Vi kan lära andra rätt mycket

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I ett antal internationella idrottsförbund finns det svenskt ledarskap högst upp i ledningen. En prestigefylld position som ger betydande inflytande om hur respektive idrott kan utvecklas och göra idrotten relevant och konkurrenskraftig. Ett inflytande två svenska ordförandena nu vill utnyttja för att stärka idrotternas hållbarhet.

Tomas Eriksson är ordförande i internationella Innebandyförbundet.

Det Internationella skidskytteförbundet (IBU) med Olle Dahlin som ordförande och Internationella innebandyförbundet (IFF) med Tomas Eriksson som ordförande har tillsammans med Internationella Friidrottsförbundet och Svenska Innebandyförbundet initierat ett gemensamt projekt för att minska idrottens påverkan på miljön.

Miljö och hållbarhet främst

Projektet går under namnet Green Approaches in Management for Enhancing Sports. Projektet ska adressera hur idrotterna kan förmedla behovet av minskad koldioxidanvändning, - och hur idrotten kan utnyttjas för att öka medvetenheten om miljö- och hållbarhetsutmaningar. 

Sedan tidigare har de internationella organisationerna förbundit sig till olika hållbarhetsinitiativ Som exempelvis FN’s initiativ Sports for Climate Action Framework and Race to Zero. Men nu vill förbunden agera ytterligare och vara än mer proaktiva. De ser behovet av ökat agerande som betydelsefullt för deras idrotters framtid.

Sedan flera år är det en strategi från svensk idrott och RF att öka svensk representation på ledande befattningar för att på detta sätt öka inflytandet inom internationell idrott. Intentionen är att svenskt ledarskap ska ge förutsättningar för mer svenska värderingar inom idrotten. Ofta diskuteras behovet av svensk och nordiskt ledarskap för att få mindre korruption och bättre transparens i ledarskap i form av Good governance. Olle Dahlins och Tomas Erikssons initiativ visar att det även kan gälla frågor som hållbarhet.

Inom internationella förbund är Sverige det 15:e mest inflytelserika landet, enligt The Sports political power index från 2021 som sammanställsav den Danska Olympiska kommittén. Det är en stark position, men under de senaste åtta åren har vi tappat i inflytande. 

Sverige har enligt The Sports political power index blivit cirka 17 procent svagare inom internationella förbund. Bland Europeiska förbund är Sverige den åttonde mest inflytelserika nationen. Här tappar blågult också mindre i position (sex procent), men i Norden är vi fortsatt den starkaste nationen.

Gynnar svenska intressen

Att ett land som Sverige med stark traditionella internationell position tappar är inte speciellt konstigt när idrottsvärlden blir allt mer global. För de internationella förbunden är det synnerligen viktigt att makten är välförankrad på olika kontinenter. Således förstärks inflytandet från Kina, Japan och Indien (Asien), Egypten och Sydafrika (Afrika) samt Australien och Nya Zeeland (Oceanien). 

när dert gäller möjligheter till påverkan är globaliseringen positiv för den representation vi har eller kan skapa. Det innebär att  initiativ från internationella idrottsledare lättare kan få global spridning. Det innebär också att de värderingar svensk idrott vill sprida kan få bredare kraft och betydelse. 

Att två av de svenska idrottsledarna nu utnyttjar sin position är positivt och något som  stärker dem och uppmuntrar andra.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.

Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe. 

I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor.  Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd. 

SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari,  då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.

Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.