Är SOK konsekventa i sitt agerande?
Flera svenska idrottare som kvalificerat sig enligt kvalgränser och kvoter som finns till de olympiska spelen får inte åka till Paris eftersom de inte blivit uttagna av SOK. Problemet är inte nytt utan har funnits även under tidigare uttagningar. Anledningen är SOKs tuffa kriterier. Nu kan härvandet sluta med att atleter lägger av med idrottandet!
Kriterierna stipulerar att antingen ska den uttagne kunna konkurrera om en topp-tolv placering eller ha möjlighet att vara konkurrenskraftig i något av kommande två olympiska spel. Då kan det så kallade framtidskriteriet gälla.
För närvarande pågår en intensiv diskussion – har SOK mandat att ha dessa kriterier eller strider demot den olympiska chartern, något som Carolina Lundqvist skrivit tidigare om i Idrottens Affärer. processen är juridisk och ska särskådas under de närmsta dGna.
Starkt ifrågasättande
En annan fråga är om SOK tillämpar de av SOKs årsmöte beslutade kriterierna på ett konsekvent sätt. Även här finns ett kraftigt ifrågasättande av SOKs uttagningar, både för topp-tolv kriteriet och framtidskriteriet. Det som ska vara tydligt och förutsägbart upplevs som subjektivt.
Ett juridiskt ärende om den nationella olympiska kommitteens förmåga att tillämpa uttagningskriterier avgjordes nyligen i Nederländerna. Där har den olympiska kommitteen också egna uttagningskriterier. Baserat på sina egna kriterier hade de nekat den internationellt kvalificerade holländska golfaren Joost Luiten att delta i Paris, vilket inte Joost Luiten accepterade utan vände sig till civil domstol och - fick rätt. Hans argument var att dels att den holländska olympiska kommittén hade förändrat kriterierna samt att de inte kunde bedöma hans chanser på ett korrekt sätt.
Då kan man fråga sig - är den svenska olympiska kommittén bättre att bedöma aktivas möjligheter än den holländska och är deras beslut logiska och stringenta i bedömningen om de aktiva ska kunna konkurrera om en topp-tolv placering?
De aktiva som nekats biljett till Paris anser inte detta. De har också flera historiska fall att referera till. Grete Ahlberg och Daniel Ståhl har båda kommit in sist i VM-trupper och kvalificerat sig till final. I Daniels fall blev det en femteplats i VM i Peking. Greta tog sig till VM-final med 70,87 i slägg-kvalet. I år menar SOK att släggkastaren Rebecka Hallerths 72,62 inte räcker för att hon ska kunna konkurrera om en topp-tolv placering.
Friidrottsklubbar protesterar
Fem friidrottsklubbar Hässelby, Lidingö, Täby, Sävedalen, och Ullevi Vikingen, har också bett SOK förklara varför den direkta nomineringsgränsen på 3000 meter hinder skärpts med 6,5 sekunder för herrar och 11 sekunder för damer, utan att e internationella resultatnivåerna förändrats på den manliga sidan. I dag finns fem svenska hinderlöpare, fyra män och en kvinna, som är under direktkvalificeringsgränserna från Tokyo OS, men inte är uttagna när tydliga nivåer förändrades till uttagningsspann.
Värt att notera är att en av hinderlöparna Simon Sundström var i VM final i fjol. I år upplevs hans prestationer på ett sådant sätt att han inte har möjligheten att kunna konkurrera om en topp-tolv placering trots bättre världsranking…
De aktiva drabbas dubbelt
När framtidskriteriet ska gälla är inte heller tydligt. Maratonlöparen Suldan Hassan har tagits ut på framtidskriteriet som 26-åring, medan andra 26-åringar till exempel Leo Magnusson på 3000 meter hinder har nekats.
Otydligheten och inkonsekvensen har gjort SOKs uttagningsprocess till ett otydligt förfarande som drabbar de aktiva. Aktiva som anser att de uppnått de mål som efterfrågats, men att förutsättningarna förändrats.
Aktiva som genom en OS-kvalifikation skulle kunna få bättre ekonomiska förutsättningarna att fortsätta med elitidrott.
Deras OS-drömmar har slocknat och det skapar ett tomrum som kan innebära att de ger upp idrottskarriären, tvärt emot SOK:s egentliga mål och syfte med verksamheten.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar