Idrott kan återskapa Sverigebilden
Svenska institutets senaste rapport föranleder intressanta frågor, i synnerhet vilken bild vill vi som svenskar bli kända för i världen?
Koranbränningar eller världens bästa fotbollslandslag?
Gängkriminalitet eller Mondo Duplantis?
Den bild som vi sedan årtionden kunnat förlita oss på internationellt har fått sina törnar och idrotten och idrottsevenemang är en viktig del i återuppbyggnaden av Sverige-bilden.
Svenska institutets rapport ”Idrottens betydelse för bilden av Sverige” är härlig läsning för alla som är positiva till en svensk OS-ansökan eller vill ha större mästerskap till Sverige.
Kan starkt bidra!
Den tydliggör att internationella evenemang och svensk idrott kan starkt bidra och påverka att återskapaygga den Sverigebild som raserats av koranbränningar, gängrelaterat våld, och desinformation om svensk socialtjänst.
Att idrotten är viktig för spridning av den svenska bilden är tydligt. I en undersökning som nyligen presenterades på Stockholms Handelskammare framkom att den enskilda dagsaktiviteten som fick störst spridning internationellt i sociala medier, om Stockholm under 2022, var Diamond League/ Bauhausgalan.
I klartext - sport fick större spridning än till exempel Nobelfestligheterna i sociala medier internationellt.
Svenska institutet lyfter upp flera intressanta aspekter i sin rapport, bland annat Sveriges position i Global Soft Power Index. Soft Power eller mjuk makt är förmågan att påverka andra genom attraktion och övertalning snarare än tvång. Här rankas Sverige 29:a i världen.
Enligt rapporten konstaterar SI att såväl globalt som i de länder som SI tittat närmare på har de som tycker att Sverige är en ledande idrottsnation en mer positiv syn på och en högre kännedom om Sverige än de som inte anser det.
Globalt inflytande
Sverige anses även i högre utsträckning ha ett globalt inflytande bland dem som anser att Sverige är en ledande idrottsnation än bland dem som inte tycker det.
Den får mig att tänka på vad vår tidigare statsminister Göran Persson sa om en svensk OS-ansökan, nämligen att ett OS i Sverige har troligen större påverkan för Sverige än en plats i FNs säkerhetsråd.
Samtidigt är det svårt att förstå varför enskilda städer ska stå för kostnaderna för internationella evenemang i stället för att staten tar en tydlig roll för vissa större evenemang.
Potential för idrotten
Att Riksidrottsförbundet är positiva till rapporten är tydligt. Stefan Bergh har skrivit förordet där han bland annat betonar att:
”Svenska institutets rapport om uppfattningen om Sverige som idrottsnation är en spännande utblick för att se om idrott faktiskt spelar en roll för bilden av Sverige runt om i världen och i så fall hur. Här ser vi en potential för idrotten att bidra till en positiv Sverigebild.”
”För Sveriges del skulle många internationellt förknippa vårt land med de värden som idrotten gärna förkroppsligar: Demokrati, rent spel, glädje och gemenskap, allas rätt att vara med – men också möjligheten att utvecklas, överträffa såväl sina egna som andras förväntningar och att arbeta hårt för att nå mål”
Svensk sports-washing
Är detta svensk sports washing?
Att använda idrott för att stärka bilden av ett land är inte sport washing om man är transparent och tål att granskas.
I Sveriges fall tror och hoppas jag att en ökad aktivitet att stärka Sverigebilden med hjälp av att idrott leder till ökad granskning och krav på oss att visa det vi står för. För till skillnad mot andra länder, som vill dölja missförhållanden, ser ett ökat kritiskt fokus på Sverige som det bästa sättet att visa vilka vi är.
Det tror jag att ett OS kan medföra och troligtvis har vi aldrig behövt ett OS för att stärka Sverigebilden som vi behöver det nu.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar