Så kom beslutet, eller vad det nu är…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Regeringen och Trafikverkets senfärdighet fortsätter. Under torsdagen skickade regeringen ut ett pressmeddelande för att visa på handlingskraft. Tyvärr påvisar det motsatsen.  

Problemet är inte löst utan bara skjutet på framtiden. För arrangörer av evenemang på väg så innebär det fortsatt osäkerhet för hur man ska kunna arrangera lopp och tävlingar i framtiden.

Meddelandet från regeringen är att man ämnar fatta beslutet om att Trafikverket får avstå från att begära ersättning från ideella föreningar och organisationer för kostnader vid motionslopp, tävlingslopp och andra arrangemang på statliga vägar. Men bara för 2024 och dessutom bollas ärendet tillbaka till Trafikverket som får bestämma om man väljer att avstå att ta ut ersättning upp till 150 000 kronor eller inte.

På tok för sent besked 

beslutet från regeringen kommer mycket sent för tävlings- och lopparrangörer. Att hantera frågan först i början av april för evenemang under det här året är beklagligt och visar att myndigheter och regering saknar insikt i hur idrottstävlingar och motionslopp fungerar. 

Arrangörer arbetar med sitt evenemang över lång tid och behöver planera – och i synnerhet veta vad som gäller. Varje arrangemang kräver alltid framförhållning och mycket arbete innan tävlingen. Det gäller både den egna planeringen och arbetet med att få all formalia på plats, exempelvis behövs tillstånd från polisen och andra myndigheter sökas upp till tre månader innan arrangemanget. 

Så det är först juliarrangemang som kan ta in i sin beräkning att Trafikverket har möjlighet att avstå från att ta ut ersättning upp till 150 000 kronor. Ser man till fjolårets tävlingar finns det exempel på att dessa även i fortsättningen inte är ekonomisk reglerade mellan Trafikverket och arrangörer. 

I andra fall gäller det också för arrangemang som genomförda under 2024. Där har arrangörer redan fått fakturor - som ska betalas. 

regeringen famlar

Att regeringen inte tar i frågan ordentligt är beklagligt. För mer än ett år sedan bad Trafikverket om ett långsiktigt beslut. I Trafikverkets rapport från mars förra året betonades att tävlingar på väg är viktiga för den svenska folkhälsan och de cirka 1000 arrangemang som bedrivs på allmänna statliga vägar är en del av ett rikt föreningsliv i Sverige. ändå saknas det långsiktiga beslutet vilket drabbar idrotten.

För stat och myndighet är detta inte en ekonomisk fråga, även om det tas upp i vårändringsbudgeten 15 april. Den ekonomiska omfattningen av beslutet som regeringen ämnar ta på 8 miljoner kronor är mindre än 0,1 promille av Trafikverkets budget. Det är också anledningen till att Trafikverket i fjol sa sig vara villiga att hantera kostnaderna i sin befintliga budgetram, vilket man förvisso backat från tidigare. 

Att regeringen meddelade att man avser att återkomma kring den långsiktiga hanteringen av frågan innebär förhoppningsvis att men ser över de förslag som Trafikverket lämnade i fjol i sin rapport, samt att detta inte dröjer eller blir lång bänk. 

Idrotten är förtjänt av att kunna agera med framförhållning och ska kunna förvänta sig att regeringen förstår den verklighet vi agerar i.

Staffan Movin

kommuniké i dag:

Regeringen besltar om att ge Trafikverket möjlighet att avstå från att ta ut ersättning från ideella föreningar upp till 150 000 kr för motions- och tävlingslopp på statliga vägar. Regeringen avser att i vårändringsbudgeten skjuta till resurser till Trafikverket för att hantera frågan. Men lösningen är inte permanent utan gäller bara under 2024.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.