Hållbarhet kräver engagemang
Denna vecka kommer mycket av medierapporteringen handla om miljöfrågor och hållbarhet till följd av att många av världens ledare samlas i Stockholm i samband med konferensen Stockholm +50. För idrottens representanter är det viktigt att förstå och reflektera över hållbarhet och miljöfrågor, eftersom dessa påverkar idrotten och öppnar för nya möjligheter.
Det pågår förnärvarande många olika initiativ och satsningar när det gäller idrott och hållbarhet i Sverige. Den största är troligen Mistra Sport and Outdoor där 70 miljoner investeras i forskning och utveckling under fem år, med RF, Orienteringsförbundet, Skidförbundet, Akademiska idrottsförbundet, Fotbollsförbundet, Kanotförbundet och En Svensk Klassiker som projektdeltagare och medfinansiärer.
Gäller att hitta lösningar
I projektet ser man över hur aktörer kan skapa lösningar för att minska miljöbelastningen från såväl transporter såsom event.
Även om idrottens miljöutsläpp inte är stora i relation till andra delar av samhället så är det transporter och event som är de områden där man kan påverka mest för att minska utsläppen.
Idrottsresor och transporter både korta till träningarna och till tävlingar studeras i ett annat projekt med Handbollsförbundet, Ridförbundet, Orienteringsförbundet och RF.
Där vill man se hur man kan hitta vägar till minskad belastning genom att planera tävlingar avseende tid och plats, öka möjligheten till samåkande, samt se hur man kan skapa förutsättningar i klubbar och förbund att ta höjd för arbetssätt som inkluderar ett hållbarhetstänkande.
Ändra på gamla vanor
Men idrottens möjligheter med hållbarhetsarbete återfinns egentligen inte i att minska miljöbelastningen. Idrottens möjligheter är att kunna agera med trovärdighet i hållbarhetsfrågor samtidigt som man ser sig själv som en katalysator och en förändringsagent för ökad omställningstakt. En roll som efterfrågas av såväl företag som städer.
I samband med klimatkonferensen COP26 i Glasgow i vintras hölls seminarier om idrott och hållbarhet. Flera företag deklarerade intresset att tillsammans med idrotten agera för en ökad hållbarhet.
För idrotten är det naturligt att se värdet av till de sociala dimensionerna i ansträngningarna eftersom det är inkluderat i den dagliga verksamheten och medvetenheten om hälsa och välmående.
Ett mål som är ett av FNs 17 hållbarhets mål (SDG- Sustainable Development Goals). Men företagen som vill samarbeta vill även att vi som idrottsrörelse tar ansvar för de andra målen för att öka värdet av samarbeten.
För städer har hållbarhetsarbetet blivit mer och mer centralt. De flesta har en 2030-strategi för att ta ledarskap mot ett mer hållbart samhälle. Det i sin tur påverkar hur idrott och evenemang ska utnyttjas. Idrottsrörelsen är en tillgång för att mobilisera både individer och företag att agera mer hållbart.
Eskilstuna ett lysande exempel
Ett exempel är ungdoms friidrotts-EM i Eskilstuna 2015 där kommunen tillsammans med lokala företag använde eventet till att mobilisera kraft för fortsatt och ökat hållbarhetsarbete.
En satsning som för eventet innebar bättre ekonomi och inte minst, internationell uppmärksamhet och internationella utmärkelser för hållbarhetsarbetet och nytänkande.
Idrottens utmaning är att ta sig an de möjligheter som hållbarhet innebär utan att det upplevs som en pålaga och ytterligare något som ideella krafter ska göra på sin fritid i stället för att utöva idrott, motion och rörelse. En utmaning som utan tvekan är möjlig att klara av men en förutsättning är intresse och vilja att integrera idrott och hållbarhet. Om man inte gör det kommer hållbarhet och miljö fortsättningsvis ses som pålagor och även möta motstånd.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar