Gammal kunskap återkommer runt ungdomar
Med hyfsat jämna mellanrum blossar debatten som gäller utformningen av barn- och ungdomsidrotten upp. Strax före jul innehöll Dagens Nyheter två inlägg på tidningens allra främsta positioner, DN Debatt och Ledarsidan, där 17 idrottsforskare samt DN:s egna Lisa Magnusson uttryckte sin bestörtning över hur det ser ut idag.
I korthet kan problemen beskrivas som att barn (och ungdomar) slutar för tidigt och att den verksamhet de deltar i inte är särskilt bra.

Det senare främst på grund av inriktningen på en enskild idrott snarare än multiidrottande. Högst troligt är att detta negativt påverkar såväl Sveriges framtida folkhälsa som svenska medaljmöjligheter i kommande mästerskap.
Den idrottsledare och styrelsemedlem i Sverige som inte hört detta budskap tidigare måste ha legat under en sten de senaste 40 åren.
Gärna fler idrotter samtidigt
Problembeskrivningen har varit densamma, alltsedan Rolf Carlsons studier om vägen till landslaget på 1980-talet. Möjligen innehåller en nyansering som skett till idag en ökad insikt i att den som ska hoppa över en ribba som ligger 6,26 meter upp i luften behöver träna mycket på just det. Gärna från ganska tidigt i livet.
Ingen ska dock tro att han (ja, i detta fall är det ju en han) därför inte samtidigt kan hålla på med andra idrotter. Eller att det skulle skada hans möjligheter att nå ännu högre. Förmodligen är det precis tvärtom. Så länge som han samtidigt hoppar både mycket och högt.
När jag, inför ett föredrag, grävde fram mitt gamla specialarbete i golf från GIH på 90-talet hittade jag något som fascinerade mig.
Jag och mina skolkamrater hade undersökt vad som utmärkte den första generationens svenska framgångsrika manliga golfspelare. Före 12 års ålder hade de alla ägnat 25 timmar eller mer åt golf!
Allra mest tid hade de lagt på banan samt på lekfull träning och tävling. Utöver detta hade de hållit på med en uppsjö av andra idrotter. Ett liknande mönster visade de svenska tennisspelare som dominerade världen på 80-talet i Carlsons undersökning.
Av allt att döma har såväl forskare som ledarskribent rätt i vad de skriver.
Tyvärr kommer deras ord inte göra någon som helst skillnad.
Basket på rätt väg!
Den fråga som världens olika idrottsaktörer är besjälade med är nämligen inte den som tidningsinläggen besvarat.
Ledare och föreningsstyrelser är fullt upptagna med att reda ut hur man med sina begränsade resurser (hit hör pengar, idrottsytor, ledare, aktiva men också invanda beteenden och traditioner), i egen regi kan få så många som möjligt att bli så bra som möjligt.
Och ska någon ha en chans att bli riktigt bra så gäller det nog, tänker man, att hitta några som är beredda att lägga rejält med både tid och ambition.
Om det istället på allvar fanns ett ordentligt intresse av att besvara Patrik Brennings fråga om hur vi vinner igen (nu kan man tro att han löst gåtan eftersom titeln på boken är ”Så vinner vi igen”, men då går man i samma fälla som idrottsforskarna
Det är en utmaning som är väldigt mycket större och svårare än att den tål att besvaras med sådant de flesta redan ignorerat en längre tid. En gammal kollega till mig lyfte basketen som ett gott exempel.
Det gör han rätt i för även om svensk basket ännu har långt till världseliten så har man många goda förutsättningar för att ta stor plats i unga människors liv.
En vinnande mix av allt
Idrotten har medialt genomslag, stjärnorna är framträdande influencers, sporten rimmar med vad som idag är ”coolt” och det finns gott om förutsättningar att bara lira. Jag umgås, via min son, gärna med ett gäng 14-åringar.
De lägger alla idag med lätthet mer än 25 timmar i veckan på amerikansk fotboll.
Några få av dessa är organiserad träningstid, flera är egen spontan träning och lektid och huvuddelen består, i digital form, av streamade matcher, fantasy football, samt NFL och college football spel på mobil och spelkonsol.
Mitt i allt detta någonstans finns svaret till hur morgondagens världsstjärna fostras och hur folkhälsan i Sverige frodas. Men att hoppas att idrottsrörelsen ensam ska hitta lösningen, det tror jag enbart kan förklaras som naivt.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF vädjar nu hos Leksands kommun om ekonomisk hjälp. Av ett pressmeddelande framgår att föreningen ansöker om att förlänga och utöka det befintliga borgensåtagandet samt att förlänga hyresavtalet kring arenan.
Resultatet för verksamhetsåret 2024-2025 pekar på ett minusresultat på omkring 20 miljoner kronor för koncernen Leksands AB, med den ideella föreningen Leksands IF..
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast rolig läsning,
Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill
säga löner, angavs som främsta anledning.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.