Krönikor

Idrottens pånyttfödelse, händer något?

Krönika: Idrottens revidering, hur går det med den? Inte alls, tydligen för det är tvärtyst från högsta berörda, de som har makt att agera.

Larmrapporten för 14 dagar sedan efter en genuin granskning hade syftet att Elitidrotten måste utvecklas. Inte att det skulle bli ännu tystare eller ännu mera förlamat. Nej, rapporten var tänkt att utlösa handling.
inititiativet kom från regeringen, men ska idrottsministern starta en process som syftar till att utveckla svensk idrott?
Nja, det torde vara vettigare om RF eller SOK gör det, och gärna i samarbete med  specialförbunden, skriver Thomas Ejderhov
Kritiken borde väcka svensk idrott

Krönika: Tiden är skev. Märkligheter runt skolan, posten, tågen, allmänna vägar, sjukvården sociala villkor och inte minst, sämre omtanke om grannen och släkten. Säg något som har gynnats och är avsevärt bättre i dag. Varför skulle då idrotten vara ett undantag?, skriver Thomas Ejderhov

SVT:s val av Jesper också en succé

Krönika: Någon minut före halv tio på söndagskvällen inleddes det som har varit fyra dagars TV-klassiker.

24-årige  Ludvig Åberg tog de första stegen vid  finalrundan vid The Masters på Augusta National Golf Club. Marschen mot toppen i världens mest uppmärksammade golftävling följdes av flera hundra tusen svenskar, alla  lika imponerade av Ludvigs lugn. Han agerade som om det var en veckotävling hemma i Eslöv  och föreföll helt omedveten om pådraget inför världspressen, åtskilliga miljoner TV-tittare och hur mycket pengar som stod på spel, Ludvig tycktes inte ha gjort annat än upplevt golfthrillers. Han blev rikligt belönad.., skriver Thomas Ejderhov.
Självrannsakans belöning – för alla

Krönika: Mailströmmen  är påtaglig och konsten att sortera blir allt viktigare. Mailen har en förmåga att stjäla tid eftersom man känner sig tvingad att syna var och ett. Mycket av det som kommer från idrottens specialförbund skulle man kunna vara utan, men det finns också små guldkorn.

Som den plötsliga upptäckten - ett mail från Svenska Skidförbundet och generalsekreterare Pernilla Bonde som erkänner behovet av självrannsakan. Och jag håller med. De tär nödvändigt för och hos de flesta, jalla förbund och föreningar, och inte minst för för oss personligen. Självkritik gynnar  utvecklingen. skriver Thomas Ejderhov
Väcker glöd även hos oss betraktare

Krönika: Han sporrar sig själv. Det är  bilden av en fighter, den störste vi har i dag.

Handbollsmålvakten Andreas Palika fick många av oss i TV-fåtöljerna att känna begär efter att också själva växa och vilja uträtta något utöver det vanliga. Att  var och en av oss också är att räkna med., skriver Thomas Ejderhov

IOK gjorde slut på OS

Krönika: Ryska och belarusiska idrottare tillåts tävla i OS i Paris under neutral flagg Det meddelandet kom plötsligt på fredagen och väckte både ilska och reaktion över hela världen. I samma stund gjorde IOK av med all trovärdighet och heder. Frågan är om IOK också avfärdade olympiska speI i framtiden...,skriver Thomas Ejderhov

TV-marknad i stark förändring

Om inte omedelbart så åtminstone snart nog skapar  Viaplays kris även ett problem för idrotten och givetvis undkommer inte TV-tittarna som gillar idrott.

Bolaget har ensällsynt tuffa kamp och är i behov av 4 miljarder för att överleva. Det är skrämmande mycket pengar som saknas. Och mitt i den här cirkusen finns du och jag som betraktare.

Krönika: Bolag kommer och går, via fusioner skapar nya aktörer med behov av nya rättigheter och inte minst, nya erbjudanden. Konsumenten slängs hit och dit när villkoren förändras. Nu kämpar bolaget som har gjort de största affärerna med idrottsförbund för sin överlevnad. Det betyder att rättigheter till evenemang inte ärlika åtråvärda. Marknaden blir annorlunda i morgon, skriver Thomas Ejderhov.

Så här kan nya Scandinavium se ut

Krönika: Politikerna har trots synnerligen starka fördelar svårt att acceptera det nya förslaget. Den lösningen med en komplett arenapark blir 3 miljarder billigare och kan byggas fem år snabbare, enligt en ny lansering. Tjänstemannaförslaget,det som politikerna har fastnat för, skulle i så fall kastas, 

Men billigare och bättre - det räcker inte som argument i Göteborg!, skriver Thomas Ejderhov

Jakten på miljonerna till alla spelarköp

Krönika: Två storklubbar, betraktade som ”självklara allsvenska lag – fram tills nu. Krisen är påtaglig i både AIK och IFK Göteborg.

Larmet har gått hos båda. Möten och diskussioner sker dagligen. Spelaragenterna har högkonjunktur, då varannan klubb i allsvenskan letar förstärkningar i en djungel av spelare från hela världen., skriver Thomas Ejderhov

Springa drygt fyra mil lockar många fortfarande

Krönika: Det är kontrasternas evenemang. På gatuserveringar och på trottoarerna njuter åskådarna av blandningen av ett till synes aldrig upphörande tåg av deltagare och deras enskilda kamp. Var och en av de 14 000 löparna begår en strid med sin egen kropp i varje steg under maximal ansträngning och striden tar inte slut förrän efter mer än fyra mil. Och då står de där fortfarande, iakttagarna som helst vill se ansiktsuttryck hos varje gladiator.

På lördagen är det dags igen. Huvudstadens gator svämmas över av ung som gammal, man som kvinna, otränad som slaviskt förberedd, skriver Thomas Ejderhov.

Nu ska Karl-Erik hålla koll på många bollar

Krönika: Valberedningen har gjort sitt och på måndagen offentligggjordes att den tidigare ordföranden för Svenska fotbollförbundet (SvFF), Karl-Erik Nilsson, nomineras som RF:s nye ordföranden. Han får den mäktigaste posten inom svensk idrott. 

Karl-Erik Nilsson ska ersätta Björn Eriksson. Det är ingen lätt uppgift som den förre domaren har antagit. Ska man beklaga eller gratulera…skriver Thomas Ejderhov

Skidsportens grepp om TV-tittarna

Vid lunch på torsdagen söker sig åtskilliga svenskar till lägerelden, d v s TV:n. Få vill missa det första loppet i skid-VM. Inte ens fotbollslandslaget eller Tre Kronor räcker till i konkurrensen. Nu ska fem unga tjejer försvara de blågula traditionerna och erövra sprintmedaljer. Var och en av dem räknas som favorit. En egentligen osannolik situation. Att vem som helst av de fem  kan vinna ett individuellt VM-lopp. 

Regeringens syfte att bidra, men presentationen blev helt fel...

Krönika: Idrotten i dag är mer mångfacetterad än någonsin. Det är skilda villkor i många bemärkelser, fullt naturligt. Stor kontra liten, attraktiv – minskat intresse, tuff –beskedlig, inomhus– utomhus, nya arenor – slitna idrottsplatser, trendig – omodern.  Bevekelsegrunderna är så annorlunda, både interiört och exteriört, skriver Thomas Ejderhov

Petad - tjänar ändå 300 000 kr i månaden

Krönika: Först blir jag osäker. Jag måste ha missuppfattat texten.

Läser igen och förstår att jag inte har gjort det, men vill inte riktigt inse vad det står.

Det kan inte vara sant, tänker jag ändå i en snabb reflektion. Men det är fakta, tyvärr, skriver Thomas Ejderhov

Politiska förslag som fler borde anamma

Krönika: Läser Göteborg-Posten och blir begeistrad. Igen, vanligt. GP har varit, undantaget några djupdykningar, landets bästa  dagliga sportidning sedan flera årtionden tillbaka. Nu är göteborgarna på väg att återerövra den positionen. Yttersta beviset – en sportredaktion som förmår att bevaka  och skriva om både elitidrott och den breda verksamheten i förenings-Sverige, ungdom och motion, ja till och med politik.

GP-sporten är unik på att kunna blanda och ge. Dessutom är det befriande få filmer när man kollar sajten, här dominerar artiklar och bilder. Nu stöter jag, mitt bland elitfotboll och Frölunda Hockey på två politiska rapporter som åtskilliga kommunalansvariga ute i Sverige borde ta intryck av, skriver Thomas Ejderhov

Fantastiska Gothia Cup är tillbaka

Krönika: EM-fotboll i all ära, men en av idrottsårets allra största begivenheter på hemmaplan tar sin början på måndag – och så många människor man unnar närvaro för att ta del av allt som bjuds i och runt Gothia Cup i Göteborg. 

Åtskilliga svenskar går miste om upplevelserna. De har inte sett varken den spektakulära invigningen med en jättelik musikshow och en inmarsch på nya Ullevi med flera tusen entusiastiska spelare och ledare från alla världsdelar eller veckans matcher i ett till synes oändligt antal. Och på sidlinjerna finns många invandrare som skapar en skön inramning när deras ursprungsländer är representerade. 

Någon gång borde alla få uppleva evenemanget som karaktiseras av försoning och glädje, skriver Thomas Ejderhov. 

Stunder då vi inte alls trodde på Seger

Krönika: Ok, det blev något som kan liknas vid en utlovad målfest. Innebörden av seger och tre poäng utlöste skratten hos lagkaptenen Caroline Seger, hennes lagkompisar och blågula vittnen, alla fick vara lyckliga till slut. Men det kostade på att vara både svensk spelare och supporter på torsdagskvällen. Alla slets vi mellan hopp och förtvivlan.

Men till sist jublades det ändå. I landslaget och säkerligen vid många TV-apparater. I måstematchen mot Schweiz blev det seger och slutligen mera skratt än besvikelse, skriver Thomas Ejderhov. 

Gästarbetarna byggde VM-stad

Krönika: Du kommer troligen  att sitta vid TV:n och njuta, åtminstone lite grann,  av VM-fotboll om några månader. Men utan Ahnaf och Christian, från Filippinerna respektive Bangladesh hade det aldrig kunnat ske. De tillhör gruppen med utnyttjade gästarbetare i Qatar. I ärligt syfte att tjäna pengar till familj och släkt där hemma har de gjort gjort tidernas mygelturnering möjlig, skriver Thomas Ejderhov

Ett föredöme bland alla arrangörer

Krönika: I Vasaloppet hus i Mora lyser flitens lampa, den slocknar egentligen aldrig. Blinkar möjligen nån enstaka gång. Här får man aldrig nog av motionsivriga människor. Finns det inget passande arrangemang då lägger man till ytterligare ett i utbudet. 

Innovationsandan i huset är utmärkande. Viljan att hela tiden utveckla antingen sommarveckan eller vinterveckan är gränslös och beundransvärd, skriver Thomas Ejderhov.

Daniel Kindberg fortfarande rubrikernas man

Krönika: Det är lite av ödets ironi. Samma vecka som Östersunds FK hoppas skapa arbetsro med valet av en ny ordförande i Richard Persson inleds den andra rättegången mot förre ordföranden och numera riksbekante Daniel Kindberg, skriver Thomas Ejderhov

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Elitloppet och hade en efterlängtad revansch och de fem segermiljonerna  i sikte. Inledningen stärkte förväntningarna, kusken Örjan Kihlström styrde till spets och tränaren Daniel Redén log. Men franska stjärnhästenHorsy Dream med Eric Raffin stod för en våldsam speed och sänkte Europarekordet när han vann på 1.08,0!

” Som ett jetplan kom, kommenteradeÖrjan Kihlström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.