Hållbarhet kräver engagemang

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Denna vecka kommer mycket av medierapporteringen handla om miljöfrågor och hållbarhet till följd av att många av världens ledare samlas i Stockholm i samband med konferensen Stockholm +50. För idrottens representanter är det viktigt att förstå och reflektera över hållbarhet och miljöfrågor, eftersom dessa påverkar idrotten och öppnar för nya möjligheter.

Planeringen och medvetenhet i idrotten kan bi en annan. "Hur bidrar vi i hållbarhetsarbetet? ska bli en punkt på dagordningen."

Det pågår förnärvarande många olika initiativ och satsningar när det gäller idrott och hållbarhet i Sverige. Den största är troligen Mistra Sport and Outdoor där 70 miljoner investeras i forskning och utveckling under fem år, med RF, Orienteringsförbundet, Skidförbundet, Akademiska idrottsförbundet, Fotbollsförbundet, Kanotförbundet och En Svensk Klassiker som projektdeltagare och medfinansiärer. 

Gäller att hitta lösningar

I projektet ser man över hur aktörer kan skapa lösningar för att minska miljöbelastningen från såväl transporter såsom event.

Även om idrottens miljöutsläpp inte är stora i relation till andra delar av samhället så är det transporter och event som är de områden där man kan påverka mest för att minska utsläppen. 

Idrottsresor och transporter både korta till träningarna och till tävlingar studeras i ett annat projekt med Handbollsförbundet, Ridförbundet, Orienteringsförbundet och RF. 

Där vill man se hur man kan hitta vägar till minskad belastning genom att planera tävlingar avseende tid och plats, öka möjligheten till samåkande, samt se hur man kan skapa förutsättningar i klubbar och förbund att ta höjd för arbetssätt som inkluderar ett hållbarhetstänkande.

Ändra på gamla vanor

Men idrottens möjligheter med hållbarhetsarbete återfinns egentligen inte i att minska miljöbelastningen. Idrottens möjligheter är att kunna agera med trovärdighet i hållbarhetsfrågor samtidigt som man ser sig själv som en katalysator och en förändringsagent för ökad omställningstakt. En roll som efterfrågas av såväl företag som städer.

I samband med klimatkonferensen COP26 i Glasgow i vintras hölls seminarier om idrott och hållbarhet. Flera företag deklarerade intresset att tillsammans med idrotten agera för en ökad hållbarhet. 

För idrotten är det naturligt att se värdet av till de sociala dimensionerna i ansträngningarna eftersom det är inkluderat i den dagliga verksamheten och medvetenheten om hälsa och välmående. 

Ett mål som är ett av FNs 17 hållbarhets mål (SDG- Sustainable Development Goals). Men företagen som vill samarbeta vill även att vi som idrottsrörelse tar ansvar för de andra målen för att öka värdet av samarbeten.

För städer har hållbarhetsarbetet blivit mer och mer centralt. De flesta har en 2030-strategi för att ta ledarskap mot ett mer hållbart samhälle. Det i sin tur påverkar hur idrott och evenemang ska utnyttjas. Idrottsrörelsen är en tillgång för att mobilisera både individer och företag att agera mer hållbart.

Eskilstuna ett lysande exempel

Ett exempel är ungdoms friidrotts-EM i Eskilstuna 2015 där kommunen tillsammans med lokala företag använde eventet till att mobilisera kraft för fortsatt och ökat hållbarhetsarbete. 

En satsning som för eventet innebar bättre ekonomi och inte minst, internationell uppmärksamhet och internationella utmärkelser för hållbarhetsarbetet och nytänkande.

Idrottens utmaning är att ta sig an de möjligheter som hållbarhet innebär utan att det upplevs som en pålaga och ytterligare något som ideella krafter ska göra på sin fritid i stället för att utöva idrott, motion och rörelse. En utmaning som utan tvekan är möjlig att klara av men en förutsättning är intresse och vilja att integrera idrott och hållbarhet. Om man inte gör det kommer hållbarhet och miljö fortsättningsvis ses som pålagor och även möta motstånd.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Nu har det hänt igen.  En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.

– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.