Krönikor

Framtiden - traditionellt eller spektakulärt?

Att tiden går snabbt är ju allmänt känt. Men att jag redan har sex månader på nytt jobb att summera verkar nästan overkligt. Fast, om jag ska ge mig på att gradera vad som är galet i Red Bulls värld är det nog mera vingdräktsflygare (wingsuit) som susar genom och under Londons Tower Bridge i 250 kilometer i timmen (https://www.redbull.com/ch-de/wings-through-tower-bridge) som ligger nära till hands. Eller backhoppare, som flyger 291 meter i en specialbyggd backe på Island (https://www.svt.se/sport/backhoppning/ryoyu-kobayashi-slog-nytt-inofficiellt-varldsrekord-i-backhoppning-pa-island), skriver Peter Mattsson.

Peter skulle bygga om elitidrotten...

Krönika: Det är en ny tid nu. Jag lånar uttrycket av en gammal vän som myntade det för länge sedan. Tror att vi just hade gått ut gymnasiet då han uttryckte det som att ”det är en ny tid nu”. Och det var det förstås. Att jag tycker formuleringen passar sig också här och nu kan bero på de många texter som florerar om den så kallade krisen i Svenska Fotbollförbundet. Och att flera förbund går igenom liknande processer i en kärvare framtid, skriver Peter Mattsson som lämnade genuina svenska RF och började på högkommersiella världsföretaget Red Bull.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.