Hyckleriets medlöpare
Hyckleri. Ett annat namn för den kritik som riktas mot den sportwashing som både arabländer och andra mer eller mindre totalitära stater ägnar sig åt.
Den amerikabaserade PGA-touren och den Saudiarabienfinansierade LIV-touren i golf har slagits samman. PGA-tourens kommissionär, amerikanen Jay Monahan, har uppenbarligen gått in i väggen sedan han i en intervju sagt att han skulle förstå om folk kallade honom en hycklare när han offentliggjorde beslutet. Han har klivit åt sidan på obestämd tid för att, som det uttrycks, ”återhämta sig från sjukdomen”.

Christiano Ronaldo fick över två miljarder kronor per säsong för att spela med den saudiska klubben Al-Nassr. Efter ett halvår kom han fram till att han inte trivdes (eller var det hans fru?) och lämnade klubben.
Förra årets vinnare av prestigeladdade Ballon d´Or, Karim Benzema, lämnar Real Madrid och flyttar till Saudiarabien där han är klar för Al-Ittihad. Även han tjänar över två miljarder per säsong.
Tröttnar på oxfilé
Golfvärldens Brooks Koepka, Cameron Smith, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia, Bryson DeChambeau samt vår svenske stjärna Henrik Stenson drar publik till golfbanorna och gick samtliga över till LIV-touren. Sannolikt spelade pengarna en avgörande roll.
Men samtidigt – det går bara att köra en lyxbil åt gången och bli mätt på en oxfilé en, eller möjligen två, gånger om dagen. Precis som i Ronaldos och Benzemas fall handlar det mer sannolikt om att säkra framtiden. Inte bara för idrottsstjärnorna själva, utan också för kommande generationer. Vilket kan vara förståeligt. Även om de flesta fixstjärnor av sådan dignitet torde ha gjort det långt innan de bestämde sig för att tävla vid Persiska Viken.
De rikaste klubbarna i Premier League har ett gemensamt. De ägs alla av utländska investerare där många kommer från totalitära stater. Också det en form av sportwashing.
Ett afrikanskt exempel är Rwanda som sponsrar två storklubbar, Arsenal och Paris Saint-German. Dessutom har Rwanda, landet med de många bergen, fått äran att arrangera världsmästerskapet i landsvägscykling 2025.
Sportwashing?
Ja, tveklöst.
Allt detta har tilldragit sig kritik. Något av en kulmen nåddes vid fotbolls-VM i Quatar när landets sätt att behandla inhyrd arbetskraft, kvinnor samt ölförbud på arenan väckte rubriker och förståsigpåarna var delade:
• Ändra kulturen genom att vara på plats för att diskutera och påverka.
• Bojkotta evenemanget, när en nation har sådana värderingar går det inte att tävla där och därmed göra reklam för landet. Utanförskap, genom bojkott, kan ändra kulturen.
Inget har fungerat. Hittills. Jag tror inte att det fungerar framöver heller. Pengarna styr och fortsätter att göra så och de nationer som kritiserar sportwashing är absolut inte konsistenta i sin kritik.
För samtidigt med förfasandet ökar handeln med en hel del totalitära stater. Svenska vapen, sjukvårdsutrustning, möbler och en hel del annat säljs där pengarna finns. Och vi köper saker från totalitära regimer, ofta över nätet.
Borde samordna aktioner
Någon som hört protester?
Ja, kanske några spridda vad det gäller vapenhandel, men knappast en stark opinion. Ändå ökade exporten till länderna i Mellanöstern med 25 procent det senaste året enligt SCB. Till Asien ökade exporten samma tid med tolv procent.
Summa summarum – kritisera sporten, men rör inte våra exportföretag. De bygger landet Sverige och samtidigt EU.
Det är hyckleri.
Ville vi verkligen ändra på sakernas tillstånd skulle vi passa på nu under ordförandeskapet i EU. Samordnade aktioner, mot de regimer vi vill påverka, skulle kunna fungera – se sanktionerna mot Ryssland som ett exempel och nu senaste det amerikanska företaget Mondelez som äger varumärken som Marabou, Oboy, Toblerone, Unilever – som i sin tur bland annat äger GB Glace, Gevalia, L´Oreal, Axe, Dove och Knorr.
Allt fler handlare bojkottar produkterna med motiveringen att Mondelez ryska skattepengar går till kriget mot Ukraina. Allt fler upprörda röster argumenterar för bojkott i sociala medier. Det gör kavajerna i Mondelez styrelse tveksamma och skadan på deras varumärken kommer att ta lång tid att komma till rätta med.
Det betyder inte att det avgör kriget i Ukraina. Men det är en stark signal att sluta handla varor som stöttar en totalitär regim. Något som du och jag kan göra. Även när det gäller sportswashing.
Kommer det att ske?
Tveksamt.
Vi har vant oss vid billiga produkter som ibland tas fram under vidriga förhållanden till ohälsosamt låga löner. Produkter som tarvar på den allt med utarmade miljön när de produceras. Ibland är barnarbetare inblandade. Vi klarar oss inte utan olja och gas. Vi vill kunna sträcka ut oss på en sand där det är solsäkert, även om det är i ett land med osäkra demokratiska värderingar.
Så, sluta klaga på sportwasingen. Du är förmodligen själv en medlöpare.
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar