Är SOK konsekventa i sitt agerande?
Flera svenska idrottare som kvalificerat sig enligt kvalgränser och kvoter som finns till de olympiska spelen får inte åka till Paris eftersom de inte blivit uttagna av SOK. Problemet är inte nytt utan har funnits även under tidigare uttagningar. Anledningen är SOKs tuffa kriterier. Nu kan härvandet sluta med att atleter lägger av med idrottandet!
Kriterierna stipulerar att antingen ska den uttagne kunna konkurrera om en topp-tolv placering eller ha möjlighet att vara konkurrenskraftig i något av kommande två olympiska spel. Då kan det så kallade framtidskriteriet gälla.

För närvarande pågår en intensiv diskussion – har SOK mandat att ha dessa kriterier eller strider demot den olympiska chartern, något som Carolina Lundqvist skrivit tidigare om i Idrottens Affärer. processen är juridisk och ska särskådas under de närmsta dGna.
Starkt ifrågasättande
En annan fråga är om SOK tillämpar de av SOKs årsmöte beslutade kriterierna på ett konsekvent sätt. Även här finns ett kraftigt ifrågasättande av SOKs uttagningar, både för topp-tolv kriteriet och framtidskriteriet. Det som ska vara tydligt och förutsägbart upplevs som subjektivt.
Ett juridiskt ärende om den nationella olympiska kommitteens förmåga att tillämpa uttagningskriterier avgjordes nyligen i Nederländerna. Där har den olympiska kommitteen också egna uttagningskriterier. Baserat på sina egna kriterier hade de nekat den internationellt kvalificerade holländska golfaren Joost Luiten att delta i Paris, vilket inte Joost Luiten accepterade utan vände sig till civil domstol och - fick rätt. Hans argument var att dels att den holländska olympiska kommittén hade förändrat kriterierna samt att de inte kunde bedöma hans chanser på ett korrekt sätt.
Då kan man fråga sig - är den svenska olympiska kommittén bättre att bedöma aktivas möjligheter än den holländska och är deras beslut logiska och stringenta i bedömningen om de aktiva ska kunna konkurrera om en topp-tolv placering?
De aktiva som nekats biljett till Paris anser inte detta. De har också flera historiska fall att referera till. Grete Ahlberg och Daniel Ståhl har båda kommit in sist i VM-trupper och kvalificerat sig till final. I Daniels fall blev det en femteplats i VM i Peking. Greta tog sig till VM-final med 70,87 i slägg-kvalet. I år menar SOK att släggkastaren Rebecka Hallerths 72,62 inte räcker för att hon ska kunna konkurrera om en topp-tolv placering.
Friidrottsklubbar protesterar
Fem friidrottsklubbar Hässelby, Lidingö, Täby, Sävedalen, och Ullevi Vikingen, har också bett SOK förklara varför den direkta nomineringsgränsen på 3000 meter hinder skärpts med 6,5 sekunder för herrar och 11 sekunder för damer, utan att e internationella resultatnivåerna förändrats på den manliga sidan. I dag finns fem svenska hinderlöpare, fyra män och en kvinna, som är under direktkvalificeringsgränserna från Tokyo OS, men inte är uttagna när tydliga nivåer förändrades till uttagningsspann.
Värt att notera är att en av hinderlöparna Simon Sundström var i VM final i fjol. I år upplevs hans prestationer på ett sådant sätt att han inte har möjligheten att kunna konkurrera om en topp-tolv placering trots bättre världsranking…
De aktiva drabbas dubbelt
När framtidskriteriet ska gälla är inte heller tydligt. Maratonlöparen Suldan Hassan har tagits ut på framtidskriteriet som 26-åring, medan andra 26-åringar till exempel Leo Magnusson på 3000 meter hinder har nekats.
Otydligheten och inkonsekvensen har gjort SOKs uttagningsprocess till ett otydligt förfarande som drabbar de aktiva. Aktiva som anser att de uppnått de mål som efterfrågats, men att förutsättningarna förändrats.
Aktiva som genom en OS-kvalifikation skulle kunna få bättre ekonomiska förutsättningarna att fortsätta med elitidrott.
Deras OS-drömmar har slocknat och det skapar ett tomrum som kan innebära att de ger upp idrottskarriären, tvärt emot SOK:s egentliga mål och syfte med verksamheten.
Mest lästa just nu
En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
För att stötta svenska spelare i deras elitsatsningar inleder Svenska Tennisförbundet samarbete med tennisakademin Good to Great Tennis Academy som därmed blir ett rekommenderat utvecklingscenter.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar