Aktuellt - flera makthavare ska kliva av

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Har ledarskiktet inom svensk idrott någonsin förändrats lika omfattande som nu ska ske i vår.

En ny RF-ordförande ska väljas, likaså en ny ordförande i Svenska Fotbollsförbundet, SOK ska troligen få en ny ytterst ansvarig, Här beror det  på hur allvarligt SOK:s medlemmar anser det är att deras ordförande har brottsanklagelser riktade emot sig. Och som om inte det vore nog - det kan bli ett skifte även i Ishockeyförbundet

I flera av organisationerna finns det publika konflikter som innebär att ledarna behöver ägna betydande tid för inåtriktat arbete i stället för att driva viktiga idrottsfrågor. Inom RF-familjen var kanske det mest infekterade beslutet vid förra RIM-mötet återinförandet av takregeln på 10-procent för centralt SF-stöd, som gick till skiljenämndsförfarande (https://idrottensaffarer.se/kronikor/2022/03/nu-klart-rf-stammans-beslut-galler).

Karl-Erik vill byta sida

 

 Nu vill en av huvudpersonerna i konflikten, nämligen fotbollsförbundets Karl-Erik Nilsson ta över efter Björn Eriksson. Det blir intressant att se om RIM kan se till individen istället för den tidigare sakfrågan.

 

 Kanske blir det i stället någon av de två kvinnor som är nominerade. Ett alternativ är Anna Iwarsson som i dag är vice ordförande i RF och ordförande i Gymnastikförbundet. Hon är nominerad av Bangolfsförbundet betraktar Annas intresse för breddidrott som positivt. Ett annat alternativ är Helena Carlsson, idag vice ordförande i Ridförbundet. Hon har tidigare varit generalsekreterare i ENGSO som är den Europeiska organisationen för nationella idrottsförbund. Hon kommer senast från politiken och är väl bevandrad i korridorerna på Rosenbad.

 

 Inom Fotbollsförbundet finns en konflikt som går under begreppet ”Göteborgsmotionen” och kopplas till den motion som Göteborgs Fotbollsförbund driver avseende att mer pengar från Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam ska gå till distrikten och lägre divisioner. Detta trots att intäkterna inom SEF och EfD är kopplade till andra juridiska personer med leveranskrav gentemot sponsorer och andra intressenter. Kampen mellan elitfotbollen och breddverksamheten är tydlig.

 

Flera av de sju kandidaterna till att ta över efter Karl-Erik Nilsson har en tydlig hemvist inom elit eller bredd, vilket kan skapa fortsatt spänning mellan intresseområdena. Intressant är att Lars-Christer Olsson ses som en möjlig kandidat för att hålla ihop SvFF trots att han varit ordförande inom SEF under många år.

Då dominoeffekt

 

Om SOK också väljer ny ordförande så är det inte otänkbart att den tillförordnade ordföranden Anders Larsson skulle kunna ta över som ordförande, vilket skulle skapa en dominoeffekt med behov av en ny ordförande i Ishockeyförbundet. Anders har brett förtroende inom stora delar av idrottsrörelsen, vilket gör honom till en stark SOK-kandidat.

Det kan vara tid för Anders att se till att någon ny tar över som ordförande inom Svenska Ishockeyförbundet.Hn har ingått i Ishockeyförbundets styrelse mer än de tolv år som RF har som max i riktlinjerna för good governance. Tolv år är vad både Björn Eriksson och Karl-Erik Nilsson hänvisar till när de lämnar sina ordförandeskap.

Vem tar då över ordförande inom Svenska Ishockeyförbundet? Ett förbund som inte heller är utan konflikter.

 

 

Trots de stora förändringarna på ledarbefattningar så är det långt ifrån säkert att det blir tydliga förändringarna inom idrotten. Det kommer krävas starka ledare som klarar av både att hantera de interna konflikterna inom sin organisation och att driva verksamheten och idrotten. Med tanke på de utmaningar idrotten står inför de kommande fem-tio åren är deten förhoppningatt såväl valberedningar och stämmor får fram bra idrottsledare som kan ge idrotten välbehövlig kraft.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Projektet ”Lokal ungdomsidrott sänker trösklar beviljas 38,5 miljoner kronor via Postkodlotteriet.
SOk, Fryshuset, Svenska Skidförbundet och Svenska Seglarförbundet är aktörer med delvis olika kompetens men tillsammans kan de nå ut till de unga och erbjuda fysisk aktivitet, sysselsättning och delaktighet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.