Regeringen går emot riksdagsbeslut
Idrotten får ytterligare en miljard. Regeringen kommer införa ett evenemangsstöd (idrott och kultur) på 3 miljarder från 1 juli. Det låter bra, men egentligen sviker regeringen idrotten genom att gå emot riksdagsbeslut och de behov som RF påtalat att idrotten behöver på 2-4 miljarder.
Det är positivt att regeringen till sist har bekräftat ett det kommer nya stöd till idrotten via kultur- och idrottsevenemang. Detta har suttit långt inne även om Amanda Lind uttalat sig positivt till fortsatt stöd i media och insett behoven av ytterligare medel för att minska nedmonteringen av idrotten.
Men medlen ska både räcka till kompensationsstöd och till återhämtning. Förra året fick idrotten 500 miljoner för det andra kvartalet (15 mars- 30 juni). I år är sviterna värre och behoven större. Stödet sedan 1 mars är noll kronor och behoven som RF påtalat betydligt större.
I tidigare tilldelningar har kulturen och idrotten kompenserats lika, nu får kulturen 50 procent mer. Det är tydligt att idrotten tas för given och att behoven inte tillgodoses, även om pengarna naturligtvis välkomnas.
När det gäller evenemangsstöd, som är regeringens omskrivning av det garantistöd som riksdagen beslöt om i veckan (ett stöd som regeringen först var negativa till), så har regeringen nu flyttat fram tidpunkten för införande från 1 juni till 1 juli. Det innebär att många cuper som startar direkt efter att skolan slutar inte kommer att omfattas. Det samma gäller för motionslopp som Vårruset och huvudparten av Blodomloppets tävlingar.
Grunden till datumet 1 juni var att den svenska sommarens idrottsevenemang i betydande omfattning sker innan 1 juli. I riksdagsbeslutet om garantistödet reserverades beloppet 3,5 miljarder och inte de 3 miljarder som nu deklarerats.
Trots att idrotten får mindre än vad som behövs och att medlen ska täcka mer än tidigare, så är stöden välkomna både av ekonomiska och psykologiska skäl. Det hjälper idrottsledare, allt från Björn Eriksson till lokala arrangörer och eldsjälar i föreningar, att känna viss uppskattning. Detta behövs eftersom många ledare har känt en tröstlöshet inför att hårda ansträngningar och sena kvällar inte gett resultat.
Att Björn Eriksson orkar driva på och springa konstant är imponerande.
Samtidigt är det i stor utsträckning dessa tröttkörda ledare som nu förväntas axla ansvaret för återhämtning. De ska sadla om och driva på igen. De ska tänka nytt. De ska få tillbaka alla unga som lämna idrotten. Allt detta utan att veta vad som kommer att krävas och om den support dagens besked ändå visar är genuint och långsiktigt.
Inom kulturen har regeringen utsett Linda Zachrisson för att tänka efter vad som krävs för återstart av deras sektor. Motsvarande initiativ saknas för idrotten och för folkhälsan, något som troligen behövs för att trötta krafter ska orka ta nya tag.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar