Hållbarhet kräver engagemang

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Denna vecka kommer mycket av medierapporteringen handla om miljöfrågor och hållbarhet till följd av att många av världens ledare samlas i Stockholm i samband med konferensen Stockholm +50. För idrottens representanter är det viktigt att förstå och reflektera över hållbarhet och miljöfrågor, eftersom dessa påverkar idrotten och öppnar för nya möjligheter.

Planeringen och medvetenhet i idrotten kan bi en annan. "Hur bidrar vi i hållbarhetsarbetet? ska bli en punkt på dagordningen."

Det pågår förnärvarande många olika initiativ och satsningar när det gäller idrott och hållbarhet i Sverige. Den största är troligen Mistra Sport and Outdoor där 70 miljoner investeras i forskning och utveckling under fem år, med RF, Orienteringsförbundet, Skidförbundet, Akademiska idrottsförbundet, Fotbollsförbundet, Kanotförbundet och En Svensk Klassiker som projektdeltagare och medfinansiärer. 

Gäller att hitta lösningar

I projektet ser man över hur aktörer kan skapa lösningar för att minska miljöbelastningen från såväl transporter såsom event.

Även om idrottens miljöutsläpp inte är stora i relation till andra delar av samhället så är det transporter och event som är de områden där man kan påverka mest för att minska utsläppen. 

Idrottsresor och transporter både korta till träningarna och till tävlingar studeras i ett annat projekt med Handbollsförbundet, Ridförbundet, Orienteringsförbundet och RF. 

Där vill man se hur man kan hitta vägar till minskad belastning genom att planera tävlingar avseende tid och plats, öka möjligheten till samåkande, samt se hur man kan skapa förutsättningar i klubbar och förbund att ta höjd för arbetssätt som inkluderar ett hållbarhetstänkande.

Ändra på gamla vanor

Men idrottens möjligheter med hållbarhetsarbete återfinns egentligen inte i att minska miljöbelastningen. Idrottens möjligheter är att kunna agera med trovärdighet i hållbarhetsfrågor samtidigt som man ser sig själv som en katalysator och en förändringsagent för ökad omställningstakt. En roll som efterfrågas av såväl företag som städer.

I samband med klimatkonferensen COP26 i Glasgow i vintras hölls seminarier om idrott och hållbarhet. Flera företag deklarerade intresset att tillsammans med idrotten agera för en ökad hållbarhet. 

För idrotten är det naturligt att se värdet av till de sociala dimensionerna i ansträngningarna eftersom det är inkluderat i den dagliga verksamheten och medvetenheten om hälsa och välmående. 

Ett mål som är ett av FNs 17 hållbarhets mål (SDG- Sustainable Development Goals). Men företagen som vill samarbeta vill även att vi som idrottsrörelse tar ansvar för de andra målen för att öka värdet av samarbeten.

För städer har hållbarhetsarbetet blivit mer och mer centralt. De flesta har en 2030-strategi för att ta ledarskap mot ett mer hållbart samhälle. Det i sin tur påverkar hur idrott och evenemang ska utnyttjas. Idrottsrörelsen är en tillgång för att mobilisera både individer och företag att agera mer hållbart.

Eskilstuna ett lysande exempel

Ett exempel är ungdoms friidrotts-EM i Eskilstuna 2015 där kommunen tillsammans med lokala företag använde eventet till att mobilisera kraft för fortsatt och ökat hållbarhetsarbete. 

En satsning som för eventet innebar bättre ekonomi och inte minst, internationell uppmärksamhet och internationella utmärkelser för hållbarhetsarbetet och nytänkande.

Idrottens utmaning är att ta sig an de möjligheter som hållbarhet innebär utan att det upplevs som en pålaga och ytterligare något som ideella krafter ska göra på sin fritid i stället för att utöva idrott, motion och rörelse. En utmaning som utan tvekan är möjlig att klara av men en förutsättning är intresse och vilja att integrera idrott och hållbarhet. Om man inte gör det kommer hållbarhet och miljö fortsättningsvis ses som pålagor och även möta motstånd.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.