Men stora ansträngningar återstår
Att restriktioner planeras att lättas den 29 september är glädjande för större publika arrangemang. Men det är lätt att tro att problemen nu är över och vi snabbt är tillbaka på en normalnivå. Så är inte fallet.
Stora delar av idrotten har drabbats hårt och det kommer ta flera år att uppnå en återhämtning. Snabbheten beror på vilken kraft som finns kvar i våra idrottsverksamheter.

Förutom publikidrotterna och motionsidrotterna har idrotter som bedrivs inomhus drabbats extra hårt under pandemin. Speciellt utmanande har det varit för kontaktidrotter där smittrisken naturligt är och ansetts vara större eftersom t ex kampsportare i de flesta disciplinerna inte kan vara socialt distansierade för att utöva sin idrott på ett meningsfullt sätt.
Svårare med privata värdar
Dessa verksamheter återfinns dessutom ofta hos privata hyresvärdar med privata hyreskontrakt vilket påfrestat kampsportsföreningars ekonomi betydligt. Antalet aktiva inom dessa idrotters har sjunkit kraftigt eftersom det förutom restriktionerna varit svårt att säkerställa trygghet för aktiva när de väl fått gå till en träningslokal.
För större evenemang, dvs evenemang över 15 000 deltagare eller åskådare, så vill regeringen behålla möjligheten att kunna införa krav på vaccinationsbevis genom att utnyttja samma vaccinationsbevis som används vid resor inom EU.
Det är en lösning man hoppas att man aldrig ska behöva utnyttja, men regeringen vill utveckla möjligheten att kunna behålla stora evenemang öppna för så många som möjligt.
Inom idrotten påverkas bara ett fåtal av de större klubbarna i lagidrotterna, speciella större evenemang och de större motionsloppen. Även om passen troligen inte hinner komma på plats för höstens stora kvarvarande löplopp dvs Lidingöloppet och Stockholm Marathon.
Trots öppningar, så är det nu mycket av arbetet börjar. Sviterna från pandemin är stora för idrottsrörelsen (extremt stora inom vissa segment) och idrottandet och motionerandet kommer inte återhämtas lättsamt. Vi har framför oss många tydliga utmaningar, såsom att få tillbaka ungdomar som försvunnit från idrotten, att få tillbaka frivilliga att ställa upp i olika aktiviteter, tävlingar och arrangemang.
Det gäller inte minst att få igång en fungerande och utvecklande idrottslig verksamhet med reducerad föreningsekonomi och stödstruktur.
Måste ta nya tag
Det handlar om att ledare i föreningar som jobbat hårt för att föreningar ska överleva ska orka ta nya tag för återhämtning, tillväxt och utveckling. Ambitioner de måste förverkliga med färre personer och sämre ekonomi.
RF genomför för närvarande en inventering för att se hur illa det är ställt inom svensk idrottsrörelse, men trots denna inventering kommer det vara svårt att få insikt om vilken kraft som finns inom föreningar för att återhämta sig.
Här krävs fortsatt lyhördhet och förståelse för de problem som idrottssverige har och kommer att möta.
Det är lättare att förstå och påvisa hårda effekter, såsom att de 150 miljoner som föreningar brukar få från motionsloppen inte kommer återkomma redan nästa år. Verksamheterna och strukturerna är sargade och det troligen kommer ta flera år innan motionsloppen kan ge föreningar det stöd som de varit vana att få.
Att vi nu kommer kunna gå som normalt på idrottsevenemang får inte ta bort fokus på de återhämtningsinsatser som nu måste till. Bara för att vi som vanligt kan heja på Kristianstad i handboll, Luleå i ishockey eller Degerfors i fotboll, så är mycket av grunden i svensk idrott extremt sargat. Vi behöver ha fokus på att återskapa, bygga och framtidsanpassa bredden och grunden i svensk idrott.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.