”Kommunen som avancerade i tabellen”

Nu väntade nya utmaningar mot storlag som Tyresö, Umeå och Ldb!
Strax innanför kommunhusets portar hittade han fritidsförvaltningens ekonom. Karln var både blöt och butter. Varför denna dysterhet, tänkte fritidschefen. Har han ätit citroner till frukost?
Läst förbundets anläggningskrav
”Nämen hej, Göran. Hur står det till?”, sade fritidschefen. ”Du ser inte ut som ditt vanliga, glada jag.”
”Nej, jag har ägnat morgonen åt att läsa Fotbollförbundets anläggningskrav för klubbar i damallsvenskan.”
”Och …?” svarade fritidschefen osäkert.
”Vi har massor att göra. Omklädningsrummen måste renoveras. Kravet är minst fem duschar, tre toaletter och massagebänk för båda lagen. Vi måste också ha 800 sittplatser under tak, bättre utrymme för media och ny planbelysning på 800 lux.
Stor risk att de också går upp
”Hoppsan”, sa fritidschefen. ”Det låter dyrt.”
”Ett par miljoner. Minst. Kanske uppemot fyra. Det är belysningen som kostar mest.”
Ekonomen tog ett djupt andetag och fortsatte:
”Dessutom är det stor risk att Lindby IF avancerar upp till elitserien i handboll redan nästa helg.
De brukar bara ha några hundra personer
”Vaddå risk? Det vore ju fantastiskt”, svarade fritidschefen entusiastiskt.
”Tycker du, ja. Men enligt förbundets bestämmelser måste vår handbollsplan i sådana fall förses med sittplatsläktare på båda sidor med plats för sammanlagt 1500 personer. I värsta fall måste vi ha minst 2000 platser eftersom det även finns någon sorts kompletterande bestämmelse för nybyggnationer.”
”Men vad är det du säger? I vår lilla kommun? Men vi brukar väl inte ha mer än några hundra besökare per handbollsmatch?”
Gav med sig till slut
Det blev en lång vinter fylld av hårda förhandlingar med den politiska majoriteten. Argast var kommunstyrelsens ordförande som läxade upp fritidschefen med ett långt ideologiskt resonemang om att politik ska bygga på värderingar och visioner snarare än anläggningskrav och tabellplaceringar. Ja, och det där om att bredd var viktigare än elit.
Men till slut hade hon gett med sig. Kommunen skulle naturligtvis stötta både fotbollen och handbollen nu när de egna klubbarna varit så framgångsrika.
Slutet gott, allting gott, tänkte fritidschefen när nybyggnationerna äntligen lotsats i hamn. Ja, eller nästan allt, rättade han sig. Vissa omprioriteringar hade ju behövt göras. Någon skejtpark kunde det inte längre bli tal om. Inte heller fanns det medel till att rusta upp de gamla bryggorna vid havsbadet. Men nya elljus till halvmilen vid motionsgården – det skulle han nog lyckas få fram.
Just då knackade förvaltningens ekonom på hans dörr.
”Nya problem, chefen. Jag pratade nyss med ishockeyklubbens ordförande. Värsta likviditetskrisen. A-lagets framtid står på spel.”
Där rök elljuset, tänkte fritidschefen. Och svalde en citron.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
2. Ödmjukhet saknas
Stämmer bra överens med många kommuners vardag. Det vore lite mer ödmjukt om förbunden kunde bidra själva till investeringarna. Kanske en anläggningsfond dit delar av TV- och sponsorpengar slussas. http://www.dickbengtson.blogspot.se/2013/02/om-idrottshallar-och-pengar....3. Finansiering av anläggningar
"Den svenska levnadsstandarden är numera så hög att ytterst få har råd med den", sa redan tecknaren Salon Gahlin. Det behövs ett nytänkande i fråga om statens stöd till idrotten. Anläggningarna är det stora problemet, löpande utgifter för själva sporten kan klubbarna i princip klara själva. Alltså bör en viss del av pengarna till LOK-bidrag och Idrotslyftet omföras till anläggningsstöd. Men vi kan inte ha alla möjliga sporter, typ backhoppning och rodelbanor. Idrott och politik är att välja.4. intressant, tvivels utan ...
just därför som idrottsliga inriktningar utan krav på specialanläggningar erhåller ett större samhällsvärde; LOK-stödet och idrottslyftet skall inte omfördelas till anläggningar; specialidrottsförbunden för fotboll och hockey skall ställa realistiska anläggningskrav; nytillkomna föreningar som lyckats nå elitstatus kan, med fördel, kräva att få ekonomiska resurser i enlighet med arenakraven !5. Långtidsplanering
Förutsättningar: 1) Det sammanlagda statliga stödet per år till LOK och anläggningar etc. höjs inte. 2) Specialidrotternas krav på byggnormer kommer att höjas, bl.a. pga. internationella krav. I varje fall finns det ingen chans att pruta på kraven enligt nuvarande normer. 3) Kommunerna orkar inte med att bygga hallar och arenor åt alla som kräver att få anläggningar till sin specialsport. 4) Prioriteringen av projekt som saknar finansiering ska skötas av RF och SOK som har att ta ställning till intressekonflikten mellan bredd och elit. Slutsats: Antingen får vi slopa vissa projekt eller också överlåta åt privata ägare att bygga anläggningar. En förening som flyttas upp i seriesystemet måste veta från vem man ska kräva ”ekonomiska resurser i enlighet med arenakraven”. Det som behövs är således någon form av långtidsplanering.6. Öka transparensen
Vid RF-stämman i Uppsala 2011 antogs på förslag av Riksidrottsstyrelsen följande mål för 2015. ”Resurserna Alla kommuner ska ha uppvaktats, påverkats och uppmanats att öka tillgången till idrottsmiljöer, lokaler, anläggningar och utrymmen för idrottsliga aktiviteter. Detta ska på alla nivåer ske årligen. Det offentliga stödet samt stödet från andra intressenter ska ha ökat. Idrottsrörelsen är den största verksamheten inom civilsamhället. Våra medlemmars verksamhet ska växa. En av förutsättning för detta är att det offentliga stödet växer.” En orealistisk målsättning enligt parollen Allt genast! RF/SOK måste lära sig att prioritera och rationalisera. Till stämman 2013 har ett förbund lämnat in en motion med krav på större öppenhet i budget och redovisning, vilket torde vara ett första steg på vägen mot ökad realism.Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.
Kent Kruuse (inte verifierad)
tis, 2013-03-05 12:16
1. Känner igen situationen.
Känner igen situationen. Någon (Sveriges Kommuner och Landsting?) måste markera mot förbundens hutlösa krav