Vi kan lära andra rätt mycket

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I ett antal internationella idrottsförbund finns det svenskt ledarskap högst upp i ledningen. En prestigefylld position som ger betydande inflytande om hur respektive idrott kan utvecklas och göra idrotten relevant och konkurrenskraftig. Ett inflytande två svenska ordförandena nu vill utnyttja för att stärka idrotternas hållbarhet.

Tomas Eriksson är ordförande i internationella Innebandyförbundet.

Det Internationella skidskytteförbundet (IBU) med Olle Dahlin som ordförande och Internationella innebandyförbundet (IFF) med Tomas Eriksson som ordförande har tillsammans med Internationella Friidrottsförbundet och Svenska Innebandyförbundet initierat ett gemensamt projekt för att minska idrottens påverkan på miljön.

Miljö och hållbarhet främst

Projektet går under namnet Green Approaches in Management for Enhancing Sports. Projektet ska adressera hur idrotterna kan förmedla behovet av minskad koldioxidanvändning, - och hur idrotten kan utnyttjas för att öka medvetenheten om miljö- och hållbarhetsutmaningar. 

Sedan tidigare har de internationella organisationerna förbundit sig till olika hållbarhetsinitiativ Som exempelvis FN’s initiativ Sports for Climate Action Framework and Race to Zero. Men nu vill förbunden agera ytterligare och vara än mer proaktiva. De ser behovet av ökat agerande som betydelsefullt för deras idrotters framtid.

Sedan flera år är det en strategi från svensk idrott och RF att öka svensk representation på ledande befattningar för att på detta sätt öka inflytandet inom internationell idrott. Intentionen är att svenskt ledarskap ska ge förutsättningar för mer svenska värderingar inom idrotten. Ofta diskuteras behovet av svensk och nordiskt ledarskap för att få mindre korruption och bättre transparens i ledarskap i form av Good governance. Olle Dahlins och Tomas Erikssons initiativ visar att det även kan gälla frågor som hållbarhet.

Inom internationella förbund är Sverige det 15:e mest inflytelserika landet, enligt The Sports political power index från 2021 som sammanställsav den Danska Olympiska kommittén. Det är en stark position, men under de senaste åtta åren har vi tappat i inflytande. 

Sverige har enligt The Sports political power index blivit cirka 17 procent svagare inom internationella förbund. Bland Europeiska förbund är Sverige den åttonde mest inflytelserika nationen. Här tappar blågult också mindre i position (sex procent), men i Norden är vi fortsatt den starkaste nationen.

Gynnar svenska intressen

Att ett land som Sverige med stark traditionella internationell position tappar är inte speciellt konstigt när idrottsvärlden blir allt mer global. För de internationella förbunden är det synnerligen viktigt att makten är välförankrad på olika kontinenter. Således förstärks inflytandet från Kina, Japan och Indien (Asien), Egypten och Sydafrika (Afrika) samt Australien och Nya Zeeland (Oceanien). 

när dert gäller möjligheter till påverkan är globaliseringen positiv för den representation vi har eller kan skapa. Det innebär att  initiativ från internationella idrottsledare lättare kan få global spridning. Det innebär också att de värderingar svensk idrott vill sprida kan få bredare kraft och betydelse. 

Att två av de svenska idrottsledarna nu utnyttjar sin position är positivt och något som  stärker dem och uppmuntrar andra.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.