Vi kan lära andra rätt mycket

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I ett antal internationella idrottsförbund finns det svenskt ledarskap högst upp i ledningen. En prestigefylld position som ger betydande inflytande om hur respektive idrott kan utvecklas och göra idrotten relevant och konkurrenskraftig. Ett inflytande två svenska ordförandena nu vill utnyttja för att stärka idrotternas hållbarhet.

Tomas Eriksson är ordförande i internationella Innebandyförbundet.

Det Internationella skidskytteförbundet (IBU) med Olle Dahlin som ordförande och Internationella innebandyförbundet (IFF) med Tomas Eriksson som ordförande har tillsammans med Internationella Friidrottsförbundet och Svenska Innebandyförbundet initierat ett gemensamt projekt för att minska idrottens påverkan på miljön.

Miljö och hållbarhet främst

Projektet går under namnet Green Approaches in Management for Enhancing Sports. Projektet ska adressera hur idrotterna kan förmedla behovet av minskad koldioxidanvändning, - och hur idrotten kan utnyttjas för att öka medvetenheten om miljö- och hållbarhetsutmaningar. 

Sedan tidigare har de internationella organisationerna förbundit sig till olika hållbarhetsinitiativ Som exempelvis FN’s initiativ Sports for Climate Action Framework and Race to Zero. Men nu vill förbunden agera ytterligare och vara än mer proaktiva. De ser behovet av ökat agerande som betydelsefullt för deras idrotters framtid.

Sedan flera år är det en strategi från svensk idrott och RF att öka svensk representation på ledande befattningar för att på detta sätt öka inflytandet inom internationell idrott. Intentionen är att svenskt ledarskap ska ge förutsättningar för mer svenska värderingar inom idrotten. Ofta diskuteras behovet av svensk och nordiskt ledarskap för att få mindre korruption och bättre transparens i ledarskap i form av Good governance. Olle Dahlins och Tomas Erikssons initiativ visar att det även kan gälla frågor som hållbarhet.

Inom internationella förbund är Sverige det 15:e mest inflytelserika landet, enligt The Sports political power index från 2021 som sammanställsav den Danska Olympiska kommittén. Det är en stark position, men under de senaste åtta åren har vi tappat i inflytande. 

Sverige har enligt The Sports political power index blivit cirka 17 procent svagare inom internationella förbund. Bland Europeiska förbund är Sverige den åttonde mest inflytelserika nationen. Här tappar blågult också mindre i position (sex procent), men i Norden är vi fortsatt den starkaste nationen.

Gynnar svenska intressen

Att ett land som Sverige med stark traditionella internationell position tappar är inte speciellt konstigt när idrottsvärlden blir allt mer global. För de internationella förbunden är det synnerligen viktigt att makten är välförankrad på olika kontinenter. Således förstärks inflytandet från Kina, Japan och Indien (Asien), Egypten och Sydafrika (Afrika) samt Australien och Nya Zeeland (Oceanien). 

när dert gäller möjligheter till påverkan är globaliseringen positiv för den representation vi har eller kan skapa. Det innebär att  initiativ från internationella idrottsledare lättare kan få global spridning. Det innebär också att de värderingar svensk idrott vill sprida kan få bredare kraft och betydelse. 

Att två av de svenska idrottsledarna nu utnyttjar sin position är positivt och något som  stärker dem och uppmuntrar andra.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.