Vi är där nu, AI för talangidentifikation

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med risk för att framstå som en vinylskiva som fastnat i sitt spår kan jag inte låta bli att återkomma till den eviga frågan om selektering och utslagning i barn- och ungdomsidrotten. Sedan jag senast skrev om detta har Riksidrottsförbundet intensifierat sin kommunikation kring selekteringens baksidor. Det är bra och det måste de göra – särskilt som idrottsministern Jakob Forssmed deklarerat att han vill se ytterligare åtgärder på området.

Problemet är bara att det inte lär påverka utvecklingen. Drivkrafterna i den andra riktningen är både för stora och för många.

Mats Schagerström/TT

I alla tider har människan försökt förutse framtiden – ofta för att skaffa sig konkurrensfördelar och ekonomisk vinning. När unga fotbollsspelare säljs för miljonbelopp, och NIL-reglerna (Name, Image and Likeness) skapar idrottande influencers med kommersiellt värde, är det inte alltid idrottsutveckling som står i centrum. Det handlar om business. Att selektera är ett enkelt sätt att både kontrollera individens miljö och optimera resurser. I idrotter där framtida försäljningar hägrar är det dessutom lätt att räkna hem modellen.

Tekniken smälter isberget

En klassisk liknelse inom talangidentifiering är isberget – bara toppen syns, resten ligger dolt. Men i rask takt håller teknologin på att förändra det. Häromdagen mötte jag ett bolag som med hjälp av AI bygger modeller för både talangidentifikation och -utveckling. Mängden data att analysera är enorm – och växer för varje filmklipp som föräldrar lägger upp på Kalle eller Stina. Maskininlärning kan hantera rörelsemönster, familjebakgrund och avstånd till närmaste idrottsanläggning. Träffsäkerheten ökar ju fler försök som görs.

Om UK Sport idag stödjer 600 aktiva för att få fram 50 olympiska medaljörer – vad händer om man kan halvera insatsen utan att tappa utfall? Vilken elitidrottsorganisation skulle inte vara intresserad?

Släpp akademierna!

Så vart är vi på väg? Min tes är att selekteringsracet är kört. Släpp det. Lägg i stället fokus på vad tekniken kan göra för alla de som inte blir – eller vill bli – selekterade. Vi vet att här finns både livslånga idrottare och framtida världsstjärnor.

Min kompis har just upptäckt hur bra golfcoach ChatGPT kan vara. Han laddade upp en video på sin sving, bad om råd, och fick ett individanpassat träningsprogram. Resultat: rakare slag från tee. Det här är ett tydligt exempel på hur kunskap blivit tillgänglig på ett helt nytt sätt – för alla.

Demokratisk utveckling

Vi har länge vetat att om vi bara lyckas minska skillnaden mellan uttagna och icke uttagna, så minskar också avhopp – och kanske också antalet missade medaljer. Nu finns tekniken som gör det möjligt. Med AI-baserade appar, sensorer i mobilen och videocoachning i realtid kan barn och unga få återkoppling på teknik, fysik och spelstil – oavsett nivå, ort eller idrott.

Systemen följer utveckling över tid, föreslår övningar, ger direkt feedback och hjälper användaren att sätta mål. Kvalificerad coaching blir tillgänglig – även för dem som inte är selekterade eller som finns i resurssvaga miljöer. Och för den som passerat 50 men fortfarande jagar sin golfdröm.

Här borde de organisationer som inte lever av talangförsäljningar lägga sin energi.

Peter Mattsson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Det är ett cykelprojektet som ger Barncancerfonden bara i år totalt 238 miljoner kr.

Över 2 600 cyklister och servicedeltagare gick på lördagen  i mål i Paris för barn med svåra sjukdomar. Bakom satsningen står Team Rynkeby som sedan 2002 arrangerat cykellopp och aktiviteter för att samla in pengar till förmån för organisationer som arbetar för barn med svåra sjukdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.