Dags att på allvar förstå jämlikhet
Vid kvinnodagen uppmärksammas hur illa jämställt vårt samhälle är generellt och inom idrotten. Även om vi kan tala om att vi har jämställda styrelser, så är detta bara siffror och sällan en realitet.

För även om vi genom kvotering skapat viss balans så är idrotten och samhället obalanserat.
För att skapa bättre balans behöver vi bättre förstå och ändra strukturer och processer som hämmar jämlikhet. Något som inte är lätt men nödvändigt för att förändring ska ske.
Reviderad skattelagsstiftning behövs
Exempelvis behöver skattelagstiftningen ses över så att företag får samma förutsättningar för skatteavdrag om man sponsrar damidrott som herridrott. Här missgynnas damidrotten eftersom det kommersiella värdet av damidrott anses av skatteverket som lägre bland annat på grund av lägre biljettpriser i samband med dammatcher.
Att samhället har strukturella utmaningar diskuteras allt mer. I december 2020 utsågs boken ”Osynliga kvinnor” av Caroline Criado Perez till årets affärsbok av Financial Times. Boken tar upp många exempel på hur vår värld är utvecklad baserad på manliga principer, vilket gör att kvinnor hämmas. Ofta utan att män är medvetna om de fördelar de har.
Att adressera strukturella skevheter och tillkortakommanden är viktigt, men tyvärr är det allt för ovanligt att förbund ser och gör något åt detta strukturerat och målinriktat. Det framkom i det examensarbete på Handelshögskolan i Stockholm av Hannah Stihl and Matilda Olsson gjorde för två år sedan när de studerade 24 av de svenska specialförbunden avseende deras jämlikhetsarbete.
De konstaterade att även om numerären var jämlik i de flesta förbunden, så var agerande och strukturer inte jämlika. Inom akademin pratar man om ”homologous reproduction” vilket syftar till att dominanta ledare säkerställer deras position genom stöd, inflytande och makt till och från de som liknar dem själva. Helt enkelt män stödjer män. Även rekryteringsprocesser stödjer en fortsatt snedvridning.
Givna roller för vissa
Detta ser vi tydligt bland svenska förbund om vi ser till vilket kön som har ledande befattningar såsom ordförande eller GS. Sneda strukturer sitter således djupt även om vi har jämn fördelning i styrelserna.
Vi kan konstatera att idrotten jämlikhetsarbete har bara kommit till början på den första av tre nivåer, nämligen identifiering av problemet. Nästa steg är att implementera en lösning för att sedan se till att den rotar sig och blir varaktig. Om vi inte ordentligt förstår hur och på vilket att vi är diskriminerande så kommer vi inte få rätsida på snedvridenheten.
För att lyckas med detta behöver vi öppet och aktivt diskutera jämlikhet och adressera utmaningarna bredare än numerärer. Utmaningar som handlar både om idrottens egna strukturer om hur samhället prioriterar män. Idrotten behöver göra samma resa som SVT Sport påbörjat och som Åsa Edlund Jönsson beskrivit här på Idrottens Affärer.
Ett första steg är att RF-styrelse och specialförbundens styrelse årligen, exempelvis i samband med 8 mars, talar om hur man arbetar vidare mot verklig jämlikhet och inkludering. Detta är man skyldig sina medlemmar.
Mest lästa just nu
Svenska Golfförbundet slår nu tillbaka mot techbolaget Sweetspots klagan hos Kokurrensverket gällande förbundets it-system GIT.
Klagomålet avser missbruk av dominerade ställning, Sweetspot anser att klubbarna inte själva kan välja det it-system de vill använda.
Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare och stabschef på SGF, konstaterar inledningsvis att SGF alltid varit noga med att följa relevant lagstiftning.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.
Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet runt om i världen. Nu ska de också samarbeta världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar