Kontroll med whisky och cigarr!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
I Fäders spår - för framtids segrar, står det vid målet där i Mora. På söndag är det dags igen för det äldsta och största långloppet i världen. Den här gången lär det bli i slaskiga spår för merparten av åkarna.
Själv har jag aldrig haft nöjet att bryta mållinjen, men har under en rad år varit med min Far, SvD-journalisten och skidåkaren Omar Magnergård, som extra ögon och öron för det oväntade som skulle passa in i hans Vasaloppsreportage. Gick igenom en del klipp och slås av skillnaden mellan då och nu
En av många segrare i Vasaloppet. Överlycklig passerar han mållinjen inne i Mora.

 

 Näråkarna vallade själva, hade med sig egen förtäring och körde på träskidor.
Det där med träskidor var aktuellt 1968. Spåren var snabba och Omar sannolikt inte helt fulltränad. Han körde i mål på 7 och 36 minuter men rubriken efteråt handlade om att Mora-Nisse Karlsson inte ordnat tillräckligt med reservskidor till dem som körde av sina egna, efter att ha ramlat i de blixtrande snabba utförslöporna. De 50-tal som fanns räckte inte på långa vägar.

Fick egen kontroll

Att följa med och täcka Vasaloppet som ung pojke var alltid speciellt. Det skulle göras förhandsreportage varje år och en viktig del av det var intervju med Vasaloppsledningen – vanligen generalsekreteraren Rune Andersson och Mora-Nisse under en middag på Mora Hotell. Kommer ihåg att jag gjorde stora ögon när jag såg att det dracks både vin och avec till maten. Till det rökte Omar, minst ett paket om dagen.
Ett av åren bestämde sig herrarna Andersson och Karlsson för att spela Fadern ett spratt och instruerade honom att de skulle ordna en speciell kontroll, bara för honom. När han passerat en av de vanliga kontrollerna skulle han söka upp den, på vänster sida av spåret.
Han kom i mål, på bra tid även det året, och jag frågade vad som hänt vid specialkontrollen.
- Ja, det spelade mig ett spratt. Jag fick en whisky och cigarett, det var väl tveksamt om de trodde att jag skulle klara det under loppet. Men det gjorde jag ju, sa han med ett leende.
1969 körde Omar Magnergård in på plats 1 788 och kollegan på SvD startade samma år en service som kom att bli oerhört populär. I tidningens spalter återgav sportreporter Jerker Kalmer väldigt många vinnare. Där korades bästa närking, sörmlänning, skåning, gångare, modern femkampare, finnjolleseglare, professor, polis, docent, nervläkare osv. Att Fadern prenumererade på titeln bäste journalist ett antal år fick min tuppkam att växa.
Nyheten inför loppet det året handlade om blåbärssoppan. 11 000 liter kokades precis före loppet i läroverket i Mora och kördes ut med tankbilar till loppet.
Året efter var en smula som årets lopp riskerar att bli. Det var dagsmeja och spåren oerhört sladdriga. Till det tjuvstartade leden bak tre minuter före officiell start. Många blev överraskade och skidandet i Berga var inte så koordinerat bland alla löpare. Det blev snabbt flera timmerbrötar som trasslade in sig i varandra.

Ministerns brutna finger

”Faller en faller 35”, skrev Omar Magnergård i sitt reportage efteråt.
Året efter var enda gången han bröt en Vasa, precis före Risberg. Så här beskrev han föret: ”Det var som att köra på en potatisåker full med isskålar”.
Annat att notera från 1971 var att dåvarande kommunikationsministern Bengt Norling klämde ett finger i en bildörr så illa att han forslades med helikopter till Mora Lasarett. Det var en nyhet 1971.
1972 hittade Omar Magnergård tre ryska officerare som tränade inför loppet i Furudal samtidigt som det pågick en svensk militärövning med bandvagnar och kulsprutegrupper i området. Armelöjtnanten Vjateslav Vedenan berättade att han beordrats att köra loppet och fick frågan vad han tyckte om de då långhåriga svenska soldaterna.
- Hade det var i Ryssland hade vi klippt av dem håret, konstaterade han barskt.
1973 var ett jobbigt lopp, med elva omvallningar, placering 2 812 och året 1975 innehöll en nyhet – en kvinna i spåret. Det var Gun Lund från Skutskär som körde loppet i stället sin man med motiveringen: ”Gubben såg dålig ut i morse”.
1976 körde Omar Magnergård på det som kom att bli hans bästa tid – 6.48.14. Det diplomet, liksom de andra, hängde väl synligt på hans rum i SvD-huset.

Kungens eget led

Året efter blev tiden betydligt sämre, 7. 13 minuter. Förklaringen var att han som journalist fått tips om att kungen skulle åka och till och med fått veta med vilket startnummer – 10 740. Kungen startade ett startled framför SvD-journalisten som jagade på för att komma i fatt.
Men hur det var sågs de inte ute i spåren. Kungen hade stannat vid en av fyra egna kontroller när Fadern skidade förbi. När kungen väl kom i mål rusade en grabb klädd i vit täckjacka fram till honom och hängde en stor blågul napp runt majestätets hals. Det bar sig inte bättre än att de båda tumlade omkull i den lösa snön. Efteråt var kungen lugn:
- Det gjorde inget. Tvärtom var det ju hyggligt av pojken att hylla mig.
Och på söndag är det dags för nya äventyr längs spåret som sedan 1981 är öppet för alla, både kvinnor och män. Det efter att Margit Nordin skidat loppet 1923 och tävlingsledningen åtta dagar därefter förbjöd kvinnor att åka.
Men världen har gått framåt. Sedan 2005 finns också en kransmas.

Roger Roger Magnergård

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.