Är SOK konsekventa i sitt agerande?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Flera svenska idrottare som kvalificerat sig enligt kvalgränser och kvoter som finns till de olympiska spelen får inte åka till Paris eftersom de inte blivit uttagna av SOK. Problemet är inte nytt utan har funnits även under tidigare uttagningar. Anledningen är SOKs tuffa kriterier. Nu kan härvandet sluta med att atleter lägger av med idrottandet!

Kriterierna stipulerar att antingen ska den uttagne kunna konkurrera om en topp-tolv placering eller ha möjlighet att vara konkurrenskraftig i något av kommande två olympiska spel. Då kan det så kallade framtidskriteriet gälla.

Fem friidrottsklubbar kräver svar från SOK om hur uttagningarna har gått till.

För närvarande pågår en intensiv diskussion – har SOK mandat att ha dessa kriterier eller strider demot den olympiska chartern, något som Carolina Lundqvist skrivit tidigare om i Idrottens Affärer.  processen är juridisk och ska särskådas under de närmsta dGna. 

Starkt ifrågasättande

En annan fråga är om SOK tillämpar de av SOKs årsmöte beslutade kriterierna på ett konsekvent sätt. Även här finns ett kraftigt ifrågasättande av SOKs uttagningar, både för topp-tolv kriteriet och framtidskriteriet.  Det som ska vara tydligt och förutsägbart upplevs som subjektivt. 

Ett juridiskt ärende om den nationella olympiska kommitteens förmåga att tillämpa uttagningskriterier avgjordes  nyligen i Nederländerna. Där har den olympiska kommitteen också egna uttagningskriterier. Baserat på sina egna kriterier hade de nekat den internationellt kvalificerade holländska golfaren Joost Luiten att delta i Paris, vilket inte Joost Luiten accepterade utan vände sig till civil domstol och - fick rätt. Hans argument var att dels att den holländska olympiska kommittén hade förändrat kriterierna samt att de inte kunde bedöma hans chanser på ett korrekt sätt.

Då kan man fråga sig - är den svenska olympiska kommittén bättre att bedöma aktivas möjligheter än den holländska och är deras beslut logiska och stringenta i bedömningen om de aktiva ska kunna konkurrera om en topp-tolv placering? 

De aktiva som nekats biljett till Paris anser inte detta. De har också flera historiska fall att referera till. Grete Ahlberg och Daniel Ståhl har båda kommit in sist i VM-trupper och kvalificerat sig till final. I Daniels fall blev det en femteplats i VM i Peking. Greta tog sig till VM-final med 70,87 i slägg-kvalet. I år menar SOK att släggkastaren Rebecka Hallerths 72,62 inte räcker för att hon ska kunna konkurrera om en topp-tolv placering. 

Friidrottsklubbar protesterar

Fem friidrottsklubbar Hässelby, Lidingö, Täby, Sävedalen, och Ullevi Vikingen, har också bett SOK förklara varför den direkta nomineringsgränsen på 3000 meter hinder skärpts med 6,5 sekunder för herrar och 11 sekunder för damer, utan att e internationella resultatnivåerna förändrats på den manliga sidan. I dag finns fem svenska hinderlöpare, fyra män och en kvinna, som är under direktkvalificeringsgränserna från Tokyo OS, men inte är uttagna när tydliga nivåer förändrades till uttagningsspann. 

Värt att notera är att en av hinderlöparna Simon Sundström var i VM final i fjol. I år upplevs hans prestationer på ett sådant sätt att han inte har möjligheten att kunna konkurrera om en topp-tolv placering trots bättre världsranking…

De aktiva drabbas dubbelt

När framtidskriteriet ska gälla är inte heller tydligt. Maratonlöparen Suldan Hassan har tagits ut på framtidskriteriet som 26-åring, medan andra 26-åringar till exempel Leo Magnusson på 3000 meter hinder har nekats. 

Otydligheten och inkonsekvensen har gjort SOKs uttagningsprocess till ett otydligt förfarande som drabbar de aktiva. Aktiva som anser att de uppnått de mål som efterfrågats, men att förutsättningarna förändrats. 

Aktiva som genom en OS-kvalifikation skulle kunna få bättre ekonomiska förutsättningarna att fortsätta med elitidrott. 

Deras OS-drömmar har slocknat och det skapar ett tomrum som kan innebära att de ger upp idrottskarriären, tvärt emot SOK:s egentliga mål och syfte med verksamheten. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Bajsbakterierna i Paris kunde inte stoppa en OS-gren

Det blev faktiskt en triathlon-tävling i Seine.

 Miljarder har satsats för att rena floden  - till synes utan resultat menade många.Länge var det ovisst om tävlingarna kunde genomföras

Efter mycket tvekan kom ändå klartecknet på onsdagsmorgonen för dubbla triatlonlopp damerna i dag. Under tidig morgonen kom beskedet att vattenkvaliteten var tillräckligt bra för att simma i.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Max driver tittarrekord för Discoverys OS bevakning - närmare 1 miljard visningar efter dag två

Inför de olympiska spelen i Paris 2024 lanserade Warner Bros. Discovery flera nya funktioner på streamingtjänsten Max och redan under öppningshelgen hade antalet unika tittare överträffat de mest optimistiska förväntningarna.

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.