Peter skulle bygga om elitidrotten...
Det är en ny tid nu. Jag lånar uttrycket av en gammal vän som myntade det för länge sedan. Tror att vi just hade gått ut gymnasiet då han uttryckte det som att ”det är en ny tid nu”. Och det var det förstås. Att jag tycker formuleringen passar sig också här och nu kan bero på de många texter som florerar om den så kallade krisen i Svenska Fotbollförbundet. Och att flera förbund går igenom liknande processer i en kärvare framtid, skriver Peter Mattsson som lämnade genuina svenska RF och började på högkommersiella världsföretaget Red Bull.

Kanske handlar det om att så många svenska elitidrottare lever under väldigt knappa förhållanden. Eller att jag själv försökt driva förändring av detta genom projektet #elitidrott2030.
Möjligen är det rent av för att jag under hösten lämnat svensk idrott och nu istället jobbar för Red Bull Performance, med uppdraget att rent idrottsligt stötta de som ingår i dryckestillverkarens stall.
Svenska modellen - med brister
Även om tiden skulle vara ny är det mycket som är sig likt. Att svenska idrottare och svensk idrott kämpar i motvind när det gäller ekonomiska resurser till exempel. Och att svenska idrottare och lag ändå lyckas prestera ganska väl.
Ofta tillskriver vi detta den så kallade svenska modellen som lägger en god grund för idrottsligt deltagande i unga år.
Samtidigt grubblar vi över om de brister som finns i det slutliga steget mot världseliten gör avståndet från gräsrötterna till prispallen alltför stort.
Ska svenska idrottare erövra internationella titlar och medaljer är det knappast någon tvekan om att här behövs större resurser.
Frågan är bara vem som ska betala.
Då jag upplevt svårigheterna med att fylla på det stora svarta hål som kallas elitidrott, behöver jag bättre förstå den andra sidan. Hur tänker den som är beredd att spendera pengar på att ge idrottare möjligheten att nå sina drömmars mål, ja kanske till och med på att ge dem viiingar?
Från traditionellt till att spränga gränser
Att få chansen att titta in i Red Bulls universum och därmed gå från den kanske mest traditionella formen av idrott i Riksidrottsförbundets regi, till den som ständigt spränger gränser och går utanför det konventionella var helt enkelt något jag behövde nappa på.
När nyheten om mitt nästa steg spreds var det många som ville lyckönska. Några valde också att leverera sanningen. Som till exempel min pensionerade sjuksköterska till granne som konstaterade att den där drycken, den är ju verkligen ett elände, eller min fotbollstränarkollega i ungdomslaget som konstaterade att ”företag ska inte hålla på med fotboll”. Precis i min egen övergång (Silly Season också i förbundskorridorerna enligt Johan Esk i DN) läste jag också Noah Bachners bok (Den sista utposten), hans kärleksförklaring till svensk idrott och svensk fotboll i synnerhet.
Mest av allt är det 51-procentregeln han hyllar, det vill säga den som gör att företag inte håller på med vare sig fotboll eller annan idrott i RF:s regi. Ja, i alla fall inte som huvudägare.
Och Bachner har inte så snälla saker att säga, vare sig om Red Bull eller om grundaren Dietrich Mateschitz.
När det gäller idrottens mening och själ, ovissheten och möjligheten för ett större antal tävlande att faktiskt blanda sig i medalj- eller mästerskapsstrider är det lätt att hålla med Noa Bachner. Samtidigt är det omöjligt att inte se sig omkring och konstatera att pengar in ger medaljer ut. De största plånböckerna idag är de som återfinns i toppen oavsett om det handlar om Champions League eller Olympiska spel.
Egen väg till ny väg
Så var ska svensk idrott ta vägen i denna nya tid?
Efter två månader i mitt nya jobb ska jag inte ens försöka att ge några råd. Men, att Red Bull valt en slags egen väg är nog ganska klart. Jo, företaget äger både fotbolls- och ishockeyklubbar samt Formula 1-team.
Men, allra störst marknadsvärde uppnås nog ändå där man i princip lyckats skapa egna idrotter och events. Dessutom knyter man ihop dessa i ett eget ekosystem där man kontrollerar spridning, exponering, merchandiseförsäljning och en hel massa annat.
Där har vårt svenska idrottsystem något att bita i!
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.