Idrott kan återskapa Sverigebilden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska institutets senaste rapport föranleder intressanta frågor, i synnerhet vilken bild vill vi som svenskar bli kända för i världen? 

Koranbränningar eller världens bästa fotbollslandslag? 

Gängkriminalitet eller Mondo Duplantis?

Den bild som vi sedan årtionden kunnat förlita oss på internationellt har fått sina törnar och idrotten och idrottsevenemang är en viktig del i återuppbyggnaden av Sverige-bilden. 

Svenska institutets rapport ”Idrottens betydelse för bilden av Sverige” är härlig läsning för alla som är positiva till en svensk OS-ansökan eller vill ha större mästerskap till Sverige. 

Kan starkt bidra!

Den tydliggör att internationella evenemang och svensk idrott kan starkt bidra och påverka att återskapaygga den Sverigebild som raserats av koranbränningar, gängrelaterat våld, och desinformation om svensk socialtjänst. 

Att idrotten är viktig för spridning av den svenska bilden är tydligt. I en undersökning som nyligen presenterades på Stockholms Handelskammare framkom att den enskilda dagsaktiviteten som fick störst spridning internationellt i sociala medier, om Stockholm under 2022, var Diamond League/ Bauhausgalan. 

I klartext -  sport fick större spridning än till exempel Nobelfestligheterna i sociala medier internationellt.

Svenska institutet lyfter upp flera intressanta aspekter i sin rapport, bland annat Sveriges position i Global Soft Power Index. Soft Power eller mjuk makt är förmågan att påverka andra genom attraktion och övertalning snarare än tvång. Här rankas Sverige 29:a i världen. 

Enligt rapporten konstaterar SI att såväl globalt som i de länder som SI tittat närmare på har de som tycker att Sverige är en ledande idrottsnation en mer positiv syn på och en högre kännedom om Sverige än de som inte anser det. 

Globalt inflytande

Sverige anses även i högre utsträckning ha ett globalt inflytande bland dem som anser att Sverige är en ledande idrottsnation än bland dem som inte tycker det.

Den får mig att tänka på vad vår tidigare statsminister Göran Persson sa om en svensk OS-ansökan, nämligen att ett OS i Sverige har troligen större påverkan för Sverige än en plats i FNs säkerhetsråd. 

Samtidigt är det svårt att förstå varför enskilda städer ska stå för kostnaderna för internationella evenemang i stället för att staten tar en tydlig roll för vissa större evenemang.

Potential för idrotten

Att Riksidrottsförbundet är positiva till rapporten är tydligt. Stefan Bergh har skrivit förordet där han bland annat betonar att:

”Svenska institutets rapport om uppfattningen om Sverige som idrottsnation är en spännande utblick för att se om idrott faktiskt spelar en roll för bilden av Sverige runt om i världen och i så fall hur. Här ser vi en potential för idrotten att bidra till en positiv Sverigebild.”

”För Sveriges del skulle många internationellt förknippa vårt land med de värden som idrotten gärna förkroppsligar: Demokrati, rent spel, glädje och gemenskap, allas rätt att vara med – men också möjligheten att utvecklas, överträffa såväl sina egna som andras förväntningar och att arbeta hårt för att nå mål” 

 Svensk sports-washing

Är detta svensk sports washing?

Att använda idrott för att stärka bilden av ett land är inte sport washing om man är transparent och tål att granskas. 

I Sveriges fall tror och hoppas jag att en ökad aktivitet att stärka Sverigebilden med hjälp av att idrott leder till ökad granskning och krav på oss att visa det vi står för. För till skillnad mot andra länder, som vill dölja missförhållanden, ser ett ökat kritiskt fokus på Sverige som det bästa sättet att visa vilka vi är. 

Det tror jag att ett OS kan medföra och troligtvis har vi aldrig behövt ett OS för att stärka Sverigebilden som vi behöver det nu.

/Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen