Den svenska handingsförlamningen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 

Det finns en vilja i Europa och världen att öppna upp samhällena på att säkert sätt. Ett sätt där man kan acceptera festivaler, fotbollsmatcher med publik och större motionslopp som är anpassade för att minimera smittspridning. I Sverige lyser intresset att lära sig inför framtiden med sin frånvaro.

I helgen blev det klart att både FA-cupens semi-final, 18 april och final på Wembley 15 maj, kommer vara testevent i England. På samma sätt kommer britterna testa ett medelstort motionslopp i Hertfordshire och andra publikevenemang. 

Flexibel logistik är okända ord för många beslutsfattare.

Alla tester är en del i serie av studier som den brittiska regeringen har initierat för att folksamlingar och inomhusaktiviteter ska kunna starta säkert och för att arrangörer och myndigheter ska kunna anpassa sig till nya rutiner.

Under våren har det blivit allt vanligare runt om i världen att tänka på hur samhället kan starta upp igen och där man ser att event och idrott har viktiga roller i återhämtningen.  I Japan genomfördes den 14 mars ett testevent med 5000 löpare. Tydliga protokoll med social distansiering och med tester innan och efter tävlingen. Två veckor efter eventet hade ingen insjuknat. 

Ttester överallt i Europa - utom i...

Under den senaste månaden har flera andra tester gjorts. 5000 personer tilläts på en landskamp mellan Holland och Lettland på Johan Crujff arena den 27 mars, samtidigt testade man koncentrationsgraden av aerosoler i olika sittformationer på arenan. Fortsatt var fokus på social distansiering motsvarande 1,5 meter på arenan. Även i Spanien har man i samband med tester tillåtit en konsert med 5000 personer i Barcelona – kravet för att få vara publik var bland annat att man genomgått en snabbtest som inte visade tecken på infektion.

En intressant tvärvetenskaplig studie avseende förutsättningarna för publik på idrott- och kulturevenemang gjordes även i Berlin och Brandenburg. Totalt deltog 20 olika forskare med kompletterande kompetens i form av exempelvis byggnadsventilation, virologi, hälsoekonomi och miljömedicin. Studien har fått stor uppmärksamhet i tyska medier, eftersom den upplevts vara grundlig och nydanande. Resultatet var att med smittskyddsregler och anpassningar kan inomhusarenor ofta klara av 25 till 30 procents publikkapacitet utan ökad smittorisk. Utomhusarenor kan klara av 40 procents kapacitet.

Berlins politiker uttalade sig att ”det behövs hopp och incitament som skapar utsikter för förbättringar för allmänheten, men dessa måste vara realistiska utifrån pandemin”.

Viljan att tänka framåt och ge hopp finns även i Danmark där kulturministern för en dryg vecka sedan lovat det ska tillåtas en publik på fotbollmatcher. Det löftet gäller är en publik på minst 12.000 personer på Parken i Köpenhamn i samband med Danmark spelar mot Finland i fotbolls-EM den 12 juni.

FHM - byråkratins högborg

I Sverige saknas fortsatt intresse för att tänka framåt och planera för nästa steg. Förfrågningar som ställts till Folkhälsomyndigheten har mötts av ointresse. Regeringen vill inte prata om möjliga öppningar eftersom detta kan leda till att restriktionerna inte hålls. I stället förväntas vi lyssna varje vecka på vad som gäller här och nu, utan att vi ska kunna planera för en möjlig verklighet under sensommar och höst. En verklighet som troligen kommer omfatta begränsningar i någon form. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.