Måste betonas - idrotten är inte fuskare!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

De nya beskeden  betyder  inte att idrotten generellt försöker sko sig, utan snarare att idrottens särart inte förstås av myndigheter eller för den delen av politiker som beslutat om ramarna för ersättning.

De senaste dagarna har flera klubbar från flera idrotter fått beskedet att de måste betala tillbaka korttidspermitteringsstöd de fått utbetalda. Andra kommer få besked i närtid och dessutom finns ärenden i förvaltningsrätten från idrottsklubbar som vill få korttidspermitteringar beviljade. 

Staten ger och staten tar...

Utan att känna till de specifika ärendena och vad varje enskild klubb äskat ersättning för, så är det tydligt att de regler som Tillväxtverket förlitat sig på och hänvisar till inte ser idrottens särart eller man i utvecklingen av dessa regler brytt sig om att förstå idrottens förutsättningar. 

Reglerna för korttidsstöd är utformade för att kunna hjälpa traditionella tjänsteföretag med stor andel personalkostnader, såsom exempelvis hotell, uthyrningsföretag, städföretag. Tanken med korttidspermitteringar är att affärsdrivande verksamheters personal kan entledigas när de står utan beläggning och efterfrågan, utav orsaker, såsom covid, som är utanför ledningens kontroll. 

Det stöd som har varit bäst

Samma behov har verksamheter inom idrott och kultur haft. Vi får inte glömma bort att idrotten var stängd under en period och sedan bara öppen för professionell idrott under en längre tid. Det har inneburit att korttidspermitteringarna har varit det stöd som idrotten haft störst nytta utav, förutom kompensationsstödet som gått via RF.

För att systemet med korttidspermitteringar inte överutnyttjas ställs krav på att personalen ska ha en varaktig anställning. Tillväxtverket ansvarar för att säkerställa att anställningarna är varaktiga genom kontroll av arbetsgivardeklarationer som lämnats tre månader innan. 

För idrotten är detta problematiskt. Idrottsaktiva och spelare kan ses som gig-arbetare. Deras anställningar är utformade utifrån att de ska leverera under en viss tidsperiod. Vissa kontrakt är på flera år, men för en stor del av lagidrotterna är det vanliga säsongskontrakt på 10-11 månader. 

Dessutom är det naturligt att inför varje säsong nyanställa spelare för att vara del i laget, spelaromsättning är en naturlig del av lagidrottens själ och utveckling. De nya spelarna är del av idrottens ekosystem, men har bytt klubb beroende dels på deras egen utvecklingsresa och dels till följd av att klubben antingen satsar, förändrar spelstrategi eller behöver anpassa sin kostnadskostym. Både för nya kontrakt och för korta kontrakt saknas naturliga referensperioder, vilket gör det svårt att påvisa rätt till stöd för dessa anställda. 

Besvärligt för Tillväxtverket

Detta har varit svårt för Tillväxtverket att hantera trots att de har skrivningar som säger att de ska ta hänsyn till anställda som är kritiska för verksamheten, men idrottens särart har varit för svår att hantera. 

Under pandemiperioden har idrottens dilemma lyfts och förslag har framförts på att etablera en enhet på Tillväxtverket som förstår idrottens särdrag har framförts, i likhet med den enhet som finns på Skatteverket. Detta har inte hörsammats av en myndighet vars ärenden mångdubblats på kort tid under pandemin och som från flera håll kritiserats för långa handläggningstider.

Förutom spelare så har den övriga idrottsorganisationen drabbats hårt, vilket troligen får mer långtgående konsekvenser för återhämtning. Många idrottsorganisationer har bantat sin personal med 30-50 procent, vilket medfört att många går på knäna och varit extremt belastade under det senaste året.

Medier lyfter fram elitklubbarna, men problemet finns inte bara hos den översta eliten utan även i föreningar på lägre nivåer, både i lagidrotter och i individuella idrotter. Där utmaningarna för föreningarna utifrån deras ekonomiska ramar är minst lika svåra och krävande. 

Idrottsanställda har under det senaste året behövt hantera och anpassa sig efter flera olika möjliga scenarier. När och hur lättnader får ske. Krav i hallar och på anläggningar. Oroliga medlemmar som vill ha svar på frågor som är svåra att ge svar på. Anställda runt om i idrottssverige har gjort otroliga insatser för att klara av att anpassa sig till alla möjliga nya eventuella framtider som förekommit under det gångna årets många turer kring pandemin. Dessa arbetsinsatser och utmaningar har tärt svårt i många organisationer och många är fortsatt sargade.

Att myndigheter inte förstår idrottens villkor och särart är beklagligt, vilket blir tydligt i fallet då föreningar och förbund testas när villkoren förändras. Idrotten behöver ta tillfället i akt för att förklara särarten. Detta är viktigt för att möjliggöra rätt referensramar och förutsättningar för att idrott som den drivs i dag och behöver drivas i framtiden ska få rätt villkor.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.