Peter skulle bygga om elitidrotten...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är en ny tid nu. Jag lånar uttrycket av en gammal vän som myntade det för länge sedan. Tror att vi just hade gått ut gymnasiet då han uttryckte det som att ”det är en ny tid nu”. Och det var det förstås. Att jag tycker formuleringen passar sig också här och nu kan bero på de många texter som florerar om den så kallade krisen i Svenska Fotbollförbundet. Och att flera förbund går igenom liknande processer i en kärvare framtid, skriver Peter Mattsson som lämnade genuina svenska RF och började på högkommersiella världsföretaget Red Bull.

Hur många gånger har vi inte sett den här loggan. I segling, racing, ishockey, fotboll och ytterligare ett antal sporter. Red Bulls vresiga tjur har nu har fått en svensk i en huvudroll, Peter Mattsson, som lämnade RF när det häftiga anbudet kom.

Kanske handlar det om att så många svenska elitidrottare lever under väldigt knappa förhållanden. Eller att jag själv försökt driva förändring av detta genom projektet #elitidrott2030.

Möjligen är det rent av för att jag under hösten lämnat svensk idrott och nu istället jobbar för Red Bull Performance, med uppdraget att rent idrottsligt stötta de som ingår i dryckestillverkarens stall.

Svenska modellen - med brister

Även om tiden skulle vara ny är det mycket som är sig likt. Att svenska idrottare och svensk idrott kämpar i motvind när det gäller ekonomiska resurser till exempel. Och att svenska idrottare och lag ändå lyckas prestera ganska väl.

Ofta tillskriver vi detta den så kallade svenska modellen som lägger en god grund för idrottsligt deltagande i unga år.

Samtidigt grubblar vi över om de brister som finns i det slutliga steget mot världseliten gör avståndet från gräsrötterna till prispallen alltför stort.

Ska svenska idrottare erövra internationella titlar och medaljer är det knappast någon tvekan om att här behövs större resurser.

Frågan är bara vem som ska betala.

Då jag upplevt svårigheterna med att fylla på det stora svarta hål som kallas elitidrott, behöver jag bättre förstå den andra sidan. Hur tänker den som är beredd att spendera pengar på att ge idrottare möjligheten att nå sina drömmars mål, ja kanske till och med på att ge dem viiingar?

Från traditionellt till att spränga gränser

Att få chansen att titta in i Red Bulls universum och därmed gå från den kanske mest traditionella formen av idrott i Riksidrottsförbundets regi, till den som ständigt spränger gränser och går utanför det konventionella var helt enkelt något jag behövde nappa på.

När nyheten om mitt nästa steg spreds var det många som ville lyckönska. Några valde också att leverera sanningen. Som till exempel min pensionerade sjuksköterska till granne som konstaterade att den där drycken, den är ju verkligen ett elände, eller min fotbollstränarkollega i ungdomslaget som konstaterade att ”företag ska inte hålla på med fotboll”. Precis i min egen övergång (Silly Season också i förbundskorridorerna enligt Johan Esk i DN) läste jag också Noah Bachners bok (Den sista utposten), hans kärleksförklaring till svensk idrott och svensk fotboll i synnerhet.

Mest av allt är det 51-procentregeln han hyllar, det vill säga den som gör att företag inte håller på med vare sig fotboll eller annan idrott i RF:s regi. Ja, i alla fall inte som huvudägare.

Och Bachner har inte så snälla saker att säga, vare sig om Red Bull eller om grundaren Dietrich Mateschitz.

När det gäller idrottens mening och själ, ovissheten och möjligheten för ett större antal tävlande att faktiskt blanda sig i medalj- eller mästerskapsstrider är det lätt att hålla med Noa Bachner. Samtidigt är det omöjligt att inte se sig omkring och konstatera att pengar in ger medaljer ut. De största plånböckerna idag är de som återfinns i toppen oavsett om det handlar om Champions League eller Olympiska spel.

Egen väg till ny väg

Så var ska svensk idrott ta vägen i denna nya tid?

Efter två månader i mitt nya jobb ska jag inte ens försöka att ge några råd. Men, att Red Bull valt en slags egen väg är nog ganska klart. Jo, företaget äger både fotbolls- och ishockeyklubbar samt Formula 1-team.

Men, allra störst marknadsvärde uppnås nog ändå där man i princip lyckats skapa egna idrotter och events. Dessutom knyter man ihop dessa i ett eget ekosystem där man kontrollerar spridning, exponering, merchandiseförsäljning och en hel massa annat.

Där har vårt svenska idrottsystem något att bita i!

Peter Mattsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.