mot den plats där jag just suttit på Tele 2.

Allsvenskan har funnits sedan 1924. 16 klubbar har vunnit guldet, ligan toppas av MFF. Samtidigt har två supportrar dött av våld i samband med matcher – vilket är två för mycket. En aktiv IFK Göteborg-supporter blev nedslagen på Södermalm i Stockholm efter en match mot AIK. Ett antal år senare fick en djurgårdare som åkt till Helsingborg för att se sitt lag spela på Olympia en kastad flaska i huvudet. Han var 43 år gammal och avled av skadorna.

Till det ska läggas alla som har skadats i de – ibland – uppgjorda styrkemätningar (slagsmålen) som förekommer mellan klubbarna. Dessutom ska de läggas till som bara slagits ned för att de bar fel färger på en tröja eller halsduk på fel plats.

- Peka ut dom!

När ska domarna få instruktioner att stoppa matcher om fans i rånarluva eller annan maskering som gör att de inte kan identifieras upptäcks på läktaren? Ett publikhav som kräver att en potentiell bråkmakare ska slita av sig det som garanterar anonymitet är en press som vore nyttig att utsätta dessa fotbollsförstörare för.

Jag älskar de tifos vi fått se på våra arenor i år. Både hyllande och hånande – alla kategorier har varit representerade. Ofta fyndigt. Jag njuter av trycket från Tele 2:s betongväggar när 20 000 supportrar sjunger fram sitt lag.

Men jag blir förbannad när lungorna fylls av rök från onödiga bengaler och fyrverkerier som försenar matchen. Jag köper inte min biljett för att glo på en rökridå i en kvart. 

Trots väskförbud på grund av ökad risk för terror rådde det ingen brist på vare sig fyrverkeripjäser eller bengaler i Göteborg förra helgen. En teori är att de togs in på arenan innan publiken släpptes in. Föga betryggande om det skulle vara förklaringen.

Så vitt jag förstår finns det två grupper av fotbollsförstörare i allsvenskan. Ultrasgrupper och firmor. Ultras är på plats för att heja fram sina hjältar, men tar påfallande ofta hjälp av pyroteknik för att göra just detta.

Vi vill slippa dem!

Firmorna vill också heja fram sitt lag. Men metoden är ofta olika former av våld och slagsmål.

Vill majoriteten av de nya åskådarrekorden på våra arenor slippa dessa båda falanger. Jag är övertygad om att en förkrossande majoritet svarar med ett rungande ja – dock utan att ta bort sångerna, ramsorna och alla härliga tifos.

Huliganismen kommer ju ursprungligen från England och där började myndigheterna arbeta tillsammans mot den på 80- och 90-talet. Att brittiska supportrar i dag har ett betydligt bättre rykte än tidigare är ett tydligt exempel på att de har lyckats. 

Kanske bör vi i Sverige också se till att det enbart finns sittplatser på våra arenor och att det finns publikvärdar/säkerhetsvakter som verkligen ser till att det sitts på dessa stolar under större delen av matcherna. Något som var en dyrköpt läxa för britterna som 1989 drabbades av att 96 Liverpoolfans på Hillsborough omkom i en panikartad situation på just ståplats.

Ge än mer arbete till landets hårt prövade domstolar och bemyndiga dem att förbjuda kända huliganer eller åskådare som maskerar sig att över huvud taget gå på match. I England kan domstolar döma ut tioåriga arenaförbud samt föreläggande om besök på polisstation vid matchdagar vilket också gäller internationella matcher.

Än bättre polisarbete behövs, gärna med infiltratörer, bland gängen. Kamerorna finns där redan och är till god hjälp runt och på arenorna.

Klubbarna försöker redan i dag att ta ett stort ansvar, men det går att göra än mer för att förbättra dialogen med firmor, ultras och vanliga supportrar. Och i takt med att publiken strömmar till och kassorna fylls bör mer spenderas på fler vakter och säkerhetspersonal.

Roger Magnergård

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.