Men stora ansträngningar återstår

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att restriktioner planeras att lättas den 29 september är glädjande för större publika arrangemang. Men det är lätt att tro att problemen nu är över och vi snabbt är tillbaka på en normalnivå. Så är inte fallet. 

Stora delar av idrotten har drabbats hårt och det kommer ta flera år att uppnå en återhämtning. Snabbheten beror på vilken kraft som finns kvar i våra idrottsverksamheter.

Förutom publikidrotterna och motionsidrotterna har idrotter som bedrivs inomhus drabbats extra hårt under pandemin. Speciellt utmanande har det varit för kontaktidrotter där smittrisken naturligt är och ansetts vara större eftersom t ex kampsportare i de flesta disciplinerna inte kan vara socialt distansierade för att utöva sin idrott på ett meningsfullt sätt. 

Svårare med privata värdar

Dessa verksamheter återfinns dessutom ofta hos privata hyresvärdar med privata hyreskontrakt vilket påfrestat kampsportsföreningars ekonomi betydligt. Antalet aktiva inom dessa idrotters har sjunkit kraftigt eftersom det förutom restriktionerna varit svårt att säkerställa trygghet för aktiva när de väl fått gå till en träningslokal.

För större evenemang, dvs evenemang över 15 000 deltagare eller åskådare, så vill regeringen behålla möjligheten att kunna införa krav på vaccinationsbevis genom att utnyttja samma vaccinationsbevis som används vid resor inom EU. 

Det är en lösning man hoppas att man aldrig ska behöva utnyttja, men regeringen vill utveckla möjligheten att kunna behålla stora evenemang öppna för så många som möjligt. 

Inom idrotten påverkas bara ett fåtal av de större klubbarna i lagidrotterna, speciella större evenemang och de större motionsloppen. Även om passen troligen inte hinner komma på plats för höstens stora kvarvarande löplopp dvs Lidingöloppet och Stockholm Marathon. 

Trots öppningar, så är det nu mycket av arbetet börjar. Sviterna från pandemin är stora för idrottsrörelsen (extremt stora inom vissa segment) och idrottandet och motionerandet kommer inte återhämtas lättsamt. Vi har framför oss många tydliga utmaningar, såsom att få tillbaka ungdomar som försvunnit från idrotten, att få tillbaka frivilliga att ställa upp i olika aktiviteter, tävlingar och arrangemang.  

Det gäller inte minst att få igång en fungerande och utvecklande idrottslig verksamhet med reducerad föreningsekonomi och stödstruktur. 

Måste ta nya tag

Det handlar om att ledare i föreningar som jobbat hårt för att föreningar ska överleva ska orka ta nya tag för återhämtning, tillväxt och utveckling. Ambitioner de måste förverkliga med färre personer och sämre ekonomi.  

RF genomför för närvarande en inventering för att se hur illa det är ställt inom svensk idrottsrörelse, men trots denna inventering kommer det vara svårt att få insikt om vilken kraft som finns inom föreningar för att återhämta sig. 

Här krävs fortsatt lyhördhet och förståelse för de problem som idrottssverige har och kommer att möta.

Det är lättare att förstå och påvisa hårda effekter, såsom att de 150 miljoner som föreningar brukar få från motionsloppen inte kommer återkomma redan nästa år. Verksamheterna och strukturerna är sargade och det troligen kommer ta flera år innan motionsloppen kan ge föreningar det stöd som de varit vana att få. 

Att vi nu kommer kunna gå som normalt på idrottsevenemang får inte ta bort fokus på de återhämtningsinsatser som nu måste till. Bara för att vi som vanligt kan heja på Kristianstad i handboll, Luleå i ishockey eller Degerfors i fotboll, så är mycket av grunden i svensk idrott extremt sargat. Vi behöver ha fokus på att återskapa, bygga och framtidsanpassa bredden och grunden i svensk idrott. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.