Måste betonas - idrotten är inte fuskare!
De nya beskeden betyder inte att idrotten generellt försöker sko sig, utan snarare att idrottens särart inte förstås av myndigheter eller för den delen av politiker som beslutat om ramarna för ersättning.
De senaste dagarna har flera klubbar från flera idrotter fått beskedet att de måste betala tillbaka korttidspermitteringsstöd de fått utbetalda. Andra kommer få besked i närtid och dessutom finns ärenden i förvaltningsrätten från idrottsklubbar som vill få korttidspermitteringar beviljade.
Utan att känna till de specifika ärendena och vad varje enskild klubb äskat ersättning för, så är det tydligt att de regler som Tillväxtverket förlitat sig på och hänvisar till inte ser idrottens särart eller man i utvecklingen av dessa regler brytt sig om att förstå idrottens förutsättningar.
Reglerna för korttidsstöd är utformade för att kunna hjälpa traditionella tjänsteföretag med stor andel personalkostnader, såsom exempelvis hotell, uthyrningsföretag, städföretag. Tanken med korttidspermitteringar är att affärsdrivande verksamheters personal kan entledigas när de står utan beläggning och efterfrågan, utav orsaker, såsom covid, som är utanför ledningens kontroll.
Det stöd som har varit bäst
Samma behov har verksamheter inom idrott och kultur haft. Vi får inte glömma bort att idrotten var stängd under en period och sedan bara öppen för professionell idrott under en längre tid. Det har inneburit att korttidspermitteringarna har varit det stöd som idrotten haft störst nytta utav, förutom kompensationsstödet som gått via RF.
För att systemet med korttidspermitteringar inte överutnyttjas ställs krav på att personalen ska ha en varaktig anställning. Tillväxtverket ansvarar för att säkerställa att anställningarna är varaktiga genom kontroll av arbetsgivardeklarationer som lämnats tre månader innan.
För idrotten är detta problematiskt. Idrottsaktiva och spelare kan ses som gig-arbetare. Deras anställningar är utformade utifrån att de ska leverera under en viss tidsperiod. Vissa kontrakt är på flera år, men för en stor del av lagidrotterna är det vanliga säsongskontrakt på 10-11 månader.
Dessutom är det naturligt att inför varje säsong nyanställa spelare för att vara del i laget, spelaromsättning är en naturlig del av lagidrottens själ och utveckling. De nya spelarna är del av idrottens ekosystem, men har bytt klubb beroende dels på deras egen utvecklingsresa och dels till följd av att klubben antingen satsar, förändrar spelstrategi eller behöver anpassa sin kostnadskostym. Både för nya kontrakt och för korta kontrakt saknas naturliga referensperioder, vilket gör det svårt att påvisa rätt till stöd för dessa anställda.
Besvärligt för Tillväxtverket
Detta har varit svårt för Tillväxtverket att hantera trots att de har skrivningar som säger att de ska ta hänsyn till anställda som är kritiska för verksamheten, men idrottens särart har varit för svår att hantera.
Under pandemiperioden har idrottens dilemma lyfts och förslag har framförts på att etablera en enhet på Tillväxtverket som förstår idrottens särdrag har framförts, i likhet med den enhet som finns på Skatteverket. Detta har inte hörsammats av en myndighet vars ärenden mångdubblats på kort tid under pandemin och som från flera håll kritiserats för långa handläggningstider.
Förutom spelare så har den övriga idrottsorganisationen drabbats hårt, vilket troligen får mer långtgående konsekvenser för återhämtning. Många idrottsorganisationer har bantat sin personal med 30-50 procent, vilket medfört att många går på knäna och varit extremt belastade under det senaste året.
Medier lyfter fram elitklubbarna, men problemet finns inte bara hos den översta eliten utan även i föreningar på lägre nivåer, både i lagidrotter och i individuella idrotter. Där utmaningarna för föreningarna utifrån deras ekonomiska ramar är minst lika svåra och krävande.
Idrottsanställda har under det senaste året behövt hantera och anpassa sig efter flera olika möjliga scenarier. När och hur lättnader får ske. Krav i hallar och på anläggningar. Oroliga medlemmar som vill ha svar på frågor som är svåra att ge svar på. Anställda runt om i idrottssverige har gjort otroliga insatser för att klara av att anpassa sig till alla möjliga nya eventuella framtider som förekommit under det gångna årets många turer kring pandemin. Dessa arbetsinsatser och utmaningar har tärt svårt i många organisationer och många är fortsatt sargade.
Att myndigheter inte förstår idrottens villkor och särart är beklagligt, vilket blir tydligt i fallet då föreningar och förbund testas när villkoren förändras. Idrotten behöver ta tillfället i akt för att förklara särarten. Detta är viktigt för att möjliggöra rätt referensramar och förutsättningar för att idrott som den drivs i dag och behöver drivas i framtiden ska få rätt villkor.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar