Krönikor

IOK gjorde slut på OS

Krönika: Ryska och belarusiska idrottare tillåts tävla i OS i Paris under neutral flagg Det meddelandet kom plötsligt på fredagen och väckte både ilska och reaktion över hela världen. I samma stund gjorde IOK av med all trovärdighet och heder. Frågan är om IOK också avfärdade olympiska speI i framtiden...,skriver Thomas Ejderhov

TV-marknad i stark förändring

Om inte omedelbart så åtminstone snart nog skapar  Viaplays kris även ett problem för idrotten och givetvis undkommer inte TV-tittarna som gillar idrott.

Bolaget har ensällsynt tuffa kamp och är i behov av 4 miljarder för att överleva. Det är skrämmande mycket pengar som saknas. Och mitt i den här cirkusen finns du och jag som betraktare.

Krönika: Bolag kommer och går, via fusioner skapar nya aktörer med behov av nya rättigheter och inte minst, nya erbjudanden. Konsumenten slängs hit och dit när villkoren förändras. Nu kämpar bolaget som har gjort de största affärerna med idrottsförbund för sin överlevnad. Det betyder att rättigheter till evenemang inte ärlika åtråvärda. Marknaden blir annorlunda i morgon, skriver Thomas Ejderhov.

Så här kan nya Scandinavium se ut

Krönika: Politikerna har trots synnerligen starka fördelar svårt att acceptera det nya förslaget. Den lösningen med en komplett arenapark blir 3 miljarder billigare och kan byggas fem år snabbare, enligt en ny lansering. Tjänstemannaförslaget,det som politikerna har fastnat för, skulle i så fall kastas, 

Men billigare och bättre - det räcker inte som argument i Göteborg!, skriver Thomas Ejderhov

Jakten på miljonerna till alla spelarköp

Krönika: Två storklubbar, betraktade som ”självklara allsvenska lag – fram tills nu. Krisen är påtaglig i både AIK och IFK Göteborg.

Larmet har gått hos båda. Möten och diskussioner sker dagligen. Spelaragenterna har högkonjunktur, då varannan klubb i allsvenskan letar förstärkningar i en djungel av spelare från hela världen., skriver Thomas Ejderhov

Springa drygt fyra mil lockar många fortfarande

Krönika: Det är kontrasternas evenemang. På gatuserveringar och på trottoarerna njuter åskådarna av blandningen av ett till synes aldrig upphörande tåg av deltagare och deras enskilda kamp. Var och en av de 14 000 löparna begår en strid med sin egen kropp i varje steg under maximal ansträngning och striden tar inte slut förrän efter mer än fyra mil. Och då står de där fortfarande, iakttagarna som helst vill se ansiktsuttryck hos varje gladiator.

På lördagen är det dags igen. Huvudstadens gator svämmas över av ung som gammal, man som kvinna, otränad som slaviskt förberedd, skriver Thomas Ejderhov.

Nu ska Karl-Erik hålla koll på många bollar

Krönika: Valberedningen har gjort sitt och på måndagen offentligggjordes att den tidigare ordföranden för Svenska fotbollförbundet (SvFF), Karl-Erik Nilsson, nomineras som RF:s nye ordföranden. Han får den mäktigaste posten inom svensk idrott. 

Karl-Erik Nilsson ska ersätta Björn Eriksson. Det är ingen lätt uppgift som den förre domaren har antagit. Ska man beklaga eller gratulera…skriver Thomas Ejderhov

Skidsportens grepp om TV-tittarna

Vid lunch på torsdagen söker sig åtskilliga svenskar till lägerelden, d v s TV:n. Få vill missa det första loppet i skid-VM. Inte ens fotbollslandslaget eller Tre Kronor räcker till i konkurrensen. Nu ska fem unga tjejer försvara de blågula traditionerna och erövra sprintmedaljer. Var och en av dem räknas som favorit. En egentligen osannolik situation. Att vem som helst av de fem  kan vinna ett individuellt VM-lopp. 

Regeringens syfte att bidra, men presentationen blev helt fel...

Krönika: Idrotten i dag är mer mångfacetterad än någonsin. Det är skilda villkor i många bemärkelser, fullt naturligt. Stor kontra liten, attraktiv – minskat intresse, tuff –beskedlig, inomhus– utomhus, nya arenor – slitna idrottsplatser, trendig – omodern.  Bevekelsegrunderna är så annorlunda, både interiört och exteriört, skriver Thomas Ejderhov

Petad - tjänar ändå 300 000 kr i månaden

Krönika: Först blir jag osäker. Jag måste ha missuppfattat texten.

Läser igen och förstår att jag inte har gjort det, men vill inte riktigt inse vad det står.

Det kan inte vara sant, tänker jag ändå i en snabb reflektion. Men det är fakta, tyvärr, skriver Thomas Ejderhov

Politiska förslag som fler borde anamma

Krönika: Läser Göteborg-Posten och blir begeistrad. Igen, vanligt. GP har varit, undantaget några djupdykningar, landets bästa  dagliga sportidning sedan flera årtionden tillbaka. Nu är göteborgarna på väg att återerövra den positionen. Yttersta beviset – en sportredaktion som förmår att bevaka  och skriva om både elitidrott och den breda verksamheten i förenings-Sverige, ungdom och motion, ja till och med politik.

GP-sporten är unik på att kunna blanda och ge. Dessutom är det befriande få filmer när man kollar sajten, här dominerar artiklar och bilder. Nu stöter jag, mitt bland elitfotboll och Frölunda Hockey på två politiska rapporter som åtskilliga kommunalansvariga ute i Sverige borde ta intryck av, skriver Thomas Ejderhov

Fantastiska Gothia Cup är tillbaka

Krönika: EM-fotboll i all ära, men en av idrottsårets allra största begivenheter på hemmaplan tar sin början på måndag – och så många människor man unnar närvaro för att ta del av allt som bjuds i och runt Gothia Cup i Göteborg. 

Åtskilliga svenskar går miste om upplevelserna. De har inte sett varken den spektakulära invigningen med en jättelik musikshow och en inmarsch på nya Ullevi med flera tusen entusiastiska spelare och ledare från alla världsdelar eller veckans matcher i ett till synes oändligt antal. Och på sidlinjerna finns många invandrare som skapar en skön inramning när deras ursprungsländer är representerade. 

Någon gång borde alla få uppleva evenemanget som karaktiseras av försoning och glädje, skriver Thomas Ejderhov. 

Stunder då vi inte alls trodde på Seger

Krönika: Ok, det blev något som kan liknas vid en utlovad målfest. Innebörden av seger och tre poäng utlöste skratten hos lagkaptenen Caroline Seger, hennes lagkompisar och blågula vittnen, alla fick vara lyckliga till slut. Men det kostade på att vara både svensk spelare och supporter på torsdagskvällen. Alla slets vi mellan hopp och förtvivlan.

Men till sist jublades det ändå. I landslaget och säkerligen vid många TV-apparater. I måstematchen mot Schweiz blev det seger och slutligen mera skratt än besvikelse, skriver Thomas Ejderhov. 

Gästarbetarna byggde VM-stad

Krönika: Du kommer troligen  att sitta vid TV:n och njuta, åtminstone lite grann,  av VM-fotboll om några månader. Men utan Ahnaf och Christian, från Filippinerna respektive Bangladesh hade det aldrig kunnat ske. De tillhör gruppen med utnyttjade gästarbetare i Qatar. I ärligt syfte att tjäna pengar till familj och släkt där hemma har de gjort gjort tidernas mygelturnering möjlig, skriver Thomas Ejderhov

Ett föredöme bland alla arrangörer

Krönika: I Vasaloppet hus i Mora lyser flitens lampa, den slocknar egentligen aldrig. Blinkar möjligen nån enstaka gång. Här får man aldrig nog av motionsivriga människor. Finns det inget passande arrangemang då lägger man till ytterligare ett i utbudet. 

Innovationsandan i huset är utmärkande. Viljan att hela tiden utveckla antingen sommarveckan eller vinterveckan är gränslös och beundransvärd, skriver Thomas Ejderhov.

Daniel Kindberg fortfarande rubrikernas man

Krönika: Det är lite av ödets ironi. Samma vecka som Östersunds FK hoppas skapa arbetsro med valet av en ny ordförande i Richard Persson inleds den andra rättegången mot förre ordföranden och numera riksbekante Daniel Kindberg, skriver Thomas Ejderhov

Granskning:idrottsplatser saknas i hela Sverige!

Krönika: Ibland går diskussioner och beslutsfattandet fort. I torsdags lunch presenterade utredaren Johan R Norberg och hans team från Centrum för idrottsforskning en granskning av nybyggnation i Sverige och behovet av genomgripande renovering av idrottshallar och ytor i Sverige för idrottsminister Anders Ygeman.

Ett par timmar sedan beslöt Ygeman att staten ska agera. Han vill upprätta en kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer avsedd för idrott och fritid, skriver Thomas Ejderhov

Osannolik återkomst, ändå självklar huvudroll

Krönika: Tiger Woods blev inte mindre i konkurrenternas eller publikens ögon. Han må vara sargad, men växte till att bli ännu större inför miljoner människor och beundrare. Mannen är inte bara en fantastisk golfspelare, som tjänar mer pengar än någon annan, han är också ett medicinskt fenomen.

Vem kunde tro att han skulle vara på topp-10 efter första dagen i US Masters…, skriver Thomas Ejderhov

När kriget kom mycket närmare

19 år, det är då livet tar fart, format via fritid, studier eller arbete, upplevelser och ökad erfarenhet.

Jevhen Malysjev hade säkert sina mål. Ett var att bli en duktig skidskytt.

Men han får aldrig uppleva en sådan karriär eller annat han drömde om.

Fotboll-VM i all ära, men inte vilket pris som helst

Krönika: I själva verket skulle Qatar varken ha tilldelats fotboll-VM eller som i dag, fått behålla det. 

I februari publicerade brittiska The Guardian rapporten som chockade många människor - minst 6 500 gästarbetare hade mist livet sedan Fifa tog beslutet om  Qatar för nästan tolv år sedan, skriver Thomas Ejderhov.

Men inte ens Zlatan är evigt ung

Krönika: Fråga efter fråga, så många att han själv undrade om det var den längsta presskonferensen någonsin.

Men Zlatan Ibrahimovic svarade tålmodigt. Han till och med fortsatte att le. Så det blev en minnesvärd träff med journalisterna Vår världsstjärna har aldrig utstrålat en sådan harmoni och så mycket genuint lugn som denna gång, skriver Thomas Ejderhov

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I i Mjällby AIF finns i dag en stolthet och förväntan som kommer att vägleda klubben framöver.Fullt berättigat eftersom klubben är så stärkt.  AIF har presenterat ett  stort och unikt samarbete med Mellby Gård AB som går in som huvudsponsor till föreningen från och med 2024. Parterna har tecknat ett avtal som sträcker sig fram till och med 2027. Det är klubbens största sponsorkontraktet någonsin.

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen