Idrott kan återskapa Sverigebilden
Svenska institutets senaste rapport föranleder intressanta frågor, i synnerhet vilken bild vill vi som svenskar bli kända för i världen?
Koranbränningar eller världens bästa fotbollslandslag?
Gängkriminalitet eller Mondo Duplantis?
Den bild som vi sedan årtionden kunnat förlita oss på internationellt har fått sina törnar och idrotten och idrottsevenemang är en viktig del i återuppbyggnaden av Sverige-bilden.
Svenska institutets rapport ”Idrottens betydelse för bilden av Sverige” är härlig läsning för alla som är positiva till en svensk OS-ansökan eller vill ha större mästerskap till Sverige.
Kan starkt bidra!
Den tydliggör att internationella evenemang och svensk idrott kan starkt bidra och påverka att återskapaygga den Sverigebild som raserats av koranbränningar, gängrelaterat våld, och desinformation om svensk socialtjänst.
Att idrotten är viktig för spridning av den svenska bilden är tydligt. I en undersökning som nyligen presenterades på Stockholms Handelskammare framkom att den enskilda dagsaktiviteten som fick störst spridning internationellt i sociala medier, om Stockholm under 2022, var Diamond League/ Bauhausgalan.
I klartext - sport fick större spridning än till exempel Nobelfestligheterna i sociala medier internationellt.
Svenska institutet lyfter upp flera intressanta aspekter i sin rapport, bland annat Sveriges position i Global Soft Power Index. Soft Power eller mjuk makt är förmågan att påverka andra genom attraktion och övertalning snarare än tvång. Här rankas Sverige 29:a i världen.
Enligt rapporten konstaterar SI att såväl globalt som i de länder som SI tittat närmare på har de som tycker att Sverige är en ledande idrottsnation en mer positiv syn på och en högre kännedom om Sverige än de som inte anser det.
Globalt inflytande
Sverige anses även i högre utsträckning ha ett globalt inflytande bland dem som anser att Sverige är en ledande idrottsnation än bland dem som inte tycker det.
Den får mig att tänka på vad vår tidigare statsminister Göran Persson sa om en svensk OS-ansökan, nämligen att ett OS i Sverige har troligen större påverkan för Sverige än en plats i FNs säkerhetsråd.
Samtidigt är det svårt att förstå varför enskilda städer ska stå för kostnaderna för internationella evenemang i stället för att staten tar en tydlig roll för vissa större evenemang.
Potential för idrotten
Att Riksidrottsförbundet är positiva till rapporten är tydligt. Stefan Bergh har skrivit förordet där han bland annat betonar att:
”Svenska institutets rapport om uppfattningen om Sverige som idrottsnation är en spännande utblick för att se om idrott faktiskt spelar en roll för bilden av Sverige runt om i världen och i så fall hur. Här ser vi en potential för idrotten att bidra till en positiv Sverigebild.”
”För Sveriges del skulle många internationellt förknippa vårt land med de värden som idrotten gärna förkroppsligar: Demokrati, rent spel, glädje och gemenskap, allas rätt att vara med – men också möjligheten att utvecklas, överträffa såväl sina egna som andras förväntningar och att arbeta hårt för att nå mål”
Svensk sports-washing
Är detta svensk sports washing?
Att använda idrott för att stärka bilden av ett land är inte sport washing om man är transparent och tål att granskas.
I Sveriges fall tror och hoppas jag att en ökad aktivitet att stärka Sverigebilden med hjälp av att idrott leder till ökad granskning och krav på oss att visa det vi står för. För till skillnad mot andra länder, som vill dölja missförhållanden, ser ett ökat kritiskt fokus på Sverige som det bästa sättet att visa vilka vi är.
Det tror jag att ett OS kan medföra och troligtvis har vi aldrig behövt ett OS för att stärka Sverigebilden som vi behöver det nu.
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar