Här blev Göteborg först igen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att idrott, idrottsevent och kulturevent har betydelse för hur städer upplevs, värderas och utvecklas är känt sedan länge. Städer och regioner har strategier för hur man ska bli mer attraktiva och hur man med hjälp av idrottsevent ska kunna tydliggöra sin identitet och de värden man står eller vill så för. Nu har en ny satsning invigts i Göteborg för att se till att svensk evenemangsnäring och destinationsutveckling blir än mer attraktiv och internationellt konkurrenskraftig.

Anna Wennblad, Programledare på Xperience Next vid Lindholmen Science Park, talar vid invigningen.

Satsningen går under namnet Xperience next och strävar efter att vara en dynamisk innovationsmiljö och mötesplats för utveckling av framtidens hållbara upplevelseindustri. Redan tidigare i år har flera projekt startat med nationella och internationella aktörer för att skapa nya metoder, verktyg och affärsmodeller. 

Så ska utvecklingen ske

Bland de intressanta projekten finns projekt som ser hur idrottsevent kan bli bättre på att använda digitalisering, big data och analytics för att såväl utveckla sin egen affär och för att skapa än större värde för både destination och sponsorer. Göteborg med Göteborg&Co i spetsen ligger långt fram i dessa tankar och är mycket aktiva för att se till att deras portfölj av event från Håkan Hellström och andra Ullevikonserter till GotiaCup, GöteborgsVarvet och fotbolls-EM stärker staden.  

Att event är viktiga för såväl marknadsföring av sponsorer och städer och för att förändra attityder och beteende betonades under invigningen av satsningen av GotEvents Henrik Jutbring. Han hänvisade till hans tidigare forskning där han påvisat betydelsen av hur event påverkar deltagarnas beteende. Påverkan sker inte bara i samband med eventet utan även efter eventet, eftersom budskap under ett event stärks av den upplevelse som deltagarna får i samband med eventet. Upplevelsen blir intensivare och kraftfullare och således kan beteendeförändringar möjliggöras och kanske även bli varaktiga. 

För idrotten som rättighetsinnehavare så visar det på betydelsen att förstå på vilket sätt idrottsevent och idrotten är ett medel för andra att uppnå olika typer av mål såsom attityd och beteendeförändringar. Kommer festen kring ett framtida fotbolls EM för damer i Göteborg ge inspiration för flickor i utsatta områden att börja träna? Kan eventet uppluckra kulturbarriärer som vill hålla samma flickor borta från rörelse och idrottande? Som idrottsarrangör är detta viktiga frågor att adressera.

Framhåll fördelarna

Idrotten behöver visa att värdet av EM-turneringen och de matcher som sker i en stad ger mervärden. Att bara se till publikintäkter räcker inte om man exempelvis jämför med fyra Håkan Hellströms konserter för utsålda Ullevi med cirka 275 000 besökare. I år har Göteborgs konsertsommar på Ullevi haft 800 000 besökare gett en turistekonomisk omsättning på 1-1,5 miljarder. Det kommer inte ett fotbolls EM ge.

Idrotten har en viktig roll i många städers eventstrategier men framöver behöver idrotten se bredare än att bara locka besökare till idrottsevenemangen. Idrottensevenemangsaktörer behöver förstå hur och på vilket sätt rättigheter kan bidra till att skapa värden och rättighetsinnehavarna behöver även fokusera på att skapa dessa värden. Vi behöver förstå hur och på vilket sätt upplevelsen kan bli starkare innan, under och efter våra evenemang. Förhoppningsvis kan den nya satsningen Xperience Next hjälpa oss med detta.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.