Måste betonas - idrotten är inte fuskare!
De nya beskeden betyder inte att idrotten generellt försöker sko sig, utan snarare att idrottens särart inte förstås av myndigheter eller för den delen av politiker som beslutat om ramarna för ersättning.
De senaste dagarna har flera klubbar från flera idrotter fått beskedet att de måste betala tillbaka korttidspermitteringsstöd de fått utbetalda. Andra kommer få besked i närtid och dessutom finns ärenden i förvaltningsrätten från idrottsklubbar som vill få korttidspermitteringar beviljade.

Utan att känna till de specifika ärendena och vad varje enskild klubb äskat ersättning för, så är det tydligt att de regler som Tillväxtverket förlitat sig på och hänvisar till inte ser idrottens särart eller man i utvecklingen av dessa regler brytt sig om att förstå idrottens förutsättningar.
Reglerna för korttidsstöd är utformade för att kunna hjälpa traditionella tjänsteföretag med stor andel personalkostnader, såsom exempelvis hotell, uthyrningsföretag, städföretag. Tanken med korttidspermitteringar är att affärsdrivande verksamheters personal kan entledigas när de står utan beläggning och efterfrågan, utav orsaker, såsom covid, som är utanför ledningens kontroll.
Det stöd som har varit bäst
Samma behov har verksamheter inom idrott och kultur haft. Vi får inte glömma bort att idrotten var stängd under en period och sedan bara öppen för professionell idrott under en längre tid. Det har inneburit att korttidspermitteringarna har varit det stöd som idrotten haft störst nytta utav, förutom kompensationsstödet som gått via RF.
För att systemet med korttidspermitteringar inte överutnyttjas ställs krav på att personalen ska ha en varaktig anställning. Tillväxtverket ansvarar för att säkerställa att anställningarna är varaktiga genom kontroll av arbetsgivardeklarationer som lämnats tre månader innan.
För idrotten är detta problematiskt. Idrottsaktiva och spelare kan ses som gig-arbetare. Deras anställningar är utformade utifrån att de ska leverera under en viss tidsperiod. Vissa kontrakt är på flera år, men för en stor del av lagidrotterna är det vanliga säsongskontrakt på 10-11 månader.
Dessutom är det naturligt att inför varje säsong nyanställa spelare för att vara del i laget, spelaromsättning är en naturlig del av lagidrottens själ och utveckling. De nya spelarna är del av idrottens ekosystem, men har bytt klubb beroende dels på deras egen utvecklingsresa och dels till följd av att klubben antingen satsar, förändrar spelstrategi eller behöver anpassa sin kostnadskostym. Både för nya kontrakt och för korta kontrakt saknas naturliga referensperioder, vilket gör det svårt att påvisa rätt till stöd för dessa anställda.
Besvärligt för Tillväxtverket
Detta har varit svårt för Tillväxtverket att hantera trots att de har skrivningar som säger att de ska ta hänsyn till anställda som är kritiska för verksamheten, men idrottens särart har varit för svår att hantera.
Under pandemiperioden har idrottens dilemma lyfts och förslag har framförts på att etablera en enhet på Tillväxtverket som förstår idrottens särdrag har framförts, i likhet med den enhet som finns på Skatteverket. Detta har inte hörsammats av en myndighet vars ärenden mångdubblats på kort tid under pandemin och som från flera håll kritiserats för långa handläggningstider.
Förutom spelare så har den övriga idrottsorganisationen drabbats hårt, vilket troligen får mer långtgående konsekvenser för återhämtning. Många idrottsorganisationer har bantat sin personal med 30-50 procent, vilket medfört att många går på knäna och varit extremt belastade under det senaste året.
Medier lyfter fram elitklubbarna, men problemet finns inte bara hos den översta eliten utan även i föreningar på lägre nivåer, både i lagidrotter och i individuella idrotter. Där utmaningarna för föreningarna utifrån deras ekonomiska ramar är minst lika svåra och krävande.
Idrottsanställda har under det senaste året behövt hantera och anpassa sig efter flera olika möjliga scenarier. När och hur lättnader får ske. Krav i hallar och på anläggningar. Oroliga medlemmar som vill ha svar på frågor som är svåra att ge svar på. Anställda runt om i idrottssverige har gjort otroliga insatser för att klara av att anpassa sig till alla möjliga nya eventuella framtider som förekommit under det gångna årets många turer kring pandemin. Dessa arbetsinsatser och utmaningar har tärt svårt i många organisationer och många är fortsatt sargade.
Att myndigheter inte förstår idrottens villkor och särart är beklagligt, vilket blir tydligt i fallet då föreningar och förbund testas när villkoren förändras. Idrotten behöver ta tillfället i akt för att förklara särarten. Detta är viktigt för att möjliggöra rätt referensramar och förutsättningar för att idrott som den drivs i dag och behöver drivas i framtiden ska få rätt villkor.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.