Större krav på idrottens förmåga

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Besluten tagna i samband med helgens Riksidrottsmötet skapar nya krav på specialförbund och Riksidrottsförbund. Kraven kommer både från staten och medborgarna som vill vara säkra på att skattemedel används på ett för samhället värdefullt sätt. Samtidigt ska RF och SF i samverkan genomföra en offensiv inför valet för att stärka idrottens position.

I Amanda Linds öppningsanförande klargjorde hon att ”en ansvarstagande idrottsrörelse är den enda garanten för en självständig idrottsrörelse”. För idrotten är det således fortsatt viktigt att påvisa ansvarstagandet. Ett ansvarstagande som tidigare kontrollerats med ”öronmärkta pengar”, men nu får specialförbundet både större ansvar och frihet för att senare redovisa på rätt sätt. 

Att mer pengar kommer idrotten till gagn i stället för att hanteras i en växande byråkrati fick tydligt gehör och brett stöd. De uppgifter som i dag sköts av RF eller distriktsförbunden och som är viktiga för idrottens ansvarstagande och utveckling behöver effektiviseras eller tas över av specialförbunden. 

En fri idrott och ändå inte 

Samtidigt minskar inte betydelsen av att påvisa och tydliggöra att pengarna används effektivt, även om beslutet i helgen tydliggjorde att medlen ska i så stor utsträckning som möjligt vara fria från styrande riktlinjer. Det ska ge förutsättningar för en förenklad administration och rapportering. För att lyckas med detta ställs nya krav på svensk idrott och hur vi påvisar resultat.

Betydelsen av att påvisa resultat av de offentliga medlen blir även betydelsefullt i närtid. Nyligen fick idrotten besked om att regeringen beslutat att ytterligare 600 miljoner kronor ska fördelas i återstartspengar. Pengar som ska användas för att idrotten ska locka tillbaka barn- och ungdomar. 

Hur väl idrotten lyckas här kan påverka framtida finansiering, inte minst för att en intensifierad påverkanskampanj inför valet 2022 ska bli framgångsrik. Idrotten måste lyckas bättre än med idrottslyftet.

Samtidigt blir idrottens största förmåga i framtiden att agera draglok för ett ökat idrottsengagemang, men det begränsas eftersom pengarna ska fördelas mer lika mellan förbunden. RIM beslutade att inget förbund ska få mer än tio procent av de medel RF förmedlar (både organisationsstöd och verksamhetsstöd). 

Utbetalningarna granskas

För fotbollen skulle det innebära ett tapp på minst 25 miljoner kronor. 

Beslutet har inneburit att fotbollen överväger att lämna RF och att bilden av en levererande idrott har fått sig en törn. Fotbollens miljoner ska nu andra specialförbund utnyttja för att investera i utveckling av sin idrott och möte samhällets önskemål.

Uppföljning och spårbarhet är viktigt och kommer att krävas. I förra veckan inledde Riksrevionsverket en granskning av hur de miljarderna i kompensationsstöd till kultur och idrott fördelats och hur pengarna gett den kompensation för uteblivna intäkter som de varit avsedda för. 

Troligen kommer idrotten bättre ut ur denna granskning än kulturen, eftersom RF har lett en transparent process med tydliga beslutspunkter. 

Riksrevisionens påkallade granskning påvisar att även andra statliga medel ska granskas. Detta avseende medel som inte bara ska kompensera uteblivna intäkter utan som även ska användas till att få fler ungdomar och barn att idrotta i framtiden. Troligen sker detta både i form av riktade uppdrag till forskare och av granskningar från myndigheter såsom Riksrevisionen.  

Gäller att visa ansvar

Om inte idrotten kan påvisa ett ansvarstagande och att de medel som ska möjliggöra återstart hamnar rätt, så kan detta vara en droppe som kan minska legitimiteten för en självständig idrottsrörelse”. 

För även om nu specialförbund får tillgång till mer av statens medel, så innebär det inte att staten inte vill att idrotten ska ta ansvar för att de medel som kommer till idrotten används på ett effektivt och ändamålsmässigt sätt. Detta innebär att vi alla inom idrotten måste bli bättre att påvisa nytta och effektivitet med de bidrag vi får.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Idrottsgalan har blivit en institution i svensk idrott. Planering inför Idrottsgalan 2026 pågår och det säger något om omfattningen och allt bakomvarande jobb. Nu har staben inriktningen mot januari 2026. Då ska bl a 100:e bragdguldet delas ut.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.