Aktuellt - flera makthavare ska kliva av

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Har ledarskiktet inom svensk idrott någonsin förändrats lika omfattande som nu ska ske i vår.

En ny RF-ordförande ska väljas, likaså en ny ordförande i Svenska Fotbollsförbundet, SOK ska troligen få en ny ytterst ansvarig, Här beror det  på hur allvarligt SOK:s medlemmar anser det är att deras ordförande har brottsanklagelser riktade emot sig. Och som om inte det vore nog - det kan bli ett skifte även i Ishockeyförbundet

I flera av organisationerna finns det publika konflikter som innebär att ledarna behöver ägna betydande tid för inåtriktat arbete i stället för att driva viktiga idrottsfrågor. Inom RF-familjen var kanske det mest infekterade beslutet vid förra RIM-mötet återinförandet av takregeln på 10-procent för centralt SF-stöd, som gick till skiljenämndsförfarande (https://idrottensaffarer.se/kronikor/2022/03/nu-klart-rf-stammans-beslut-galler).

Karl-Erik vill byta sida

 

 Nu vill en av huvudpersonerna i konflikten, nämligen fotbollsförbundets Karl-Erik Nilsson ta över efter Björn Eriksson. Det blir intressant att se om RIM kan se till individen istället för den tidigare sakfrågan.

 

 Kanske blir det i stället någon av de två kvinnor som är nominerade. Ett alternativ är Anna Iwarsson som i dag är vice ordförande i RF och ordförande i Gymnastikförbundet. Hon är nominerad av Bangolfsförbundet betraktar Annas intresse för breddidrott som positivt. Ett annat alternativ är Helena Carlsson, idag vice ordförande i Ridförbundet. Hon har tidigare varit generalsekreterare i ENGSO som är den Europeiska organisationen för nationella idrottsförbund. Hon kommer senast från politiken och är väl bevandrad i korridorerna på Rosenbad.

 

 Inom Fotbollsförbundet finns en konflikt som går under begreppet ”Göteborgsmotionen” och kopplas till den motion som Göteborgs Fotbollsförbund driver avseende att mer pengar från Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam ska gå till distrikten och lägre divisioner. Detta trots att intäkterna inom SEF och EfD är kopplade till andra juridiska personer med leveranskrav gentemot sponsorer och andra intressenter. Kampen mellan elitfotbollen och breddverksamheten är tydlig.

 

Flera av de sju kandidaterna till att ta över efter Karl-Erik Nilsson har en tydlig hemvist inom elit eller bredd, vilket kan skapa fortsatt spänning mellan intresseområdena. Intressant är att Lars-Christer Olsson ses som en möjlig kandidat för att hålla ihop SvFF trots att han varit ordförande inom SEF under många år.

Då dominoeffekt

 

Om SOK också väljer ny ordförande så är det inte otänkbart att den tillförordnade ordföranden Anders Larsson skulle kunna ta över som ordförande, vilket skulle skapa en dominoeffekt med behov av en ny ordförande i Ishockeyförbundet. Anders har brett förtroende inom stora delar av idrottsrörelsen, vilket gör honom till en stark SOK-kandidat.

Det kan vara tid för Anders att se till att någon ny tar över som ordförande inom Svenska Ishockeyförbundet.Hn har ingått i Ishockeyförbundets styrelse mer än de tolv år som RF har som max i riktlinjerna för good governance. Tolv år är vad både Björn Eriksson och Karl-Erik Nilsson hänvisar till när de lämnar sina ordförandeskap.

Vem tar då över ordförande inom Svenska Ishockeyförbundet? Ett förbund som inte heller är utan konflikter.

 

 

Trots de stora förändringarna på ledarbefattningar så är det långt ifrån säkert att det blir tydliga förändringarna inom idrotten. Det kommer krävas starka ledare som klarar av både att hantera de interna konflikterna inom sin organisation och att driva verksamheten och idrotten. Med tanke på de utmaningar idrotten står inför de kommande fem-tio åren är deten förhoppningatt såväl valberedningar och stämmor får fram bra idrottsledare som kan ge idrotten välbehövlig kraft.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.