Dags att på allvar förstå jämlikhet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vid kvinnodagen uppmärksammas hur illa jämställt vårt samhälle är generellt och inom idrotten. Även om vi kan tala om att vi har jämställda styrelser, så är detta bara siffror och sällan en realitet. 

För även om vi genom kvotering skapat viss balans så är idrotten och samhället obalanserat. 

För att skapa bättre balans behöver vi bättre förstå och ändra strukturer och processer som hämmar jämlikhet. Något som inte är lätt men nödvändigt för att förändring ska ske.

Reviderad skattelagsstiftning behövs

Exempelvis behöver skattelagstiftningen ses över så att företag får samma förutsättningar för skatteavdrag om man sponsrar damidrott som herridrott. Här missgynnas damidrotten eftersom det kommersiella värdet av damidrott anses av skatteverket som lägre bland annat på grund av lägre biljettpriser i samband med dammatcher. 

Att samhället har strukturella utmaningar diskuteras allt mer. I december 2020 utsågs boken ”Osynliga kvinnor” av Caroline Criado Perez till årets affärsbok av Financial Times. Boken tar upp många exempel på hur vår värld är utvecklad baserad på manliga principer, vilket gör att kvinnor hämmas. Ofta utan att män är medvetna om de fördelar de har.

Att adressera strukturella skevheter och tillkortakommanden är viktigt, men tyvärr är det allt för ovanligt att förbund ser och gör något åt detta strukturerat och målinriktat. Det framkom i det examensarbete på Handelshögskolan i Stockholm av Hannah Stihl and Matilda Olsson gjorde för två år sedan när de studerade 24 av de svenska specialförbunden avseende deras jämlikhetsarbete. 

De konstaterade att även om numerären var jämlik i de flesta förbunden, så var agerande och strukturer inte jämlika. Inom akademin pratar man om ”homologous reproduction” vilket syftar till att dominanta ledare säkerställer deras position genom stöd, inflytande och makt till och från de som liknar dem själva. Helt enkelt män stödjer män. Även rekryteringsprocesser stödjer en fortsatt snedvridning. 

Givna roller för vissa

Detta ser vi tydligt bland svenska förbund om vi ser till vilket kön som har ledande befattningar såsom ordförande eller GS. Sneda strukturer sitter således djupt även om vi har jämn fördelning i styrelserna.

Vi kan konstatera att idrotten jämlikhetsarbete har bara kommit till början på den första av tre nivåer, nämligen identifiering av problemet. Nästa steg är att implementera en lösning för att sedan se till att den rotar sig och blir varaktig. Om vi inte ordentligt förstår hur och på vilket att vi är diskriminerande så kommer vi inte få rätsida på snedvridenheten. 

För att lyckas med detta behöver vi öppet och aktivt diskutera jämlikhet och adressera utmaningarna bredare än numerärer. Utmaningar som handlar både om idrottens egna strukturer om hur samhället prioriterar män. Idrotten behöver göra samma resa som SVT Sport påbörjat och som Åsa Edlund Jönsson beskrivit här på Idrottens Affärer. 

Ett första steg är att RF-styrelse och specialförbundens styrelse årligen, exempelvis i samband med 8 mars, talar om hur man arbetar vidare mot verklig jämlikhet och inkludering. Detta är man skyldig sina medlemmar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.