Måste betonas - idrotten är inte fuskare!
De nya beskeden betyder inte att idrotten generellt försöker sko sig, utan snarare att idrottens särart inte förstås av myndigheter eller för den delen av politiker som beslutat om ramarna för ersättning.
De senaste dagarna har flera klubbar från flera idrotter fått beskedet att de måste betala tillbaka korttidspermitteringsstöd de fått utbetalda. Andra kommer få besked i närtid och dessutom finns ärenden i förvaltningsrätten från idrottsklubbar som vill få korttidspermitteringar beviljade.

Utan att känna till de specifika ärendena och vad varje enskild klubb äskat ersättning för, så är det tydligt att de regler som Tillväxtverket förlitat sig på och hänvisar till inte ser idrottens särart eller man i utvecklingen av dessa regler brytt sig om att förstå idrottens förutsättningar.
Reglerna för korttidsstöd är utformade för att kunna hjälpa traditionella tjänsteföretag med stor andel personalkostnader, såsom exempelvis hotell, uthyrningsföretag, städföretag. Tanken med korttidspermitteringar är att affärsdrivande verksamheters personal kan entledigas när de står utan beläggning och efterfrågan, utav orsaker, såsom covid, som är utanför ledningens kontroll.
Det stöd som har varit bäst
Samma behov har verksamheter inom idrott och kultur haft. Vi får inte glömma bort att idrotten var stängd under en period och sedan bara öppen för professionell idrott under en längre tid. Det har inneburit att korttidspermitteringarna har varit det stöd som idrotten haft störst nytta utav, förutom kompensationsstödet som gått via RF.
För att systemet med korttidspermitteringar inte överutnyttjas ställs krav på att personalen ska ha en varaktig anställning. Tillväxtverket ansvarar för att säkerställa att anställningarna är varaktiga genom kontroll av arbetsgivardeklarationer som lämnats tre månader innan.
För idrotten är detta problematiskt. Idrottsaktiva och spelare kan ses som gig-arbetare. Deras anställningar är utformade utifrån att de ska leverera under en viss tidsperiod. Vissa kontrakt är på flera år, men för en stor del av lagidrotterna är det vanliga säsongskontrakt på 10-11 månader.
Dessutom är det naturligt att inför varje säsong nyanställa spelare för att vara del i laget, spelaromsättning är en naturlig del av lagidrottens själ och utveckling. De nya spelarna är del av idrottens ekosystem, men har bytt klubb beroende dels på deras egen utvecklingsresa och dels till följd av att klubben antingen satsar, förändrar spelstrategi eller behöver anpassa sin kostnadskostym. Både för nya kontrakt och för korta kontrakt saknas naturliga referensperioder, vilket gör det svårt att påvisa rätt till stöd för dessa anställda.
Besvärligt för Tillväxtverket
Detta har varit svårt för Tillväxtverket att hantera trots att de har skrivningar som säger att de ska ta hänsyn till anställda som är kritiska för verksamheten, men idrottens särart har varit för svår att hantera.
Under pandemiperioden har idrottens dilemma lyfts och förslag har framförts på att etablera en enhet på Tillväxtverket som förstår idrottens särdrag har framförts, i likhet med den enhet som finns på Skatteverket. Detta har inte hörsammats av en myndighet vars ärenden mångdubblats på kort tid under pandemin och som från flera håll kritiserats för långa handläggningstider.
Förutom spelare så har den övriga idrottsorganisationen drabbats hårt, vilket troligen får mer långtgående konsekvenser för återhämtning. Många idrottsorganisationer har bantat sin personal med 30-50 procent, vilket medfört att många går på knäna och varit extremt belastade under det senaste året.
Medier lyfter fram elitklubbarna, men problemet finns inte bara hos den översta eliten utan även i föreningar på lägre nivåer, både i lagidrotter och i individuella idrotter. Där utmaningarna för föreningarna utifrån deras ekonomiska ramar är minst lika svåra och krävande.
Idrottsanställda har under det senaste året behövt hantera och anpassa sig efter flera olika möjliga scenarier. När och hur lättnader får ske. Krav i hallar och på anläggningar. Oroliga medlemmar som vill ha svar på frågor som är svåra att ge svar på. Anställda runt om i idrottssverige har gjort otroliga insatser för att klara av att anpassa sig till alla möjliga nya eventuella framtider som förekommit under det gångna årets många turer kring pandemin. Dessa arbetsinsatser och utmaningar har tärt svårt i många organisationer och många är fortsatt sargade.
Att myndigheter inte förstår idrottens villkor och särart är beklagligt, vilket blir tydligt i fallet då föreningar och förbund testas när villkoren förändras. Idrotten behöver ta tillfället i akt för att förklara särarten. Detta är viktigt för att möjliggöra rätt referensramar och förutsättningar för att idrott som den drivs i dag och behöver drivas i framtiden ska få rätt villkor.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar