Kommunernas kamp om etappmålen
Vinter och snö, men nu kommer nyheter runt Världens största och mest prestigefyllda cykeltävling, – Tour de France som – blir helt annorlunda nästa år. På grund av de olympiska spelen som startar en vecka efter målgång i Touren har tävlingen fått en bana med start i Italien och med målgång i Nice. Paris har helt enkelt inte plats för alla cyklisters upploppsstrid på kullerstenarna mot Triumfbågen.

Alla som sett Netflixserien ”Tour de France – klassikern inifrån” kan fylla julklappssäcken med semestermål längs banan. Men det handlar också om stora pengar, för de 22 teamen och de 176 cyklisterna, som ska klättra upp för bergstoppar och cykla runt under tre veckor i, mestadels, Frankrike.
145 000 euro för en målgång
Även för de städer som ordnar start respektive målgång för de olika etapperna får betala för sig. Att starta en etapp kostar 100 000 euro, att ha målgången betingar det facila priset om 145 000 euro.
Går det ihop?
Jodå. Staden Albi, nordost om Toulouse, gjorde en utredning på investerat belopp. Resultatet visade sig vara en avkastning på nio euro för varje investerad euro. Inte undra på att städer står i kö för att få vara med i cirkusen.
Så är också Tour de France ett av världens största idrottsevenemang. Tävlingen startades redan 1903 av en tidning i Paris. Räknat i antalet TV-tittare hamnar den på tredje plats med cirka 3 miljarder tittare i 190 länder. Före ligger sommar-OS med 4,8 miljarder tittare och fotbolls-VM med 3,3 miljarder. O
ch eftersom Touren är årligen återkommande blir tittarsiffrorna sammanräknade över tio år en klar seger för det franska cykelloppet som bevakas av cirka 2 000 ackrediterade journalister och fotografer.
Stallen omsätter 400 miljoner euro/år
De 22 teamen som är med och tävlar omsätter i snitt 400 miljoner euro per år. Vinnaren får en prischeck på 500 000 euro och tvåan 200 000 euro. Vilket är skäl att lägga lite extra kraft i trampandet för de bästa, även om cykellopp är en utpräglad lagsport. Detta till trots går inte cyklisterna lottlösa. Några av de bästa har en årslön på cirka sex miljoner euro.
Vilka är då resmålen som den cykelfrälste ska lägga i julklappssäcken?
Starten lockar säkert en hel del, eftersom den sker i italienska Florens. Men även fler italienska städer finns med bland etappmålen för den som inte kan få nog av pasta och pizza - Rimini, Cesenatico, Bologna samt Turin.
Efter Italien väntar en del bergsetapper. Cyklisterna har, under det 3 492 kilometer långa loppet, att klättra upp för 27 berg och målgången är på fyra av dessa bergstoppar. De högsta bergen är på 2 802 meter och många är runt 2 000 meter. Målgången i franska Isola 2 000 sker på 2 024 meter över havet.
Det är en jätteorganisation som drar fram under de tre veckor som loppet avgörs på. Förutom cyklisterna finns alla teamsassistenter, ungefär 500 personer. Före cyklisterna åker en karavan med 150 fordon - sponsorerna. Det finns drygt 30 sponsorer och de är dessa som finansierar teamen. I karavanen arbetar ytterligare omkring 500 personer.
28 000 poliser
Loppet bevakas av 28 000 poliser och brandmän. Till det finns sju ambulanser, två läkarbilar, en läkare på motorcykel, tio läkare, tio sjuksköterskor och en röntgenlastbil som är svansen i karavanen.
Med andra ord är det en mindre stad som flyttas runt under de tre veckorna.
Andra kända etappmål i Frankrike är Valloire, med närheten till många fina vinhus, Dijon för den som vill ha en speciell senap att lägga på korven, Villenueve-sur-Lot i sydvästra delen av landet samt San Marino för den som vill pricka av ytterligare en nation.
Sista etappen då?
Jo, den går från ett land till ett annat. Start i närheten av Casinot i Monaco och sedan längs den franska sydkusten bort till Nice där målgången sker på Promenade des Anglais. Och det är första gången hittills som målgången inte är i Paris. Frågan är om vinnaren springer ner i Medelhavet och tar sig ett segerdopp?
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.