Dags att på allvar förstå jämlikhet
Vid kvinnodagen uppmärksammas hur illa jämställt vårt samhälle är generellt och inom idrotten. Även om vi kan tala om att vi har jämställda styrelser, så är detta bara siffror och sällan en realitet.
För även om vi genom kvotering skapat viss balans så är idrotten och samhället obalanserat.
För att skapa bättre balans behöver vi bättre förstå och ändra strukturer och processer som hämmar jämlikhet. Något som inte är lätt men nödvändigt för att förändring ska ske.
Reviderad skattelagsstiftning behövs
Exempelvis behöver skattelagstiftningen ses över så att företag får samma förutsättningar för skatteavdrag om man sponsrar damidrott som herridrott. Här missgynnas damidrotten eftersom det kommersiella värdet av damidrott anses av skatteverket som lägre bland annat på grund av lägre biljettpriser i samband med dammatcher.
Att samhället har strukturella utmaningar diskuteras allt mer. I december 2020 utsågs boken ”Osynliga kvinnor” av Caroline Criado Perez till årets affärsbok av Financial Times. Boken tar upp många exempel på hur vår värld är utvecklad baserad på manliga principer, vilket gör att kvinnor hämmas. Ofta utan att män är medvetna om de fördelar de har.
Att adressera strukturella skevheter och tillkortakommanden är viktigt, men tyvärr är det allt för ovanligt att förbund ser och gör något åt detta strukturerat och målinriktat. Det framkom i det examensarbete på Handelshögskolan i Stockholm av Hannah Stihl and Matilda Olsson gjorde för två år sedan när de studerade 24 av de svenska specialförbunden avseende deras jämlikhetsarbete.
De konstaterade att även om numerären var jämlik i de flesta förbunden, så var agerande och strukturer inte jämlika. Inom akademin pratar man om ”homologous reproduction” vilket syftar till att dominanta ledare säkerställer deras position genom stöd, inflytande och makt till och från de som liknar dem själva. Helt enkelt män stödjer män. Även rekryteringsprocesser stödjer en fortsatt snedvridning.
Givna roller för vissa
Detta ser vi tydligt bland svenska förbund om vi ser till vilket kön som har ledande befattningar såsom ordförande eller GS. Sneda strukturer sitter således djupt även om vi har jämn fördelning i styrelserna.
Vi kan konstatera att idrotten jämlikhetsarbete har bara kommit till början på den första av tre nivåer, nämligen identifiering av problemet. Nästa steg är att implementera en lösning för att sedan se till att den rotar sig och blir varaktig. Om vi inte ordentligt förstår hur och på vilket att vi är diskriminerande så kommer vi inte få rätsida på snedvridenheten.
För att lyckas med detta behöver vi öppet och aktivt diskutera jämlikhet och adressera utmaningarna bredare än numerärer. Utmaningar som handlar både om idrottens egna strukturer om hur samhället prioriterar män. Idrotten behöver göra samma resa som SVT Sport påbörjat och som Åsa Edlund Jönsson beskrivit här på Idrottens Affärer.
Ett första steg är att RF-styrelse och specialförbundens styrelse årligen, exempelvis i samband med 8 mars, talar om hur man arbetar vidare mot verklig jämlikhet och inkludering. Detta är man skyldig sina medlemmar.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar