Aktuellt - flera makthavare ska kliva av

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Har ledarskiktet inom svensk idrott någonsin förändrats lika omfattande som nu ska ske i vår.

En ny RF-ordförande ska väljas, likaså en ny ordförande i Svenska Fotbollsförbundet, SOK ska troligen få en ny ytterst ansvarig, Här beror det  på hur allvarligt SOK:s medlemmar anser det är att deras ordförande har brottsanklagelser riktade emot sig. Och som om inte det vore nog - det kan bli ett skifte även i Ishockeyförbundet

I flera av organisationerna finns det publika konflikter som innebär att ledarna behöver ägna betydande tid för inåtriktat arbete i stället för att driva viktiga idrottsfrågor. Inom RF-familjen var kanske det mest infekterade beslutet vid förra RIM-mötet återinförandet av takregeln på 10-procent för centralt SF-stöd, som gick till skiljenämndsförfarande (https://idrottensaffarer.se/kronikor/2022/03/nu-klart-rf-stammans-beslut-galler).

Karl-Erik vill byta sida

 

 Nu vill en av huvudpersonerna i konflikten, nämligen fotbollsförbundets Karl-Erik Nilsson ta över efter Björn Eriksson. Det blir intressant att se om RIM kan se till individen istället för den tidigare sakfrågan.

 

 Kanske blir det i stället någon av de två kvinnor som är nominerade. Ett alternativ är Anna Iwarsson som i dag är vice ordförande i RF och ordförande i Gymnastikförbundet. Hon är nominerad av Bangolfsförbundet betraktar Annas intresse för breddidrott som positivt. Ett annat alternativ är Helena Carlsson, idag vice ordförande i Ridförbundet. Hon har tidigare varit generalsekreterare i ENGSO som är den Europeiska organisationen för nationella idrottsförbund. Hon kommer senast från politiken och är väl bevandrad i korridorerna på Rosenbad.

 

 Inom Fotbollsförbundet finns en konflikt som går under begreppet ”Göteborgsmotionen” och kopplas till den motion som Göteborgs Fotbollsförbund driver avseende att mer pengar från Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam ska gå till distrikten och lägre divisioner. Detta trots att intäkterna inom SEF och EfD är kopplade till andra juridiska personer med leveranskrav gentemot sponsorer och andra intressenter. Kampen mellan elitfotbollen och breddverksamheten är tydlig.

 

Flera av de sju kandidaterna till att ta över efter Karl-Erik Nilsson har en tydlig hemvist inom elit eller bredd, vilket kan skapa fortsatt spänning mellan intresseområdena. Intressant är att Lars-Christer Olsson ses som en möjlig kandidat för att hålla ihop SvFF trots att han varit ordförande inom SEF under många år.

Då dominoeffekt

 

Om SOK också väljer ny ordförande så är det inte otänkbart att den tillförordnade ordföranden Anders Larsson skulle kunna ta över som ordförande, vilket skulle skapa en dominoeffekt med behov av en ny ordförande i Ishockeyförbundet. Anders har brett förtroende inom stora delar av idrottsrörelsen, vilket gör honom till en stark SOK-kandidat.

Det kan vara tid för Anders att se till att någon ny tar över som ordförande inom Svenska Ishockeyförbundet.Hn har ingått i Ishockeyförbundets styrelse mer än de tolv år som RF har som max i riktlinjerna för good governance. Tolv år är vad både Björn Eriksson och Karl-Erik Nilsson hänvisar till när de lämnar sina ordförandeskap.

Vem tar då över ordförande inom Svenska Ishockeyförbundet? Ett förbund som inte heller är utan konflikter.

 

 

Trots de stora förändringarna på ledarbefattningar så är det långt ifrån säkert att det blir tydliga förändringarna inom idrotten. Det kommer krävas starka ledare som klarar av både att hantera de interna konflikterna inom sin organisation och att driva verksamheten och idrotten. Med tanke på de utmaningar idrotten står inför de kommande fem-tio åren är deten förhoppningatt såväl valberedningar och stämmor får fram bra idrottsledare som kan ge idrotten välbehövlig kraft.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.