Kontroll med whisky och cigarr!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
I Fäders spår - för framtids segrar, står det vid målet där i Mora. På söndag är det dags igen för det äldsta och största långloppet i världen. Den här gången lär det bli i slaskiga spår för merparten av åkarna.
Själv har jag aldrig haft nöjet att bryta mållinjen, men har under en rad år varit med min Far, SvD-journalisten och skidåkaren Omar Magnergård, som extra ögon och öron för det oväntade som skulle passa in i hans Vasaloppsreportage. Gick igenom en del klipp och slås av skillnaden mellan då och nu
En av många segrare i Vasaloppet. Överlycklig passerar han mållinjen inne i Mora.

 

 Näråkarna vallade själva, hade med sig egen förtäring och körde på träskidor.
Det där med träskidor var aktuellt 1968. Spåren var snabba och Omar sannolikt inte helt fulltränad. Han körde i mål på 7 och 36 minuter men rubriken efteråt handlade om att Mora-Nisse Karlsson inte ordnat tillräckligt med reservskidor till dem som körde av sina egna, efter att ha ramlat i de blixtrande snabba utförslöporna. De 50-tal som fanns räckte inte på långa vägar.

Fick egen kontroll

Att följa med och täcka Vasaloppet som ung pojke var alltid speciellt. Det skulle göras förhandsreportage varje år och en viktig del av det var intervju med Vasaloppsledningen – vanligen generalsekreteraren Rune Andersson och Mora-Nisse under en middag på Mora Hotell. Kommer ihåg att jag gjorde stora ögon när jag såg att det dracks både vin och avec till maten. Till det rökte Omar, minst ett paket om dagen.
Ett av åren bestämde sig herrarna Andersson och Karlsson för att spela Fadern ett spratt och instruerade honom att de skulle ordna en speciell kontroll, bara för honom. När han passerat en av de vanliga kontrollerna skulle han söka upp den, på vänster sida av spåret.
Han kom i mål, på bra tid även det året, och jag frågade vad som hänt vid specialkontrollen.
- Ja, det spelade mig ett spratt. Jag fick en whisky och cigarett, det var väl tveksamt om de trodde att jag skulle klara det under loppet. Men det gjorde jag ju, sa han med ett leende.
1969 körde Omar Magnergård in på plats 1 788 och kollegan på SvD startade samma år en service som kom att bli oerhört populär. I tidningens spalter återgav sportreporter Jerker Kalmer väldigt många vinnare. Där korades bästa närking, sörmlänning, skåning, gångare, modern femkampare, finnjolleseglare, professor, polis, docent, nervläkare osv. Att Fadern prenumererade på titeln bäste journalist ett antal år fick min tuppkam att växa.
Nyheten inför loppet det året handlade om blåbärssoppan. 11 000 liter kokades precis före loppet i läroverket i Mora och kördes ut med tankbilar till loppet.
Året efter var en smula som årets lopp riskerar att bli. Det var dagsmeja och spåren oerhört sladdriga. Till det tjuvstartade leden bak tre minuter före officiell start. Många blev överraskade och skidandet i Berga var inte så koordinerat bland alla löpare. Det blev snabbt flera timmerbrötar som trasslade in sig i varandra.

Ministerns brutna finger

”Faller en faller 35”, skrev Omar Magnergård i sitt reportage efteråt.
Året efter var enda gången han bröt en Vasa, precis före Risberg. Så här beskrev han föret: ”Det var som att köra på en potatisåker full med isskålar”.
Annat att notera från 1971 var att dåvarande kommunikationsministern Bengt Norling klämde ett finger i en bildörr så illa att han forslades med helikopter till Mora Lasarett. Det var en nyhet 1971.
1972 hittade Omar Magnergård tre ryska officerare som tränade inför loppet i Furudal samtidigt som det pågick en svensk militärövning med bandvagnar och kulsprutegrupper i området. Armelöjtnanten Vjateslav Vedenan berättade att han beordrats att köra loppet och fick frågan vad han tyckte om de då långhåriga svenska soldaterna.
- Hade det var i Ryssland hade vi klippt av dem håret, konstaterade han barskt.
1973 var ett jobbigt lopp, med elva omvallningar, placering 2 812 och året 1975 innehöll en nyhet – en kvinna i spåret. Det var Gun Lund från Skutskär som körde loppet i stället sin man med motiveringen: ”Gubben såg dålig ut i morse”.
1976 körde Omar Magnergård på det som kom att bli hans bästa tid – 6.48.14. Det diplomet, liksom de andra, hängde väl synligt på hans rum i SvD-huset.

Kungens eget led

Året efter blev tiden betydligt sämre, 7. 13 minuter. Förklaringen var att han som journalist fått tips om att kungen skulle åka och till och med fått veta med vilket startnummer – 10 740. Kungen startade ett startled framför SvD-journalisten som jagade på för att komma i fatt.
Men hur det var sågs de inte ute i spåren. Kungen hade stannat vid en av fyra egna kontroller när Fadern skidade förbi. När kungen väl kom i mål rusade en grabb klädd i vit täckjacka fram till honom och hängde en stor blågul napp runt majestätets hals. Det bar sig inte bättre än att de båda tumlade omkull i den lösa snön. Efteråt var kungen lugn:
- Det gjorde inget. Tvärtom var det ju hyggligt av pojken att hylla mig.
Och på söndag är det dags för nya äventyr längs spåret som sedan 1981 är öppet för alla, både kvinnor och män. Det efter att Margit Nordin skidat loppet 1923 och tävlingsledningen åtta dagar därefter förbjöd kvinnor att åka.
Men världen har gått framåt. Sedan 2005 finns också en kransmas.

Roger Roger Magnergård

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Gothia Cup bara bara fortsätter att växa. Snart räcker inte ens Ulevi till för invigningen.  Där är det fullsatt intill sista decimetern vid öppningsshowen.

Arangörerna vill att så många som möjligt av gästerna från jordens alla hörn ska få vara med på inmarschen och uppleva den flera timmar långa musikshkavalkaden och det gigantiska fyrverkeriet på nära håll.

Sveriges största event, oavsett bransch eller sammanhang tar andan ur alla närvarande

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet  oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.

– Jag är supertaggad, säger Jonas .

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.