Den svenska handingsförlamningen
Det finns en vilja i Europa och världen att öppna upp samhällena på att säkert sätt. Ett sätt där man kan acceptera festivaler, fotbollsmatcher med publik och större motionslopp som är anpassade för att minimera smittspridning. I Sverige lyser intresset att lära sig inför framtiden med sin frånvaro.
I helgen blev det klart att både FA-cupens semi-final, 18 april och final på Wembley 15 maj, kommer vara testevent i England. På samma sätt kommer britterna testa ett medelstort motionslopp i Hertfordshire och andra publikevenemang.
Alla tester är en del i serie av studier som den brittiska regeringen har initierat för att folksamlingar och inomhusaktiviteter ska kunna starta säkert och för att arrangörer och myndigheter ska kunna anpassa sig till nya rutiner.
Under våren har det blivit allt vanligare runt om i världen att tänka på hur samhället kan starta upp igen och där man ser att event och idrott har viktiga roller i återhämtningen. I Japan genomfördes den 14 mars ett testevent med 5000 löpare. Tydliga protokoll med social distansiering och med tester innan och efter tävlingen. Två veckor efter eventet hade ingen insjuknat.
Ttester överallt i Europa - utom i...
Under den senaste månaden har flera andra tester gjorts. 5000 personer tilläts på en landskamp mellan Holland och Lettland på Johan Crujff arena den 27 mars, samtidigt testade man koncentrationsgraden av aerosoler i olika sittformationer på arenan. Fortsatt var fokus på social distansiering motsvarande 1,5 meter på arenan. Även i Spanien har man i samband med tester tillåtit en konsert med 5000 personer i Barcelona – kravet för att få vara publik var bland annat att man genomgått en snabbtest som inte visade tecken på infektion.
En intressant tvärvetenskaplig studie avseende förutsättningarna för publik på idrott- och kulturevenemang gjordes även i Berlin och Brandenburg. Totalt deltog 20 olika forskare med kompletterande kompetens i form av exempelvis byggnadsventilation, virologi, hälsoekonomi och miljömedicin. Studien har fått stor uppmärksamhet i tyska medier, eftersom den upplevts vara grundlig och nydanande. Resultatet var att med smittskyddsregler och anpassningar kan inomhusarenor ofta klara av 25 till 30 procents publikkapacitet utan ökad smittorisk. Utomhusarenor kan klara av 40 procents kapacitet.
Berlins politiker uttalade sig att ”det behövs hopp och incitament som skapar utsikter för förbättringar för allmänheten, men dessa måste vara realistiska utifrån pandemin”.
Viljan att tänka framåt och ge hopp finns även i Danmark där kulturministern för en dryg vecka sedan lovat det ska tillåtas en publik på fotbollmatcher. Det löftet gäller är en publik på minst 12.000 personer på Parken i Köpenhamn i samband med Danmark spelar mot Finland i fotbolls-EM den 12 juni.
FHM - byråkratins högborg
I Sverige saknas fortsatt intresse för att tänka framåt och planera för nästa steg. Förfrågningar som ställts till Folkhälsomyndigheten har mötts av ointresse. Regeringen vill inte prata om möjliga öppningar eftersom detta kan leda till att restriktionerna inte hålls. I stället förväntas vi lyssna varje vecka på vad som gäller här och nu, utan att vi ska kunna planera för en möjlig verklighet under sensommar och höst. En verklighet som troligen kommer omfatta begränsningar i någon form.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar