Varför har usla supportrar återkommit?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Är svenska supportrar verkligen så usla som det visades på Friends Arena på söndagen. Skandalscener tvingades en stor del av publiken på plats, och framför TV-apparaterna, att bevittna. Många blev säkert skrämda. Andra, likt jag själv, tvivlar på om jag kan ta med mina barnbarn på fotboll.

Är supportrarna så avskärmade att inte de kaninse att bråken skadar och kostar för deras favoritklubbar?

En flagga bränns. Det kastas knallskott eller vad som populärt kallas bangers. Och testosteronstinna ynglingar med ansiktshuvor tillåts springa in på gräset mot motståndarklacken för att visa…ja vadå?

Mod?

Knappast.

Att de står upp för sin klubb?

Inte, då har de inte fattat särskilt mycket av vad som gäller i vårt vanliga svenska samhälle.

Det är bara ren idioti.

Ser de ett nöje i beteendet?

Lika stor idioti som MFF-klacken visade genom att kasta bangers, eller deras försök att tända eld på arenan genom att kasta bengaler mot andra människor eller upp i gångarna i syfte att tända eld. Puckon är väl det bästa epitet jag kan ge ett sådant beteende.

Efter många år har publikintresset återvänt till fotbollen. Publiken finns där, för att skrika och heja fram sitt lag. Några av våra större klubbar börjar få ordning på ekonomin (läs MFF och Djurgården) vilket leder till att de har chans att på allvar vara med och konkurrera om internationella titlar om några år. 

Då finns det idioter och puckon. Förmodligen en ganska liten klick som tror att våld och konfrontation löser det mesta. De kan ju ta lektioner av hur illa det går med ett sådant beteende för de numera drygt 200 000 människor som Putin hittills offrat för att ta Ukraina.

I alla fall kommer dessa puckon den närmaste tiden att berätta för varandra hur oerhört modiga de var. Hur de stod upp, hur de gjorde skillnad. För laget. För klubben. Om de inte innan dess gripits av polisen, vilket jag hoppas av hela mitt hjärta. De har nämligen inte på en fotbollsarena att göra. De skulle snarare placeras i storskogen för att slå ihjäl mygg och knott, långt bort från mobiltäckning så att de vare sig kan se eller läsa om vilka rubriker, eller skandalscener, de skapar. Med deras eminenta förmåga till våld kommer de säkert också på hur de ska skaffa sig mat…

Men det är också hög tid för våra fotbollssupportrar att visa ansvar. I söndagens skandalmatch sprang fotbollssabotörerna tillbaka till AIK-klacken där de snabbt försvann i mängden.

Hur kan en klack tillåta några få att få förstöra för så många? Hur kan de få puckona försvinna i mängden? Varför tar inte supportrar som verkligen hejar på sitt lag ett steg tillbaka och pekar på den som sprungit in på plan eller kastar knallskott. De är ju vittnen till dem som förstör för både det egna laget och alla som vill ha fotbollsunderhållning.

Det värsta är att fotbollsförstörarna kan ha fått inspiration av spelarna på plan. Tröjdragningar och knuffar har numera blivit vardagsmat. Något som de flesta domare blundar för tills det blir för grovt.

Spelarna har också ett ansvar

Samma sak med de spelare som sannolikt varit givna kandidater på Dramatens elevskola. Spelare som i ena stunden har oerhört ont för att bara någon minut senare ge full fart på planen igen.

Med andra ord fuskare. Som tänjer domarens gränser hela tiden. Värst är sannolikt Ronaldo som rullat så många varv på fotbollsgräs att de räknat i kilometer sannolikt räcker mellan Stockholm och Uppsala.

Domarkollektivet har att ta tag i detta fuskande. Internationellt och i Sverige bör vi få ett mer renhårigt spel. Det gynnar lirarna, de spelare vi betalar entré för att se.

Läktarna då? Hur får vi stopp på puckon och idioter? Frågan är om det inte är dags för Fotbollförbundet att börja att använda sig av ett maktspel. Om supportrar under en match uppför sig så illa att den måste brytas, inte bara en utan två gånger, bör båda – eller det vållande laget – berövas en poäng i tabellen.

Jag tror att en sådan regel bara behöver tillämpas en eller två gånger innan vi har klackar med ryggrad som pekar ut den lilla klicken puckon (tyvärr finns den i de flesta allsvenska lag) som förstör. Men när deras hjältar riskerar att berövas poäng som kan betyda överlevnad i den högsta serien eller risk att mista chansen att hänga på i toppen blir beteendet annorlunda.

Till dess får jag och andra med barn som vi vill ge upplevelsen av fotboll göra det med oerhört varsam och omdömesgill hand. Och kanske lämna arenorna långt innan matcherna är avgjorda.

Roger Magnergård

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.