Idrottens event omsätter 10,3 miljarder!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska evenemangsindustri omsätter 53 miljarder, enligt rapporten Evenemang i siffror, som svenska kultur och idrottsorganisationer gemensamt har tagit fram. Det är andra året en rapport skapas och i dag presenteras fakta. Det är också första gången som idrotten finns med ordentligt. Svenska idrottsevenemang omsätter 10,3 miljarder av dessa 53 miljarder, men i dessa siffror ingår inte den stora del av ideellt arbete som hör till  idrottsevenemang

Turister står på Strömkajen i Stockholm och följer ett löparevenemang. Foto: Janerik Henriksson / TT

 

Det är välkänt att evenemang är betydelsefullt för städers och länders attraktivitet och ekonomi. Sedan ett par år samverkar ledande företrädare för kulturen och idrotten för att tillsammans påvisa effekterna av kultur- och idrottsevenemang. 
Den statistik och information som genereras är värdefull för arr skapa kraft och förståelse för hur den industri som evenemang utgör kan bli än mer värdefull för Sverige, kommuner och besöksnäring. 
Evenemangens betydelse diskuteras flitigt i samband med stora event som exempelvis Eurovisionslager festivalen, Taylor Swifts konserter och Vasaloppet.  Den väntade turistekonomiska effekten av tre Taylor Swift-konserter beräknas till drygt 471 miljoner kronor av Stockholms Handelskammare. 
Fyra av fem besökare reser till Stockholm och sammanlagt väntas gäster från fler än 130 olika länder. I liknande beräkningar för Vasaloppet bedöms en turistekonomisk effekt på 425 miljoner och för Stockholm Marathon 235 miljoner. 

Så mycket spenderar besökaren

I de turistekonomiska siffrorna ingår betydligt mer än evenemangsnäringens omsättning. Förutom eventet tar man även hänsyn till vad besökarna också spenderar på restaurangupplevelser, hotell, och shopping, vilket är en anledning varför event upplevs intressant för såväl kommuner och länder. 
Ser man till besöksnäringen som helhet i Sverige så var omsättningen 326 miljarder kronor 2021 enligt Tillväxtverket. Evenemangsindustrins omsättning är således bara en del av det värde som skapas. 
Dessutom är evenemangsindustrin större än amerikanska megastjärnor eller motionslopp som funnits över hundra år. Det handlar inom kulturen om exempelvis teater och klubbscener och inom idrotten om cuper, seriespel, landskamper, deltagarevenemang, och internationella evenemang. Kategorier som nu är kartlagda och presenterats i rapporten. Kategorier som skapar den vitalitet som är unik för evenemangsbranschen.
Trots att 53 miljarder omsätts av evenemangsindustrin så har kulturen och idrotten som genererat dessa intäkter inte samarbetat förrän under de senaste åren på nationell nivå. Nu finns ett etablerat samarbete mellan Riksidrottsförbundet, Svenska Motionslopp, Svensk Live, Svensk Scenkonst och Visita. Ett samarbete som är viktigt för att evenemangsfrågorna ska tas på allvar och ges rätt politiska förutsättningar. 
I landets kommuner har man under de senaste tre åren i allt större utsträckning förstått att besöksnäringen är viktigt för kommunernas attraktivitet och identitet. I Sveriges Kommuner och Regioners rapport ”Kommunernas arbete med besöksnäring och turism” som släpptes i slutet av april framgick att frågorna har prioriterats upp under de senaste tre åren och att de normalt sett ligger under kommunledningen. Undersökningen visar också att det behövs bättre kunskapsstöd i form av statistik och analyser för att kunna utveckla besöksnäringen, vilket rapporten om ”Evenemang i Siffror” bidrar med. 
Vem tjänar på alla event?

Vem får värdet av eventen?

Evenemang är en katalysator som genererar intäkter för så många fler. Besöksnäringens andra aktörer som hotell och restaurang är tydligt. Motionsloppens överskott på cirka 150 miljoner kronor hjälper också till att finansiera svensk idrott.
Kommuner ger i bland bidrag till evenemang men står även för kostnader som infrastruktur, kommunal service (t ex vatten, renhållning, säkerhet), marknadsföring och tillgänglighet av ytor och anläggningar. 
För detta få man bättre förutsättningar att utveckla sin stad och skapa attraktivitet, något som även ger arbetstillfällen.
En tydlig vinnare av besöksnäringen är staten, som trots att näringen växer inte har en tydlig strategi för evenemangsnäringen eller besöksnäringen. Turismen inbringar cirka 33 miljarder kronor i moms och i skattenetto till statskassan (2021), enligt preliminära siffror från Tillväxtverket. 
Förhoppningsvis kan den gemensamma bilden som kulturen och idrotten presenterar i rapporten Evenemang i siffror påvisa vikten av större internationella evenemang så att även rikspolitiker tar till sig värdet av evenemang och etablerar en tydlig strategi för evenemangsindustrin.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.