Så kom beslutet, eller vad det nu är…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Regeringen och Trafikverkets senfärdighet fortsätter. Under torsdagen skickade regeringen ut ett pressmeddelande för att visa på handlingskraft. Tyvärr påvisar det motsatsen.  

Problemet är inte löst utan bara skjutet på framtiden. För arrangörer av evenemang på väg så innebär det fortsatt osäkerhet för hur man ska kunna arrangera lopp och tävlingar i framtiden.

Meddelandet från regeringen är att man ämnar fatta beslutet om att Trafikverket får avstå från att begära ersättning från ideella föreningar och organisationer för kostnader vid motionslopp, tävlingslopp och andra arrangemang på statliga vägar. Men bara för 2024 och dessutom bollas ärendet tillbaka till Trafikverket som får bestämma om man väljer att avstå att ta ut ersättning upp till 150 000 kronor eller inte.

På tok för sent besked 

beslutet från regeringen kommer mycket sent för tävlings- och lopparrangörer. Att hantera frågan först i början av april för evenemang under det här året är beklagligt och visar att myndigheter och regering saknar insikt i hur idrottstävlingar och motionslopp fungerar. 

Arrangörer arbetar med sitt evenemang över lång tid och behöver planera – och i synnerhet veta vad som gäller. Varje arrangemang kräver alltid framförhållning och mycket arbete innan tävlingen. Det gäller både den egna planeringen och arbetet med att få all formalia på plats, exempelvis behövs tillstånd från polisen och andra myndigheter sökas upp till tre månader innan arrangemanget. 

Så det är först juliarrangemang som kan ta in i sin beräkning att Trafikverket har möjlighet att avstå från att ta ut ersättning upp till 150 000 kronor. Ser man till fjolårets tävlingar finns det exempel på att dessa även i fortsättningen inte är ekonomisk reglerade mellan Trafikverket och arrangörer. 

I andra fall gäller det också för arrangemang som genomförda under 2024. Där har arrangörer redan fått fakturor - som ska betalas. 

regeringen famlar

Att regeringen inte tar i frågan ordentligt är beklagligt. För mer än ett år sedan bad Trafikverket om ett långsiktigt beslut. I Trafikverkets rapport från mars förra året betonades att tävlingar på väg är viktiga för den svenska folkhälsan och de cirka 1000 arrangemang som bedrivs på allmänna statliga vägar är en del av ett rikt föreningsliv i Sverige. ändå saknas det långsiktiga beslutet vilket drabbar idrotten.

För stat och myndighet är detta inte en ekonomisk fråga, även om det tas upp i vårändringsbudgeten 15 april. Den ekonomiska omfattningen av beslutet som regeringen ämnar ta på 8 miljoner kronor är mindre än 0,1 promille av Trafikverkets budget. Det är också anledningen till att Trafikverket i fjol sa sig vara villiga att hantera kostnaderna i sin befintliga budgetram, vilket man förvisso backat från tidigare. 

Att regeringen meddelade att man avser att återkomma kring den långsiktiga hanteringen av frågan innebär förhoppningsvis att men ser över de förslag som Trafikverket lämnade i fjol i sin rapport, samt att detta inte dröjer eller blir lång bänk. 

Idrotten är förtjänt av att kunna agera med framförhållning och ska kunna förvänta sig att regeringen förstår den verklighet vi agerar i.

Staffan Movin

kommuniké i dag:

Regeringen besltar om att ge Trafikverket möjlighet att avstå från att ta ut ersättning från ideella föreningar upp till 150 000 kr för motions- och tävlingslopp på statliga vägar. Regeringen avser att i vårändringsbudgeten skjuta till resurser till Trafikverket för att hantera frågan. Men lösningen är inte permanent utan gäller bara under 2024.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.