Vi kan lära andra rätt mycket

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I ett antal internationella idrottsförbund finns det svenskt ledarskap högst upp i ledningen. En prestigefylld position som ger betydande inflytande om hur respektive idrott kan utvecklas och göra idrotten relevant och konkurrenskraftig. Ett inflytande två svenska ordförandena nu vill utnyttja för att stärka idrotternas hållbarhet.

Tomas Eriksson är ordförande i internationella Innebandyförbundet.

Det Internationella skidskytteförbundet (IBU) med Olle Dahlin som ordförande och Internationella innebandyförbundet (IFF) med Tomas Eriksson som ordförande har tillsammans med Internationella Friidrottsförbundet och Svenska Innebandyförbundet initierat ett gemensamt projekt för att minska idrottens påverkan på miljön.

Miljö och hållbarhet främst

Projektet går under namnet Green Approaches in Management for Enhancing Sports. Projektet ska adressera hur idrotterna kan förmedla behovet av minskad koldioxidanvändning, - och hur idrotten kan utnyttjas för att öka medvetenheten om miljö- och hållbarhetsutmaningar. 

Sedan tidigare har de internationella organisationerna förbundit sig till olika hållbarhetsinitiativ Som exempelvis FN’s initiativ Sports for Climate Action Framework and Race to Zero. Men nu vill förbunden agera ytterligare och vara än mer proaktiva. De ser behovet av ökat agerande som betydelsefullt för deras idrotters framtid.

Sedan flera år är det en strategi från svensk idrott och RF att öka svensk representation på ledande befattningar för att på detta sätt öka inflytandet inom internationell idrott. Intentionen är att svenskt ledarskap ska ge förutsättningar för mer svenska värderingar inom idrotten. Ofta diskuteras behovet av svensk och nordiskt ledarskap för att få mindre korruption och bättre transparens i ledarskap i form av Good governance. Olle Dahlins och Tomas Erikssons initiativ visar att det även kan gälla frågor som hållbarhet.

Inom internationella förbund är Sverige det 15:e mest inflytelserika landet, enligt The Sports political power index från 2021 som sammanställsav den Danska Olympiska kommittén. Det är en stark position, men under de senaste åtta åren har vi tappat i inflytande. 

Sverige har enligt The Sports political power index blivit cirka 17 procent svagare inom internationella förbund. Bland Europeiska förbund är Sverige den åttonde mest inflytelserika nationen. Här tappar blågult också mindre i position (sex procent), men i Norden är vi fortsatt den starkaste nationen.

Gynnar svenska intressen

Att ett land som Sverige med stark traditionella internationell position tappar är inte speciellt konstigt när idrottsvärlden blir allt mer global. För de internationella förbunden är det synnerligen viktigt att makten är välförankrad på olika kontinenter. Således förstärks inflytandet från Kina, Japan och Indien (Asien), Egypten och Sydafrika (Afrika) samt Australien och Nya Zeeland (Oceanien). 

när dert gäller möjligheter till påverkan är globaliseringen positiv för den representation vi har eller kan skapa. Det innebär att  initiativ från internationella idrottsledare lättare kan få global spridning. Det innebär också att de värderingar svensk idrott vill sprida kan få bredare kraft och betydelse. 

Att två av de svenska idrottsledarna nu utnyttjar sin position är positivt och något som  stärker dem och uppmuntrar andra.

Staffan Movin

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare, har tagit del av  effekterna från ishockey-VM i Stockholm. Då får han något drömmande i blicken.Enligt beräkningarna innebar VM en  turistekonomisk omsättning, inklusive biljettintäkter, på 729,9 miljoner under VM-perioden i maj . Nu menar han att  ett fotbolls-EM 2029 skulle kunna ge över 900 miljoner kronor till Stockholmsekonomin

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.