Vi kan lära andra rätt mycket
I ett antal internationella idrottsförbund finns det svenskt ledarskap högst upp i ledningen. En prestigefylld position som ger betydande inflytande om hur respektive idrott kan utvecklas och göra idrotten relevant och konkurrenskraftig. Ett inflytande två svenska ordförandena nu vill utnyttja för att stärka idrotternas hållbarhet.
Det Internationella skidskytteförbundet (IBU) med Olle Dahlin som ordförande och Internationella innebandyförbundet (IFF) med Tomas Eriksson som ordförande har tillsammans med Internationella Friidrottsförbundet och Svenska Innebandyförbundet initierat ett gemensamt projekt för att minska idrottens påverkan på miljön.
Miljö och hållbarhet främst
Projektet går under namnet Green Approaches in Management for Enhancing Sports. Projektet ska adressera hur idrotterna kan förmedla behovet av minskad koldioxidanvändning, - och hur idrotten kan utnyttjas för att öka medvetenheten om miljö- och hållbarhetsutmaningar.
Sedan tidigare har de internationella organisationerna förbundit sig till olika hållbarhetsinitiativ Som exempelvis FN’s initiativ Sports for Climate Action Framework and Race to Zero. Men nu vill förbunden agera ytterligare och vara än mer proaktiva. De ser behovet av ökat agerande som betydelsefullt för deras idrotters framtid.
Sedan flera år är det en strategi från svensk idrott och RF att öka svensk representation på ledande befattningar för att på detta sätt öka inflytandet inom internationell idrott. Intentionen är att svenskt ledarskap ska ge förutsättningar för mer svenska värderingar inom idrotten. Ofta diskuteras behovet av svensk och nordiskt ledarskap för att få mindre korruption och bättre transparens i ledarskap i form av Good governance. Olle Dahlins och Tomas Erikssons initiativ visar att det även kan gälla frågor som hållbarhet.
Inom internationella förbund är Sverige det 15:e mest inflytelserika landet, enligt The Sports political power index från 2021 som sammanställsav den Danska Olympiska kommittén. Det är en stark position, men under de senaste åtta åren har vi tappat i inflytande.
Sverige har enligt The Sports political power index blivit cirka 17 procent svagare inom internationella förbund. Bland Europeiska förbund är Sverige den åttonde mest inflytelserika nationen. Här tappar blågult också mindre i position (sex procent), men i Norden är vi fortsatt den starkaste nationen.
Gynnar svenska intressen
Att ett land som Sverige med stark traditionella internationell position tappar är inte speciellt konstigt när idrottsvärlden blir allt mer global. För de internationella förbunden är det synnerligen viktigt att makten är välförankrad på olika kontinenter. Således förstärks inflytandet från Kina, Japan och Indien (Asien), Egypten och Sydafrika (Afrika) samt Australien och Nya Zeeland (Oceanien).
när dert gäller möjligheter till påverkan är globaliseringen positiv för den representation vi har eller kan skapa. Det innebär att initiativ från internationella idrottsledare lättare kan få global spridning. Det innebär också att de värderingar svensk idrott vill sprida kan få bredare kraft och betydelse.
Att två av de svenska idrottsledarna nu utnyttjar sin position är positivt och något som stärker dem och uppmuntrar andra.
Mest lästa just nu
Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige. Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.
I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen i Bromma.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå. I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.
På onsdagen, den 11 december, tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.
I samband med damlandslagets kvalseger till EM mot Serbien, uttalades av spelarna, stor besvikelse mot SvFF:s röst för Saudiarabien.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Ingela Mathsson, kassör i IF Hansa, Hoburg sålde en prenumeration på digitala lotten Joyna till maken Thomas. Det blev en dubbelvinst.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar