Större krav på idrottens förmåga

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Besluten tagna i samband med helgens Riksidrottsmötet skapar nya krav på specialförbund och Riksidrottsförbund. Kraven kommer både från staten och medborgarna som vill vara säkra på att skattemedel används på ett för samhället värdefullt sätt. Samtidigt ska RF och SF i samverkan genomföra en offensiv inför valet för att stärka idrottens position.

I Amanda Linds öppningsanförande klargjorde hon att ”en ansvarstagande idrottsrörelse är den enda garanten för en självständig idrottsrörelse”. För idrotten är det således fortsatt viktigt att påvisa ansvarstagandet. Ett ansvarstagande som tidigare kontrollerats med ”öronmärkta pengar”, men nu får specialförbundet både större ansvar och frihet för att senare redovisa på rätt sätt. 

Att mer pengar kommer idrotten till gagn i stället för att hanteras i en växande byråkrati fick tydligt gehör och brett stöd. De uppgifter som i dag sköts av RF eller distriktsförbunden och som är viktiga för idrottens ansvarstagande och utveckling behöver effektiviseras eller tas över av specialförbunden. 

En fri idrott och ändå inte 

Samtidigt minskar inte betydelsen av att påvisa och tydliggöra att pengarna används effektivt, även om beslutet i helgen tydliggjorde att medlen ska i så stor utsträckning som möjligt vara fria från styrande riktlinjer. Det ska ge förutsättningar för en förenklad administration och rapportering. För att lyckas med detta ställs nya krav på svensk idrott och hur vi påvisar resultat.

Betydelsen av att påvisa resultat av de offentliga medlen blir även betydelsefullt i närtid. Nyligen fick idrotten besked om att regeringen beslutat att ytterligare 600 miljoner kronor ska fördelas i återstartspengar. Pengar som ska användas för att idrotten ska locka tillbaka barn- och ungdomar. 

Hur väl idrotten lyckas här kan påverka framtida finansiering, inte minst för att en intensifierad påverkanskampanj inför valet 2022 ska bli framgångsrik. Idrotten måste lyckas bättre än med idrottslyftet.

Samtidigt blir idrottens största förmåga i framtiden att agera draglok för ett ökat idrottsengagemang, men det begränsas eftersom pengarna ska fördelas mer lika mellan förbunden. RIM beslutade att inget förbund ska få mer än tio procent av de medel RF förmedlar (både organisationsstöd och verksamhetsstöd). 

Utbetalningarna granskas

För fotbollen skulle det innebära ett tapp på minst 25 miljoner kronor. 

Beslutet har inneburit att fotbollen överväger att lämna RF och att bilden av en levererande idrott har fått sig en törn. Fotbollens miljoner ska nu andra specialförbund utnyttja för att investera i utveckling av sin idrott och möte samhällets önskemål.

Uppföljning och spårbarhet är viktigt och kommer att krävas. I förra veckan inledde Riksrevionsverket en granskning av hur de miljarderna i kompensationsstöd till kultur och idrott fördelats och hur pengarna gett den kompensation för uteblivna intäkter som de varit avsedda för. 

Troligen kommer idrotten bättre ut ur denna granskning än kulturen, eftersom RF har lett en transparent process med tydliga beslutspunkter. 

Riksrevisionens påkallade granskning påvisar att även andra statliga medel ska granskas. Detta avseende medel som inte bara ska kompensera uteblivna intäkter utan som även ska användas till att få fler ungdomar och barn att idrotta i framtiden. Troligen sker detta både i form av riktade uppdrag till forskare och av granskningar från myndigheter såsom Riksrevisionen.  

Gäller att visa ansvar

Om inte idrotten kan påvisa ett ansvarstagande och att de medel som ska möjliggöra återstart hamnar rätt, så kan detta vara en droppe som kan minska legitimiteten för en självständig idrottsrörelse”. 

För även om nu specialförbund får tillgång till mer av statens medel, så innebär det inte att staten inte vill att idrotten ska ta ansvar för att de medel som kommer till idrotten används på ett effektivt och ändamålsmässigt sätt. Detta innebär att vi alla inom idrotten måste bli bättre att påvisa nytta och effektivitet med de bidrag vi får.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.