Peter skulle bygga om elitidrotten...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är en ny tid nu. Jag lånar uttrycket av en gammal vän som myntade det för länge sedan. Tror att vi just hade gått ut gymnasiet då han uttryckte det som att ”det är en ny tid nu”. Och det var det förstås. Att jag tycker formuleringen passar sig också här och nu kan bero på de många texter som florerar om den så kallade krisen i Svenska Fotbollförbundet. Och att flera förbund går igenom liknande processer i en kärvare framtid, skriver Peter Mattsson som lämnade genuina svenska RF och började på högkommersiella världsföretaget Red Bull.

Hur många gånger har vi inte sett den här loggan. I segling, racing, ishockey, fotboll och ytterligare ett antal sporter. Red Bulls vresiga tjur har nu har fått en svensk i en huvudroll, Peter Mattsson, som lämnade RF när det häftiga anbudet kom.

Kanske handlar det om att så många svenska elitidrottare lever under väldigt knappa förhållanden. Eller att jag själv försökt driva förändring av detta genom projektet #elitidrott2030.

Möjligen är det rent av för att jag under hösten lämnat svensk idrott och nu istället jobbar för Red Bull Performance, med uppdraget att rent idrottsligt stötta de som ingår i dryckestillverkarens stall.

Svenska modellen - med brister

Även om tiden skulle vara ny är det mycket som är sig likt. Att svenska idrottare och svensk idrott kämpar i motvind när det gäller ekonomiska resurser till exempel. Och att svenska idrottare och lag ändå lyckas prestera ganska väl.

Ofta tillskriver vi detta den så kallade svenska modellen som lägger en god grund för idrottsligt deltagande i unga år.

Samtidigt grubblar vi över om de brister som finns i det slutliga steget mot världseliten gör avståndet från gräsrötterna till prispallen alltför stort.

Ska svenska idrottare erövra internationella titlar och medaljer är det knappast någon tvekan om att här behövs större resurser.

Frågan är bara vem som ska betala.

Då jag upplevt svårigheterna med att fylla på det stora svarta hål som kallas elitidrott, behöver jag bättre förstå den andra sidan. Hur tänker den som är beredd att spendera pengar på att ge idrottare möjligheten att nå sina drömmars mål, ja kanske till och med på att ge dem viiingar?

Från traditionellt till att spränga gränser

Att få chansen att titta in i Red Bulls universum och därmed gå från den kanske mest traditionella formen av idrott i Riksidrottsförbundets regi, till den som ständigt spränger gränser och går utanför det konventionella var helt enkelt något jag behövde nappa på.

När nyheten om mitt nästa steg spreds var det många som ville lyckönska. Några valde också att leverera sanningen. Som till exempel min pensionerade sjuksköterska till granne som konstaterade att den där drycken, den är ju verkligen ett elände, eller min fotbollstränarkollega i ungdomslaget som konstaterade att ”företag ska inte hålla på med fotboll”. Precis i min egen övergång (Silly Season också i förbundskorridorerna enligt Johan Esk i DN) läste jag också Noah Bachners bok (Den sista utposten), hans kärleksförklaring till svensk idrott och svensk fotboll i synnerhet.

Mest av allt är det 51-procentregeln han hyllar, det vill säga den som gör att företag inte håller på med vare sig fotboll eller annan idrott i RF:s regi. Ja, i alla fall inte som huvudägare.

Och Bachner har inte så snälla saker att säga, vare sig om Red Bull eller om grundaren Dietrich Mateschitz.

När det gäller idrottens mening och själ, ovissheten och möjligheten för ett större antal tävlande att faktiskt blanda sig i medalj- eller mästerskapsstrider är det lätt att hålla med Noa Bachner. Samtidigt är det omöjligt att inte se sig omkring och konstatera att pengar in ger medaljer ut. De största plånböckerna idag är de som återfinns i toppen oavsett om det handlar om Champions League eller Olympiska spel.

Egen väg till ny väg

Så var ska svensk idrott ta vägen i denna nya tid?

Efter två månader i mitt nya jobb ska jag inte ens försöka att ge några råd. Men, att Red Bull valt en slags egen väg är nog ganska klart. Jo, företaget äger både fotbolls- och ishockeyklubbar samt Formula 1-team.

Men, allra störst marknadsvärde uppnås nog ändå där man i princip lyckats skapa egna idrotter och events. Dessutom knyter man ihop dessa i ett eget ekosystem där man kontrollerar spridning, exponering, merchandiseförsäljning och en hel massa annat.

Där har vårt svenska idrottsystem något att bita i!

Peter Mattsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Spelaraffärerna inom svensk elitfotboll ökar markant just nu. Transfermarknaden är het  och klubbar säljer ovh köper för stora pengar. 

IFK Göteborg har gjort en ny stor affär när italienska Serie B-klubben Sassuolo köpte Laurs Skjellerup som  blir en av IFK:s dyraste försäljningar genom tiderna då prislappen ska, enligt uppgifter, hamnat på drygt 46 miljoner kronor. Många minns också hur IFK sålde Malick Yalcouyé till engelska Brighton  och totalt handlar det om   intäkter på runt 100 miljoner kronor.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.