Därför ska ryssar utestängas

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Karl-Erik Nilsson avgår som Riksidrottsförbundets ordförande. Rätt så.

Beskedet betyder att den svenska idrottsrörelsen står upp mot Vladimir Putins försök att trötta ut motståndet mot hans anfallskrig mot Ukraina. Den ryska taktiken har misslyckats.Vilket är bra.

Det finns en rad ryska idrottare som genom åren gjort fantastiska prestationer, som slagit rekord och klarat det andra inte klarat. Som fascinerat, och som dessutom ibland inte ens varit statligt dopade. De är värda all respekt.

 Men så länge anfallskriget pågår, så länge ryska bomber, robotar och drönare riktas mot sjukhus, köpcenter, vanliga hyreshus och torg och där dödar människor, vill jag inte se dessa idrottare på en arena jag riktar min uppmärksamhet mot.

Ryssarna bombar civila. Kvinnan förlorade sin dotter och svärson i attacken, tillsammans med sin svärsons föräldrar, i byn Hroza nära Charkiv. Ukrainska tjänstemän uppger att minst 51 civila dödades av en rysk raketen. Foto: AP

Hur Karl-Erik Andersson i sin Uefa-roll kunde rösta för att ryska ungdomslag skulle få delta i europeiska turneringar är en gåta. Det ska bli intressant att ta del av hans förklaring.

Han hävdar i sitt pressmeddelande att han ”endast röstade för en utredning”.

Det är ingen förklaring, snarare en bortförklaring.

Det krävs omdöme

Av Riksidrottsförbundets ordförande, även om han ”bara” tjänstgör som en av Uefas fem vicepresidenter, borde det gå att kräva omdöme. Att se vad konsekvenserna blir. Att då hävda att ”jag röstade bara för en utredning” duger helt enkelt inte.

Att öppna för ryska idrottare är att öppna en dörr. Förvisso på glänt, men den är ändå öppen. Vilket är och förblir fel.

För att det ska bli ett slut på kriget har Europa tagit det ena efter det andra beslutet om sanktioner mot Ryssland. Ett enigt EU fördömer det Putin från början valde att kalla en specialoperation, vilket egentligen är ett grovt försök till våldtäkt av en granne.

Det är sanktioner som Ryssland naturligtvis protesterat mot, men förmodligen räknat med. På olika sätt försöker de ryska makthavarna lindra verkningarna. Färdigheterna är många, det kan gälla importer av lyxbilar eller andra varor som importeras via de så kallade ”stan”-länderna. Det kan vara betalningar som sker via diamanter eller guld i stället för valuta. Det kan också vara olja som säljs på andra vägar efter sanktionerna.

Således stör det Vladimir Putins Ryssland, men inte nog för att tysta kanoner, stridsvagnar och automatvapen. 

Det den ryske presidenten möjligen kan ha problem med är om det blir en folklig resning i Moderlandet. Om den vanlige ryssen protesterar.

"Viskarnas” protester

Blir det på gator och torg slås det förmodligen ned av polis och/eller militär och fängelserna fylls ytterligare med människor som döms till långa straff för att inte vara patriotiska (dvs tycka annorlunda än den ryska ledningen).

Viktigare är då ”viskarnas” protester. Förvisso är det tveksamt hur många människor den ryske presidenten träffar, ryktet gör gällande att han lider av bacillskräck efter covidpandemin. Men klart är att han har ett antal förtrogna som ger honom rapporter om kriget, omvärlden och tillståndet i Ryssland.

Dessa förtrogna lär snappa upp besvikelsen från lovande unga fotbollsspelare som inte får mäta sina krafter mot andra duktiga ungdomar i Europa. Eller från deras föräldrar och lagledare. Som kräver att deras president ska göra något åt situationen, så att de får tävla.

Samma sak gäller ishockeyn (en av Putins favoritsporter), skidor, fri idrott, simning, basketboll och så vidare och så vidare…

Många besvikna och protesterande röster urholkar stenen ytterligare hos en president som historiskt använt sig av idrotten som ett PR-vapen. Hans förklaringar om att Nato hotar Ryssland och att Ukraina är ett land som Ryssland ska avnazifiera kommer att klinga allt ihåligare.

Idrotten kan hålla garden uppe. Fler ”viskare” finns inom kultursektorn med dans, teater och musik som inte heller får visa upp sig på internationella scener.

Rapporterna om detta missnöje som når Vladimir Putins öron betyder inte att kriget tar slut i morgon eller ens i år. Men det är grogrunden för att få till stånd en ändring, att få till ett slut.

Så långt borde Karl-Erik Nilsson ha tänkt.

Det gjorde han inte.

Men nu har han avgått.

Det är bra.

Låt ingen tvivla på var den svenska idrottsrörelsen står.

Roger Magnergård

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.