Den svenska handingsförlamningen
Det finns en vilja i Europa och världen att öppna upp samhällena på att säkert sätt. Ett sätt där man kan acceptera festivaler, fotbollsmatcher med publik och större motionslopp som är anpassade för att minimera smittspridning. I Sverige lyser intresset att lära sig inför framtiden med sin frånvaro.
I helgen blev det klart att både FA-cupens semi-final, 18 april och final på Wembley 15 maj, kommer vara testevent i England. På samma sätt kommer britterna testa ett medelstort motionslopp i Hertfordshire och andra publikevenemang.

Alla tester är en del i serie av studier som den brittiska regeringen har initierat för att folksamlingar och inomhusaktiviteter ska kunna starta säkert och för att arrangörer och myndigheter ska kunna anpassa sig till nya rutiner.
Under våren har det blivit allt vanligare runt om i världen att tänka på hur samhället kan starta upp igen och där man ser att event och idrott har viktiga roller i återhämtningen. I Japan genomfördes den 14 mars ett testevent med 5000 löpare. Tydliga protokoll med social distansiering och med tester innan och efter tävlingen. Två veckor efter eventet hade ingen insjuknat.
Ttester överallt i Europa - utom i...
Under den senaste månaden har flera andra tester gjorts. 5000 personer tilläts på en landskamp mellan Holland och Lettland på Johan Crujff arena den 27 mars, samtidigt testade man koncentrationsgraden av aerosoler i olika sittformationer på arenan. Fortsatt var fokus på social distansiering motsvarande 1,5 meter på arenan. Även i Spanien har man i samband med tester tillåtit en konsert med 5000 personer i Barcelona – kravet för att få vara publik var bland annat att man genomgått en snabbtest som inte visade tecken på infektion.
En intressant tvärvetenskaplig studie avseende förutsättningarna för publik på idrott- och kulturevenemang gjordes även i Berlin och Brandenburg. Totalt deltog 20 olika forskare med kompletterande kompetens i form av exempelvis byggnadsventilation, virologi, hälsoekonomi och miljömedicin. Studien har fått stor uppmärksamhet i tyska medier, eftersom den upplevts vara grundlig och nydanande. Resultatet var att med smittskyddsregler och anpassningar kan inomhusarenor ofta klara av 25 till 30 procents publikkapacitet utan ökad smittorisk. Utomhusarenor kan klara av 40 procents kapacitet.
Berlins politiker uttalade sig att ”det behövs hopp och incitament som skapar utsikter för förbättringar för allmänheten, men dessa måste vara realistiska utifrån pandemin”.
Viljan att tänka framåt och ge hopp finns även i Danmark där kulturministern för en dryg vecka sedan lovat det ska tillåtas en publik på fotbollmatcher. Det löftet gäller är en publik på minst 12.000 personer på Parken i Köpenhamn i samband med Danmark spelar mot Finland i fotbolls-EM den 12 juni.
FHM - byråkratins högborg
I Sverige saknas fortsatt intresse för att tänka framåt och planera för nästa steg. Förfrågningar som ställts till Folkhälsomyndigheten har mötts av ointresse. Regeringen vill inte prata om möjliga öppningar eftersom detta kan leda till att restriktionerna inte hålls. I stället förväntas vi lyssna varje vecka på vad som gäller här och nu, utan att vi ska kunna planera för en möjlig verklighet under sensommar och höst. En verklighet som troligen kommer omfatta begränsningar i någon form.
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar