Blir politikernas eget huvudbry

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

RF och idrotten vann en betydande delseger i sitt lobbyarbete för att underlätta för arrangörer att få förutsättningar att genomföra arrangemang på väg. Trafikverket föreslår stt regeringen fattar beslut att uppsättning av vägmärken ska bli kostnadsfritt för ideella föreningar och organisationer under 2023, samt att regeringen beslutar om hur detta ska hanteras för 2024 och framåt. 

Det innebär att de som vågat behålla sina planer att arrangera tävlingar under sommaren nu kan fortsätta sin planering och ansöka om tillstånd.

Förhoppningsvis finns det även flera arrangemang som inte vågat planera och som nu får kraft och energi att skapa tävlingsmöjligheter för såväl elit som motionär.

Att kunna genomföra tävlingar på väg är viktigt för idrotten, varje år är det cirka 1000 arrangemang som bedrivs på allmänna statliga vägar. Det handlar om Göteborgsvarvet, Vasaloppet, Ironman men även mångfald av andra aktiviteter såsom exempelvis motionslopp och tävling på cykel, bilcruising och midsommarfirande. Trafikverket konstaterar att tävlingar på väg är viktiga för den svenska folkhälsan och de är en del av ett rikt föreningsliv i Sverige. 

Förutom kostnadsfrihet föreslår Trafikverket följande i sin rapport:

Ska underlätta

- Att regeringen ger Polismyndigheten i uppdrag att utreda om det är möjligt för fler än bara polisen att dirigera trafiken, exempelvis som flaggvakter. Arrangörer har möjlighet att vägvisa och dirigera deltagare i det egna arrangemanget, till exempel cykellopp. De får däremot inte stoppa fordon och trafik, vilket är en del av polisens våldsbefogenhet. 

  • - Att regeringen ger ett utökat bidrag till idrottsrörelsen i syfte att lyfta fram trafiksäkerhetsfrågor, men även för att underlätta för idrottsföreningar att finansiera trafiksäkerhetsåtgärder. 
  • - Att regeringen beslutar att handläggningsavgiften för handläggning av ansökningar hos myndigheter i samband med arrangemang på statlig väg tas bort för ideella organisationer. 
  • - Att regeringen ger i uppdrag åt berörda myndigheter att dessa samordnar informationen om arrangemang på väg så att alla ger samma information. 
  • - Att regeringen beslutar om en utredning i syfte att utreda om ansökningen för arrangemang på väg förenklas genom att det bara finns en enda ingång för arrangören. Trafikverkets bedömning är dock att detta förslag har lägre prioritet på grund av att det troligtvis inte skulle medföra någon större effektivisering. 

Trafikverkets rapport är en framgång för RF och Cykelförbundet som främst drivit frågan för idrotten. En eloge behöver man faktiskt också ge Trafikverket som lyssnat och tagit till sig kritiken och sett till problemställningen, i stället för att värna om en effektiv beslutsprocess. Att ändra en tidigare hållning är inte alltid enkelt.

Avgörande senare

Fortsatt är det mycket arbete kvar innan vi vet vad som gäller efter årsskiftet och framöver. Nu blir det en politisk fråga som kräver beredning för att beslut ska hinna komma plats så att idrotten kan ta det ansvar som förväntas av oss kommande år. 

Björn Eriksson lär få arbeta med frågan under resten av sin mandatperiod, innan kommande RF ordförande får ta över stafettpinnen tillsammans med andra inom idrotten. Förhoppningsvis är det medvind i fortsättningen så att det räcker med att visa åt vilket håll som politikerna ska fatta beslut. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.