Kontroll med whisky och cigarr!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
I Fäders spår - för framtids segrar, står det vid målet där i Mora. På söndag är det dags igen för det äldsta och största långloppet i världen. Den här gången lär det bli i slaskiga spår för merparten av åkarna.
Själv har jag aldrig haft nöjet att bryta mållinjen, men har under en rad år varit med min Far, SvD-journalisten och skidåkaren Omar Magnergård, som extra ögon och öron för det oväntade som skulle passa in i hans Vasaloppsreportage. Gick igenom en del klipp och slås av skillnaden mellan då och nu
En av många segrare i Vasaloppet. Överlycklig passerar han mållinjen inne i Mora.

 

 Näråkarna vallade själva, hade med sig egen förtäring och körde på träskidor.
Det där med träskidor var aktuellt 1968. Spåren var snabba och Omar sannolikt inte helt fulltränad. Han körde i mål på 7 och 36 minuter men rubriken efteråt handlade om att Mora-Nisse Karlsson inte ordnat tillräckligt med reservskidor till dem som körde av sina egna, efter att ha ramlat i de blixtrande snabba utförslöporna. De 50-tal som fanns räckte inte på långa vägar.

Fick egen kontroll

Att följa med och täcka Vasaloppet som ung pojke var alltid speciellt. Det skulle göras förhandsreportage varje år och en viktig del av det var intervju med Vasaloppsledningen – vanligen generalsekreteraren Rune Andersson och Mora-Nisse under en middag på Mora Hotell. Kommer ihåg att jag gjorde stora ögon när jag såg att det dracks både vin och avec till maten. Till det rökte Omar, minst ett paket om dagen.
Ett av åren bestämde sig herrarna Andersson och Karlsson för att spela Fadern ett spratt och instruerade honom att de skulle ordna en speciell kontroll, bara för honom. När han passerat en av de vanliga kontrollerna skulle han söka upp den, på vänster sida av spåret.
Han kom i mål, på bra tid även det året, och jag frågade vad som hänt vid specialkontrollen.
- Ja, det spelade mig ett spratt. Jag fick en whisky och cigarett, det var väl tveksamt om de trodde att jag skulle klara det under loppet. Men det gjorde jag ju, sa han med ett leende.
1969 körde Omar Magnergård in på plats 1 788 och kollegan på SvD startade samma år en service som kom att bli oerhört populär. I tidningens spalter återgav sportreporter Jerker Kalmer väldigt många vinnare. Där korades bästa närking, sörmlänning, skåning, gångare, modern femkampare, finnjolleseglare, professor, polis, docent, nervläkare osv. Att Fadern prenumererade på titeln bäste journalist ett antal år fick min tuppkam att växa.
Nyheten inför loppet det året handlade om blåbärssoppan. 11 000 liter kokades precis före loppet i läroverket i Mora och kördes ut med tankbilar till loppet.
Året efter var en smula som årets lopp riskerar att bli. Det var dagsmeja och spåren oerhört sladdriga. Till det tjuvstartade leden bak tre minuter före officiell start. Många blev överraskade och skidandet i Berga var inte så koordinerat bland alla löpare. Det blev snabbt flera timmerbrötar som trasslade in sig i varandra.

Ministerns brutna finger

”Faller en faller 35”, skrev Omar Magnergård i sitt reportage efteråt.
Året efter var enda gången han bröt en Vasa, precis före Risberg. Så här beskrev han föret: ”Det var som att köra på en potatisåker full med isskålar”.
Annat att notera från 1971 var att dåvarande kommunikationsministern Bengt Norling klämde ett finger i en bildörr så illa att han forslades med helikopter till Mora Lasarett. Det var en nyhet 1971.
1972 hittade Omar Magnergård tre ryska officerare som tränade inför loppet i Furudal samtidigt som det pågick en svensk militärövning med bandvagnar och kulsprutegrupper i området. Armelöjtnanten Vjateslav Vedenan berättade att han beordrats att köra loppet och fick frågan vad han tyckte om de då långhåriga svenska soldaterna.
- Hade det var i Ryssland hade vi klippt av dem håret, konstaterade han barskt.
1973 var ett jobbigt lopp, med elva omvallningar, placering 2 812 och året 1975 innehöll en nyhet – en kvinna i spåret. Det var Gun Lund från Skutskär som körde loppet i stället sin man med motiveringen: ”Gubben såg dålig ut i morse”.
1976 körde Omar Magnergård på det som kom att bli hans bästa tid – 6.48.14. Det diplomet, liksom de andra, hängde väl synligt på hans rum i SvD-huset.

Kungens eget led

Året efter blev tiden betydligt sämre, 7. 13 minuter. Förklaringen var att han som journalist fått tips om att kungen skulle åka och till och med fått veta med vilket startnummer – 10 740. Kungen startade ett startled framför SvD-journalisten som jagade på för att komma i fatt.
Men hur det var sågs de inte ute i spåren. Kungen hade stannat vid en av fyra egna kontroller när Fadern skidade förbi. När kungen väl kom i mål rusade en grabb klädd i vit täckjacka fram till honom och hängde en stor blågul napp runt majestätets hals. Det bar sig inte bättre än att de båda tumlade omkull i den lösa snön. Efteråt var kungen lugn:
- Det gjorde inget. Tvärtom var det ju hyggligt av pojken att hylla mig.
Och på söndag är det dags för nya äventyr längs spåret som sedan 1981 är öppet för alla, både kvinnor och män. Det efter att Margit Nordin skidat loppet 1923 och tävlingsledningen åtta dagar därefter förbjöd kvinnor att åka.
Men världen har gått framåt. Sedan 2005 finns också en kransmas.

Roger Roger Magnergård

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

 VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof.  Senast  Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.

På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is.  VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år,  uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist. 

 Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.