Men stora ansträngningar återstår

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att restriktioner planeras att lättas den 29 september är glädjande för större publika arrangemang. Men det är lätt att tro att problemen nu är över och vi snabbt är tillbaka på en normalnivå. Så är inte fallet. 

Stora delar av idrotten har drabbats hårt och det kommer ta flera år att uppnå en återhämtning. Snabbheten beror på vilken kraft som finns kvar i våra idrottsverksamheter.

Förutom publikidrotterna och motionsidrotterna har idrotter som bedrivs inomhus drabbats extra hårt under pandemin. Speciellt utmanande har det varit för kontaktidrotter där smittrisken naturligt är och ansetts vara större eftersom t ex kampsportare i de flesta disciplinerna inte kan vara socialt distansierade för att utöva sin idrott på ett meningsfullt sätt. 

Svårare med privata värdar

Dessa verksamheter återfinns dessutom ofta hos privata hyresvärdar med privata hyreskontrakt vilket påfrestat kampsportsföreningars ekonomi betydligt. Antalet aktiva inom dessa idrotters har sjunkit kraftigt eftersom det förutom restriktionerna varit svårt att säkerställa trygghet för aktiva när de väl fått gå till en träningslokal.

För större evenemang, dvs evenemang över 15 000 deltagare eller åskådare, så vill regeringen behålla möjligheten att kunna införa krav på vaccinationsbevis genom att utnyttja samma vaccinationsbevis som används vid resor inom EU. 

Det är en lösning man hoppas att man aldrig ska behöva utnyttja, men regeringen vill utveckla möjligheten att kunna behålla stora evenemang öppna för så många som möjligt. 

Inom idrotten påverkas bara ett fåtal av de större klubbarna i lagidrotterna, speciella större evenemang och de större motionsloppen. Även om passen troligen inte hinner komma på plats för höstens stora kvarvarande löplopp dvs Lidingöloppet och Stockholm Marathon. 

Trots öppningar, så är det nu mycket av arbetet börjar. Sviterna från pandemin är stora för idrottsrörelsen (extremt stora inom vissa segment) och idrottandet och motionerandet kommer inte återhämtas lättsamt. Vi har framför oss många tydliga utmaningar, såsom att få tillbaka ungdomar som försvunnit från idrotten, att få tillbaka frivilliga att ställa upp i olika aktiviteter, tävlingar och arrangemang.  

Det gäller inte minst att få igång en fungerande och utvecklande idrottslig verksamhet med reducerad föreningsekonomi och stödstruktur. 

Måste ta nya tag

Det handlar om att ledare i föreningar som jobbat hårt för att föreningar ska överleva ska orka ta nya tag för återhämtning, tillväxt och utveckling. Ambitioner de måste förverkliga med färre personer och sämre ekonomi.  

RF genomför för närvarande en inventering för att se hur illa det är ställt inom svensk idrottsrörelse, men trots denna inventering kommer det vara svårt att få insikt om vilken kraft som finns inom föreningar för att återhämta sig. 

Här krävs fortsatt lyhördhet och förståelse för de problem som idrottssverige har och kommer att möta.

Det är lättare att förstå och påvisa hårda effekter, såsom att de 150 miljoner som föreningar brukar få från motionsloppen inte kommer återkomma redan nästa år. Verksamheterna och strukturerna är sargade och det troligen kommer ta flera år innan motionsloppen kan ge föreningar det stöd som de varit vana att få. 

Att vi nu kommer kunna gå som normalt på idrottsevenemang får inte ta bort fokus på de återhämtningsinsatser som nu måste till. Bara för att vi som vanligt kan heja på Kristianstad i handboll, Luleå i ishockey eller Degerfors i fotboll, så är mycket av grunden i svensk idrott extremt sargat. Vi behöver ha fokus på att återskapa, bygga och framtidsanpassa bredden och grunden i svensk idrott. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Halmstad gör vad många andra kommuner har svårt med - att profilera stan via en idrott. I isex år har Högskolan i Halmstad, som riksidrottsuniversitet, i samarbete med Svenska bordtennisförbundet och Halmstad bordtennisklubb, attraherat duktiga bordtennisspelare att söka sig till till Halmstad. Det sker tack vare möjligheten för elitspelare att kombinera sin idrottskarriär med högskolestudier. Nu utökas samarbetet ytterligare när spelare från Sannarpsgymnasiet och Högskolan samlas i en gemensam miljö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.